Σάββατο 17 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά του Ιράκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Κρίσιμα τα ερωτήματα που έθεσε από την Κεφαλονιά την περασμένη Δευτέρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς την κυβέρνηση, μπροστά στη διαφαινόμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Και τα ερωτήματα αυτά είναι συγκεκριμένα:

- Θα διαθέσει τη βάση της Σούδας ελεύθερα για ένα νέο γύρο πολέμου;

-Θα εγκαταλείψει, για μια ακόμα φορά, τον ιρακινό λαό, όπως έκανε και κάνει με τον παλαιστινιακό;

Βεβαίως, επισήμανε, το ΚΚΕ γνωρίζει τις απαντήσεις. Ομως, η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της μπροστά στο λαό. Χρόνια τώρα, μαζί με τη ΝΔ κοροϊδεύουν ότι οι βάσεις δε χρησιμοποιούνται κατά των γειτονικών λαών και πάντα η χώρα μας γίνεται πολεμικό στρατιωτικό ορμητήριο, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους και για τον ελληνικό και για τους γύρω λαούς.

Τρελά κόλπα

Τα κόλπα που κάνουν οι διάφορες επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους για να εξασφαλίζουν όλο και περισσότερα κέρδη, δεν έχουν τέλος. Ενα τελευταίο παράδειγμα οι συνδρομές για το περιοδικό NATIONAL GEOGRAPHIC, που στην Ελλάδα διακινείται μέσω του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Ε, λοιπόν αν κάποιος θελήσει να γραφτεί συνδρομητής στο περιοδικό, του κοστίζει ακριβότερα αν πληρώσει τοις μετρητοίς ή με απευθείας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, από ό,τι μια αντίστοιχη συνδρομή που θα πληρωθεί με πιστωτική κάρτα. Η διαφορά μάλιστα φτάνει στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 7,4%!

Είναι, φαίνεται, κι αυτή μια πολιτική, που στην προκειμένη περίπτωση αφορά τις σχέσεις που διατηρεί ο ΔΟΛ με τις τράπεζες. Μια καλή προσπάθεια προκειμένου ν' αυξηθεί ο τζίρος - και άρα τα κέρδη - των τραπεζών και να κερδίσει με αντίστοιχες τραπεζικές διευκολύνσεις, άλλες παροχές το συγκρότημα.

Η «αγαθοεργία» ήταν ... μεταλλαγμένη!

Τα οργανωμένα συμφέροντα Αμερικανών μεγαλογαιοκτημόνων δε μας έχουν συνηθίσει σε αγαθοεργίες, καθώς, μεταξύ άλλων, φημίζονται για τις καλά «προπονημένες» ομάδες πίεσης, που συγκροτούν για να προσεταιριστούν -με το αζημίωτο... εννοείται- τους εκάστοτε ενοίκους του Λευκού Οίκου. Ομως, τους τελευταίους δύο μήνες, τα οργανωμένα μεγαλοαγροτικά συμφέροντα στις ΗΠΑ επιδίδονται και σε άλλα «σπορ».

Γνωρίζοντας πως ο εφιάλτης της ξηρασίας και της πείνας έχει χτυπήσει -και εφέτος!- την πόρτα των περισσότερων χωρών της Νότιας Αφρικής, προσφέρθηκαν να «βοηθήσουν», δωρίζοντας στα περίπου 2.300.000 λιμοκτονούντων κατοίκων της Ζάμπιας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους δημητριακών και αραβοσίτου. Με μια «λεπτομέρεια»: τα προϊόντα των δωρητών είναι (όπως και τα περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα) γενετικά μεταλλαγμένα!

Η κυβέρνηση της Ζάμπιας, μολονότι αντιμέτωπη με το χειρότερο εφιάλτη (αυτόν της ξηρασίας και της πείνας), σκέφθηκε καλά την προσφορά και την απέρριψε ευγενικά. Ακόμη και στην ύστατη στιγμή ανάγκης, οι ντόπιοι αξιωματούχοι και επιστήμονες, φοβήθηκαν τα ενδεχομένως επικίνδυνα παρεπόμενα της χρήσης και κατανάλωσης γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων στο ντόπιο πληθυσμό και τις διόλου απίθανες επιπλοκές στην ντόπια παραγωγή, η οποία θα δεχόταν ένα ακόμη πλήγμα απ' το κλείσιμο αγορών που απαγορεύουν ρητώς τις εισαγωγές γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Οπως φάνηκε, στο δίλημμα «πειραματόζωο ή πεινασμένος;» απάντησε η αξιοπρέπεια...

Τώρα το κατάλαβαν...

Αναφερόμενη στην ομιλία Παπαρήγα στην Κεφαλονιά, έγραφε η «Ελευθεροτυπία» της Τετάρτης: «Ερωτηματικά στην υπόθεση της τρομοκρατίας έθεσε για πρώτη φορά χτες η Αλέκα Παπαρήγα...». Καταπληκτικός ο σχολιασμός της εφημερίδας, αλλά ακόμα πιο καταπληκτικός ο τρόπος που παρακολουθεί τις εξελίξεις για να... πληροφορεί τους αναγνώστες της.

Σκεφτείτε τι θα έλεγαν αν το ΚΚΕ δεν ήταν η πρώτη -και μοναδική- πολιτική δύναμη που από την πρώτη στιγμή μίλησε για υπηρεσίες που εκτρέφουν μηχανισμούς τύπου «17Ν», κάτι που τώρα όλο και πιο πολλοί αναγκάζονται από τα πράγματα και τις εξελίξεις να υιοθετούν... (Και πού 'μαστε ακόμα!!!)

Η ζωή έξω από τα «παράθυρα»

Αρκεί μια στιγμή να αποστρέψεις το βλέμμα σου από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αρκεί για λίγο να κλείσεις τα αυτιά σου στα τρομολάγνα απογευματινά δελτία «ειδήσεων» και παραπληροφόρησης, φτάνει κάποιος να γυρίσει στο διπλανό, στο γείτονα και να ανοίξει κουβέντα, για να διαπιστώσει ότι τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα του κόσμου, δεν μπαίνουν στον Κορυδαλλό..! Οτι οι 420.000 άνεργοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Οτι ο άνεργος, που ματαίως ψάχνει για το μεροκάματο, είναι ο φίλος, ο γείτονας ο άνθρωπος «της διπλανής πόρτας». Οτι η ακρίβεια, κατατρώει το εισόδημα και τη ζωή των δικών μας, «συνηθισμένων», καθημερινών ανθρώπων. Δε χρειάζεται να δράσουν τα ειδικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, για να διαπιστώσεις ότι οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 60%. Οτι τα φάρμακα, η βενζίνη, τα τρόφιμα και τα λαχανικά γίνονται κάθε μέρα και πιο ακριβά. Δεν απαιτείται καμία συνδρομή των λαγωνικών της Σκότλαντ Γιαρντ, για να νιώσεις, ότι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν φέτος να φύγουν για διακοπές, δεν είχαν τη δυνατότητα να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα της όμορφης πατρίδας μας. Δε χρειάζεται η βοήθεια των ειδικών του FBI, για να ξέρεις ότι στις γιάφκες της μιζέριας, του νέφους και της θερμοπληξίας -είθισται να τις λέμε διαμερίσματα- χιλιάδες συνταξιούχοι σιγοσβήνουν.

Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε, μέσα στον ορυμαγδό και στον κουρνιαχτό της αντι-τρομοκρατικής επέλασης, να κουκουλώσει όλη αυτή την ανυπόφορη πραγματικότητα. Ισως και να ελπίζει, ότι μπορεί να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, -εκτός από τη γνωστή συμμορία- ολόκληρη την κοινωνία. Να τυλίξει γύρω απ' αυτό το βρώμικο και σκοτεινό κουβάρι, τη σκέψη μας, τη νοημοσύνη μας, τις πραγματικές εμπειρίες, την αληθινή ζωή ενός ολόκληρου λαού.

Δεν της «βγαίνει». Οσο μαύρο μελάνι και αν χυθεί, όσες ώρες «απευθείας συνδέσεων» και αν προβληθούν, όσοι «παραθυράτοι», πληροφοριοδότες, πράκτορες και μυστικοί και αν επιστρατευτούν δε θα μας φυλακίσει στον εικονικό κόσμο της «αντι-τρομοκρατικής» σταυροφορίας. Πλανώνται πλάνην οικτράν, ορισμένα κέντρα, αν νομίζουν ότι κάτω από το σύνθημα «να τελειώνουμε με την τρομοκρατία» θα καταφέρουν να μας «τελειώσουν» ως ανθρώπους και κοινωνία. Να τελειώσουν με τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τις συλλογικές και ατομικές ελευθερίες. Πολύ περισσότερο να «τελειώσουν» με το μαζικό λαϊκό κίνημα. Το οποίο, όπως και πριν ένα μήνα, -όταν ξέσπασε αυτή η σκοτεινή υπόθεση- θα συνεχίσει να κοιτάει στα πραγματικά και όζοντα προβλήματα του τόπου. Θα συνεχίσει να παλεύει για το ψωμί και το μεροκάματο, για τη σύνταξη και την υγεία, για τα σχολεία και το περιβάλλον. Θα συνεχίσει να μάχεται, γιατί όσο και αν θέλουν να μας αποχαυνώσουν, όσο και αν επιδιώκουν να μας τρομοκρατήσουν η πραγματική καθημερινή ζωή θα πάρει τα πάνω της. Γιατί μπορεί να την εξοβέλισαν από την οθόνη, αλλά αυτή εκεί, πεισματικά, κάθε πρωί μας χτυπάει την πόρτα.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εκλογο-ρουσφέτια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ; Φυσικά και είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι «πακέτα» προσλήψεων στο δημόσιο τομέα ξεκινάνε με κατάθεση αιτήσεων από το Σεπτέμβρη. Φυσικά, και σε τίποτε δε συνδέονται με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Πιστέψατε ποτέ πως το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να τον εκμεταλλευτεί προεκλογικά; Αυτά συνέβαιναν στο απολίτιστο πολιτικά παρελθόν της Ελλάδας. Τώρα άλλαξαν τα πράγματα.

Επίσης, ουδεμία σχέση έχει το γράμμα του Κώστα Σκανδαλίδη που συνοδεύει την εκλογική κάρτα και διανέμεται σε όλη την Ελλάδα με την προσωπική του προβολή. Επειδή, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο έχει τη δωρεάν δυνατότητα να απευθυνθεί σε όλους τους Ελληνες ψηφοφόρους; Θα ήταν καχύποπτο να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο.

Πάντως, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση. Το ξεκαθάρισμα των εκλογικών μητρώων δεν είναι κατόρθωμα για καμιά κυβέρνηση, είναι το στοιχειώδες καθήκον της. Και απέχουν πολύ από το να το επιτελέσουν πλήρως.

ΤΣΑΜΠΑ η φασαρία, δηλαδή, για την περίφημη δεύτερη απολογία Γιωτόπουλου. Τίποτε καινούριο δεν είπε και πήρε την αναβολή του. Οπότε το σχετικό σίριαλ μεταφέρεται την Τρίτη.

Οσο για την πρόοδο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής από ό,τι φαίνεται αποδεικνύεται προσοδοφόρα για μια κατηγορία επαγγελματιών και έχει τη χρησιμότητά της: Τα κομμωτήρια κάνουν χρυσές δουλιές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πλήθος συρρέουν οι ξανθές κυρίες άνω των 50 για αλλαγή χρώματος μαλλιού και οι σκούρες βαφές είναι σε πρώτη ζήτηση. Διότι δεν είναι καιρός καλοκαιριάτικα να σε τρέχουν για ανάκριση σαν «ξανθιά Αννα». Ασε που μια αφορμή για κομμωτήριο δεν πρέπει να μένει ποτέ ανεκμετάλλευτη, σύμφωνα με τους κανόνες της μόδας.

Μια φορά, για το καλό τους, οι διωκτικές αρχές αυτή τη φορά να κάνουν σύλληψη αντάξια των προσδοκιών του κοινού. Ετσι που τα περιέγραψαν ...γλαφυρότατα τα πράγματα οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων περιμένουν τουλάχιστον κάτι σε ...Κατρίν Ντενέβ.

Δε θέλουν ούτε... αστακό «λαθρομετανάστη»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι βρετανογαλλικοί καβγάδες, με αφορμή τα - κατά καιρούς κύματα - χιλιάδων ανέστιων προσφύγων που αναζητούν ελπίδα σωτηρίας εισερχόμενοι στον «πλούσιο κόσμο της Δύσης» απ' τα σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια του «ΕΥΡΩΤΟΥΝΕΛ», είναι γνωστοί. Επίσης, γνωστά είναι τα σχέδια που καταστρώνουν οι ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (με πρώτο τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ) για τη θέσπιση νόμων που θα τσακίζουν σαν άλλες «Συμπληγάδες» όσους πρόσφυγες αποτολμήσουν να ζητήσουν άσυλο στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου... Τώρα, μαθαίνουμε, πως από τα σχέδια αποκλεισμού των αλλοδαπών «λαθρομεταναστών» (τουλάχιστον στη Βρετανία) δε γλιτώνουν ούτε οι αστακοί (ακόμη και εάν είναι φίλοι και σύμμαχοι... Αμερικανοί)!

Σύμφωνα, με τη βρετανική «SUN» μεταξύ των «λαθρομεταναστών» που κρατείται σε βρετανικά χωρικά ύδατα είναι εδώ και μέρες ένας αστακός, μήκους μισού μέτρου, ο Ρόκι. Ο Ρόκι, «συνελήφθη» ανοιχτά του Πόρτσμουθ, όταν ερρίφθη στη θάλασσα απ' το πλήρωμα αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου... Τώρα, ο υπό... κράτηση αστακός, επειδή θεωρείται απειλή για το μικρότερο εγχώριο είδος αστακού, απειλείται με... απέλαση! «Είναι ουσιαστικά λαθρομετανάστης», δήλωνε με περισσή σοβαρότητα στην εφημερίδα Βρετανός επιθεωρητής, ενώ ο υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο, χειρίστηκε την υπόθεση με λιγοστή διπλωματικότητα αλλά με το σκεπτικό που ενδεχομένως θα επιδείκνυε και στην περίπτωση που ο ταλαίπωρος «λαθρομετανάστης» ανήκε στο ανθρώπινο είδος... «Ο αστακός μας είναι γευστικότατος. Σε περίπτωση που απελαθεί, μάλλον θα καταλήξει στο πιάτο κάποιου»...

Εκεχειρία, made by «Τζένεραλ Ελέκτρικ»

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος σχολιογράφος της εφημερίδας New York Times, αξιότιμος κύριος Τόμας Φρίντμαν, έχει να μας προσφέρει μια εξήγηση, όσον αφορά το γιατί η κρίση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν δεν οδήγησε σε πόλεμο: Οι αμερικανικές πολυεθνικές, ειδικά της πληροφορικής, γράφει, έχουν πλέον επενδύσεις και ανθρώπινους πόρους 60 δισ. δολαρίων στην Μπάνγκαλορ, τη Σίλικον Βάλεϊ της Ινδίας. Μέσω του Διαδικτύου, χιλιάδες αγγλόφωνοι Ινδοί διαχειρίζονται εφαρμογές απολύτως κρίσιμες για την επιχειρησιακή λειτουργία δυτικών εταιριών - κολοσσών από τη χώρα τους. Χάσατε τη βαλίτσα σας ενώ ταξιδεύατε με αεροπλάνο της Μπρίτις Αιργουέις; Θα τη βρουν Ινδοί ειδικοί. Εχει πρόβλημα ο υπολογιστής Dell που αγοράσατε; Θα το λύσουν Ινδοί τεχνικοί. Η Ερνστ & Γιάνγκ διαχειρίζεται τα λογιστικά σας; Αν ναι, το κάνει στην Ινδία. Η χρέωση πιστωτικών καρτών, η μισθοδοσία, η επιμελητεία, όλα αυτά γίνονται στην Ινδία από υπαλλήλους εταιριών λογισμικού για γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας όπως οι Nortel Networks, Reebok, Sony, American Express, HSBC, Avis και GE Capital. Δεν ήταν ο... Τζένεραλ Πάουελ, αλλά η Τζένεραλ Ελέκτρικ, που πέτυχε την εκεχειρία, καταλήγει ο Φρίντμαν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανασφάλεια...

Οι εικόνες μάς έχουν πρωτοέρθει από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εκείνα τα ερασιτεχνικά βίντεο, όπου εμφανίζονται οι αστυνομικοί να κακοποιούν ανθρώπους, γιατί έχει προηγηθεί κάποια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Αυτή τουλάχιστον είναι συνήθως η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας. Εικόνες, που παίζονται από τις τηλεοράσεις διεθνώς και ενεργοποιώντας το μηχανισμό της ταύτισης του τηλεθεατή, προκαλούν την αγανάκτηση, κύρια για την ασήμαντη αφορμή, που προκάλεσε την «ανεξήγητη» αστυνομική βία.

Φαίνεται πως τη «δόξα» αυτών των Αμερικανών συναδέλφων τους ζήλεψαν και κάποιοι Ελληνες. Το προχτεσινό περιστατικό με τον νεαρό στρατιώτη, που καταγγέλλει βασανισμό -ακόμα και ηλεκτροσόκ- στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή δεν είχε δίπλωμα οδήγησης για τη μοτοσικλέτα, ή για όποια άλλη επίσημη δικαιολογία, δυστυχώς δεν είναι το μόνο από τα ελάχιστα, που τελικά βρίσκουν τρόπο να βγουν στη δημοσιότητα.

Λίγους μόνο μήνες πριν ήταν ο νεαρός Τσιγγάνος, που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στο Ζεφύρι. Πάλι η δικαιολογία ήταν κάποια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Και αν στην περίπτωση στο Ζεφύρι μπορεί ο ένοχος να επικαλεστεί το «ατύχημα» ή τα πολύ νευρικά αντανακλαστικά του ή την ελλιπή του εκπαίδευση, στη σημερινή περίπτωση του Ασπρόπυργου, εφ' όσον τα γεγονότα είναι όπως καταγγέλλονται, ποια μπορεί να είναι η δικαιολογία; Ο βασανισμός καταγγέλλεται ότι έγινε μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Δηλαδή, με όλη την απαραίτητη δειλή νηφαλιότητα και ψυχρή συνείδηση. Ταυτόχρονα, φυσικά, με όλη τη δυνατότητα, να εξαφανίσουν τα αρμόδια όργανα τα πιθανά ίχνη, ή να παρουσιάσουν γεγονότα έτσι, που να βγαίνουν αθώες περιστερές.

Επειδή οι καταγγελίες για άσκοπη αστυνομική βία έχουν πυκνώσει και επειδή, όταν «κατρακυλάει πέτρα και αυγό στον κατήφορο» ξέρουμε ποιο σπάει, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιοι καλλιεργούν τη νοοτροπία «πέτρας» στα αστυνομικά όργανα και με τι σκοπό; Ποιοι είναι εκείνοι, που χρειάζονται φουσκωμένη την αστυνομική αυθαιρεσία; Ολοφάνερο είναι πως οι διοικούντες έχουν κάθε συμφέρον, να τους έχουν «ζεστούς» με αυθαίρετη συγκρότηση, έτσι που να τους βγάζουν τη βρώμικη δουλιά της τρομοκράτησης - ελέγχου του πολίτη. Αν γίνεται και καμιά υπερβολή υπάρχει τρόπος, αν δε σκεπαστεί, να τακτοποιείς τυπικά το θέμα... Ηδη διατάχτηκε ΕΔΕ για το επεισόδιο στον Ασπρόπυργο. Μεγάλο το κέρδος του ελέγχου μέσω της τρομοκράτησης και πολύ μικρή η ζημιά, όταν συμβαίνει...

Ετσι είναι τα πράγματα και τα περί «αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» είναι αέρας κοπανιστός, ακριβώς, για να κατορθώσουν, να μεταδώσουν την αληθινή ανασφάλεια στην κοινωνία. Την ανασφάλεια, που δεν προέρχεται από καμιά παραβατικότητα, ή ακόμα και εγκληματικότητα, αλλά από τη δράση των ίδιων των οργάνων της λεγόμενης τάξης. Φοβισμένοι πολίτες ίσον εύπλαστοι πολίτες, από αυτούς ακριβώς, που τους φοβίζουν, έστω ασκώντας άσκοπη βία στο διπλανό τους και όχι στους ίδιους... Το σχέδιο αυτό έχει αποκαλυφτεί εδώ και καιρό από το πώς αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι συλλήψεις αφισοκολλητών, από τον τρόπο που γίνονται τα μπλόκα στους δρόμους, από τα πογκρόμ στους οικονομικούς μετανάστες, από την πρόσφατη τρομοκρατία της αντιτρομοκρατικής καμπάνιας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ