Παρασκευή 4 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολοι συμφωνούν

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλές ήταν οι μπηχτές, ακόμη και οι ανοιχτές διαφωνίες, κυρίως μεταξύ Κ. Σημίτη και Κ. Λαλιώτη, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά, που το ΠΑΣΟΚ χωρίζεται σε αντιμαχόμενες ομάδες. Και χτες, όμως - όπως συνέβαινε και όλες τις προηγούμενες φορές, που ανέβαιναν οι τόνοι μεταξύ των διαφόρων ομάδων - ένα πράγμα δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και καμιά ομάδα: Η μέχρι σήμερα αντιλαϊκή κατεύθυνση της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος. Αλλωστε, θα ήταν πολύ δύσκολο - αν όχι ακατόρθωτο - κάτι τέτοιο, αφού ο Κ. Λαλιώτης ήταν και υπουργός, μέχρι πριν δύο χρόνια - εκτός από μέλος της κομματικής ηγεσίας - και, βέβαια, ποτέ δεν είχε την παραμικρή διαφωνία με τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Ολες αυτές, δηλαδή, που έκαναν κάθε χρόνο και συνεχίζουν να κάνουν τους λίγους πλούσιους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς φτωχότερους.

Υπογραμμίζουμε τη διαπίστωση αυτή, για πολλούς λόγους και κυρίως για τους εξής: Πρώτον, γιατί αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Δεύτερον, γιατί αποτελεί την ουσία και, μάλιστα, αυτή που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και το λαό κι ακόμη περισσότερο τα οξύτατα προβλήματα, που τους βασανίζουν. Και τρίτον, γιατί αποδείχνει πόσο ψεύτικη και κούφια - αν όχι πονηρή και σκόπιμη - είναι η καλλιεργούμενη από χτες φιλολογία, περί αριστερού πόλου στο ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κ. Λαλιώτη.

Ανύπαρκτες... .

Ο «Ριζοσπάστης» δε συνηθίζει να ασχολείται με τις εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων. Αλλωστε, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους εργαζόμενους και το λαό, όπως και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, είναι η πολιτική που το κάθε κόμμα αποφασίζει και υλοποιεί και όχι οι διαδικασίες με τις οποίες την επεξεργάζεται. Στην περίπτωση, όμως, της χτεσινής ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα κάνουμε μια εξαίρεση. Κι αυτό, γιατί δε νομίζουμε πως έχουν ξαναγίνει τέτοιας έκτασης αλλαγές προσώπων στο κεντρικό καθοδηγητικό όργανο ενός κόμματος (γραμματέας της ΚΕ και όλο το ΕΓ), χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συζήτηση, ένας διάλογος για το τι, πώς, γιατί, κλπ., κλπ. Εστω, να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι.

Προφανώς, η εσωκομματική δημοκρατία στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ συμπορεύεται με την ύπαρξη φιλολαϊκών πολιτικών απόψεων στα μέλη της. Οσο υπάρχουν οι δεύτερες, άλλο τόσο υπάρχει και η πρώτη...

Οι πρώην «υπάλληλοι»

Ο Γκιουλμπουρντίν Χεκματιάρ είναι Αφγανός πολέμαρχος, αρχηγός της «Χεζμπ-ι-Ισλαμί» και παλιός γνώριμος των Αμερικανών. Στη δεκαετία του 1980 ήταν επικεφαλής του αμερικανόπνευστου «ιερού πολέμου» ενάντια στο λαϊκοδημοκρατικό καθεστώς της Καμπούλ. Οταν οι μουτζαχεντίν, με την ολόπλευρη βοήθεια των ΗΠΑ, του Πακιστάν, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών, ανέτρεψαν τη λαϊκοδημοκρατική εξουσία, ο Γκ. Χεκματιάρ αναδείχτηκε στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Συμμαχητές του τότε ήταν οι Ταλιμπάν και ο Οσάμα μπιν Λάντεν (άλλος μισθοφόρος των ΗΠΑ κι αυτός), οι οποίοι τον ανέτρεψαν δυο χρόνια μετά, με τη βοήθεια και καθοδήγηση του Πακιστάν, εγκαθιδρώντας ένα ακόμη αυστηρότερο ισλαμικό καθεστώς.

Τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά, γιατί ο Γκ. Χεκματιάρ έκανε προχτές την εμφάνισή του, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, που μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», με το οποίο καλεί τους Αφγανούς να ενωθούν και «να κόψουν τα χέρια των εισβολέων», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση Καρζάι ότι «πούλησε τη θρησκεία και τη χώρα για μια χούφτα δολάρια».

Απ' ό,τι φαίνεται, όλο και περισσότερα προβλήματα έχουν με πρώην «υπαλλήλους» τους οι Αμερικανοί...

Μυστικές δοκιμές

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε σε συνθήκες άκρας μυστικότητας 50 δοκιμές βιολογικών και χημικών όπλων στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, προκειμένου να δοκιμάσει τη δράση τους σε διαφορετικές περιβαλλοντικές και μετεωρολογικές συνθήκες. Το γεγονός δε χωρά την παραμικρή αμφισβήτηση, αφού ανακοινώθηκε από το ίδιο το αμερικανικό Πεντάγωνο. Καμιά αμφισβήτηση δε χωρά, επίσης, σε όσα ακόμη περιλαμβάνει η προαναφερόμενη ανακοίνωση. Για παράδειγμα, ότι στις δοκιμές αυτές πήραν μέρος 5.842 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ πολλές εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στα νησιά Μάρσαλ, στον Παναμά, στον Καναδά, τη Βρετανία κλπ.

Για τις έρευνες και δοκιμές βιολογικών και χημικών όπλων, που κάνει τώρα το αμερικανικό Πεντάγωνο, η ανακοίνωση δεν έγραφε το παραμικρό. Ισως, μάθουμε μετά από 30 ή 40 χρόνια. Σήμερα, όμως, μπορούμε να υποθέσουμε, με βάση όσα οι ίδιοι ανακοινώνουν, ό,τι έκαναν στις προηγούμενες δεκαετίες. Δε θα πέσουμε και πολύ έξω...

Απάντηση με νόημα και προοπτική

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, τα οποία δίνουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σχεδόν κοσμογονικές αλλαγές. Τι σχέση, όμως, έχουν όλα αυτά με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και, πολύ περισσότερο, με τη λύση τους; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Και όμως, υπάρχει μια σχέση. Οι εξελίξεις, οι αλλαγές, οι ανακατατάξεις αυτές γίνονται ασφαλώς υπό την πίεση που ασκούν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η λαϊκή δυσαρέσκεια και η διαφαινόμενη λαϊκή αποδοκιμασία στις επερχόμενες εκλογές. Δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία για την πολιτική της κυβέρνησης, όπως καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μόνον που η σχέση εξαντλείται εδώ, γιατί είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι αυτή η κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή πολιτικής.

Εξάλλου, και οι τρεις ομιλητές κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, οι κ. κ. Σημίτης, Λαλιώτης, Χρυσοχοΐδης, κατέστησαν σαφές ότι θέμα πολιτικής δεν υφίσταται. Η πολιτική είναι δεδομένη και μόνο για τη διαχείρισή της μπορεί να γίνει λόγος. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η νομή της εξουσίας είναι ο βασικός συνεκτικός ιστός ενός κόμματος όπως το ΠΑΣΟΚ και μπροστά στον κίνδυνο της απώλειάς της οι διαφορές άρδην υποχωρούν.

Γεγονός, επίσης, είναι η από κοινού προσπάθεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δημιουργήσουν ένα σκηνικό έντασης με στόχο τον εγκλωβισμό του μεγάλου σώματος των ψηφοφόρων στο «μαντρί» του δικομματισμού. Ενα πεδίο βολικό και για τους δύο και, ταυτόχρονα, ασφαλές για το πολιτικοοικονομικό σύστημα και την αναπαραγωγή του.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι οφείλουν να σπάσουν αυτό τον φαύλο κύκλο. Οι ίδιοι να θέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών εξελίξεων βγάζοντας εκτός ύλης τις χωρίς αντίκρισμα δικομματικές αντιπαραθέσεις. Το μέσο που διαθέτουν για να επιβάλουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα, όπως η ανεργία, η μείωση των εισοδημάτων, η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, είναι οι αγώνες τους.

Ομως, και πάλι δεν αρκεί αυτό αν δε συνοδευτεί με ένα αποφασιστικό πλήγμα στο δικομματισμό. Με μια αποφασιστική καταδίκη-καταψήφιση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και τη δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ. Για την ενίσχυση των αγώνων και για την αυθεντική ήττα της πολιτικής των δύο συνεταίρων, αλλά και όσων φλερτάρουν με την ιδέα να γίνουν τα αντιστηρίγματά τους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα ... μαγικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ γίνονται και λέγονται αυτά! Αν πιστέψουμε τη χτεσινή ομιλία του Κώστα Λαλιώτη, σημείο τριβής στην εσωκομματική κρίση του κυβερνώντος κόμματος είναι ο ...πόλεμος στο Ιράκ και ο φιλοαμερικανισμός ορισμένων στελεχών.

Μόνο που δεν παρατηρήσαμε τέτοιου είδους ευαισθησίες από κανένα στέλεχος του «παλιού» και «δημοκρατικού» ΠΑΣΟΚ τον καιρό που γινόταν ο πόλεμος αυτός και η Ελλάδα παρέδιδε «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ. Γεγονός για το οποίο, άλλωστε, ευχαρίστησε την κυβέρνηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Προφανώς, τα προαναφερόμενα σημεία τριβής έχουν ...τόση αξία και σημασία, όση είχε και η συμμετοχή του Κ. Λαλιώτη στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του Φόρουμ, αγκαζέ με τον Ν. Κωνσταντόπουλο του ΣΥΝ.

Από την άλλη, βέβαια, είναι «μαγικός» ο τρόπος που έχουν στο ΠΑΣΟΚ να «επενδύουν» ιδεολογικά τις κόντρες συμφερόντων και φατριών, που τους κατατρέχουν και θα ήταν, πράγματι, περίεργο για ένα κόμμα με τέτοιο βαθμό διαπλοκής και εξάρτησης να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

Εξίσου αξιοθαύμαστη, όμως, είναι και η εκλογική τους «αισιοδοξία», καθώς όλοι εύχονταν και «έπιναν νερό» στην επερχόμενη νίκη. Απαντες, βέβαια, προετοιμάζουν τους μηχανισμούς τους για κάθε ενδεχόμενο και κυρίως γι' αυτό της διαχείρισης μιας εκλογικής ήττας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως και να 'χει πάντως, πρέπει να είσαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για να ανακαλύψεις σε όσα ειπώθηκαν και έγιναν χτες στην Κεντρική Επιτροπή κάτι που πραγματικά να αφορά τον πολίτη και τα προβλήματα του κόσμου.

Πάντως, ο «σύντροφος Χρυσοχοΐδης» είναι βέβαιο ότι έχει να κάνει πολλή δουλιά από τη νέα θέση του, μια και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Σε τέτοιες καταστάσεις, ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, η ρουσφετολογική πλευρά του έχει πολλά καθήκοντα.

Ποιος ξέρει, ίσως να δούμε και ...αλλαγές στα εμβλήματα, ακόμα και στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος, όπως έλεγε πριν μερικούς μήνες ο νέος του γραμματέας. Εξελίξεις ικανές να μας ...διασκεδάσουν, δηλαδή.

Αξεπέραστος για τους Αμερικανούς

Γρηγοριάδης Κώστας

Ε, αυτό ξεπερνάει και τις όποιες πρωθυπουργικές προσδοκίες. Οπως γνωρίζετε, πάμπολλα είναι τα συγχαρητήρια που εισέπραξε ο Κ. Σημίτης, για την εξάμηνη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι άλλοι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, κλπ., κλπ., παραδέχτηκαν δημόσια ότι η Ελληνική Προεδρία διαχειρίστηκε με επιτυχία, τους έξι αυτούς μήνες, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, ενώ κατάφερε να ελαχιστοποιήσει και το όποιο ρήγμα στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις, λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Ολ' αυτά, όμως, τα ξεπερνά η προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οχι μόνον έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του, αλλά και κάνοντας μια έμμεση σύγκριση με την ιταλική προεδρία, που μόλις ξεκίνησε, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει και αυτό το εξάμηνο εξίσου στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ.

Αξεπέραστος ο Κ. Σημίτης για τους Αμερικανούς. Ακόμη και όταν συγκρίνεται με τον Μπερλουσκόνι... Λέτε, να είναι Ελληνας ο επόμενος γγ του ΝΑΤΟ; Πάντως, ο λόρδος Ρόμπερτσον αποχωρεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Επιτροπή Απασχόλησης

Θαυμάστε τους! Να, πώς εννοούν τον «κοινωνικό διάλογο». Να, ποιοι θα παίρνουν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Να, ποιοι θα συζητούν και με ποιους, π.χ. για τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, τις υπερωρίες, για να αναφέρουμε ορισμένα μόνο ζητήματα που θα χειριστεί η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Δεν είχαμε καμιά αυταπάτη, βέβαια, για το χαρακτήρα και τη σκοπιμότητα αυτής της Επιτροπής. Αλλά σε μια 20μελή επιτροπή τα 10 μέλη να είναι γενικοί γραμματείς υπουργείων και στελέχη διορισμένα από την κυβέρνηση, αυτό ξεπερνάει κάθε όριο. Ακόμα και το όριο της γελοιότητας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, την 20μελή αυτή Εθνική Επιτροπή απαρτίζουν: Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας με αναπληρωτή τον αρμόδιο υφυπουργό και μέλη: Τους γεν. γραμματείς υπουργείων Γ. Ζανιά, Β. Βαλασσόπουλο, Γ. Αγραφιώτη, Αθ. Τσουροπλή, Ιωάννα Πανοπούλου, Ευτ. Μπέκου, Γ. Σακελλίων. Τους διορισμένους από την κυβέρνηση σε οργανισμούς, Ν. Καραβίτη και Ιωάννη Νικολάου και ακολουθούν... Π. Κουκουλόπουλος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Φωτεινή Γεννηματά πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Μανώλης γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Θ. Δελιγιαννάκης εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Ν. Αναλυτής αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αντζινάς εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Αρμενάκης Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γ. Ρωμανιάς σύμβουλος - συνεργάτης της ΠΑΣΕΓΕΣ και Ι. Βαρδακαστάνης πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ.

Γυρίστε την πλάτη

Γύρω στα 650.000 νοικοκυριά έχουν βάλει κάποια χρήματα στο Χρηματιστήριο κι έχουν (ή είχαν) εναποθέσει, στον έναν ή άλλο βαθμό, τις ελπίδες τους στον τζόγο της Σοφοκλέους. Αυτό συνάγεται από την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας «METRON ANALYSIS», όπου συμπεριλαμβάνονταν και σχετικές ερωτήσεις. Απ' όλους αυτούς, το 82,8% δηλώνουν «χαμένοι», το 9,1% δηλώνει ότι «ούτε έχασε ούτε κέρδισε» και μόνον το 4,8% παραδέχεται κέρδη.

Σημειώνουμε τα παραπάνω στοιχεία, για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, για να ...βλογήσουμε τα γένια μας, μια και τα προαναφερόμενα στοιχεία δικαιώνουν το «Ριζοσπάστη», που κάθε μέρα - ιδιαίτερα την περίοδο 1999 έως το 2001 - προέτρεπε και καλούσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στις κυβερνητικές και άλλες σειρήνες, που παρουσίαζαν ως μεταξωτές κορδέλες τα φύκια του «λαϊκού καπιταλισμού». Δεύτερον, για να προειδοποιήσουμε και πάλι τους εργαζόμενους - μια και το Χρηματιστήριο Αθηνών αναδεύεται ξανά. Οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι έφτιαξαν τα Χρηματιστήρια, αφ' ενός για να μαζεύουν τις αποταμιεύσεις του λαού και, αφ' ετέρου, για να καλλιεργούν αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες και όχι για να αναδιανέμουν τον κοινωνικό πλούτο προς όφελος των εργαζομένων. Οπως ακριβώς ορισμένοι κεφαλαιοκράτες στήνουν καζίνο, για να κερδίσουν και όχι για να μοιράσουν τα κεφάλαιά τους στους «τυχερούς». Αλλωστε, και το ένα και το άλλο τζόγος είναι και, μάλιστα, με σημαδεμένους τους όρους και τους κανόνες τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μυθολογία της ΕΕ

Πόσοι μύθοι; Πόσες αυταπάτες; Μια γενιά ολόκληρη ποτίστηκε τόσο πολύ με τόσα πολλά παραμύθια, που ενώ η πραγματικότητα τα διαψεύδει καθημερινά, αυτά συνεχίζουν με περισσό θράσος να εκπέμπονται από τα χείλη των απολογητών της ΕΕ. Ισως να βρίσκουν ακόμα κάποιο «χώρο» να εισχωρούν στην κοινωνική ψυχολογία, παρά και κόντρα στην πραγματικότητα...

Μερικά χρόνια πριν, δούλευε πολύ το παραμύθι πως, αν η Ελλάδα ήταν πιο νωρίς μέλος στην τότε ΕΟΚ, ποτέ δε θα είχε γίνει η δικτατορία! Αργότερα, με τη «θριαμβευτική» είσοδο, το παραμύθι προσαρμόστηκε πως η ΕΟΚ είναι εγγυητής των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του ανώτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού και κεκτημένου. Σαν ΕΕ, υποτίθεται, επίσης, πως κληρονόμησε όλα αυτά, που ήταν «τιμή της και καμάρι της». Μάλιστα, υποτίθεται, πάλι, πως όλες αυτές οι αξίες είναι όροι απαράβατοι, προκειμένου να αρχίσει μια διαδικασία ένταξης στην ΕΕ για κάποια χώρα. Βέβαια, την ίδια ώρα, τίποτα δεν εμπόδισε τις κυβερνήσεις της ΕΕ, να περάσουν τους πιο σκληρούς αυταρχικούς νόμους, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με τη δυσαρέσκεια, την οποία γεννάει η πολιτική που τους υπαγορεύουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που υπηρετούν.

Οσον αφορά στις υποτιθέμενες δημοκρατικές προδιαγραφές, εκεί είναι, που «ανοίγουν το βαγγέλιο στην κυριολεξία στα μέτρα τους...». Στην πολύ σπουδαία παραδοσιακή δύναμη της ΕΕ, Γερμανία, ουσιαστικά ποτέ δεν έπαψαν οι διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές. Στην Πολωνία - από τα νεοσύστατα μέλη αυτή - υπάρχει το περίφημο άρθρο 13, που ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό. Σε μια σειρά από άλλες καινούριες χώρες - μέλη ή υποψήφια μέλη, απαγορεύεται η οποιαδήποτε δράση των κομμουνιστικών κομμάτων. Σε άλλες απαγορεύεται η χρήση των σοσιαλιστικών συμβόλων... Δεν έχουν, ουσιαστικά, τέλος τα εμπόδια, που βάζουν στην πραγματικά ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και ανεπηρέαστη διαμόρφωση των συνειδήσεων...

Είδε κανένας καμιά ΕΕ να αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο μπροστά σ' αυτές τις ολοφάνερες παραβιάσεις των στοιχειωδών δημοκρατικών αξιών; Είδε κανένα όργανό της, κανέναν από τους περίφημους θεσμούς της, να νιώσει πως θίγεται; Είδε κανέναν από τους μεγάλους ηγέτες των χωρών - μελών να δείξει την παραμικρή ευαισθησία; Δεν είδε και ούτε πρόκειται ποτέ να δει, γιατί ακριβώς για τις πιο πολλές απ' αυτές τις χώρες, που έγιναν μέλη ή πρόκειται να γίνουν, μέρος των «εξετάσεών» τους ήταν ακριβώς αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα. Δηλαδή, σε πιο απλά ελληνικά, έπρεπε να αποδείξουν πόσο αποτελεσματικοί είναι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν ανακαλύπτουμε τώρα τον πραγματικό χαρακτήρα και την ουσία της ΕΕ. Απλά, ακριβώς επειδή τα είχαμε προβλέψει, τα επισημαίνουμε, αποκαλύπτοντας την υποκρισία και τις αυταπάτες...

Οι δίδυμοι

Και οι «πράσινοι» κι οι «μπλε»

ίδιο πράγμα είναι, λαέ,

δε διαφέρουνε σε κάτι

και οι δυο σκέτη απάτη!

***

Και οι δύο οι «τρανοί»

ρίζα έχουνε κοινή,

απ' την ίδια είναι φάρα

και για σε δε δίνουν δυάρα!

***

Τι, λοιπόν, βρε φουκαρά,

ψάχνεις να βρεις διαφορά

είναι όμοιοι σε όλα

και οι δυο, που λένε, «φόλα»!

***

Δίδυμοι είναι αδερφοί

και για σε καταστροφή,

μακριά, λοιπόν, κι αλάργα

κουβαλάνε φτώχεια κάργα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ