Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί πολέμων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν μεταξύ τους τίποτα, οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον, όμως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε οξύτητα τις σχέσεις των λαών». Αυτά είπε προχτές ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στους Φούρνους. Και δεν μπορείς, παρά να συμφωνήσεις μαζί του. Αναρωτιόμαστε, όμως, αν συμπεριλαμβάνει στους άλλους παράγοντες και όσους καλλιεργούν, με τον έναν ή άλλον τρόπο, τις γνωστές αλυτρωτικές και επιζήμιες αντιλήψεις, περί «χαμένων πατρίδων», κλπ., κλπ.

Είπε και κάτι άλλο, όμως, στην ίδια ομιλία του ο κ. Χριστόδουλος, με το οποίο δε θα συμφωνήσουμε. «Οι πόλεμοι που κάναμε ήταν αμυντικοί» τόνισε. Τόσο, όμως, η συμμετοχή της Ελλάδας, το 1918, στην επέμβαση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στο νεαρό τότε σοβιετικό κράτος, όσο και η Μικρασιατική Εκστρατεία, όπως και η κατοπινή συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Κορέας, είχαν σαφή επιθετικά χαρακτηριστικά. Βέβαια, οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως, τις τότε πολιτικές ηγεσίες και όσους άλλους έσυραν τη χώρα στις πολεμικές αυτές περιπέτειες, αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα και τα ωφέλιμα διδάγματά τους. Για να μην αναφερθούμε και στις σύγχρονες περιπτώσεις των πολέμων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και τη στάση της επίσημης Ελλάδας.

Ο πονοκέφαλος...

Μπόλικους πονοκεφάλους έχει προκαλέσει στον Λευκό Οίκο η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αντίσταση του ιρακινού λαού στη στρατιωτική κατοχή της χώρας του, λένε οι σχετικές πληροφορίες. Και μπορεί ο Τζ. Μπους και η υπόλοιπη αμερικανική ηγεσία, να εμφανίζονται γεμάτοι σιγουριά, αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Κι αυτό γίνεται φανερό, όταν οι αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν αντικρουόμενες δηλώσεις. Οπως συνέβη τις προάλλες, με τον Τζ. Μπους και τον Κ. Πάουελ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ιρακινός πρώην Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί μια σοβαρή απειλή», δήλωσε προχτές ο πρώτος, σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, ενώ, την ίδια στιγμή, ο Κ. Πάουελ δήλωνε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερ»: «Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είναι πλέον μια κακή είδηση. Είναι ένα σκουπίδι που περιμένει να το μαζέψουν».

Προφανώς, τα 'χει μπερδέψει τα πράγματα η αμερικανική ηγεσία...

Συναγωνισμός παροχολογίας

Στις αρχές Σεπτέμβρη, στην ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα παρουσιάσει ο Κ. Σημίτης το πλήρες περιεχόμενο της πολυδιαφημιζόμενης ήδη «Χάρτας Σύγκλισης». Από κοντά και η ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα με όσα διοχετεύει η ηγεσία της ΝΔ στα ΜΜΕ, ο Κ. Καραμανλής «θα παρουσιάσει ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού», σε συνδυασμό με την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος και το σχέδιο αναμόρφωσης της κοινωνικής πολιτικής, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, λίγες μέρες μετά τον Κ. Σημίτη.

Με άλλα λόγια, από γενικόλογες υποσχέσεις, μεγαλόστομες διακηρύξεις, ωραία λόγια και όλα τα σχετικά θα ακούσουμε πολλά στις αρχές Σεπτέμβρη. Πάντα, βέβαια, σε συνδυασμό, με την πρώτιστη προϋπόθεση και μέγιστη ανάγκη της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας και παραπέρα ανάπτυξης της οικονομίας (δηλαδή, των μεγάλων επιχειρήσεων), της ανταγωνιστικότητας, των νόμων της αγοράς, κλπ., κλπ. Λες και όλ' αυτά έλειπαν μέχρι σήμερα και πολλαπλασιάζονται τα κοινωνικά προβλήματα. Λες και δεν μπορεί να καταλάβει ο κάθε εργαζόμενος, από την ίδια του την πείρα, ότι όσο περισσότερο εύρυθμα λειτουργούν και αναπτύσσονται τα παραπάνω, τόσο γίνονται χειρότερα τα πράγματα για το λαό.

Αυτο-αποκαλυπτήρια

Τα θέματα της διπλής κάλπης και της λίστας έθεσε προς συζήτηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επομένως, τα όσα λέγονται, ότι ο πρωθυπουργός κάνει μπρος ή πίσω, δεν έχουν ιδιαίτερη αξία. Αυτά δήλωσε προχτές στη Βουλή ο κ. Ακριβάκης, διερμηνεύοντας τον Κ. Σημίτη και επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τα προαναφερόμενα ζητήματα και τη διαφαινόμενη ήδη υποχώρηση της ηγεσίας του. Ταυτόχρονα, όμως, επιβεβαίωσε όσα είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή. Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση, άκρως προσχηματικός διάλογος, για τον εκλογικό νόμο, περιλάμβανε ουσιαστικά τα δυο αυτά ζητήματα μόνο. Κι αυτά, όμως, έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί ήδη λόγω των αντιδράσεων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Το γεγονός, βέβαια, έχει γίνει κατανοητό και από την κυβέρνηση και γι' αυτό επιλέγεται άλλος δρόμος προώθησης του νέου καλπονοθευτικού συστήματος. Σύμφωνα, με όλες τις σχετικές ενδείξεις, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος θα εισαχθεί στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να «διασωθούν» τα όποια προσχήματα διαλόγου και κατόπιν θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Δίκη με στόχευση στο μέλλον

Η δίκη της «17Ν», που εξελίσσεται στο στάδιο των απολογιών των 19 κατηγορουμένων, ήταν γνωστό από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση να θίξει τις ουσιαστικές πλευρές της δράσης των εγκεφάλων αυτού του μηχανισμού. Η σκοπιμότητά της, ο τρόπος διεξαγωγής της, η διαδικασία σύστασης του δικαστηρίου και η μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία, απολογίες «αμετανόητων» και «μετανοημένων», δείχνουν ότι η λειτουργία της είναι περισσότερο στραμμένη στο μέλλον, για το πέρασμα πλατιά στην κοινωνία της τρομολογίας, ως η πρόβα τζενεράλε του τρομονόμου, ενώ από κοντά πάει και η συκοφάντηση των οραμάτων της Αριστεράς.

Στους κατηγορούμενους θα αποδοθούν οι αναλογούσες ποινές. Αυτός που σίγουρα θα μείνει στο απυρόβλητο είναι ο ιθύνων νους, ο εγκέφαλος που αξιοποίησε όλα αυτά τα χρόνια την προβοκατόρικη δράση της «17Ν». Αυτός δε βολεύει την πολιτική εξουσία της άρχουσας τάξης να αποκαλυφθεί και δε θα αποκαλυφθεί. Ομως τα ερωτήματα που τουλάχιστον ο «Ρ» και το ΚΚΕ έθεσαν από πέρσι το καλοκαίρι, εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα. Φυσικά στη δίκη δεν κλήθηκαν πρόσωπα από τον κρατικό μηχανισμό που τόσα χρόνια δεν μπορούσαν υποτίθεται να πιάσουν την «17Ν». Ούτε απαντήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι «πιστολάδες» της «17Ν» να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις ειδικά ξένων αξιωματούχων που δολοφόνησαν, χωρίς να έχουν διασυνδέσεις με μηχανισμούς του κράτους, των μυστικών υπηρεσιών ντόπιων και ξένων; Πώς γίνεται κάθε φορά που οι διωκτικές αρχές τους «ακουμπάγανε» να χάνονταν τα ίχνη τους, λες και μια «αόρατη ομπρέλα» τους προστάτευε;

Αυτά φυσικά δεν πρόκειται να βγουν από καμία δίκη. Ομως όποια και αν είναι η κατάληξή της δεν μπορεί να κρύψει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οτι η «17Ν» «έφαγε τα ψωμιά της» και η τελευταία της υπηρεσία από πέρσι το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα, είναι να βοηθήσει ώστε να δοθεί ένα νέο έναυσμα για το χτύπημα των κοινωνικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Ο τρομονόμος αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και στο στόχαστρό του δεν έχει τα όποια «τρομοκρατικά» δίκτυα, που άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι τα στήνουν τις περισσότερες φορές οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά στόχος είναι το λαϊκό κίνημα, οι δυνάμεις που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ειδικότερα, μετά την έξαρση της τρομολαγνίας από τις 11 Σεπτέμβρη του 2001 και στη χώρα μας οι αμερικανοευρωενωσιακές δυνάμεις - φορείς της πιο άγριας τρομοκράτησης των λαών - εμφανίζονται ως διώκτες δήθεν της τρομοκρατίας. Οι ξένες υπηρεσίες αλωνίζουν και ενόψει της Ολυμπιάδας το ερχόμενο καλοκαίρι στην Αθήνα εντείνουν τη δραστηριότητά τους με το πρόσχημα της ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει η δίκη, πώς θα αξιοποιηθεί και προεκλογικά, δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη ότι θα υπάρξει ύφεση στους μηχανισμούς τρομοκράτησης και καταστολής του λαού. Το αντίθετο θα συμβεί, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να επαγρυπνούν.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα πληθωριστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ σε βασικά αγαθά» διαπίστωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, και διέβλεψε ότι λόγω του γεγονότος αυτού ο πληθωρισμός του Ιούλη θα είναι χαμηλότερος από αυτόν του Ιούνη...

Προφανώς ο Ακης Τσοχατζόπουλος ξέρει πολλά μυστικά της αγοράς και μπορεί να ψωνίζει φθηνά σε σχέση με τους υπόλοιπους Ελληνες που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια. Φαίνεται όμως ότι δεν έχει διάθεση να μοιραστεί τα μυστικά του με τους εργαζόμενους.

Οσο για τον πληθωρισμό, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως ο υπουργός έχει τους λόγους του για να κάνει τις δηλώσεις που κάνει. Ενα νουμεράκι είναι ο πληθωρισμός, αν το ...«μαγειρέψει» κανείς σωστά, αλλάζει κατά το δοκούν.

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ήταν τον Ιούλη οι πωλήσεις των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων κατά 5,6%, και οι τράπεζες με τα περίφημα «προγράμματα χρηματοδότησης», όπως τα αποκαλούν, μπορούν από τώρα να κάνουν πάρτι κερδών.

Αυτά, ενώ την ίδια ώρα παρουσιάζουν επίσης αυξητική τάση οι πλειστηριασμοί αυτοκινήτων και ακούμε πως κάποιες τράπεζες ψάχνουν μεγάλους χώρους, για να «παρκάρουν» τα κατασχεμένα αυτοκίνητα.

Κατά τ' άλλα, κινούμαστε στην προοπτική της δημιουργίας μιας πρωτεύουσας ευρωπαϊκών προδιαγραφών όπου τα ΙΧ θα φύγουν από τους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κυριαρχήσουν σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ νόμο για τη διαφάνεια ζητά από τους περίφημους «23 αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Κατσαρός, ώστε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας να ψηφιστεί. Είναι προφανές ότι ...από παντού έχουν αρχίσει να τους δουλεύουν.

Λογικό είναι διότι όταν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις - ή αν δεν τολμάς να πεις κάτι ουσιαστικό - δεν μπορείς να περιμένεις και τίποτε καλύτερο. Μάλλον η «ραστώνη» του Αυγούστου βόλεψε τους πάντες εκεί στο ΠΑΣΟΚ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πίσω από τις τηλεοπτικές κόντρες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί - σύμφωνα με όλες τις σχετικές πληροφορίες - ο Ν. Χατζηνικολάου, να είναι πλέον παρελθόν για το «Μέγκα», αλλά η κόντρα δεν έχει ακόμη λήξει κι όλα δείχνουν, ότι θα έχει κι άλλα «θύματα». Αλλωστε, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του «Τηλέτυπου» και, μάλλον, θα υπάρξουν σχετικές αποφάσεις. Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, το δίδυμο Λαμπράκης - Μπόμπολας έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις και, επομένως, θα βάλει τη δική του σφραγίδα στους από δω και πέρα προσανατολισμούς του τηλεοπτικού καναλιού. Γεγονός, το οποίο συνεπάγεται μια περισσότερο φανερή - τουλάχιστον - υποστήριξη της κυβέρνησης, καθώς δεν «περνά» η πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στους δύο πόλους του δικομματισμού, που υιοθετούσε το άλλο δίδυμο (Βαρδινογιάννης - Τεγόπουλος). Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις, για ένα ακόμη περισσότερο δικομματικό τηλεοπτικό τοπίο, με το «Μέγκα» και τον «Αλφα» (Κοντομηνάς) να «γέρνουν» προς την κυβέρνηση, τον «Αντέννα» (Κυριακού) και το «Σταρ» (Βαρδινογιάννης), να «γέρνουν», στον έναν ή άλλο βαθμό, προς τη ΝΔ.

Οπως καταλαβαίνετε, πίσω απ' όλες αυτές τις διαμάχες και τις σχετικές εξελίξεις, κρύβονται τεράστια συμφέροντα, αντιθέσεις και ανταγωνισμοί διάφορων μερίδων της εγχώριας ολιγαρχίας, οι οποίες «παίρνουν θέσεις» μπροστά στην εκλογική μάχη. Γιατί, μπορεί να συμφωνούν όλες τους στην ενίσχυση του δικομματισμού, ταυτόχρονα, όμως, θέλει η κάθε μια τους «δικούς» της στις καρέκλες της εξουσίας.

Πού πηγαίνουν οι σπατάλες;

Η Ελλάδα διαθέτει το πιο σπάταλο κράτος, λέει μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα «Νέα». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία συμπεριέλαβε 23 ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, το ελληνικό κράτος αναδείχνεται πρωταθλητής στη σπατάλη, καθώς «πετά ετησίως στο καλάθι των αχρήστων» περίπου 10 δισ. ευρώ ή 3,4 τρισ. δραχμές (7% του ΑΕΠ). Το ελληνικό δημόσιο - εκτιμά η έρευνα - θα μπορούσε να παρέχει κατά 35% περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους Ελληνες, με τις ίδιες δαπάνες.

Πάντως, αν τα παραπάνω σας οδηγήσουν στη σκέψη ότι στην Ελλάδα έχουμε υπερβολικά πολλούς δημόσιους υπάλληλους ή πλουσιοπάροχα αμειβόμενους, τότε έχετε βγάλει λάθος συμπεράσματα. Σύμφωνα με στοιχεία της «Γιούροστατ», η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του μέσου κοινοτικού όρου σε δημοσίους υπαλλήλους, σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό της χώρας, ενώ - όπως όλοι γνωρίζουν - οι αμοιβές των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στην προτελευταία θέση, ελάχιστα πάνω απ' αυτές των Πορτογάλων. Τα επίσημα κοινοτικά στοιχεία, επίσης, φανερώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, κλπ.), οι οποίες, μάλιστα, βαίνουν μειούμενες τα τελευταία χρόνια.

Μετά απ' όλ' αυτά τα στοιχεία, αφήνουμε σε σας να βρείτε πού πάνε οι σπατάλες του ελληνικού κράτους, ποιοι ωφελούνται και ποιοι ευθύνονται γι' αυτό...

Τα προσόντα!

Ξεκίνησε, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ στο χτεσινό «Βήμα», σαν «παιδί για όλες τις δουλιές». Αλλά ήταν φιλόμαθος κι έτσι κατόρθωσε να φτάσει ως και «βασικό στέλεχος της Διεύθυνσης Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων». Ενδιάμεσα έκανε πέντε χρόνια ΚΥΠατζής κι όχι όπου - όπου, αλλά στη Θεσσαλονίκη «με το χειρισμό λεπτών εθνικών θεμάτων». Επίσης «έμεινε πολλούς μήνες στις ΗΠΑ» (τουρισμό έκανε εκεί; Δε διευκρινίζεται...). Τώρα, αναφέρει το ρεπορτάζ, «προωθεί μια λογική μηδενικής ανοχής». Τι είναι αυτό; Είναι το περίφημο δόγμα Τζουλιάνι, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται να συλλάβεις έγκαιρα τον ύποπτο να πετάξει μια πέτρα σε μια τζαμαρία πιτσιρικά, γιατί αν τον συλλάβεις, αφού την έχει ήδη πετάξει, τότε έχει περάσει ήδη στο χώρο του εγκλήματος. Το ίδιο δόγμα θεωρεί αυτονόητο πρώτα να πυροβολείς τον ύποπτο και μετά να του ζητάς τα στοιχεία...

Ποιος είναι ο κύριος με όλ' αυτά τα «προσόντα»; Ο νέος διοικητής της Τροχαίας Αττικής. Φαίνεται, πως μια υπηρεσία, η οποία στη συνείδηση των πολιτών δε βαρύνεται με τα όργια του αστυνομικού κράτους, ήρθε η ώρα να «αναβαθμιστεί» δεόντως... Ετσι ώστε μετά τις προληπτικές απαγορεύσεις διαδηλώσεων και τις προληπτικές προσαγωγές παραμονές διαδηλώσεων, να έχουμε τώρα και τις προληπτικές συλλήψεις οδηγών που το «όργανο» θα κρίνει ότι «σκοπεύουν» να οδηγήσουν επικίνδυνα.

Και σ' ανώτερα κύριε Σημίτη

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απλή αναλογική τώρα!

Υπόθεση του λαϊκού, εργατικού κινήματος, και μάλιστα τώρα που οι συνθήκες επανέφεραν τον εκλογικό νόμο στο προσκήνιο, οφείλει να αποτελέσει η διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, χωρίς ανταλλάγματα και εκβιασμούς. Ο εκλογικός νόμος δεν αφορά κάποιους επαΐοντες, δεν αφορά μόνον τα πολιτικά κόμματα, αφορά πρωτίστως τους μαζικούς λαϊκούς φορείς, τα συνδικάτα και τις λαϊκές οργανώσεις.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή κουβέντα επ' αυτού. Αφορμή η εκδήλωση της πρόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και η δημοσιοποίηση των προτεινόμενων απ' αυτήν αλλαγών. Οι πρωτοβουλίες από το μαζικό κίνημα με επίκεντρο το αίτημα της απλής αναλογικής θα πρέπει να κινούνται στον αντίποδα των κυβερνητικών σχεδίων για τη νομοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος εξίσου καλπονοθευτικού και ληστρικού με το σημερινό. Αλλωστε, διακηρύσσουν ήδη πως αφετηρία των όποιων αλλαγών, άξονας γύρω απ' τον οποίο αυτές θα ξεδιπλωθούν, είναι η διασφάλιση της δυνατότητας σταθερών κυβερνήσεων, δηλαδή θωράκιση του δικομματισμού, εγγύηση πως στην κυβερνητική εξουσία θα εναλλάσσονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή οι όποιοι, μελλοντικά, κεντροαριστεροί-κεντροδεξιοί κλώνοι τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενεργεί με προσήλωση στα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί. Ο λαός οφείλει να πράξει με γνώμονα τα δικά του συμφέροντα. Να μη δεχτεί ούτε λεπτό τη διαπραγμάτευση για το αν αυτός ο νόμος θα νοθεύει λιγότερο ή περισσότερο από τον προηγούμενο τη θέλησή του. Να απαιτήσει την ανόθευτη, γνήσια έκφρασή της, που μπορεί να την εγγυηθεί μόνον η απλή αναλογική. Και να την απαιτήσει ως δικαίωμά του που δεν εφαρμόζεται, ως βήμα εκδημοκρατισμού, ως βήμα προς την ισοτιμία της ψήφου.

Σ' αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να στρατευτούν φορείς, κινήσεις, κινήματα, πολιτικές δυνάμεις, ξεχωριστές προσωπικότητες. Οι σχετικές δράσεις που ήδη ξεδιπλώνονται από συνδικάτα και άλλους φορείς πρέπει να βρουν τη στήριξη κάθε προοδευτικού ανθρώπου και όλοι να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα τις προωθήσουν και θα τις διευρύνουν στους χώρους όπου κινούνται. Μια τέτοια στάση πρέπει να τηρήσει πρωτίστως η εργατική τάξη της χώρας και οι συλλογικές της εκφράσεις, εκεί όπου η απλή αναλογική έχει ήδη κατακτηθεί, αλλά και εκεί, όπως της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, όπου οι συσχετισμοί αποτελούν «καρπό» απόλυτης νοθείας.

Οσοι επιδιώκουν να θεμελιώσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική στη νόθευση της λαϊκής βούλησης ας πάρουν την απάντηση: Απλή αναλογική τώρα! Το λαϊκό και εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να πάρει αυτή την υπόθεση στα δικά του χέρια. Ακόμη περισσότερο, ο λαός μπορεί με την πάλη του και την ψήφο του να τορπιλίσει τη σταθερότητα της πολιτικής τους, αποδεικνύοντας στην πράξη πως κανένας εκλογικός νόμος δεν είναι ικανός να διασφαλίσει μια πολιτική που συγκρούεται με τα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ