Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκαλώντας χάος

Γρηγοριάδης Κώστας

Democratica Coordinadora (Ντεμοκράτικα Κορντιναντόρα) είναι ο τίτλος της και είναι η κύρια πολιτική συνιστώσα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. «Χορηγός» των διαφόρων δραστηριοτήτων της, στα ταξίδια της εξωτερικό, αλλά και στη «μεγάλη πορεία» στις αρχές του Γενάρη, σύμφωνα με πλείστα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα εφημερίδων της Λατινικής Αμερικής, είναι η «μαφία του Μαϊάμι». Δηλαδή η κουβανική κοινότητα μεταναστών στις ΗΠΑ, που για τέσσερις δεκαετίες τώρα αποτελεί το μοχλό της CIA, για σειρά αντεπαναστατικών και δόλιων ενεργειών σε όλη την αμερικανική υποήπειρο.

Κοινότητα που αποτέλεσε την «πρώτη ύλη» για την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στο Νησί της Επανάστασης, αλλά και σε όλες τις πολύχρονες ενέργειες υπόσκαψης της Κούβας, ενώ αποτέλεσε την «πρώτη ύλη» για τη σύνθεση των ομάδων δολοφονίας που καταδίωκαν τον Τσε, στα βουνά της Βολιβίας.

Τα μέλη της είναι παρόντα σε όλες τις ενέργειες δολιοφθοράς και υπονόμευσης στο καθεστώς Αλιέντε στη Χιλή, στις χούντες της Αργεντινής, της Παραγουάης και όλων των λατινοαμερικανικών κρατών, στα τάγματα θανάτου της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ, στο πλευρό των Κόντρας στη Νικαράγουα, πίσω από την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο στην Ονδούρα. Παρόντα φυσικά και στις προσπάθειες πρόκλησης χάους στη Βενεζουέλα...

Ετσι, μπορεί η αντιπολίτευση να συνεχίζει, έστω και ασθενικά, να κροταλίζει, έχοντας κοστίσει στη χώρα, την πέμπτη τη τάξει πετρελαιοπαραγωγό χώρα της υφηλίου, περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια...

Τα παζάρια...

Εμείς κάνουμε τόσα για σας, μην είστε αχάριστοι, κάντε κι εσείς κάτι για την κυβέρνηση. Αυτό είναι το νόημα των όσων διαμηνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στις ασφαλιστικές εταιρίες, με τις οποίες - αφού τους έδωσε και το μαχαίρι και το πεπόνι να ξεζουμίζουν τους ασφαλισμένους τους με δυσθεώρητα ποσοστά αυξήσεων και χίλιους δυο άλλους τρόπους - προσπαθεί τώρα να παζαρέψει τις νέες αυξήσεις που έχουν ήδη αρχίσει να επιβάλλουν στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Και δε φαντάζεται, βέβαια, κανείς ότι το υπουργείο Ανάπτυξης κόπτεται για τις τσέπες των ασφαλισμένων γιωταχήδων. Ο πληθωρισμός και το... κοινωνικό προφίλ της είναι το πρόβλημα. Γιατί, ουδόλως ασχολείται με την καταλήστευση των καταναλωτών, όταν αυτή δεν αποτυπώνεται άμεσα στον πληθωρισμό. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως και με το παραπάνω την προσήλωσή της στις ασφαλιστικές εταιρίες. Η λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη...

Πλήρης υγειονομική κάλυψη των αφεντικών

Η δυσκολία των ασθενών στη χώρα μας - και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων - να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας αποτυπώνεται στις ουρές, στις λίστες, στους οικονομικούς εκβιασμούς, που καταλήγουν στα «φακελάκια», και πάει λέγοντας...

Ομως, με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάστηκε στο «άψε-σβήσε» η υγειονομική κάλυψη των σχετικών δραστηριοτήτων, μέχρι τον Ιούνη του 2003. Ξεπεράστηκαν, δηλαδή, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, βρέθηκαν οι απαραίτητες υποδομές και κονδύλια, έγινε η μεταξύ τους αλληλοσύνδεση, σχεδιάστηκαν οι υποστηρικτικές δράσεις.

Βέβαια, η Ελλάδα είναι πατρίδα του Ξενίου Διός και δεν μπορεί να αρνηθεί τη φιλοξενία. Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, όμως, θα συνεχιστεί - και θα προωθηθεί παραπέρα - η ίδια πολιτική που εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα στους ευαίσθητους τομείς Υγείας και Πρόνοιας και θα κάνει ακόμη πιο ανυπόφορη την καθημερινότητα του πολίτη.

Πάντα χαμένοι οι αδύνατοι

Η εντολή του υπουργείου Υγείας για τον προαναφερόμενο σχεδιασμό της υγειονομικής κάλυψης από όλα τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) και το ΕΚΑΒ, δόθηκε το Δεκέμβρη του 2002 και έχουν ήδη ετοιμαστεί τα επιχειρησιακά σχέδια.

Για παράδειγμα, το Α' ΠεΣΥ Αττικής έχει συντάξει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που - μεταξύ των άλλων - προβλέπει ιατρείο στο Ζάππειο Μέγαρο - καθώς και πρόχειρο ιατρείο σε ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος - ενώ έχουν σχεδιαστεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων και η κάλυψη των ειδικών αναγκών (όπως καρδιολογικά περιστατικά, αιμοδοσίες, τεχνητός νεφρός και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Αυτά βέβαια σε γενικό σχεδιασμό. Γιατί στην πράξη η κάλυψη των αναγκών των «κοινοτικών εταίρων» θα καταλήξει σε βάρος κάποιων φουκαράδων, καθώς κρατιούνται σε ετοιμότητα πολύτιμες και σε ανεπάρκεια δομές. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί χειρουργική ανάνηψη στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» - ανήκει στο Β' ΠεΣΥ - θα χρησιμοποιηθεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας.

Πάντα χαμένοι οι αδύνατοι, δηλαδή...

Το «χαράτσι» και οι «στόχοι»...

Πέντε ευρώ δεν είναι πολλά χρήματα. Τετρακόσιες χιλιάδες φορές τα πέντε ευρώ είναι πάρα πολλά, για την ακρίβεια δυο εκατομμύρια ευρώ ή 680 εκατομμύρια δραχμές! Και μόνο η διαχείριση ενός τέτοιου ποσού αρκεί για να κάνει πλούσιους πολλούς. Περίπου τόσα, υπολογίζει να συγκεντρώσει η ΑΔΕΔΥ από το χαράτσι που θα επιβάλει στους δημόσιους υπάλληλους για τη στήριξη του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ». Το παρουσιάζουν σαν κάτι ανώδυνο: «Τι αξία έχουν 5 ευρώ;». Είναι, όμως, μια αμύθητη περιουσία το ποσό που θα συγκεντρωθεί απ' αυτόν τον κεφαλικό φόρο.

Παραδόξως, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν έγινε αναφορά σε αυτό το χαράτσι, αν και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης για συμμετοχή στο «Φόρουμ». Ωστόσο, η σχετική απόφαση υπάρχει. Η πρωτόγνωρη αυτή τακτική, που κηλιδώνει κάθε συνδικαλιστική πρακτική καθώς εξαναγκάζει τους δημόσιους υπάλληλους να στηρίξουν οικονομικά δραστηριότητες που κανείς δεν τους ρωτάει εάν συμφωνούν με αυτές, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μια απλή συνδικαλιστική «στραβοτιμονιά». Αποτελεί, αντιθέτως, μια επικίνδυνη για το μέλλον διαστρέβλωση της έννοιας της αλληλεγγύης, καθώς μέχρι σήμερα η ΑΔΕΔΥ είχε ακολουθήσει το δρόμο της «έκτακτης εισφοράς» μόνο σε περιπτώσεις υποστήριξης πληγέντων είτε από φυσικές καταστροφές, είτε σε περιπτώσεις στήριξης των Γιουγκοσλάβων ή των Παλαιστινίων.

Η κίνηση αυτή συνάδει όμως με τη ρότα που έχουν δώσει στην ΑΔΕΔΥ, η οποία όσο περισσότερο καταγγέλλει, τόσο λιγότερο αγωνίζεται. Κι όχι μόνο αδρανοποιείται επί της ουσίας, αλλά με ευθύνη της πλειοψηφίας της συμμετέχει και σε μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης των εργαζομένων. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» συναινούν στην προσπάθεια εγκλωβισμού των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας στις διαχειριστικές λογικές του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ» και στην ψευδή αντίθεση νεοφιλελευθερισμού - σοσιαλδημοκρατίας όσον αφορά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία «αντίθεση» που αφορά μόνο τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης κι όχι την αντίθεση σ' αυτή τη βαρβαρότητα. Την ίδια ώρα απορρίπτουν τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και καθορίζουν τη δράση της ΑΔΕΔΥ στη βάση του προγραμματισμού της ΣΕΣ και του «κοινωνικού διαλόγου» που θέλει να αναπτύξει η κυβέρνηση για την αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και την υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων!

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σ. Παπασπύρος έκανε λόγο για «στήριξη όλων των κινημάτων με αντίστοιχο προσανατολισμό», αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην ίδρυση του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ». Με αυτή τη διατύπωση η πλειοψηφία προσπάθησε να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τον αγωνιστικό «ευνουχισμό» των εργαζομένων στο δημόσιο και για την περιχαράκωση των διαθέσεων αντίστασης στην ακολουθούμενη πολιτική εξυπηρέτησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστική και η εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ με τη διαβόητη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), που αποτελεί το «μακρύ χέρι» των κεφαλαιοκρατών και η οποία έχει στηρίξει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται στα κράτη - μέλη. Αυτή τη ΣΕΣ επιχειρούν από τώρα να την επιβάλουν ως τον οργανωτή της διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη!


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Τα σκανδαλιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ μας έλειπε τώρα από την υπόθεση της λίστας των εκβιασμών με την επίκληση της «17 Νοέμβρη»: Το ράσο! Ομως, με όσα γράφονται σχετικά με τέσσερις μητροπολίτες και ποιος ξέρει πόσους άλλους ιεράρχες, το σενάριο ...αναβαθμίζεται.

Ποιος τους πιάνει τώρα στις γνωστές και μη εξαιρετέες εκπομπές - σκάνδαλο ...τρομο-λαγνείας. Μέχρι και ο φοβερός και τρομερός Μάκης Ψωμιάδης θα χάσει τα πρωτεία...

Γιατί, πώς να το κάνουμε, κάτι οι επιφανείς εκπρόσωποι της «καλής κοινωνίας» και όλη η σχετική «γκλαμουριά», κάτι η υπόθεση του εκβιασμού αυτή καθ' αυτή, συν τους ρασοφόρους, το όλο πράγμα αποκτά όλες τις απαραίτητες προεκτάσεις.

ΩΣΤΕ ΔΕ ΘΕΛΕΙ την επέκταση του πολέμου στο Ιράκ η τουρκική κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας, Ρετζέπ Ερντογάν. Μόνο που δεν πολυσυμβαδίζει η δήλωση με τα τεκταινόμενα, πώς να το κάνουμε...

Γιατί, βέβαια, όταν δε θέλεις έναν πόλεμο, δεν ανοίγεις συζητήσεις με τους ανώτατους στρατιωτικούς των ΗΠΑ (π.χ., Μάγιερς) για τους όρους παράδοσης των αεροδρομίων και των εδαφών σου γενικότερα, προκειμένου να ξεκινήσουν από εκεί οι επιθέσεις.

Οσο δε, για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, περί παραχώρησης αεροδρομίων που λίγο αργότερα ...διέψευσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, τι να πει κανείς, είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ αμαρτωλών αξιωματούχων του Δημοσίου, υποσχέθηκε χτες ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, στη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία για τα δημόσια έργα και, γενικώς, τη διαφθορά στο Δημόσιο.

Και μόνον από τέτοιες προαναγγελίες, βέβαια, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως ουδεμία σχέση θέλουν να έχει αυτή η συζήτηση με την ουσία των προβλημάτων του δημόσιου τομέα. Απλά, θα δώσει και θα πάρει η περιπτωσιολογία της σκανδαλολογίας και το αντίθετο...


Γρηγοριάδης Κώστας

Φυσικά, είναι εύκολο να μιλάς για τα «κόλπα» των διορισμένων σε υψηλές θέσεις του Δημοσίου και για τα όσα κάνουν γενικώς, παρά για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ιδίως, όταν συμφωνείς μαζί της...

Δικομματικό θέατρο

Από τη μια πλευρά, ο Κ. Σημίτης χαρακτηρίζει ως αστειότητες και επίθεση λάσπης τα όσα καταγγέλλονται για τις υπαρκτές και σκανδαλώδεις υπερβάσεις στα δημόσια έργα. Από την άλλη, ο Κ. Καραμανλής θέλει σώνει και καλά να πιστέψουμε ότι τα προαναφερόμενα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα, αποκλειστικά και μόνο, της αλαζονικής, διαπλεκόμενης και αδιαφανούς κυβερνητικής εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ό,τι μπορεί, για να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τόσο την ουσία των εφαρμοζόμενων πολιτικών, όσο και τις γενικότερες συνθήκες της «απελευθερωμένης» ασυδοσίας της «αγοράς». Λες και θ' αλλάξουν και δε θα κυνηγούν εξίσου τη μεγιστοποίηση των κερδών τους οι κεφαλαιοκράτες, αν και όταν υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα. Λες και δε θα συνεχίσει την ίδια με σήμερα πολιτική η τελευταία, ενισχύοντας ακόμη παραπέρα τις κάθε λογής αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές και τις «απελευθερώσεις» και φροντίζοντας τα «δικά» της «παιδιά», όπως κάνει και η σημερινή.

Και δε λέμε, το ρόλο τους παίζουν, τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και ο Κ. Καραμανλής, στα πλαίσια του δικομματικού πολιτικού θεάτρου. Αλλά το έργο είναι πολυπαιγμένο και βαρετό. Οσο κι αν αλλάζουν τα λόγια, όσο κι αν εξαντλούν τις... υποκριτικές τους ικανότητες.

Η επίφαση της δημοκρατίας

«Δείγμα δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τις φιλειρηνικές διαδηλώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Φλάισερ τόνισε ότι για «τον Πρόεδρο Μπους είναι αναμενόμενη η κατάσταση και δεν τον ενοχλεί, γιατί είναι κάτι που είναι παράδοση στη χώρα μας και ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ιράκ». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές τις διαδηλώσεις, εκτιμώντας ότι μάλλον είναι πολύ περισσότεροι όσοι συμφωνούν με τον Πρόεδρο Μπους, αλλά απλώς «δε βγαίνουν στο δρόμο να φωνάξουν "αφοπλίστε τον Σαντάμ"».

Τα σχόλια Φλάισερ θύμισαν πολύ τις, κατά καιρούς, ανάλογες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που χαρακτηρίζει, επίσης, «δείγμα ελευθερίας και δημοκρατίας», τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις των Ισραηλινών φιλειρηνιστών κατά της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Εντούτοις, όπως και στο Τελ Αβίβ, έτσι και στην Ουάσιγκτον, οι φωνές των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών ακούγονται, αλλά δεν εισακούονται από τα αρμόδια αυτιά. Ισως, τα τελευταία να μπορούν να κωφεύουν μέχρι που το ποτάμι των διαδηλωτών να μετατραπεί σε οργισμένο χείμαρρο. Τότε θα ακούσουν, θέλουν δε θέλουν...

Πόσο απέχουμε..;

Εναν ακόμα ρόλο, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να φέρει σε πέρας το κράτος, αναθέτει η κυβέρνηση σε ιδιώτες τους οποίους και θα καλοπληρώσει για τις όποιες υπηρεσίες τους. Με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη, το υπουργείο θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων με αντικείμενο την «εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την εποπτεία της αγοράς προϊόντων» στο κομμάτι που αφορά την τήρηση των προδιαγραφών που θέτουν οι οδηγίες της ΕΕ για την καταλληλότητα των προϊόντων, που περιλαμβάνουν από παιχνίδια μέχρι εκρηκτικές ύλες και ανελκυστήρες. Αυτό γίνεται, λέει, στο πλαίσιο της δημιουργίας «εθνικού συστήματος εποπτείας της αγοράς» και χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Ετσι, δηλαδή, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών ακατάλληλων έως επικίνδυνων προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά; Και, τέλος πάντων, πόσο απέχουμε ακόμη από την προκήρυξη κάποιου διαγωνισμού, για την επιλογή αναδόχου με αντικείμενο την υλοποίηση του συνόλου των κρατικών λειτουργιών..;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εμπρός μαρς» για Ναύπλιο

«

Εμπρός μαρς», λοιπόν, για το Ναύπλιο, «η θέση σου είναι εκεί, στο μεγάλο το μέτωπο της εργατιάς, γιατί εργάτης είσαι κι εσύ...». Λαϊκό εγερτήριο έχει σημάνει σε όλη την Ελλάδα για το μεγάλο ραντεβού του Ναυπλίου, τη μεγάλη εργατική-λαϊκή διαδήλωση που οργανώνει την Παρασκευή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στον αντίποδα της συνόδου των υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιείται εκεί την ίδια μέρα στην Ακροναυπλία!

Η θέση όλων μας είναι εκεί! Στο μεγάλο το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων, το μέτωπο της αντίστασης, της πάλης, της προοπτικής και της ελπίδας για μια άλλη κοινωνία, έναν άλλο κόσμο. Στο μέτωπο ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στον εργασιακό μεσαίωνα, που προωθούν συστηματικά τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ενάντια στο ιμπεριαλιστικό χάος που σπρώχνουν την ανθρωπότητα από κοινού ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Η θέση μας είναι εκεί, στο μέτωπο της διεκδίκησης και της κατάκτησης από τους εργαζόμενους της θέσης που τους ανήκει. Για να βγουν οι λαϊκές δυνάμεις στο προσκήνιο, που είναι το μόνο αντίπαλο δέος στη «νέα τάξη», στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στον ιμπεριαλισμό.

Το Ναύπλιο είναι η αφετηρία, η πρεμιέρα των λαϊκών κινητοποιήσεων για το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Στο χέρι όλων μας είναι να αποτελέσει τη χαμογελαστή «καλημέρα» της άλλης Ελλάδας, της άλλης Ευρώπης, που στέκει απέναντι στις αντεργατικές- αντιλαϊκές πολιτικές οι οποίες εκπορεύονται από την ΕΕ. Μια «καλημέρα» στην προοπτική που δίνουν οι λαϊκοί αγώνες, σπάζοντας το φράγμα της μοιρολατρίας και της παθητικότητας που έχουν στήσει όλοι αυτοί οι οποίοι υπηρετούν τη λογική ότι η καπιταλιστική επέλαση στις λαϊκές κατακτήσεις, στα εργασιακά δικαιώματα είναι μονόδρομος.

Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι η Ελληνική Προεδρία, η σύνοδος του Ναυπλίου και άλλες ανάλογες που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια του εξαμήνου, θα αποτελέσουν σταθμό στην πορεία της ΕΕ, στην κατεύθυνση της υλοποίησης των πολιτικών που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Πολιτικές που τις βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει, τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται, το βίο τους να γίνεται όλο και πιο αβίωτος. Στην πρόκληση αυτή πρέπει να δοθεί απάντηση. Η Ελληνική Προεδρία είναι προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης στα κέντρα των αποφάσεων της ΕΕ, από τα οποία εκπορεύονται όλες αυτές οι πολιτικές, που γυρίζουν πίσω το «κοντέρ» των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οι λαϊκές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, μπορούν να εγκαθιδρύσουν τη δική τους «προεδρία» στον αντίποδα αυτής που υπηρετεί τα μονοπώλια. Αυτή η «προεδρία» θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο συσπείρωσης και για τα όσα θα ακολουθήσουν μετά το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε! Μεθαύριο στο Ναύπλιο λέμε «παρών» και προχωράμε.

Παράδεισος

Κράτος

παράδεισος σωστός,

για μίζες, για κομπίνες,

για σαλταδόρους,

για ληστές,

μεσάζοντες, κηφήνες,

κράτος

παράδεισος σωστός,

για «γκράντε» λωποδύτες,

για αδηφάγα «τρωκτικά»,

για «γύπες»

και «τερμίτες»!

* * *

Κράτος

παράδεισος σωστός

για ανήθικους κι αχρείους,

που παριστάνουνε, για δες,

τους άψογους κυρίους,

κράτος

παράδεισος σωστός,

για κάθε καραγκιόζη,

κράτος που είναι

ανοιχτός απόπατος

και όζει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ