Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεπούλημα...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Γενικό ξεπούλημα». Αυτή την ταμπέλα έχει κρεμάσει στη χώρα η κυβέρνηση. Κι όχι μόνο την έχει κρεμάσει, αλλά και το διαλαλεί σε όλους τους τόνους. Η προχτεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, στο ετήσιο συνέδριο με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ήταν αρκούντως αποκαλυπτική. Πρώτον, ο αρμόδιος για το... ξεπούλημα υπουργός εμφανίστηκε ως «κράχτης» της προσέλκυσης του διεθνούς κεφαλαίου, διαφημίζοντας το «χαμηλό κόστος εργασίας» και την «εργασιακή ειρήνη», ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους ακροατές του (Ελληνες και Αμερικανοί επιχειρηματίες οι περισσότεροι) ότι η αυστηρή πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας θα συνεχιστεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής είναι απαλλαγμένη από τους ανέμους των δημοσκοπήσεων». Δεύτερον, ομολόγησε με σαφήνεια ότι η μείωση του δημόσιου χρέους - και, μάλιστα, με τους μεγάλους ρυθμούς που απαιτούν οι πρόσφατες αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας - θα προέλθει πρωτίστως από την εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και των πολύμορφων ιδιωτικοποιήσεων.

Το οικόπεδον «Η ωραία Ελλάς» έχει βγει στο ξεπούλημα, λοιπόν. Κι όχι μόνο το «οικόπεδο», αλλά και ό,τι βρίσκεται πάνω του και μπορεί να χρησιμεύσει στους κεφαλαιοκράτες για την αύξηση των κερδών τους...

Οι διακηρύξεις του Κ. Καραμανλή

«Αν πρόκειται η Ελλάδα να λειτουργεί περίπου ως Μπανανία, όπου μονοπωλιακοί προμηθευτές κάνουν κουμάντο, εγώ τουλάχιστον, σε αυτή τη χώρα δε θέλω να γίνω πρωθυπουργός». Αυτά λέει, ανάμεσα σε άλλα, ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Οικονομική και Βιομηχανική Επιθεώρηση». Με άλλα λόγια, δηλαδή -ακόμη κι αν πάρουμε απολύτως τοις μετρητοίς τα όσα λέει ο αρχηγός της ΝΔ- εάν και όταν η αξιωματική αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση, θα μοιράζει τις δημόσιες προμήθειες, τα έργα, κλπ., κλπ., σε όλους τους «προμηθευτές» ισότιμα και όχι μόνο σε ορισμένους, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ. Και οι εργαζόμενοι, ο λαός, τι θα κάνουν; Μα, θα πληρώνουν, τι άλλο. Αλλωστε, αν προσέξετε καλύτερα, θα συνειδητοποιήσετε, ότι ποτέ δεν υπόσχεται κάποια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής η ηγεσία της ΝΔ. Τον τρόπο εφαρμογής και διαχείρισης θέλει να αλλάξει.

Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις

«Οι λέξεις συναλλαγή και διαφθορά πολλές φορές ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα... Τα "φακελάκια" και τα "γρηγορόσημα" χαρακτηρίζονται απολύτως αναγκαία, γιατί χωρίς αυτά ο πολίτης θα αναγκαστεί να υποστεί την αφάνταστη ταλαιπωρία της μυθικής ελληνικής γραφειοκρατίας...». Οι διαπιστώσεις ανήκουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ευάγγ. Κρουσταλλάκη και έγιναν την περασμένη Κυριακή, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων. Και δεν τις σημειώνουμε, επειδή διαφωνούμε μ' αυτές. Αυτή είναι η κατάσταση και ακόμη χειρότερη. Οι διαπιστώσεις, όμως -παρότι έχουν την αξία τους- δεν οδηγούν από μόνες τους στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η τελευταία προϋποθέτει πρωτίστως την αναζήτηση, ανεύρεση και ξερίζωμα των αιτιών, που γεννούν, καλλιεργούν και αναπαράγουν τα νοσηρότατα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς, όπως και πολλά ακόμη παρόμοια, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο νομικό, αλλά, κυρίως, βαθιά πολιτικό. Οσο περισσότερο κυριαρχούν στην κοινωνία οι νόμοι της αγοράς και του ανταγωνισμού, η εμπορευματοποίηση των πάντων κλπ, κλπ, τόσο περισσότερο θα πληθαίνουν τα προαναφερόμενα φαινόμενα, οι κάθε λογής αδικίες και ανισότητες κλπ, κλπ.

Απουσίες

Τη σιωπή μεγάλου αριθμού ΜΜΕ, σχετικά με τα υπάρχοντα πολλά και σοβαρά λαϊκά προβλήματα, στιγμάτισαν χτες, στη συνέντευξη που έδωσαν για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την πολύμορφη ενασχόλησή τους με κάθε λογής «σκάνδαλα» ή «χυδαία ακούσματα». Οπως είπε ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, «τα προβλήματα ενάμισι εκατομμυρίων ανθρώπων, των συνταξιούχων, δεν ενδιαφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτά περί άλλα τυρβάζουν. Και είναι μεθοδευμένη η απουσία τους από τα σοβαρότατα λαϊκά προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων».

Εμείς τι να πούμε. Οπως οι νόμοι της δήθεν ελεύθερης αγοράς γεννάνε τη φτώχεια, τα πενιχρά εισοδήματα των πολλών και τα ογκώδη κέρδη των λίγων, έτσι και οι αντίστοιχοι νόμοι της τηλεόρασης και των ΜΜΕ κατασκευάζουν ειδήσεις, με δήθεν ουσία, τα μπλε μαλλιά ενός τραγουδιστή ή μιας τραγουδίστριας, για ν' αυξήσουν τα κέρδη της «τηλεθέασης» και την αφασία του τηλεθεατή. Με ό,τι αυτό προσφέρει στον «αγώνα» της αποβλάκωσης!

Τα ελληνοτουρκικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ενός ελληνικού «C-130» από δύο τουρκικά μαχητικά χτες; Περίεργο! Φαίνεται πως οι Τούρκοι επιτελείς δε θα έχουν διαβάσει τίποτε για το «σχέδιο Ανάν», ούτε για την υποστήριξη που τους παρέχουμε στην ΕΕ. Μάλλον, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, σχετικά με όλη αυτήν την ιστορία...

Γενικότερα, πάντως, πρέπει να υπάρχει μια ...έλλειψη μελέτης των διεθνών εξελίξεων στο τουρκικό στράτευμα. Διότι από τις 18 Νοέμβρη, μέχρι σήμερα, πέντε φορές είχαμε τέτοια φαινόμενα. Τι στο καλό, ούτε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ούτε για την επίσκεψη Παπανδρέου στην Αγκυρα μάθανε;

Ισως, όμως, να φταίει το γεγονός πως έχουν ρίξει το βάρος τους στην επικείμενη ...επιθεώρηση. Οι ΗΠΑ αιτήθηκαν επισήμως να επιθεωρήσουν δυο τουρκικές βάσεις, προκειμένου να δουν, αν είναι έτοιμες για επέμβαση εναντίον του Ιράκ!

Και μπορεί, βέβαια, να κάνει τη δύσκολη η τουρκική ηγεσία, σχετικά με την επέμβαση αυτή, αλλά τα καμώματα αυτά τα 'χουμε ξαναδεί. Στο τέλος, καμιά τουρκική ηγεσία δεν αρνήθηκε τη συμβολή της στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχέδια. Πάντα με το αζημίωτο, φυσικά...

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, να μας λέει ότι η απαγόρευση της δημοσιότητας των δικών αφορά στην προστασία του πολίτη, από τις αδηφάγες κάμερες των καναλιών.

Δεν είμαστε κακόπιστοι, αλλά πριν τρέξει να περιορίσει τη δημοσιότητα των δικών, μια τέτοια περίεργη περίοδο, δε θα έπρεπε πρώτα να έχει πάρει η κυβέρνηση και κάποια μέτρα για τα ...ίδια τα κανάλια;

Με τα πρόστιμα του ΕΡΣ (που δεν υπερβαίνουν, βέβαια, τα διαφημιστικά έσοδα), περιμένουν να μπει τάξη στην τηλεοπτική ασυδοσία;

Τώρα θυμήθηκαν το πολιτιστικό πρόβλημα που προκύπτει; Οταν παραχωρούν κάθε δικαίωμα και δημιουργούν καθεστώς ασυδοσίας για τους ιδιοκτήτες των καναλιών, δε σκέφθηκαν ότι θα έχουμε (όπως, όντως, έχουμε) τέτοια φαινόμενα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις ψεύτικες δικαιολογίες κι ας καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τα 'χουν μονά - ζυγά δικά τους...

Από την Κοπεγχάγη στη Θεσσαλονίκη

H Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ένας σημαντικός σταθμός στη διαδικασία ενίσχυσης των ιμπεριαλιστικών, αντιλαϊκών χαρακτηριστικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδεικνύεται, όμως, ότι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα για τους αρχιτέκτονες και τους ιθύνοντες της ΕΕ. Από τη μια, οι μεταξύ τους αντιθέσεις, οι αντιθέσεις με τις ΗΠΑ και, από την άλλη, η κλιμακούμενη αντίδραση των εργαζομένων, των λαών, καθιστούν προβληματικό κάθε βήμα των «δεκαπέντε».

Ισως, ακόμη, είναι σημαδιακό ότι αυτή η Σύνοδος γίνεται στην πρωτεύουσα μιας χώρας, της Δανίας, ο λαός της οποίας είπε δύο φορές ΟΧΙ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο ευρώ.

Η διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη δέκα νέων κρατών - μελών, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, είναι το κεντρικό θέμα της Συνόδου. Ωστόσο, η πολιτική της διεύρυνσης, η οποία άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του '90, απέδειξε ότι η πραγματική πρόθεση των ισχυρών της ΕΕ ήταν η λεηλασία των υποψήφιων χωρών και η διεύρυνση της εκμετάλλευσης των λαών τους.

Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες, στις δύο μεγαλύτερες υπό ένταξη χώρες, την Πολωνία και την Τσεχία, πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις, κυρίως αγροτικές, κατά της πολιτικής της ΕΕ μιλάει από μόνο του. Δίνει, επίσης, απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι λαοί αυτών των χωρών, όχι μόνο θέλουν, αλλά εκλιπαρούν για την ένταξη στην ΕΕ.

Η κατοχύρωση νέων αγορών και η άφθονη, φθηνή, εργατική δύναμη είναι η επιδίωξη της «Ευρώπης των μονοπωλίων», της «Ευρώπης των τραπεζιτών», της «Ευρώπης του πολέμου». Μ' αυτήν την Ευρώπη δεν έχουν τίποτα κοινό οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, στις δεκαπέντε χώρες - μέλη, ούτε στις δέκα υποψήφιες χώρες. Γι' αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι κινητοποιήσεις, που γίνονται αυτές τις μέρες και θα συνεχιστούν στη διάρκεια της Συνόδου στην Κοπεγχάγη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν τώρα τη σκυτάλη για την οργάνωση των κινητοποιήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2003, όταν την προεδρία της ΕΕ θα ασκεί η ελληνική κυβέρνηση. Οι συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια, που οργανώνουν αυτές τις μέρες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, θα είναι όχι μόνον η απάντηση στις μεθοδεύσεις και τις αποφάσεις της Κοπεγχάγης, αλλά και η υπόσχεση ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για τους «δεκαπέντε» τους επόμενους μήνες.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Απερίγραπτα τραγική κατάσταση

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικά και, ταυτόχρονα, τραγικά τα στοιχεία, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία της Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος. Τι να πρωτοαναφέρουμε...

Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, διαθέτει μόνον έναν γιατρό Εργασίας, για όλη την Ελλάδα. Το 2001 σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, κατά 50%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, στην Ελλάδα δηλώνεται μόνον το 39% των εργατικών ατυχημάτων, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το 89%. Ακόμη, στον κατάλογο της Γιούροστατ, με αναγνωρισμένα επαγγελματικά νοσήματα, η Ελλάδα είχε δηλώσει το 1996 μόλις 86, όταν στη Σουηδία, με ανάλογο συνολικό αριθμό ασφαλισμένων με τη χώρα μας, δήλωσαν 1.063. Σε 1 τρισ. δραχμές υπολογίζεται το ετήσιο κόστος, που αφορά στις λεγόμενες επαγγελματικές ασθένειες και καταβάλλεται εξ ολοκλήρου ουσιαστικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η συμμετοχή της εργοδοσίας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) είναι αμελητέα.

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας είναι, ουσιαστικά, απερίγραπτα θλιβερή. Οι μεγαλοεργοδότες και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις κρατούν σκοπίμως το σοβαρότατο αυτό θέμα στο περιθώριο, αρνούμενοι να πάρουν κάποια, στοιχειώδη έστω, μέτρα, καταδικάζοντας μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε ανυπολόγιστους και, πολλές φορές, άγνωστους στους ίδιους κινδύνους και συνέπειες. Οπως καταγγέλθηκε, άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, οι 51 εργαζόμενοι της «ΕΛΛΕΝΙΤ» στη Νέα Λαμψάνη, πέθαναν μέχρι το 1990 από καρκίνο, χωρίς κανένας να παρέμβει...

Τα μηχανήματα...

Φαίνεται πως οι όποιες νέες ή λιγότερο νέες τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά πλέον στα διάφορα ανά τον κόσμο διπλωματικά «παιγνίδια». Μετά, τον Ρ. Ντενκτάς, που ...δικαιολόγησε πρόσφατα τη μη επίδοση της απάντησής του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τη βλάβη του φαξ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στον Οργανισμό ισχυρίστηκαν ότι πήραν πρώτοι ένα πλήρες αντίγραφο του ογκωδέστατου καταλόγου των οπλικών συστημάτων του Ιράκ, γιατί ...διαθέτουν καλύτερα και περισσότερο σύγχρονα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα από τ' άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ).

Σίγουρα, πάντως, οι Αμερικανοί δεν «άρπαξαν» τον αποτελούμενο από περισσότερες των 12.000 σελίδων κατάλογο, μόνο και μόνο, για να κάνουν διαφήμιση των αμερικανικών εταιριών κατασκευής φωτοτυπικών μηχανημάτων...

Τα επιτόκια

Μπορεί, ακόμη και ο επίσημος πληθωρισμός να παραμένει στο «ύψος» του και να «τρέχει» με 3,6%, αλλά τα επιτόκια των τραπεζών, με αφορμή την τελευταία μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πήραν την κατηφόρα. Οχι, όλα τα επιτόκια, βέβαια, αλλά, κυρίως, αυτά των καταθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι προχθεσινές αποφάσεις της Εθνικής, της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτές, διατηρούνται αμετάβλητα τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων μειώνονται κατά 0,40%. Ετσι, το επιτόκιο του ταμιευτηρίου για ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ διαμορφώνεται πλέον στο 0,85%, από 1,25%, που ήταν μέχρι προχθές.

Οπως καταλαβαίνετε, αν γίνουν μια δυο μειώσεις ακόμη των επιτοκίων ευρώ από την ΕΚΤ, μάλλον, θα πρέπει να πληρώνουμε κι από πάνω, για να βάζουμε τις όποιες αποταμιεύσεις μας στις τράπεζες...

Η θυσία

Στους είκοσι βαθμούς υπό το μηδέν «κατέβηκε» ο υδράργυρος στη Μόσχα και δεκάδες άτομα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με υποθερμία και κρυοπαγήματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άστεγοι και αλκοολικοί, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κι ενώ ο ρωσικός χειμώνας έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά του και η προαναφερόμενη θερμοκρασία είναι μάλλον συνηθισμένη την εποχή αυτή για τη Μόσχα, 140 άνθρωποι έχουν χάσει, ήδη, τη ζωή τους στη ρωσική πρωτεύουσα, εξαιτίας του ψύχους, σύμφωνα με τις ίδιες ανταποκρίσεις. Ουσιαστικά, άλλες 140 ανθρώπινες ζωές θυσιάστηκαν στο βωμό της παλινόρθωσης του καπιταλισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο πραγματικός κίνδυνος

Δεν περνάει βραδιά, εδώ και μια βδομάδα, που ο έκπτωτος μονάρχης να μην εμφανίζεται στα «παράθυρα» και στα δελτία των καναλιών. Χτες ήταν η σειρά του «ΜΕΓΚΑ», που τον «φιλοξένησε» σχεδόν καθ' όλη(!) τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου. Δεν περνάει μέρα που κάποιος υπουργός ή στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να μην κάνει δηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ. Χτες ήταν η σειρά του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ο οποίος σε ρόλο «αδιάλλακτου», εμφανίστηκε, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ...θεματοφύλακας της δημοκρατίας, λες και δεν ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που «άνοιξαν την όρεξη» του τέως.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το «θέμα Γλίξμπουργκ» δεν έκλεισε ούτε με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία. Επίσης, είναι ολοφάνερο ποιοι και γιατί έχουν συμφέρον να «φουσκώνουν» και να συντηρούν το σίριαλ με τον τέως. Η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία αντί να κάνει την αυτοκριτική της που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει «τα ψιλά» των 4,6 δισ. δρχ. - με τα οποία θα μπορούσε τώρα να αποζημιώσει τους πλημμυροπαθείς στην Πιερία και στη Λάρισα... - τον κρατάει, με την αμέριστη βοήθεια των αφεντικών των ΜΜΕ, στην «πρώτη γραμμή της επικαιρότητας». Εξυπηρετεί, βέβαια, περίφημα την κυβέρνηση να βρίσκεται ο λαός στο σκοτάδι για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης και, πολύ περισσότερο, οι θέσεις με τις οποίες «διαπραγματεύεται». Οπως, τη βολεύει να μη γίνεται συζήτηση για τις εγκληματικές ευθύνες της για τις απίστευτες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Λάρισα, στην Πιερία, κ.α.

Βέβαια, δε συντηρεί το θέμα Γλίξμπουργκ μόνο για λόγους αποπροσανατολισμού, ο οποίος βέβαια θα παραταθεί, ανάλογα και με τις προπαγανδιστικές ανάγκες της. Αποτελεί πάγια τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να νεκρανασταίνει φαντάσματα του παρελθόντος (Γλίξμπουργκ) ή να πριμοδοτεί ακροδεξιά σχήματα (ΛΑ.Ο.Σ) ή παλιότερα τον Λεπέν της Γαλλίας, επιχειρώντας να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη. Μέσω της υπερπροβολής και της ανάδειξης τέτοιων «κινδύνων», προσπαθεί να στήσει ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα και να προσδώσει άλλοθι δημοκρατικότητας στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της.

Ο ελληνικός λαός, όμως, αντιλαμβάνεται πολύ καλά πού αποσκοπούν οι βρώμικες όσο και επικίνδυνες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες. Κυρίως, όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τον Γλίξμπουργκ, αλλά από αυτούς που τον κινούν σαν μαριονέτα, για να δώσουν ώθηση στην επίθεση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δε χάνουν, λοιπόν, από τα μάτια τους το «στόχο», που δεν είναι άλλος από την αντίσταση και ανατροπή του νεοφιλελεύθερου - «δεξιού» ή «αριστερού» - μονόδρομου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ