Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύλογα ερωτήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η λαϊκή παροιμία. Μετά από οκτώ μέρες βάρβαρου πολέμου, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, χτες στη Βουλή, έκανε κριτική στην κυβέρνηση, για τις παρεχόμενες διευκολύνσεις πολέμου στις δυνάμεις εισβολής στο Ιράκ. Και δε ζήτησε, βέβαια, να κλείσει αμέσως η βάση της Σούδας, να γυρίσει πίσω το «Κουντουριώτης» από τον Περσικό Κόλπο, κλπ., αλλά σημείωσε, τουλάχιστον, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πει όχι και να αρνηθεί την παροχή των διευκολύνσεων.

Και επαναλαμβάνουμε, βέβαια, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά αναρωτιόμαστε, επίσης, γιατί δεν είχε αυτή τη θέση η ηγεσία του ΣΥΝ από την πρώτη στιγμή έναρξης του άδικου πολέμου και ακόμη γρηγορότερα; Γιατί αρνιόταν τη θέση αυτή και συνδιαδήλωνε, δήθεν ενάντια στον πόλεμο, με τον Κ. Λαλιώτη και όσους παρέχουν τις «κρίσιμες και παράνομες διευκολύνσεις» στον πόλεμο, κάνοντας ουσιαστικά «πλάτες» στην κυβέρνηση, ενώ, κατάγγελνε το ΚΚΕ, ως διασπαστή του αντιπολεμικού κινήματος; Τώρα, τα διαπίστωσε όλ' αυτά η ηγεσία του ΣΥΝ; Τώρα διαπίστωσε, ότι είναι υποκριτική η δήθεν αντιπολεμική στάση της κυβέρνησης, όπως είπε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος; Κι αφού, το διαπίστωσε, γιατί συνεχίζει να συναγελάζεται στο Κοινωνικό Φόρουμ, με άλλους, εξίσου υποκριτές, όπως ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και ο Σπ. Παπασπύρος, πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα;

Τι να υποθέσουμε;

Και κάτι ακόμη, για τη χτεσινή τοποθέτηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στη Βουλή. Ανέφερε κάποια στιγμή ότι «ακόμη ο Δήμος της Αθήνας να τοποθετηθεί για τον πόλεμο». Να υποθέσουμε πως δε γνωρίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε ένα επαίσχυντο ψήφισμα που αθωώνει ουσιαστικά τον ιμπεριαλισμό και την κυβέρνηση και το οποίο το ψήφισε και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων;

Οι μαζικές δολοφονίες

Τα απαγορευμένα όπλα μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται πως κατέχει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, είναι η επίσημη αιτία του άδικου και βάρβαρου πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Αυτό, τουλάχιστον, έλεγαν και συνεχίζουν να ισχυρίζονται οι Τζ. Μπους και Τ. Μπλερ στις επίσημες δηλώσεις τους. Και, βέβαια, ούτε ίχνος απ' τα όπλα αυτά δεν μπόρεσαν να βρουν οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΟΗΕ, τους οποίους οι προαναφερόμενοι δεν άφησαν να ολοκληρώσουν το έργο τους, παρά την αντίθετη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα θυμίζουμε όλ' αυτά, για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί -καθώς βαδίζουμε στη δεύτερη βδομάδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου - οι εισβολείς είναι αυτοί που δολοφονούν μαζικά και καταστρέφουν την πολύπαθη αυτή χώρα. Οι εικόνες των ανηλεών βομβαρδισμών, του μακελειού των αμάχων και των γκρεμισμένων σπιτιών αποτελούν τις αδιαμφισβήτητες γι' αυτό αποδείξεις. Και, δεύτερον, για να προειδοποιήσουμε ότι, κάποια στιγμή, οι εισβολείς θα παρουσιάσουν «αποδείξεις» των ισχυρισμών τους. Κάτι θα έχει σκεφθεί η ΣΙΑ και γι' αυτό...

Ο Δάσκαλος της Αλοννήσου

Θερμοκέφαλοι «εθνικόφρονες» της Αλοννήσου επιχείρησαν να εμποδίσουν ένα Αλβανάκι - τον 12χρονο Μιχάλη - Αρντίτ Μίτσι - να παρελάσει στην εκδήλωση για την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Η προσπάθειά τους απέτυχε χάρη στη σθεναρή στάση του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, Γιάννη Θεοδώρου, ο οποίος επιμένοντας στην απόφασή του να δώσει τη σημαία στον Αλβανό μαθητή, τίμησε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού κι απέδειξε ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν δάσκαλοι στους οποίους αξίζει να εμπιστεύεται κανείς τα παιδιά του.

Ο δάσκαλος της Αλοννήσου, λοιπόν, όχι μόνο δεν υποχώρησε στις αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε ν' αφαιρέσει τη σημαία από τον άριστο σε ήθος, συμπεριφορά και βαθμολογία μαθητή του - να σημειωθεί ότι οι «Ελληναράδες» τού ζήτησαν να μειώσει τη βαθμολογία του μαθητή από την Αλβανία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όσα προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία για τους σημαιοφόρους! - αλλά αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα όσους προκαλούσαν κι απειλούσαν, προστάτευσε τα παιδιά που είχαν τρομοκρατηθεί.

Λέει ψέματα ο Κ. Σημίτης

Πιστός στο δόγμα που λέει ότι «το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ότι «η Ελλάδα δε συμμετέχει σε αυτό που η ΗΠΑ και η Αγγλία λένε συμμαχία». Λέει ψέματα. Τα πολεμικά γεγονότα, αλλά και ο ίδιος ο Μπους τον διαψεύδουν. Τον διέψευσε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, όταν μιλώντας προς τους εκπροσώπους των 48 εθνών στο Στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Τάμπα της Φλόριντα, τους ευχαρίστησε - μαζί και τον Ελληνα εκπρόσωπο - για τη στήριξη που παρέχουν στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν εκεί, στην Τάμπα της Φλόριντα, βρίσκεται και το στρατηγείο του αντιτρομοκρατικού πολέμου, του οποίου επίσης ηγούνται οι Αμερικανοί και σ' αυτό συμμετέχει και ο Ελληνας ταξίαρχος Ευ. Κουμπής μαζί με άλλους Ελληνες αξιωματικούς.

Ποιους κοροϊδεύει, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης; Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που κηρύχτηκε μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001 με το ψευδώνυμο «παγκόσμια αντιτρομοκρατική εκστρατεία» είναι ενιαίος. Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι υπουργοί και οι επιτελείς των ΗΠΑ ποτέ δε διαχώρισαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ από τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία. Απλώς πρώτη φάση του γενικού πολέμου ήταν η εισβολή και κατάληψη του Αφγανιστάν. Δεύτερη φάση του είναι η εισβολή στο Ιράκ. Και θα ακολουθήσει συνέχεια.

Τα μέσα που έχει διαθέσει η Ελλάδα στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο και στον πόλεμο κατά του Ιράκ είναι αλληλένδετα και δεν μπορεί να γίνει σαφής διάκριση. Ούτε, ασφαλώς, ο Μπους κάνει τέτοια διάκριση. Μόνο ο Κ. Σημίτης, για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, που μαζικά συμμετέχει στο αντιπολεμικό -αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η ελληνική κυβέρνηση διαθέσει μια φρεγάτα, αυτή που βρίσκεται στον Περσικό και σήμερα είναι κοντά στις ακτές του Ιράκ, ακόμα μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, ένα ναρκαλιευτικό και μια πυραυλάκατο στη Μεσόγειο, απ' όπου εξορμούν τα αμερικανικά μαχητικά που απογειώνονται από αεροπλανοφόρα και βομβαρδίζουν το Ιράκ. Στη διάθεση των Αμερικανών είναι ο ελληνικός εναέριος χώρος και το σύστημα αεράμυνας με τους «Πάτριοτ» που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη. Η Ελλάδα διαθέτει στους Αμερικανούς τη βάση της Σούδας, από την οποία τα ιπτάμενα τάνκερ πραγματοποιούν καθημερινά δεκάδες απογειώσεις για να ανεφοδιάσουν στον αέρα τα βομβαρδιστικά που κατευθύνονται στο Ιράκ. Υπάρχουν ακόμα τα ελληνικά πληρώματα στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ (ΑΒΑΚΣ), που έχουν ενταχθεί τόσο στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο όσο και στην «προστασία» της Τουρκίας έναντι του Ιράκ.

Το μόνο που δε διαθέτει η Ελλάδα είναι χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ. Αν βέβαια συνέβαινε κάτι τέτοιο, κανένα μέλος της κυβέρνησης Σημίτη δε θα είχε τόπο να σταθεί. Εξάλλου ποτέ δε ζητήθηκε από τους Αμερικανούς. Να σημειωθεί πως ούτε καν η Ισπανία, που είναι μια από τις τρεις χώρες, μαζί με ΗΠΑ και Βρετανία, που κήρυξαν τον πόλεμο, έχει στείλει χερσαίες δυνάμεις. Ετσι η Ελλάδα στον πόλεμο κατά του Ιράκ διαθέτει περισσότερα από ό,τι και η ίδια η Ισπανία.

Αυτή είναι η προπαγάνδα που υπηρετεί ο Κ. Σημίτης. Ευτυχώς όμως που ο ελληνικός λαός έχει άλλη άποψη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα συμφέροντα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ είναι σαφές, με βάση τη χτεσινή πρωθυπουργική ομιλία στη Βουλή: Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται - όπως λέει - τα ελληνικά συμφέροντα, τα οποία στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι αντίθετα με αυτά του ιρακινού λαού και συμπίπτουν με αυτά του Λευκού Οίκου.

Ακριβώς όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τα ελληνικά συμφέροντα ήταν αντίθετα με αυτά των Αφγανών και πριν μερικά χρόνια αντίθετα με αυτά των Σέρβων. Πράγματι ...περίπλοκο αυτό το θέμα των ελληνικών συμφερόντων, δε βρίσκετε;

Τουλάχιστον έχουν μια «σταθερά», συμπίπτουν μονίμως με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, οπότε είτε ακούει κανείς το «πρώτα η Ελλάδα» (μόνιμη επωδός Σημίτη και Καραμανλή, σε ανάλογες περιπτώσεις), είτε «πρώτα οι ΗΠΑ» είναι ακριβώς το ίδιο.

Εννοείται, φυσικά, ότι συνεχίζουμε να μη συμμετέχουμε στον πόλεμο, στον οποίο είμαστε αντίθετοι. Απλά, έχουμε στείλει δυο ελληνικά πολεμικά πλοία στον Περσικό, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά εφοδιάζονται από τη Σούδα και χτες αποφασίσαμε ότι δεν επιτρέπουμε την είσοδο στην Ελλάδα σε μετανάστες από το Ιράκ...

Πράγματι, αν η παγκόσμια ειρήνη έχει τέτοια στηρίγματα και αυτού του είδους τους ένθερμους υποστηρικτές, δεν έχει απολύτως τίποτε να φοβηθεί..!

Δεν μπορείτε να πείτε όμως, οι κυβερνώντες συνεχίζουν να βλέπουν ...«μπροστά» και μόλις ακούσουν τίποτε για την «επόμενη μέρα» στο Ιράκ ...ανατριχιάζουν και υπεραμύνονται της συνεργασίας της ΕΕ και του ΟΗΕ στην όλη διαδικασία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ δημιουργήσει τις 45.000 θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε ο ΟΑΕΔ, δηλώνει τώρα η ηγεσία του οργανισμού, γιατί, όπως λέει, είναι απρόθυμες οι επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους με συγκεκριμένες δεσμεύσεις!

Μάλλον θα έχουν τους λόγους τους αυτές οι επιχειρήσεις. Και μάλλον οι λόγοι αυτοί θα έχουν να κάνουν με την επέκταση της μερικής απασχόλησης, της παντελούς έλλειψης ελέγχων στους χώρους εργασίας και τη θεσμοθέτηση ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών «κινήτρων».

Γιατί να δεσμεύονται οι άνθρωποι, όταν η νομοθεσία τούς επιτρέπει να απασχολούν τον κόσμο όσο θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν;

Το απρόβλεπτο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολα τα είχαν προβλέψει τα αμερικανοβρετανικά επιτελεία του πολέμου, εκτός από ένα. Οι εδαφολογικές συνθήκες του Ιράκ γενικά και της ερήμου ειδικά, οι δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, το ενδεχόμενο χρήσης χημικών και βιολογικών όπλων, κλπ, κλπ, είχαν προβλεφτεί και είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα. Το μόνο, που δεν υπολόγισαν -αν δεν περίμεναν το ακριβώς αντίθετο- ήταν η γενναία και σθεναρή αντίσταση των Ιρακινών. Το γεγονός πως δε βρίσκουν απέναντί τους μόνο τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ή τις μονάδες της προεδρικής φρουράς, αλλά έναν ολόκληρο λαό, που τους αντιμετωπίζει εχθρικά, ως δυνάμεις εισβολής, και αντιστέκεται με όποιον τρόπο μπορεί. Αυτό μεταδίδουν οι ανταποκριτές των διαφόρων ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ, από το Ιράκ και τις γειτονικές χώρες. Αυτό ομολογούν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, ακόμη και οι επιτελείς των εισβολέων, καθώς κάνουν λόγο, για «τρομοκράτες», «αντάρτικες μονάδες» κλπ.

Και μπορεί, βέβαια, η συντριπτική τεχνολογική υπεροχή και υπεροπλία των εισβολέων, να αποβεί, τελικά, υπέρτερη της σθεναρής αντίστασης των Ιρακινών. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι η «απελευθερωτική» ρητορεία των πρώτων, όσο και τα «οράματά» τους, για την οικοδόμηση μιας «δημοκρατίας», που θα χρησιμεύσει ως μοντέλο για την ευρύτερη περιοχή, έχουν ήδη κατακουρελιαστεί. Ως δυνάμεις εισβολής αντιμετωπίζονται σήμερα οι ιμπεριαλιστές, ως δυνάμεις κατοχής θα αντιμετωπίζονται αύριο, στο απευκταίο ενδεχόμενο επικράτησής τους.

ΠΑΣΟΚικές πονηριές...

Η στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έναντι του συντελούμενου εγκλήματος στο Ιράκ είναι γνωστή. Στα λόγια είναι υπέρ της ειρήνης και στην πράξη παρέχει αφειδώς διευκολύνσεις στους ιμπεριαλιστές, μετατρέποντας τη Σούδα σε ορμητήριο του πολέμου και τη χώρα γενικότερα σε «πέρασμα» της πολεμικής μηχανής των εισβολέων. Βέβαια, η διπρόσωπη και υποκριτική αυτή πολιτική και τακτική έχει, σε μεγάλο βαθμό, γίνει φανερή στους εργαζόμενους και τη νεολαία και δυναμώνει συνεχώς η λαϊκή απαίτηση, για την άμεση απεμπλοκή της χώρας, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, την επιστροφή των πλοίων, κλπ, κλπ. Δεν κάθεται, ομως και η κυβέρνηση με σταυρωμένα χέρια. Πέρα απο την ενίσχυση της κινδυνολογίας και της πολύμορφης προπαγάνδας, περί εθνικών συμφερόντων, δεσμεύσεων και συμβατικών υποχρεώσεων, κλπ, κλπ, επιχειρει την χειραγώγηση του αντιπολεμικου κινήματος, ιδιαίτερα της νεολαίας και με με περισσότερο... πρακτικές και χεροπιαστές μορφές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προχθεσινή πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκίδας (ΠΑΣΟΚ). Ο τελευταίος, με «σπόνσορα» τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού - Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΧ) κυκλοφόρησε το σήμα της «Συμμαχίας: Σταματήστε τον Πόλεμο» και το μοίρασε με τη βοήθεια των Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης στους διευθυντές των σχολείων και αυτοί με τη σειρά τους θέλησαν να το επιβάλλουν στους μαθητές, για να παρελάσουν με το αυτοκόλλητο. Τελικά, βέβαια, τα περισσότερα Γυμνάσια - Λύκεια παρέλασαν με το αντιπολεμικό μπλε αυτοκόλλητο του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών «STOP στον ΠΟΛΕΜΟ» και το σήμα της ειρήνης, αλλά το περιστατικό είναι για ευνόητους λόγους αξιοσημείωτο.

«Στενοκέφαλοι», ή «Μπουσικοί»;

Να είναι, άραγε, απλώς θέμα «στενοκεφαλιάς» και «τυπολατρίας», ή στη διοίκηση της εταιρίας «ραδιοταξί» της Λάρισας υπάρχουν θαυμαστές του Μπους και «μπάτλερ» του Μπλερ; Ο,τι και να συμβαίνει, πάντως, η ενέργεια της εν λόγω εταιρίας να τιμωρήσει τον συνδικαλιστή ταξιτζή Αιμίλιο Γίτση, με δεκαήμερο αποκλεισμό, επειδή, μιλώντας, μέσω του «σι μπι», σε τοπικό ραδιοσταθμό, καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, είναι προκλητική και κατακριτέα.

Βεβαίως, οι «τιμωροί» του ταξιτζή δεν πείθουν εύκολα, όταν ισχυρίζονται πως ενήργησαν έτσι γιατί ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον κανονισμό, που απαγορεύει στους ταξιτζήδες να μιλούν «πολιτικά», μέσω του «σι μπι», αλλά, και έτσι να έγινε, πάλι είναι εκτεθειμένοι έναντι του λαού της Λάρισας, ο οποίος αυτές τις μέρες βρίσκεται συνεχώς στους δρόμους, αγωνιζόμενος κατά του πολέμου...

Οι λαοί ολόκληρου του πλανήτη μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι. Σύμφωνα, με όσα είπε, χτες, ο Τζορτζ Μπους, η «αντιτρομοκρατική συμμαχία» του εγγυάται έναν κόσμο δικαίου. Αν έχετε και την παραμικρή αμφιβολία, μπορείτε - πριν κοιμηθείτε ήσυχοι - να δείτε ένα οποιοδήποτε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων για τον πόλεμο στο Ιράκ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποιες αρχές;

Δε γνωρίζουμε τι πιστεύει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αν κρίνουμε πάντως από τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή για την επιδρομή στο Ιράκ, τότε φαίνεται ότι μάλλον την υποτιμάει. Δε διστάζει μάλιστα και να την προσβάλει. Πώς αλλιώς να εκτιμήσουμε την ερμηνεία που επέλεξε να δώσει στην έννοια «εθνικό συμφέρον», απαντώντας στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Λίγο πριν, η Αλέκα Παπαρήγα είχε τονίσει: «Αυτό που λέτε εσείς εθνικό συμφέρον είναι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Για γενικές αξίες έκανε λόγο στην απάντησή του ο πρωθυπουργός, οι οποίες «επιβάλλουν να προασπίζουμε το χώρο μας, να προασπίζουμε την πολιτεία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, την αυτονομία μας»...

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ένα μακροσκελή κατάλογο, δηλώσεων, αποφάσεων, συμφωνιών, τις οποίες υπέγραψε ή συνυπέγραψε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Σημίτης και με τις οποίες προσβάλλονται ευθέως οι αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας, που ανέφερε ο κ. πρωθυπουργός. Αλλά θα περιοριστούμε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Πριν λίγες μέρες η αμερικανική διοίκηση της βάσης της Σούδας απαγόρευσε τον ελλιμενισμό γαλλικού αεροπλανοφόρου επικαλούμενη τα αμερικανικά κυριαρχικά δικαιώματα στις εγκαταστάσεις της βάσης, δείχνοντας ότι είναι κυρίαρχη σε τμήμα ελληνικού εδάφους. Αυτό σημαίνει «εθνική ανεξαρτησία» για την κυβέρνηση; Οταν δεν μπορεί να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ελληνικό έδαφος;

Το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα το έδειξε και το καλοκαίρι του 1997 με τη γνωστή «συμφωνία της Μαδρίτης», η οποία έθετε υπό την αμερικανική επιδιαιτησία το καθεστώς στο Αιγαίο, νομιμοποιώντας τουρκικές διεκδικήσεις... Το ίδιο έκανε και με τον ευρωστρατό, αποδεχόμενος τις αξιώσεις της Τουρκίας, που ξαναέθεταν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, γεγονός που αποδέχτηκε και η ΕΕ. Αυτές τις «αξίες» εννοούσε χτες ο κ. Σημίτης;

Αν πάλι, ο πρωθυπουργός εννοεί ότι η προστασία της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας και της κυριαρχίας εξασφαλίζεται μόνο όταν η Ελλάδα τα έχει καλά με τους ισχυρούς, εν προκειμένω με τους Αμερικανούς, τότε πρέπει να μας πει έστω και μια περίπτωση που εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού. Γιατί εμείς μπορούμε να θυμηθούμε ότι η διαπλοκή με τις ΗΠΑ, έφερε τη χούντα, έφερε την εισβολή στην Κύπρο, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ας κρατήσει λοιπόν ο κ. Σημίτης τις «αρχές» του. Λάθος δρόμο διάλεξε για να απαντήσει στο ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και ελληνικός λαός έχουν δώσει το δικό τους περιεχόμενο στην εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας. Το έδωσαν πολεμώντας γι' αυτές, προσφέροντας ζωές και αίμα, την ώρα που οι κεφαλαιοκράτες έλεγαν «παρατήστε τα» και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι κήρυσσαν το «ρεαλισμό» του συμβιβασμού με τους ισχυρούς της εποχής. Και που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που θα επιτευχθεί όταν ο λαός γίνει αφέντης στον τόπο του.

Ο «ελευθερωτής»

Δεν κάνει, λέει, πόλεμο

για να αρπάξει κάτι

να ...ελευθερώσει

το Ιράκ θέλει

και τη Βαγδάτη

κι αν θάψει

μάνες και παιδιά

βαθιά στο χώμα μέσα,

ε, τι να γίνει ο σκοπός

...αγιάζει όλα τα μέσα!

* * *

Δεν κάνει, λέει, πόλεμο

για να αρπάξει λεία,

για τις ...αγνές

προθέσεις του

όρκο παίρνει κι η Αγγλία

είναι στ' αλήθεια ...ιερός

ο στόχος που 'χει τάξει

και δεν πειράζει

αν γι' αυτόν

όλους εκεί τους σφάξει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ