Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι «μεγάλοι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ της «δυαδικής προεδρίας»

H γαλλογερμανική πρόταση για θεσμοθέτηση «δυαδικής προεδρίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στους κόλπους της ΕΕ. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη Γενική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη χθεσινή συζήτηση είναι η συστράτευση της Βρετανίας, της Ιταλίας και την Ισπανίας με τη Γερμανία και τη Γαλλία υπέρ της πρότασης Σιράκ - Σρέντερ. Ετσι, παρά τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις των μικρότερων κρατών - μελών, φαίνεται ότι η πρόταση για «δυαδική προεδρία» αποκτά μια σημαντική δυναμική.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα δημιουργηθεί και θέση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα εκλέγεται από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ. Αυτή η πρόταση είναι το προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των δύο ιθυνουσών δυνάμεων της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας και των απόψεών τους για την «αρχιτεκτονική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ουσιαστικά για το σύστημα λήψης των αποφάσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και Γιόσκα Φίσερ, υπερασπίστηκαν χθες, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, την κοινή γαλλογερμανική πρόταση. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας υποστήριξαν την πρόταση για έναν πλήρους απασχόλησης πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θέλουμε μια Ενωση, η οποία να μπορεί να επιβληθεί με σθεναρότερο τρόπο στην εξωτερική και την αμυντική πολιτική», δήλωσε ο Τζιανφράνκο Φίνι, εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης στη Συνέλευση.

Οι μικρότερες χώρες - μέλη της ΕΕ, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, φοβούνται ότι ένας πρόεδρος αυτού του είδους θα βρίσκεται αναπόφευκτα υπό τον έλεγχο των μεγάλων κρατών - μελών και θα βγάλει εκτός δράσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρείται ο υπερασπιστής της αρχής της ισότητας όλων των χωρών - μελών.

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στη Συνέλευση, υπουργός Ουαλίας Πίτερ Χάιν, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των μικρότερων χωρών - μελών, λέγοντας ότι η προεδρία στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μπορεί να εξακολουθήσει να είναι εναλλασσόμενη ανάμεσα στα κράτη - μέλη, όπως ισχύει τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ