Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το «χαράτσι» και οι «στόχοι»...

Πέντε ευρώ δεν είναι πολλά χρήματα. Τετρακόσιες χιλιάδες φορές τα πέντε ευρώ είναι πάρα πολλά, για την ακρίβεια δυο εκατομμύρια ευρώ ή 680 εκατομμύρια δραχμές! Και μόνο η διαχείριση ενός τέτοιου ποσού αρκεί για να κάνει πλούσιους πολλούς. Περίπου τόσα, υπολογίζει να συγκεντρώσει η ΑΔΕΔΥ από το χαράτσι που θα επιβάλει στους δημόσιους υπάλληλους για τη στήριξη του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ». Το παρουσιάζουν σαν κάτι ανώδυνο: «Τι αξία έχουν 5 ευρώ;». Είναι, όμως, μια αμύθητη περιουσία το ποσό που θα συγκεντρωθεί απ' αυτόν τον κεφαλικό φόρο.

Παραδόξως, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, δεν έγινε αναφορά σε αυτό το χαράτσι, αν και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της οργάνωσης για συμμετοχή στο «Φόρουμ». Ωστόσο, η σχετική απόφαση υπάρχει. Η πρωτόγνωρη αυτή τακτική, που κηλιδώνει κάθε συνδικαλιστική πρακτική καθώς εξαναγκάζει τους δημόσιους υπάλληλους να στηρίξουν οικονομικά δραστηριότητες που κανείς δεν τους ρωτάει εάν συμφωνούν με αυτές, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μια απλή συνδικαλιστική «στραβοτιμονιά». Αποτελεί, αντιθέτως, μια επικίνδυνη για το μέλλον διαστρέβλωση της έννοιας της αλληλεγγύης, καθώς μέχρι σήμερα η ΑΔΕΔΥ είχε ακολουθήσει το δρόμο της «έκτακτης εισφοράς» μόνο σε περιπτώσεις υποστήριξης πληγέντων είτε από φυσικές καταστροφές, είτε σε περιπτώσεις στήριξης των Γιουγκοσλάβων ή των Παλαιστινίων.

Η κίνηση αυτή συνάδει όμως με τη ρότα που έχουν δώσει στην ΑΔΕΔΥ, η οποία όσο περισσότερο καταγγέλλει, τόσο λιγότερο αγωνίζεται. Κι όχι μόνο αδρανοποιείται επί της ουσίας, αλλά με ευθύνη της πλειοψηφίας της συμμετέχει και σε μια τεράστια επιχείρηση παραπλάνησης των εργαζομένων. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» συναινούν στην προσπάθεια εγκλωβισμού των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας στις διαχειριστικές λογικές του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ» και στην ψευδή αντίθεση νεοφιλελευθερισμού - σοσιαλδημοκρατίας όσον αφορά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία «αντίθεση» που αφορά μόνο τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης κι όχι την αντίθεση σ' αυτή τη βαρβαρότητα. Την ίδια ώρα απορρίπτουν τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και καθορίζουν τη δράση της ΑΔΕΔΥ στη βάση του προγραμματισμού της ΣΕΣ και του «κοινωνικού διαλόγου» που θέλει να αναπτύξει η κυβέρνηση για την αντιδραστική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και την υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων!

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σ. Παπασπύρος έκανε λόγο για «στήριξη όλων των κινημάτων με αντίστοιχο προσανατολισμό», αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στην ίδρυση του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ». Με αυτή τη διατύπωση η πλειοψηφία προσπάθησε να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τον αγωνιστικό «ευνουχισμό» των εργαζομένων στο δημόσιο και για την περιχαράκωση των διαθέσεων αντίστασης στην ακολουθούμενη πολιτική εξυπηρέτησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστική και η εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ με τη διαβόητη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), που αποτελεί το «μακρύ χέρι» των κεφαλαιοκρατών και η οποία έχει στηρίξει το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται στα κράτη - μέλη. Αυτή τη ΣΕΣ επιχειρούν από τώρα να την επιβάλουν ως τον οργανωτή της διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη!


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ