Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ατάκα της λαϊκής

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Που 'ναι ο Κουλούρης με την κάμερα, να δει πόσο τα δίνουμε». Η αυθεντική φράση ξεστομίστηκε από πωλητή λαϊκής αγοράς χτες το πρωί και είναι ενδεικτική για τις συνέπειες της μετατροπής της πολιτικής σε τηλεοπτικό θέαμα. Τα κυβερνητικά στελέχη γίνονται ανέκδοτο στις γειτονιές της Αθήνας και η κάμερα, κριτής και επαληθευτής της πραγματικότητας σε βαθμό που «αλήθεια» είναι μόνο ό,τι «συλλαμβάνει» ο φακός της τηλεόρασης.

Η κυβερνητική παρέμβαση μετατράπηκε σε σχόλιο προσέλκυσης πελατών, σε «πιασάρικη» ατάκα. Μόνον. που αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις τιμές. Εφήμερο και ευκαιριακό το σύνθημα, γρήγορα θα ξεχαστεί, όταν οι συνθήκες θα επιτρέψουν νέες κλεψιές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, «καπέλα» και προμήθειες που θα αυξάνουν τον πλούτο των μεσαίων κρίκων της αλυσίδας. Και μάλιστα με τη θερμή υποστήριξη της κυβέρνησης, η οποία θα επιμένει να στηρίζει την «ελεύθερη αγορά» σε όλες τις πτυχές της οικονομίας, από τη λαϊκή αγορά μέχρι την αγορά ενέργειας.

Και επειδή έχουν την ίδια πολιτική, δεν έχει σημασία ποιος θα την υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ. Γι' αυτό απαιτείται η στήριξη του ΚΚΕ, μοναδικού φορέα αποτελεσματικής αντίστασης και μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής...

Ας είναι σίγουροι

Καλά, τα λένε ή τα γράφουν, αναρωτιόμαστε, όμως, αν τα πιστεύουν κι όλας. Γιατί, αν τα πιστεύουν, τότε είναι βαθιά νυχτωμένοι και ανιστόρητοι, και όχι μόνο. Αναφερόμαστε σε όσους εκτιμούν και, μάλιστα, με περισπούδαστο ύφος, ότι η σύλληψη του Σ. Χουσεΐν θα σημάνει το τέλος της αντίστασης του ιρακινού λαού - τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα και σίγουρα μακροπρόθεσμα - αφού δε θα υπάρχει πλέον ο πακτωλός των δολαρίων του πρώην δικτάτορα. Νομίζουν, δηλαδή, ότι οι Ιρακινοί μαχητές της αντίστασης παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, για μια ή περισσότερες χούφτες δολάρια; Προφανώς, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια κι, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί, θα πέσουν και πάλι έξω και πολύ μάλιστα. Ας είναι σίγουροι, ότι όσο διαρκεί η κατοχή του Ιράκ, τόσο θα δυναμώνει η αντίσταση του ιρακινού λαού, θα οργανώνεται καλύτερα και θα έχει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Τα σταχτοδοχεία...

«Οποια πόλη σου επιτρέπει να κυκλοφορείς στο γραφείο σου με γεμάτο όπλο, αλλά απαγορεύει τα τασάκια έχει πρόβλημα στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της». Το σχόλιο ανήκει σε Αμερικανό, κάτοικο της Νέας Υόρκης και κατηγορούμενο επειδή οι αρμόδιοι επιθεωρητές βρήκαν στο γραφείο του σταχτοδοχεία. Από τον περασμένο Μάη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εφαρμόζεται ένας αντικαπνιστικός νόμος, ο οποίος επιβάλλει πρόστιμα ακόμη και στην περίπτωση ύπαρξης σταχτοδοχείων -έστω και άδειων- σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα. Μέχρι τώρα έχουν κληθεί στο δικαστήριο 2.300 άτομα. Μερικές εκατοντάδες εξ αυτών κατηγορούνται για... σταχτοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες στον κόσμο βιομηχανίες τσιγάρων είναι αμερικανικές. Επίσης, η οπλοκατοχή στις ΗΠΑ είναι νόμιμη και άκρως διαδεδομένη. Σε 200 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια όπλα, πολλά από τα οποία δεν είναι απλά πιστόλια ή κυνηγετικές καραμπίνες. Κι όλ' αυτά νόμιμα, αφού τα παράνομα δε γνωρίζει κανένας πόσα είναι...

Σίγουρα, υπάρχει πρόβλημα αξιολόγησης προτεραιοτήτων στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνον ή κυρίως αυτό...

Υ.Γ. Και μια λεπτομέρεια με ιδιαίτερη σημασία. Οι επιθεωρητές της αντικαπνιστικής εκστρατείας έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να μπαίνουν όποτε θέλουν για έλεγχο σε οποιονδήποτε χώρο, που απαγορεύεται το κάπνισμα και, μάλιστα, χωρίς το οποιοδήποτε σχετικό ένταλμα.

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Στις ΗΠΑ απέδωσε την ανατροπή του πρώην Γεωργιανού προέδρου, Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβάνοφ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πράβντα».

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν πως ό,τι συνέβη δεν ήταν αυθόρμητο... Φυσικά και υπήρξαν προετοιμασίες και ο Αμερικανός πρέσβης στην Τιφλίδα, Ρίτσαρντ Μάιλς, συμμετείχε ενεργά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιβάνοφ. Επίσης ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι στην ανατροπή συμμετείχε και ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, το ίδρυμα του οποίου, για την «ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών» στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην «εκπαίδευση» των φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη.

Αυτό που δεν είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, είναι ότι πολύ θα ήθελε να ήταν η δικιά του κυβέρνηση που θα έβγαινε κερδισμένη από αυτή την ανατροπή, ενδεχομένως με την ανάδειξη του ηγέτη της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, στην προεδρία της Γεωργίας.

Τα διαψευδόμενα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ άραγε θα έπρεπε να είναι όλα ήσυχα στο Ιράκ χτες και σήμερα όπως εμφανώς προσδοκούν ο Μπους και ο Μπλερ; Εχουν δει ποτέ κανένα λαό να αρέσκεται στην κατοχή της χώρας του;

Το «χαρτί» της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν τό «'παιξαν», βέβαια, αλλά, όπως όλα δείχνουν δε θα αποδειχθεί αρκετό. Γιατί είναι βαθύτερες οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ είναι χρήσιμες αυτές οι «κρίσεις ειλικρίνειας» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σκληρή για το λαό οικονομική πολιτική.

Και μπορεί, βέβαια, να αντιδρούν ανάλογα στο ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που κάνει δηλώσεις ο «επίτιμος» της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αυτή είναι η Δεξιά κλπ., πλην όμως στη συνέχεια τηρούν κατά γράμμα τις συμβουλές του.

Αλλωστε κι ο Πάγκαλος, που βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για το «κρυφό πρόγραμμα» της Νέας Δημοκρατίας, δε διέψευσε καθόλου την ουσία αυτών των ισχυρισμών.

ΚΑΛΑ, ΔΕΝ έχουν κουραστεί ακόμα στο ΠΑΣΟΚ να ...επαναδιαψεύδουν θέματα που πριν μερικές μέρες μάς παρουσίαζαν ως λυμένα ή ανύπαρκτα; Για τη διαδοχή μιλάμε βέβαια που έφτασε μια περίεργη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για να σηκωθεί νέος θόρυβος.

Οπως λέει λοιπόν και ο υπουργός Εξωτερικών, «όταν έρθει η ώρα» θα αναλάβει τις ευθύνες του. Και ξέρετε, δηλώσεις τέτοιου είδους μπορεί να μη σημαίνουν τίποτε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σήμερα, υπονοούν όμως με σαφήνεια ότι ...κάποτε θα έρθει αυτή η ώρα.

Για την ώρα πάντως ...με Σημίτη πορεύονται στο ΠΑΣΟΚ και καθόλου φρόνιμα δεν κάθονται μια και τα νομοσχέδια, οι τροπολογίες και οι ρυθμισούλες.. πέφτουν βροχή στη Βουλή.

Τελειώνει ο χρόνος βλέπετε και υπάρχει ένα σχετικό άγχος να προλάβουν ό,τι δεν πρόλαβαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλωστε, ο νέος χρόνος είναι προεκλογικός και πολλά πρέπει να ετοιμαστούν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιθέσεις και συμφωνίες

Το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών δείχνει τις εγγενείς δυσκολίες του εγχειρήματος για το Ευρωσύνταγμα. Οπως ομολόγησαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι διαφορές για τον αριθμό των ψήφων στα κοινοτικά όργανα υποκρύπτουν σειρά αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Δεν είναι μόνον η αντίθεση πολλών κρατών - μελών στην επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα για την ηγεμονία στην ΕΕ, είναι και η καχυποψία των ΗΠΑ για την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ, αλλά και για τις τάσεις απογαλακτισμού των Ευρωπαίων «συνεταίρων» από την αμερικανική κηδεμονία.

Οι αντιθέσεις αυτές, αλλά και άλλες, που διχοτομούν, ή τριχοτομούν, την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σημαντικές και πρέπει να εκτιμηθούν από τα λαϊκά κινήματα και τις δυνάμεις που αντιμάχονται την ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση. Ομως, δεν πρέπει να μειώσουν τη σημασία της συμφωνίας των «είκοσι πέντε» σε πολύ περισσότερα ζητήματα, τα οποία συνιστούν άμεση απειλή για τους εργαζόμενους, τους λαούς της ΕΕ.

Με συνοπτικό τρόπο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έδωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πρόσφατη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, την ουσία του Ευρωσυντάγματος: «Με το λεγόμενο Ευρωσύνταγμα», τόνισε, «διαμορφώνεται ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πιο απροκάλυπτη ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, η ανισοτιμία και ανισότητα υπέρ των πιο ισχυρών χωρών, η επίσημη δημιουργία σκληρού πυρήνα, που απαρτίζεται από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Αναπόσπαστο στοιχείο του Ευρωσυντάγματος είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, καθώς εγκαινιάζεται μια νέα κούρσα εξοπλισμών, που θα στηρίζει το ΝΑΤΟ και θα το συμπληρώνει, όπου αυτό έχει ανάγκη. Υιοθετείται το αμερικάνικο δόγμα του "προληπτικού πολέμου". Διευρύνεται η επεμβατική δράση της δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ. Η στρατιωτικοποίηση πάει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής».

Η αποτυχία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις δε σημαίνει παραίτησή τους από το εγχείρημα της δημιουργίας και της θεσμικής, πολιτικής, στρατιωτικής θωράκισης της Ευρώπης του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των επεμβάσεων και της καταστολής. Ισα - ίσα, θα τους οδηγήσει και σε ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κ. κ. Σρέντερ και Σιράκ.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτές τις διαδικασίες, στο δικό τους χέρι είναι να ενσωματώσουν στους ταξικούς αγώνες τους τη θέλησή τους για μια Ευρώπη της κοινωνικής ευημερίας και της ειρήνης, του σοσιαλισμού.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τα μόνα δεδομένα

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον «για μεγάλο διάστημα "χρέωνε" στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου, ως διακινητές των σεναρίων διαδοχής», όπως σημείωναν τα χτεσινά «Νέα». Οι άνθρωποι του υπουργού Εξωτερικών, από την πλευρά τους, χρέωναν και χρεώνουν τα σενάρια της διαδοχής στους κύκλους της Ρηγίλλης, «με προφανείς στόχους να βλάψουν το ΠΑΣΟΚ», αλλά με αφορμή τη δημοσίευση δημοσκόπησης, σχετικής με τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, προχτές, ότι «ο πρωθυπουργός έχει τον πρώτο λόγο...», συμπληρώνοντας και τα εξής: Ο κ. Σημίτης «έχει πολύ καλό προφίλ στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι τον θέλουν, υπάρχουν θέσεις, το ζήτημα είναι αν τον ενδιαφέρει τον ίδιο... Οταν έρθει η ώρα, δε θα αρνηθώ να αναλάβω τις ευθύνες μου». Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει σαφέστερα από κάθε άλλη φορά το αρχηγικό του «παρών» και την ετοιμότητά του, να αναλάβει τα ηνία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, «συμβουλεύει» τον Κ. Σημίτη, να «μεταπηδήσει» σε μια θέση της ΕΕ, όπου «τον θέλουν». Και, μάλιστα, όλ' αυτά συμβαίνουν ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές και ενώ η χώρα έχει ουσιαστικά, ήδη, μπει σε προεκλογική περίοδο...

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο λαός μας κι απ' ό,τι φαίνεται το γεγονός αυτό - μαζί με την αντιλαϊκή του πολιτική - είναι τα μόνα σίγουρα και δεδομένα για το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα σκιάζονται από ένα μεγάλο ερωτηματικό...

Η υπόθεση της «17Ν» και...

Ο «Ριζοσπάστης» έχει μόνιμο και συστηματικό μέτωπο ενάντια στον εντεινόμενο αυταρχισμό, την παραβίαση και καταπάτηση των συλλογικών και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Εχει πάμπολλες φορές υπογραμμίσει, επίσης, ότι όσο περισσότερο βαθαίνει η αντιλαϊκή πολιτική των όποιων κυβερνώντων, τόσο θα ενισχύεται ο αυταρχισμός και τα μέτρα καταστολής, αφού αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και μπορεί τα κάθε φορά αντιδημοκρατικά μέτρα να καμουφλάρονται με διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα, αλλά η αλήθεια δεν αλλάζει. Μια αλήθεια, η οποία έγινε ακόμη περισσότερο φανερή με την υπόθεση της εγχώριας τρομοκρατίας. Η δράση της «17Ν» χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την επιβολή του τρομονόμου. Αμέσως μετά, η διαδικασία «απόσυρσης» του «μηχανισμού» και η σχετική δίκη αποτέλεσαν το καλύτερο άλλοθι των κρατούντων για τη νομιμοποίηση και την πρακτική εφαρμογή του αντιδημοκρατικού αυτού εκτρώματος. Κι όλ' αυτά, με το λιγότερο πολιτικό κόστος και ελάχιστες αντιδράσεις, καθώς η προβοκατόρικη και εγκληματική δράση του «μηχανισμού» επισκίαζε τα πάντα, έχοντας, βέβαια και την ανάλογη συμβολή των ΜΜΕ.

Ποιος αμφιβάλλει, όμως, ότι όλα όσα αντιδημοκρατικά κατοχυρώθηκαν στην πράξη, δε θα χρησιμοποιηθούν αύριο ενάντια στο μαζικό λαϊκό κίνημα και σε βάρος όλων όσοι αντιστέκονται; Πολύ περισσότερο, όταν ο θεσμοθετημένος και συνεχώς... εκσυγχρονιζόμενος από τους κρατούντες ορισμός της τρομοκρατίας συμπεριλαμβάνει ακόμη και την κατάληψη δρόμων ή δημοσίων κτιρίων ή τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας;

... η εφαρμογή του «τρομονόμου»

Αφορμή, για να τονίσουμε ακόμη μια φορά τα προηγούμενα, μας έδωσε μια πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής Συνταγματικών, μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία σημειώνει τα εξής, σχετικά με τη δίκη της «17Ν»: Το δικαστήριο με την απόφασή του παραβίασε την αρχή του φυσικού δικαστή, της εκδίκασης των πολιτικών εγκλημάτων από μεικτά ορκωτά δικαστήρια και της μη αναδρομικότητας των ποινικών νόμων. Επιπλέον, η απόφαση ουσιαστικά καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας, αφού θεωρεί ότι υφίσταται τεκμήριο συμμετοχής μελών στην οργάνωση μέχρι και τη σύλληψή τους χωρίς η συμμετοχή αυτή να αποδεικνύεται από συγκεκριμένες πράξεις.

«Αναμένουμε φυσικά - σημειώνεται στην ανακοίνωση - την αιτιολογία της απόφασης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το εύρος των παραβιάσεων, καθώς από την απαγγελία των ενοχών και των απαλλαγών φαίνεται ότι το δικαστήριο στηρίζει την κρίση του είτε σε προανακριτικές απολογίες που ελήφθησαν με την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών είτε αποκλειστικά σε μαρτυρίες συγκατηγορουμένων κατά παράβαση της ρητής σχετικής απαγόρευσης του άρθρου 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Και η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει: «Με δεδομένο ότι, κατά το άρθρο 6 ΕΣΔΑ, η παραβίαση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της δίκαιης δίκης, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη σπουδή με την οποία η δίκη χαρακτηρίστηκε δίκαιη και μάλιστα από υπεύθυνους θεσμικούς παράγοντες».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικομματικό «γαϊτανάκι»

Μια επιχείρηση χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού του λαού είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να φέρουν το εκλογικό του κριτήριο στα μέτρα του δικομματισμού και στους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης. Θέλουν τις επικείμενες εκλογές, ως ένα είδος ισοπεδωτικού δημοψηφίσματος με το λαό να εγκλωβίζεται στα πλαίσια των ψευτοδιλημμάτων, είτε υπό την εκδοχή του ερωτήματος ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, είτε του ερωτήματος Σημίτης ή Καραμανλής, ενώ στα πλαίσια αυτά ξεπροβάλλει και το «εναλλακτικό» σενάριο του τύπου Παπανδρέου (στη θέση του Σημίτη) ή Καραμανλής. Σε τελική ανάλυση θέλουν το λαό εγκλωβισμένο σε επιλογές ανώδυνες για το σύστημα και την πολιτική που ασκείται.

Το σκηνικό αυτό, που μοιάζει με αποκριάτικο «γαϊτανάκι», αποτυπώνει τον πυρήνα του δικομματισμού και εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα και την πολιτική της άρχουσας τάξης, καμία όμως σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με επιδέξιο τρόπο επιχειρείται η πολιτική αυτή να μείνει έξω από την όποια αντιπαράθεση, ώστε να μην αμφισβητηθεί καν και δριμύτερη να συνεχίσει την πορεία της μετά τις εκλογές με όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Εξάλλου, το μεγάλο κεφάλαιο, διά των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, αυτό το πράγμα έχει επισημάνει και απαιτεί να γίνει σεβαστό, δηλαδή το προεκλογικό κλίμα «να μην επηρεάσει την οικονομία» και να συνεχιστεί η ίδια πολιτική με ακόμα πιο επιθετικό τρόπο και μετά τις εκλογές.

Μέσα στον κουρνιαχτό δημοσκοπήσεων προσπαθούν να αποσιωπήσουν πλήρως ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου και όποιος άλλος, εκφράζουν, στις βασικές της γραμμές, την ίδια πολιτική. Συμφωνούν απόλυτα για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, που η μετεκλογική της εκδοχή θα είναι ακόμα πιο σκληρή και πιο αντιλαϊκή. Ετσι, δεν κάνουν κουβέντα γι' αυτά που συμφωνούν τα οποία είναι και τα κύρια ζητήματα και η όλη συζήτηση και προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται σε δευτερεύουσες διαφορές μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού ή απλώς στις όποιες διαφορές προσώπων που είναι επικεφαλής αυτών.

Είναι αυτοί οι ίδιοι, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, που χαρακτηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική την οποία πρεσβεύουν ως «μονόδρομο». Χαρακτηριστική είναι η κυνική ειλικρίνεια με την οποία μίλησε χτες ο Κ. Μητσοτάκης που προεξόφλησε ότι εάν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυστηρή και περιοριστική οικονομική πολιτική, θα ληφθούν επώδυνα μέτρα. Στα συρτάρια έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα μέτρα - επιλογές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις επιλογές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, τις επιλογές που αφορούν τις νέες εργασιακές σχέσεις, την «απελευθέρωση» της αγοράς, τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Εδώ ακριβώς όμως είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» τους. Η αποκάλυψη των πραγματικών τους προθέσεων φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική που προβάλλει το ΚΚΕ και επιβάλλει ως αναγκαιότητα και πραγματικό μονόδρομο την εκλογική του ενίσχυση.

Σαντάμ

Τον επιάσανε

προχτές,

αλλά κόσμε

τι τα θες;

στόχο άλλον

σ' άλλη χώρα

θα το δεις

θα βάλουν τώρα

και εκεί καινούρια

οδύνη

θα σκορπίσουνε

τα κτήνη!

***

Τον επιάσανε

αυγή,

αλλά τάχα

τι θα βγει;

με προσχήματα

γελοία

θα στραφούν

σε νέα λεία,

σ' άλλα πλάτη

κι άλλα μήκη

θα χτυπήσουνε

οι λύκοι!

***

Τον επιάσανε

προχτες

αλλά κόσμε

τι τα θες;

αφού υπάρχει

η νέα τάξη

του γαϊδάρου

η ουρά

μη στάξει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ