Πέμπτη 6 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στην μπάντα όλα τ' άλλα...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Να πάρουμε τη δουλιά. Αυτό αφήνει στην μπάντα όλα τα άλλα». Η φράση ανήκει στον μεταλλειολόγο μηχανικό Σαράντο Μουγιάκο, μέλος της επιτροπής που διερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας του εργοστασίου «Ρικομέξ», στο σεισμό του 1999, και ειπώθηκε τις προάλλες στη διάρκεια της αντίστοιχης δίκης. Και τη σημειώνουμε όχι μόνο γιατί αντανακλά μια γενικότερη σήμερα πραγματικότητα, αλλά και γιατί οδηγεί στη ρίζα του προβλήματος. Οσο περισσότερο κυριαρχούν ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και το κυνηγητό του κέρδους. Οσο περισσότερο συγκεντρώνεται ο πλούτος σε λίγα χέρια και στενεύουν τα περιθώρια για τους πολλούς, τόσο περισσότερο η παραπάνω φράση θα σφραγίζει την πραγματικότητα. Τόσο περισσότερο θα αφήνονται στην μπάντα οι ανάγκες των πολλών, η υγεία και η ασφάλειά τους, ακόμη και η ίδια η ζωή τους. Τόσο περισσότερο θα δυναμώνουν και θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα της πολύμορφης κρίσης, θα γίνεται λιγότερο ανθρώπινη η καπιταλιστική κοινωνία μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι προοπτικές της. Καμιά αμφιβολία δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει γι' αυτό. Οπως και για το γεγονός πως η ανατροπή της κατάστασης αυτής και η χάραξη μιας ριζικά διαφορετικής πορείας δε θα γίνουν από μόνες τους, ούτε θα έρθουν ως ...θείο δώρο. Μπορούν και πρέπει να τις φέρουν όλοι όσοι έχουν άμεσο συμφέρον γι' αυτό.

Ολα δικά τους

Εναρμονισμένες και από κοινού... χαρούμενες, υποδέχτηκαν οι ηγεσίες του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που για άλλη μια φορά αμφισβητεί τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος, όσο και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης χαιρέτισαν το περιεχόμενο της έκθεσης, όπως και τον διοικητή της Τράπεζας Ν. Γκαργκάνα και πρόσθεσαν και τις δικές τους φωνές στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών, της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και της ποικιλόμορφης ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, ο Δ. Αρμενάκης έκανε ένα βήμα παραπάνω και χαρακτήρισε «γενναιόδωρες» τις αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους, θεωρώντας ότι «έχουν εγκλωβίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε προσδοκίες δυσανάλογες των αντοχών του ιδιωτικού τομέα». Με λίγα λόγια, οι μεγαλοεργοδότες τα θέλουν όλα δικά τους και τους εργαζόμενους με ψίχουλα.

Ταξίματα

Τη δημιουργία της «Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας» με τη μορφή ΝΠΔΔ - στα πρότυπα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου - επανέλαβε χτες ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης απ' το βήμα του συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας. Η Ενωση θα δίνει άδειες άσκησης επαγγέλματος, θα τηρεί μητρώο εργαζομένων και ανέργων, ενώ στο πλαίσιό της θα λειτουργούν κεντρικό και περιφερειακά Πειθαρχικά Συμβούλια, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Πέρα απ' το ότι ένα τέτοιο ΝΠΔΔ θα αποτελέσει ένα μοχλό ενσωμάτωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στην ασκούμενη πολιτική, οι νοσηλευτές δεν ακούν τίποτε - εκτός από υποσχέσεις - για προσλήψεις, παρότι υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και οι κενές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν τις 25.000. Αλλά και εκείνοι που δουλεύουν δεν άκουσαν τίποτε για το χαρακτηρισμό του επαγγέλματός τους ως ανθυγιεινού ή για ουσιαστικές αυξήσεις στους πενιχρότατους μισθούς τους.

Να σημειώσουμε, τέλος, την απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας, η οποία δεν επέτρεψε στον - προσκεκλημένο απ' την ίδια - εκπρόσωπο του ΚΚΕ να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο.

Οι απαντήσεις

Εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας και, μάλιστα, διπλάσια των σχετικών προβλέψεων και εκτιμήσεων, εμφάνισε η «Αλφα Μπανκ» κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σημείωναν τις προάλλες οι εφημερίδες. Σύμφωνα, με τα σχετικά δημοσιεύματα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 100 περίπου εκατομμύρια ευρώ, έναντι 60,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημείωσαν δηλαδή αύξηση 66%!

Αναφέρουμε το γεγονός, γιατί αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση της γενικότερης κατάστασης και δίνει απαντήσεις σε δυο επίκαιρα οικονομικά ερωτήματα. Το πρώτο αφορά στο τι γίνεται ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους, τεράστιος και αυξανόμενος γοργά κάθε χρόνο, κοινωνικός πλούτος και το δεύτερο αφορά στο ποιος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Κατά τ' άλλα, ο κ. Αλογοσκούφης και τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης επεξεργάζονται τα νέα αντεργατικά μέτρα, ώστε να αυξάνονται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι «φρανκεστάιν» του ιμπεριαλισμού

Η κτηνώδης συμπεριφορά Αμερικανών στρατιωτικών σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων δεν ξενίζει, όσο κι αν προκαλεί και εξοργίζει. Είναι γνωστό, ιδιαιτέρως από την εποχή του Βιετνάμ, ότι οι «Ράμπο» δεν εκπαιδεύονται μόνο πώς να σκοτώνουν, αλύπητα και εν ψυχρώ, αμάχους και γυναικόπαιδα, αλλά και πώς να βασανίζουν αιχμαλώτους. Το ίδιο κάνουν και στο κολαστήριο του Γκουαντανάμο με θύματα τους αιχμαλώτους - Αφγανούς και άλλους - που κρατούν εκεί, το ίδιο κάνουν παντού, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Κι είναι προκλητικά υποκριτές οι επίσημοι εκπρόσωποι του αμερικανικού κράτους - ανάμεσά τους κι ο «μέγας υποκριτής», Τζορτζ Μπους - όταν δηλώνουν πως καταδικάζουν δήθεν τα βασανιστήρια και ζητούν την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Διότι οι πάντες γνωρίζουν πως οι βασανιστές δεν είναι μόνο ψυχικά ανώμαλοι, αλλά και επιχειρησιακά καθοδηγούμενοι. Και στο Ιράκ, δρουν στη βάση των κατευθύνσεων που έρχονται από μακριά και των εντολών που δίνονται από ψηλά. Στόχος των βασανιστηρίων είναι να πληγεί η αξιοπρέπεια και να «σπάσει» το αγωνιστικό φρόνημα του ιρακινού λαού, για να τιθασευτεί η ιρακινή αντίσταση στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Τα ένστολα κτήνη που βασανίζουν, με φρικτό κι απάνθρωπο τρόπο, αθώους κι ανυπεράσπιστους ανθρώπους, είναι οι «φρανκεστάιν» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ανθρωπόμορφα τέρατα, που τους έφτιαξαν να συμπεριφέρονται σαν ρομπότ, αφαιρώντας τους κάθε ανθρώπινο στοιχείο και χαρακτηριστικό. Δεν έχουν αισθήματα, αλλά ένστικτα.

Ομως, όπως η ισχύς των όπλων και η σκιά της κατοχής δε φόβισαν τους πατριώτες, έτσι και η φρίκη των βασανιστηρίων δε θα κάμψει το αντιστασιακό φρόνημα του ιρακινού λαού. Η αντίσταση, αντί να τιθασεύεται και να υποχωρεί, θεριεύει κι όσο περνάει ο καιρός ισχυροποιείται και γίνεται πιο αποτελεσματική. Η σουνιτική πόλη Φαλούτζα λευτερώθηκε, οι σιιτικές Νατζάφ, Κούφα, Κουτ, Καρμπάλα πέρασαν στον έλεγχο των αντιστασιακών και η πρωτεύουσα Βαγδάτη δε λυγάει κι αντεπιτίθεται. Τώρα, οι Αμερικανοί, οι Εγγλέζοι και οι άλλοι κατακτητές, που πατούν την ιερή γη της Μεσοποταμίας, τρέμουν την εκδίκηση των ηττημένων. Ησυχία δε βρίσκουν πουθενά, τρομαγμένοι αναζητούν τρόπους διαφυγής και κάποιοι παίρνουν το δρόμο της ντροπιαστικής φυγής.

Αργά ή γρήγορα οι Ιρακινοί θα διώξουν τους κατακτητές από τον τόπο τους. Και στη μνήμη της ανθρωπότητας θα μείνει η αξιοπρέπεια και η γενναιότητα ενός λαού, που δε θέλησε να υποταχθεί στην ωμότητα των νεοβαρβάρων. Και θα 'ναι η νίκη του ιρακινού λαού μια ακόμα απάντηση στην κομπορρημοσύνη των ιμπεριαλιστών πως τάχα μπορούν να κατακυριεύσουν τη Γη και να καθυποτάξουν τις καρδιές των ανθρώπων. Και θα 'ναι αυτή η νίκη ένα ακόμα μάθημα της Ιστορίας - ωφέλιμο για το παρόν και για το μέλλον - για να παραδειγματίζονται όσοι αδιαφορούν και κρύβονται και για να ενθαρρύνονται όσοι λιποψυχούν κι ετοιμάζονται να ρίψουν τις ασπίδες. Γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός κι αχόρταγος και θα χρειαστούν ακόμα πολλοί αγώνες για να ηττηθεί διά παντός...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα ... επιθετικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΝΕΝΑΣ δε γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά, εάν θα υπάρξει κάποια τρομοκρατική ενέργεια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Με απόλυτη σιγουριά, όμως, σας λέμε ότι θα υπάρξει επίθεση αμέσως μετά τη διοργάνωση. Στο πορτοφόλι του Ελληνα φορολογούμενου εργαζόμενου.

Πάντως, για να γυρίσουμε στη χτεσινή βομβιστική επίθεση, είναι φανερό - εκτός των άλλων - ότι ο μέχρι σήμερα 12πλασιασμός των κονδυλίων για την «Ολυμπιακή Ασφάλεια» δε μοιάζει αρκετός για κάποιους και ευχαρίστως θα συζητούσαν κάποιες παραπέρα αυξήσεις.

Ολο και κάποιοι στο διεθνές στερέωμα θα έμειναν ανικανοποίητοι, επειδή δεν πήραν το μερτικό τους από την υπόθεση, οπότε οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν γόνιμο έδαφος για να ξαναμπούν στο παιγνίδι.

Μόνο το ΝΑΤΟ δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Αυτοί είναι μέσα στο παιγνίδι, όσο δεν παίρνει άλλο και μπορούν να κάνουν ο,τι νομίζουν αυτό το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Και, βέβαια, δεν τους νοιάζουν μόνον οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ να τα ...εκατοστίσουν οι τιμές στα καύσιμα, αφού έφθασε η αμόλυβδη να πωλείται 100 λεπτά (ένα ευρώ) το λίτρο μέσα στην Αθήνα!

Τι έχει να παρουσιάσει ως αντίδραση η κυβέρνηση; Την παραπομπή δυο πρατηριούχων γιατί, λέει, παρεμπόδισαν τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών! Εν ολίγοις ...τίποτε.

Το γιατί συνεχίζει το υπουργείο Ανάπτυξης να μας ταλαιπωρεί με τους ...φοβερούς και ...τρομερούς σχεδιασμούς του περί παρέμβασης στην αγορά - την οποία, όμως, θέλει πλήρως απελευθερωμένη - είναι απορίας άξιον...

ΟΤΑΝ ΖΗΤΑ το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, τι εννοεί ακριβώς; Εχει υπόψιν της κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο;

Τόσα χρόνια, όμως, στην κυβέρνηση δεν τους είδαμε να ρυθμίζουν το θέμα. Αντίθετα, φρόντιζαν να το ...καλλιεργούν, να το ενισχύουν και, βέβαια, να ταλαιπωρούν χιλιάδες ανθρώπους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντως, ας μην ανησυχούν. Προφανώς, η πολιτική τους δικαιώνεται και συνεχίζεται από τη ΝΔ, τόσο στο σκέλος των ψηφοθηρικών προεκλογικών υποσχέσεων, όσο και στη μετεκλογική μη τήρηση των δήθεν δεσμεύσεων...

Η πλέον ... κατάλληλη στιγμή

Γρηγοριάδης Κώστας

Ισως, δεν μπορούσαν να βρουν ...καταλληλότερη χρονική στιγμή. Για τους εμπνευστές της χτεσινής βομβιστικής ενέργειας μιλάμε. Η έκρηξη των τριών ωρολογιακών μηχανισμών, χτες τα ξημερώματα, πίσω από το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, έγινε αμέσως πρώτη είδηση στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανά τον κόσμο ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, σε συνδυασμό, βέβαια, με έντονα ερωτήματα για την ασφάλεια των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων και μπόλικες δόσεις τρομοϋστερίας. Σε κάποια χώρα, μάλιστα, ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για πολλούς τραυματίες και ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών... Λίγες ώρες μετά και κάτω απ' αυτό το κλίμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, που βρίσκεται από προχτές στις ΗΠΑ, είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον διευθυντή του Εφ Μπι Αϊ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο καθένας, επομένως, μπορεί να φανταστεί το περιεχόμενο των σχετικών συζητήσεων. Οποιος δυσκολεύεται, θυμίζουμε πως ο διευθυντής του Εφ Μπι Αϊ είχε δηλώσει, πριν από λίγους μήνες, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, όσο είναι ελεύθεροι και δρουν κάποιοι που βάζουν βόμβες και γκαζάκια...

Γι' αυτό και λέμε πως η στιγμή ήταν η πλέον κατάλληλη. Τόσο κατάλληλη, που καταντά ύποπτη...

Πολιτιστικός μανδύας

Τον πολιτιστικό μανδύα φόρεσε η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με την πρόθεση όπως φαίνεται να βελτιώσει το προφίλ της χώρας της στα μάτια των Νεοελλήνων. Η χώρα που έχει βάψει τα χέρια της με το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων επί της Γης, με το αίμα των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, που δολοφονεί ολόκληρους λαούς και ασκεί την τρομοκρατία του ισχυρού παγκοσμίως, λανσάρει πολιτιστικές «ευαισθησίες» μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρέσβης είναι ο επίτιμος πρόεδρος του σωματείου «Αμερικανο - Ελληνικό Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου», το οποίο παρουσιάζει το «νέο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο που κατασκευάστηκε σε χώρο ιδιοκτησίας του ACS Athens». Το «Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου», όπως ονομάζεται ο χώρος, εγκαινιάζεται με κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο κ. Μίλερ, άραγε, θα κόψει την κορδέλα; Οπως η χώρα του κόβει τη ζωή και την ελπίδα «των ταπεινών και καταφρονεμένων» του πλανήτη...

Ο ... διάλογος

«Η ΑΔΕΔΥ θα εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο διαλόγου... και κάθε δυνατότητα βελτίωσης των όρων του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμβασιούχοι». Αυτά δήλωσε προχτές ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος, πάντα συνεπής στην ...αρχή του διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό, τόσα χρόνια τώρα, έκανε πλάτες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν οι τελευταίες ασκούσαν συστηματικά το άθλημα της ρουσφετολογίας και της πολιτικής ομηρίας, στοιβάζοντας εδώ κι εκεί συμβασιούχους. Με το ...διάλογο και πάλι κάνει πλάτες στους νέους κυβερνώντες, οι οποίοι διατηρούν και συνεχίζουν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά.

Ομολογίες...

«Η Διεύρυνση της ΕΕ - 75 εκατομμύρια νέοι πολίτες, το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου». Ετσι εμφανίζει η ελληνική υπηρεσία του BBC στο διαδίκτυο τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τίτλος και ο υπότιτλος είναι εξόχως εύστοχος, αφού μέσα σε 14 λέξεις ακυρώνει, αποκαλύπτει, ανατρέπει και λοιδορεί - άθελά του φυσικά - τις χιλιάδες των λέξεων και των λίτρων μελανιού που χύνεται για να αναπαραχθούν, με διάφορους τρόπους, φράσεις κλισέ, όπως «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και «αξίες της ΕΕ». Αυτό είναι το «κεκτημένο» και οι «αξίες» τους: Τα 75 εκατομμύρια νέων καταναλωτών, κατόχων φθηνής εργατικής δύναμης και γενικώς αναλώσιμων «στοιχημένων» στο... «μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι βομβιστές των δικαιωμάτων

Η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της καθημερινά προβάλλουν ψευτοδιλήμματα τύπου «αν θέλεις να είσαι ασφαλής, πρέπει να αποδεχτείς και την καταπάτηση ορισμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων». Γιατί η «πάταξη της τρομοκρατίας» απαιτεί καταστολή. Πολύ δε περισσότερο που υπάρχει η αναγκαιότητα τέλεσης «ασφαλών» Ολυμπιακών Αγώνων, επομένως απαιτούνται ακόμη πιο σκληρά κατασταλτικά μέτρα. Είναι ένα από τα έωλα επιχειρήματά τους. Γιατί έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι η τρομοκρατία είναι δημιούργημά τους και πρόσχημα για χτύπημα των λαϊκών κινημάτων που δεν υποτάσσονται. Αλλά ακόμη και για τα πρόσθετα μέτρα στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων αυτόματα τίθεται το εξής απλό ερώτημα: Μόλις τελειώσει η διοργάνωση, τα κατασταλτικά μέτρα που επιβάλλουν σήμερα θα αποσυρθούν; Προφανώς όχι και είναι βέβαιο ότι όσοι σήμερα σπεκουλάρουν με τους Ολυμπιακούς, την επαύριο της τελετής λήξης θα βρουν κάποιον άλλο «λόγο», ότι δήθεν η καταστολή θα «χρειάζεται» και για αργότερα.

Ο,τι γίνεται δε γίνεται μόνο για την Ολυμπιάδα. Πολύ περισσότερο, σε διεθνές επίπεδο, δε γίνεται λόγω των χτυπημάτων στη Ν. Υόρκη το 2001 και εντεύθεν. Π.χ., στην ΕΕ από τη Σύνοδο Κορυφής του Τάμπερε τον Οκτώβρη του 1999, αποφασίστηκε η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών. Μάλιστα, η Σύνοδος αυτή βασίστηκε στο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που καθόρισε αρκετά χρόνια νωρίτερα η Συνθήκη του Αμστερνταμ. Ηθελαν να πάρουν τέτοια μέτρα και οι επιθέσεις στους «δίδυμους πύργους» ή αργότερα στο μετρό της Μαδρίτης, τους άπλωσαν στο ψωμί το βούτυρο. Οπως αναμένεται να γίνει και με τις χτεσινές εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών έξω από Αστυνομικό Τμήμα στην Αθήνα...

Αν περιοριστούμε στην ελληνική πραγματικότητα, μπορούμε να προεξοφλήσουμε με μεγάλη σιγουριά ότι τουλάχιστον πολλά από αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά το Σεπτέμβρη του 2004. Το έχουν δηλώσει και επισήμως. Τα μέτρα παίρνονται για να μείνουν. Το σύστημα θωρακίζεται. Η πολιτική εξουσία των κεφαλαιοκρατών ισχυροποιεί τη θέση της, καθώς γνωρίζει ότι η «τάξη» που επιβάλλει, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η εξαθλίωση ολοένα και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, γεννούν δυσαρέσκεια και προϋποθέσεις πάλης. Ο,τι δηλαδή φοβούνται, ό,τι τους χαλά τη σούπα, ό,τι σπεύδουν να καναλιζάρουν, να εγκλωβίσουν, να καταστείλουν με μέτρα αρχικά εκφοβισμού και κατόπιν τιμωρίας. Στην πράξη, κάμερες και μυστικοί αστυνομικοί θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν κάθε μας δραστηριότητα. Μόλις κρίνουν τη συμπεριφορά μας ως «παραβατική» - με βάση τα μέτρα και σταθμά που η άρχουσα τάξη ορίζει - θα «επεμβαίνουν», σε βάρος ημών των ιδίων, των δημοκρατικών κατακτήσεων, του λαϊκού κινήματος εν γένει.

Η προωθούμενη παραπέρα συρρίκνωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας δεν μπορεί να περάσει έτσι. Μπροστά στον αυταρχικό κατήφορο, ο μόνος δρόμος για κάθε προοδευτικό άνθρωπο είναι η αντίσταση για τη διαφύλαξη των κοινωνικών κατακτήσεων και τη διεύρυνσή τους. Η συνειδητοποίηση των κινδύνων που διατρέχουμε και η οργανωμένη μαζική πολιτική δράση μπορούν να φέρουν σημαντικές αλλαγές σε όσα ζούμε. Υπέρ μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ