Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
Εντονη ανησυχία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) ενέκρινε χτες και τυπικά τα «επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας» (ΠΣ) της περιόδου 2002-2006 έξι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προτάσεις της Κομισιόν για «συστάσεις» μείωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γερμανία και στη Γαλλία, «προειδοποίηση» προς την Ιταλία και έκφραση «ανησυχιών» για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια «πολιτική αβεβαιότητα» ενόψει του πολέμου στη Μ. Ανατολή, τη «μη αναμενόμενη παράταση της διαδικασίας ανάκαμψης» και τη χρηματιστηριακή «αναταραχή».

Το διάχυτο κλίμα ανησυχίας στο ΕΚΟΦΙΝ επιβαρύνει και τις «προβλέψεις» για περαιτέρω ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2003, παρ' όλο που ο αρμόδιος επίτροπος Π. Σόλμπες δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να γίνουν αλλαγές σε στοιχεία και αριθμούς». Η ρευστότητα της κατάστασης έχει διογκώσει την ανησυχία και οξύνει τις συμπεριφορές με αποκορύφωμα τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Φρ. Μερ, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ αντέδρασε στις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ, διακηρύσσοντας ότι «είμαστε, ακόμη, σε μια Ευρώπη όπου η οικονομική πολιτική παραμένει υπό τον έλεγχο των κρατών» (!!!)

Παράλληλα, εντείνονται οι αμφιβολίες και για το κατά πόσο τα κράτη - μέλη, υπό το βάρος της ύφεσης, δεν αποκρύπτουν ή παραχαράσσουν «στοιχεία» ιδιαίτερα όσον αφορά στις «μακροοικονομικές προβλέψεις». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Κομισιόν ενέκρινε το ΠΣ της Ελλάδας με την επισήμανση ότι «οι προσπάθειες προσαρμογής που παρουσιάζει το ΠΣ επικεντρώνονται κυρίως στο τέλος της περιόδου και μετατίθενται σε μεγάλο βαθμό στα έτη μετά το 2003». Μ' άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση «επικαιροποιεί» το ΠΣ για το τρέχον έτος 2003 που τυγχάνει και (...) προεκλογικό, και «μεταθέτει» για αργότερα όλες τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης σε στοιχεία και αριθμούς.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας
της Ελλάδας

Το ΕΚΟΦΙΝ ενέκρινε, μετά από σχετική πρόταση της Κομισιόν, το «επικαιροποιημένο» ΠΣ 2002 της Ελλάδας, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2002-2006. Το βασικό στοιχείο για φέτος, είναι, ότι μετά την «αναθεώρηση» των «εθνικών λογαριασμών» και την υποχρεωτική συμμόρφωση της κυβερνητικής λοβιτούρας στους ευρωπαϊκούς λογιστικούς κανόνες, η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται πιο «πραγματική», άρα με χειρότερες επιδόσεις. Οπως επισημαίνεται «μετά τις αναθεωρήσεις αυτές, τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως για το 2000 και το 2001 μετατράπηκαν σε ελλείμματα, μεταθέτοντας έτσι σημαντικά το σημείο εκκίνησης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών προβλέψεων. Επιπλέον, το 2000 και το 2001 ο δείκτης δημόσιου χρέους αυξήθηκε». Τι επισημαίνει το ΕΚΟΦΙΝ; Οτι αυτά που έλεγε η κυβέρνηση και ο Παπαντωνίου για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ενόψει των εκλογών του 2000 ήταν αρλούμπες και ότι αν τα ξαναπούνε εν όψει των επόμενων εκλογών μαυρίστε τους, γιατί επίσημα, από το ΠΣ, θα εμφανιστεί «πλεόνασμα» 0,2% του ΑΕΠ μόλις το (...) 2005 (!!!)

Εκφράζονται «ανησυχίες» ιδιαίτερα για το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος της χώρας, που παρουσιάζει «βραδύ ρυθμό μείωσης, παρά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Τα μόνα επίσημα στοιχεία είναι, επομένως, για το 2002 τα εξής: ετήσια ανάπτυξη, 3,8% του ΑΕΠ, δημοσιονομικό έλλειμμα μείον 1,1% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος 105,3% του ΑΕΠ. Το τι θα γίνει μέχρι το (...) 2006, «θα» δείξει.

Η κυβέρνηση «δεσμεύτηκε» στις Βρυξέλλες για δύο πράγματα:

1) Οσον αφορά στο κράτος θα υπάρξει, λέει, «πρωτοβουλία για την εισαγωγή ενός κώδικα δημοσιονομικής σταθερότητας», ώστε να υπάρξει «ενθάρρυνση» προς την κατεύθυνση «δεσμευτικών ορίων» στις τρέχουσες πρωτογενείς δαπάνες. Αυτό υπήρξε απαίτηση του ΕΚΟΦΙΝ ήδη από πέρσι, την 12/2/2002. Πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική λοβιτούρα, αφού είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνά, γιατί «δαπανά» προς «ημετέρους» και κρατικοδίαιτους. Για παράδειγμα, τα επιπλέον έξοδα για τις παραστάσεις του κυβερνητικού «θιάσου» ενόψει Ευρωπαϊκής Προεδρίας είναι τεράστια και οπωσδήποτε αντιβαίνουν στη «σχεδιαζόμενη περικοπή δαπανών» για το 2003. Μόνο χτες, στις Βρυξέλλες, υπήρχε μια δεκάδα Ελλήνων υπουργών συνοδευόμενοων από πολυάνθρωπη ακολουθία, που δεν εξυπηρετεί, συνήθως, τις «τεχνοκρατικές» απαιτήσεις. Ποιος πληρώνει;

2) Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες ότι η περικοπή δαπανών θα συνοδευτεί από τη «δεύτερη φάση» της μεταρρύθμισης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία άρχισε το 2002, με νέες και ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και με ενίσχυση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στις αγορές εργασίας. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΟ Ν. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση προτίθεται να «επεκτείνει» την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού σε όλους τους φορείς, εντός του ΙΚΑ, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη προσαρμογή του συστήματος. Αυτού του είδους οι «εξοικονομήσεις» και, γενικά οτιδήποτε μπορεί να «περικοπεί» από τις τσέπες των εργαζομένων, όχι μόνο είναι ευπρόσδεκτες, αλλά ενδέχεται και να υλοποιηθούν στη βάση των «δεσμεύσεων» της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ