Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι δύο δρόμοι

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το μέγεθος και η δομή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της υπαίθρου και για μία βιώσιμη και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία». Αυτά δήλωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Και δεν έχει άδικο, έτσι είναι. Μόνο που υπάρχουν δύο δρόμοι για την αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο ένας είναι ο δρόμος της συγκέντρωσης της γης από μεγαλοαγρότες και κεφαλαιοκράτες επιχειρηματίες, η δημιουργία καπιταλιστικών γεωργικών επιχειρήσεων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών, το παραπέρα ξεκλήρισμα της μεγάλης πλειοψηφίας των φτωχών και μικρών αγροτών, κλπ. Είναι ο δρόμος, που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και στον οποίο πορεύτηκε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα η ΝΔ, κλιμακώνοντας παραπέρα τα σχετικά μέτρα.

Ο άλλος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Ο δρόμος του παραγωγικού αγροτικού συνεταιρισμού, με στόχο την παραγωγή προϊόντων, σε επαρκή ποσότητα, καλή ποιότητα και χαμηλό κόστος. Στην περίπτωση αυτή, οι αγρότες παραμένουν αφεντικά της γης τους κι έχουν την ολόπλευρη βοήθεια του λαϊκού κράτους (από τις ικανοποιητικές τιμές αγοράς της παραγωγής, μέχρι την αποφασιστική βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό, την επιστημονική και τεχνολογική στήριξη των συνεταιρισμών, κλπ.).

Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

«Σπόνσορας» της παραπαιδείας

Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας είναι γνωστό ότι έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού αφού η πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, πριν του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ, φροντίζει συνεχώς για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σε αυτό το σημαντικό τομέα. Ομως και άλλοι φορείς παίζουν ενεργό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δημάρχου Κηφισιάς που συνδιοργανώνουν, μαζί με τοπικό φροντιστήριο, ημερίδα με θέμα «Πανεπιστήμιο και αγορά εργασίας». Δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλο «σπόνσορα» της παραπαιδείας. Στην εκδήλωση αυτή, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, θα συμμετέχουν με εισηγήσεις ο Ανδ. Ανδριανόπουλος, ο Φώτης Κουβέλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και επιχειρηματίες. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια διοργάνωση, που στηρίζεται και από την πολιτεία και προσφέρει προφανώς υπηρεσία στην προώθηση της αγοραίας λογικής της Παιδείας και της προσαρμογής της στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Προσκυνώντας το θεό του κέρδους

Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των νεκρών και σακατεμένων εργατών στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η χτεσινή και μόνο καταγραφή: Δυο νεκροί εργάτες, 44 και 53 ετών, στο Λαύριο και στο Βόλο. Δυο σακατεμένοι εργάτες από έκρηξη στο εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ ΑΒΕΕ» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης - ενώ από τύχη γλίτωσαν άλλοι 33 εργάτες απ' την έκρηξη.

Το αίμα αυτών των εργατών για το μεροκάματο έχει βάψει τα χέρια των εργοδοτών που προσκυνώντας το θεό του κέρδους ποδοπατούν τα εργατικά δικαιώματα, παραβιάζουν τα ωράρια και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα όποια μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Εχει βάψει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προσκυνώντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης, στήνουν ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, να απαιτήσουν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Να πάρουν τη ζωή τους και όλα όσα την αφορούν στα δικά τους χέρια.

Λεπτομέρεια...

«Προσέξτε μια λεπτομέρεια που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας. Στα δημοκρατικά μάτια μας, από τα δημοκρατικά κανάλια μας και από τους δημοκρατικούς παρουσιαστές μας. Για την τραγωδία με το Σινούκ, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ είχε στη διάθεσή του περισσότερα μικρόφωνα και περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο από το τρίτο και το τέταρτο κόμμα της Βουλής. Με... καθαρά χέρια και με... αγανάκτηση λαϊκή, διατύπωσε αλήθειες και καταγγελίες που ουδείς πολιτικός και ουδείς εισαγγελέας τόλμησε να σκαλίσει και να πει. Επομένως αν αύριο το ποσοστό του διπλασιαστεί ουδείς θα δικαιούται να εξοργιστεί και να αναρωτηθεί. H παραλυσία, η ομοιομορφία των δύο κομμάτων, η επανάληψη του ίδιου έργου, η επακόλουθη αδιαφορία του εκλογικού σώματος, όλα αυτά και πολλά άλλα είναι η καλύτερη φωλιά για το αυγό του φιδιού. Οταν το σύστημα είναι φαύλο, σάπιο και παράλυτο, τότε η χθεσινή φασιστική γραφικότητα εύκολα γίνεται αυριανή απειλή! Κύριοι, εκτός των άλλων του στρώνετε το χαλί!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Αλλοθι για ξεκληρισμένους

Το άλλοθι της κυβέρνησης της ΝΔ για ό,τι ήδη γίνεται και κυρίως για ό,τι θα γίνει σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, φαίνεται να αποτελεί η τελευταία τραπεζική ρύθμιση της ΑΤΕ, για τα πανωτόκια. Από προχτές οι υπερχρεωμένοι αγρότες μπορούν να πηγαίνουν στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ και να υποβάλουν αιτήσεις για να υπαχθούν υποτίθεται στην ανακοινωθείσα ρύθμιση. Ομως ήδη στη σχετική εγκύκλιο της ΑΤΕ υπάρχουν μια σειρά εξαιρέσεων και από τους αιτούντες θα μάθουν ποιοι τελικά μπορούν να υπαχθούν στην πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση της ΝΔ, μετά από κάνα τρίμηνο...

Και η ρύθμιση αυτή, όμως, που κάποιοι «πνιγμένοι» στα χρέη αγρότες μπορεί να θεωρούν ως ανάσα, δε θα λύσει και πολύ περισσότερο δε θα εξαλείψει το πρόβλημα των αγροτικών χρεών. Οπως δεν το έλυσαν και οι προηγούμενες τραπεζικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πάντως έχει ήδη ανακοινώσει πως αποτελεί την τελευταία ρύθμιση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος του χρόνου «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί. Ετσι μόλις καταλαγιάσουν τα επικοινωνιακά πανηγύρια της κυβέρνησης για τη... «γενναία» ρύθμιση των αγροτικών χρεών, όσοι μικρομεσαίοι αγρότες μπουν τελικά και σ' αυτή τη ρύθμιση, θα διαπιστώσουν συντόμως ότι δε θα μπορούν και πάλι να τα βγάλουν πέρα και ν' αποπληρώσουν τις νέες δόσεις.

Ως γνωστόν, για να μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να πληρώσουν, θα πρέπει να βγάζουν βιώσιμο εισόδημα και να τους περισσεύουν και «ευρώπουλα» για τις δόσεις που θα τους βγάλει η ΑΤΕ. Ομως η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της νέας ΚΑΠ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τέτοιες πολυτέλειες... Γιατί τι λεφτά να περισσέψουν σε έναν καρπουζοπαραγωγό, ή σε έναν πατατοπαραγωγό, που η παραγωγή του μένει στα αζήτητα ή πουλιέται με 4 - 5 ή 8 λεπτά το κιλό; Το μόνο που του μένει είναι νέα χρέη! Κι όσοι επίσης νομίζουν ότι τώρα λύθηκε το πρόβλημα, τους λέμε πως αν καθυστερήσουν να πληρώσουν τη δόση πάνω από τρεις μήνες, τότε η τράπεζα έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη ρύθμιση και να ξεκινήσει πλειστηριασμούς σε βάρος τους! Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι περισσότεροι από 295.000 αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους εντός εξαμήνου, σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της ΑΤΕ.

Στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα είναι πως το πρόβλημα των χρεών που προκλήθηκε βασικά εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία στηρίζουν και εφαρμόζουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δε θα λυθεί ούτε με αυτή τη ρύθμιση. Για να λυθεί το πρόβλημα των χρεών, θα πρέπει να ενταθεί η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Γιατί αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, ακόμα και η καλύτερη ρύθμιση να γίνει, ακόμα και χάρισμα των χρεών να γίνει, δε θα λυθεί το πρόβλημα επειδή θα δημιουργηθούν ξανά νέα χρέη...


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Ετσι είναι..;

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΟΙ ΨΥΚΤΕΣ (από όπου όλοι, λίγο - πολύ, έχουμε πιει νερό) έχουν καρκινογόνο Κάδμιο. Η είδηση έχει κάνει όλο τον κόσμο να τους κοίτα με τρόμο, σαν να πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα.

Ακριβώς, όπως έχει συμβεί παλιότερα με τα κοτόπουλα που διέθεταν ορμόνες και διοξίνες, το βοδινό με νόσο Κρόιτσφελντ - Γιάκομπς και τόσα άλλα, που προβάλλονται στην ειδησεογραφία για να ξεχαστούν στη συνέχεια.

Και μόλις πέσει ο κουρνιαχτός, μένει ένας ανυπεράσπιστος και κάκιστα ενημερωμένος πολίτης, που δεν ξέρει τι να φάει και τι να πιει, υποψιαζόμενος τους πάντες και τα πάντα.

Το κυριότερο; Δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα φορέα είτε του ελληνικού κράτους, είτε, πολύ περισσότερο, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού η διαπλοκή με τα συμφέροντα εταιριών και πολυεθνικών είναι δεδομένη.

ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι οργανωτικές αλλαγές ή, απλά, ο Γιωργάκης παίζει με τα ονόματα και τα όργανα; Δε θα έχει, λέει, Κεντρική Επιτροπή, αλλά Εθνικό Συμβούλιο και δε θα διαθέτει Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο,τι πάντως κι αν έχει ή αν δε θα έχει, είναι σίγουρο ότι θα διαθέτει ανόθευτο τον περίφημο «εκσυγχρονισμό» του Σημίτη και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Και εδώ καμιά αλλαγή δε γίνεται και κανένα παιγνίδι. Μόνον κάποιες ...βελτιώσεις, επί τα χείρω, του Γ. Παπανδρέου.

Αλλωστε, όποιος ψάξει πολιτική ουσία στα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα συμβαίνουν μέχρι το συνέδριό του, πολύ θα δυσκολευτεί να ανακαλύψει κάτι. Από προσωπικά «τερτίπια» πάντως, υπάρχει πολύ πράγμα.

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ «μαντείες» και εικασίες για το θέμα της προεδρικής εκλογής. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, χωρίς ομολογουμένως να φέρνουν και νέα δεδομένα ή πρόσωπα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τουλάχιστον οι «έγκριτοι» πολιτικοί αναλυτές, που διαθέτουν τα ΜΜΕ της χώρας, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν λίγο περισσότερο τη φαντασία τους. Σίγουρα, θα είναι κάτι πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό από το να «μηρυκάζουν» τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα.

Πλημμύρα εμπαιγμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η νεροποντή της περασμένης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε σε όλους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η χώρα μας και ο ελληνικός λαός δεν έχουν ανάγκη μόνον ή κυρίως από πανάκριβα και πολυτελή «μεγάλα έργα» που λάμπουν, σαν την περιβόητη στέγη Καλατράβα.

Εκανε επίσης σε όλους φανερό ότι, όχι μόνο η Αττική, αλλά και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας είναι αθωράκιστες από αντιπλημμυρική προστασία. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα με κόστος που υπολογίζεται γύρω στα 2 τρισ. δρχ. σε όλη τη χώρα - προφανώς επειδή δεν προσφέρονται για... ψηφοθηρία - παραμένουν είτε στα χαρτιά είτε στις... εξαγγελίες των υπευθύνων. Υπευθύνων οι οποίοι μάλιστα σε κάθε πλημμύρα το μόνο που φροντίζουν να κάνουν είναι να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο ή στα... ακραία καιρικά φαινόμενα!

Δε μας έκανε, λοιπόν, εντύπωση η στάση της τωρινής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, που ήταν ίδια ακριβώς με της προηγούμενης: στάση εμπαιγμού και αναλγησίας. Γι' αυτό και ρωτάμε ευθέως: Θα προχωρήσει επιτέλους αμέσως σε ουσιαστικά μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ή θα παραμείνει στο...«άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε»;

Λιγουρεύονται τις προμήθειες

Αποτέλεσμα άθλιων και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων φαίνεται πως είναι πολλά - ίσως τα περισσότερα - από τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών που αφορούν στα ακίνητα και στις αντικειμενικές αξίες για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης. Μόνο έτσι μπορούν να ερμηνευτούν οι αντιφάσεις και τα αλλοπρόσαλλα που υποστηρίζονται και τα οποία αποδεικνύουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει μερικούς είναι η προσωπική τους κονόμα και τίποτα περισσότερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παρεμβάσεις γνωστών κτηματομεσιτών, που με ύφος χιλίων καρδιναλίων εξηγούν πως όποιος σκοπεύει να αποκτήσει ή να μεταβιβάσει ακίνητο στην επόμενη διετία, πρέπει να το κάνει αμέσως τώρα, γιατί έρχονται αυξήσεις φόρων και θ' ανέβουν οι τιμές. Και επειδή και το τελευταίο νήπιο αντιλαμβάνεται ότι η άνοδος των τιμών συμφέρει τους εν λόγω, τηλεοπτικώς προβαλλόμενους, επαγγελματίες, η σπουδή τους να σπρώξουν τον κόσμο ακόμα και σε βεβιασμένες κινήσεις εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τσεπώσουν τις προμήθειες που αρπάζουν από αγοραστές και πωλητές κατοικιών...

«Ετσι μας ειδοποίησαν από πάνω»

Το γεγονός έφτασε καθυστερημένα στη στήλη, αλλά δείχνει τα κατορθώματα του «Ζέπελιν» στο χαφιεδισμό και την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγός ΙΧ ακολουθούσε λεωφορείο που κινούνταν στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Λεωφορείο και οδηγός του ΙΧ έστριψαν με «πράσινο» σε φανάρι της λεωφόρου. Το πούλμαν απομακρύνθηκε και ο οδηγός παρκάρισε το ΙΧ σε κάποιο σημείο του δρόμου που έστριψε.

Επειτα από λίγο εμφανίστηκε αστυνομικός με πολιτικά και του είπε ότι έστριψε με «κόκκινο». Ο οδηγός του ΙΧ αρνήθηκε ότι έστριψε με κόκκινο αλλά ο αστυνομικός επέμενε ότι σημειώθηκε η παράβαση.

Τότε ο οδηγός είπε: «Εστω ότι πέρασα -που δεν πέρασα- με "κόκκινο". Είμαι όμως σίγουρος ότι εσύ δε με είδες. Τότε πώς θέλεις να με γράψεις;».

Και τότε σε μια κρίση ειλικρίνειας ο αστυνομικός του απάντησε: «Οχι! Δε σε είδα εγώ. Ομως μας ενημέρωσαν "από πάνω" - κι έδειξε το "Ζέπελιν" - ότι παραβίασες το "κόκκινο" και πήρα εντολή να σε γράψω».

Τελικά ο αστυνομικός δεν έγραψε τον οδηγό. Ωστόσο η εντολή που πήρε «από πάνω» δείχνει ότι οι καμεροχαφιέδες και τα ιπτάμενα συστήματα αποτελούν το «κόκκινο» για τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα!

«Προληπτικές επιδρομές»

Δεν προλάβαινε χτες ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντόουνερ, να απαντά στα τηλεφωνήματα πλήθους πρεσβευτών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας - Ειρηνικού που έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις για τη νέα «βόμβα» που έριξε ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ. Τι (καινούριο...) είπε ο Χάουαρντ; Πως εάν επανεκλεγεί στις εκλογές της 9ης Οκτώβρη θα ενισχύσει την «αντιτρομοκρατική θωράκιση» της χώρας...εξαπολύοντας «προληπτικές» επιδρομές σε χώρες της περιοχής, σε περίπτωση ένδειξης τρομοκρατικών επιθέσεων!

Ο Ντόουνερ επιχείρησε να κατασβέσει τις (εύλογες...) αντιδράσεις πρέσβεων χωρών της περιοχής διαβεβαιώνοντας (σύμφωνα με εφημερίδες της Αυστραλίας...) πως ο πρωθυπουργός «εννοούσε» πως τα «προληπτικά» χτυπήματα, θα εξαπολυθούν «σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις» ενδιαφερόμενων χωρών και πως σε κάθε περίπτωση, «ο Χάουαρντ δεν εννοούσε τις μεγάλες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, αλλά περιπτώσεις αποτυχημένων κρατιδίων όπως... τα Νησιά Σολομώντα» (στα οποία οι Αυστραλοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει ιμπεριαλιστική επέμβαση με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και εγκληματικότητας κλπ)...

Είναι φανερό πως ο Αυστραλός υπουργός δεν έπεισε... Ούτε καθησύχασε τους πρέσβεις... Γιατί στη «γειτονιά», έχουν ήδη όλοι δει τα δείγματα ιμπεριαλιστικής γραφής της κυβέρνησης Χάουαρντ και του οικονομικού κατεστημένου που την υποστηρίζει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ζητούμενο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης

Με πολλαπλούς στόχους το υπουργείο Παιδείας ανοίγει ζήτημα καθιέρωσης γραπτών ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων στο Δημοτικό, ένα μέτρο που συμπεριλαμβάνεται στις καινοτομίες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και το οποίο προτίθεται να εφαρμόσει μόλις εξασφαλιστεί η απαραίτητη «συναίνεση». Η υπουργός Παιδείας έκανε προχτές λόγο για τράπεζα θεμάτων, η οποία θα χρησιμοποιείται στα τεστ που κάνουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι στο σχολείο, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθάει εν συνεχεία στην αξιολόγηση. Το ζήτημα βέβαια είναι το ποιος θα αξιολογεί, τι θα αξιολογείται και ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου στη λειτουργία του σχολείου. Επιδιωκόμενος σκοπός είναι οι μαθητές να μπαίνουν από νωρίς στη διαδικασία του ανταγωνισμού των εξετάσεων, να χειραγωγούνται και να εθίζονται όχι στην ουσιαστική κατάκτηση της γνώσης, αλλά στη βαθμοθηρία και από κοντά ανοίγει η προοπτική νέας «αγοράς» παραπαιδείας, με φροντιστήρια και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την εκπαίδευση δε λείπουν περισσότερες εξετάσεις, οι οποίες εισάγουν τον ανταγωνισμό στο σχολείο και δημιουργούν συνθήκες χειραγώγησης συνειδήσεων. Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από ριζικό αναπροσανατολισμό προς τις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ριζική αλλαγή του περιεχομένου, ώστε αυτό να προσανατολιστεί προς το σκοπό του νέου σχολείου, να συμβάλλει στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση σταθερής και δημιουργικής προσωπικότητας με συνολική αναδιάρθρωση, ριζική ανανέωση και ουσιαστική επέκταση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Η λαϊκή οικογένεια στην πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης είδε και στην πράξη ότι οι όποιες εξετάσεις οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, στην όξυνση των ταξικών φραγμών και βέβαια δε συμβάλλουν στον εντοπισμό των αδυναμιών και στη διόρθωση των αδυναμιών, όπως δηλώνουν οι κυβερνώντες που επικαλούνται τη βελτίωση της «ποιότητας». Γιατί δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή ότι η έννοια της «ποιότητας», σε ό,τι αφορά την παιδεία, συνδέεται ουσιαστικά με το κατά πόσο αυτή υπηρετεί το στόχο της ως μέσου αναπαραγωγής των ταξικών ανισοτήτων, με το πόσο προσανατολισμένη είναι στις ανάγκες της «αγοράς» και των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Και στο πλαίσιο αυτό στα σκαριά βρίσκεται η αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο το εκπαιδευτικό σύστημα υπηρετεί αυτόν το στόχο.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν τίποτα λιγότερο από δημόσια, πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Και αυτή περνά μέσα από το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση και η οποία ευθύνεται για τη φτώχεια, την ανεργία, την ένταση της εκμετάλλευσης και όχι τους προσχηματικούς «διαλόγους» που υπόσχεται η κυβέρνηση με προειλημμένες αποφάσεις. Η σχολική χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες και έδειξε για μια ακόμα φορά τη μιζέρια της εκπαίδευσης, με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που δεν αξίζουν στα παιδιά των εργαζομένων, πρέπει να σηματοδοτηθεί από συντονισμένους αγώνες για μια άλλη, πραγματικά λαϊκή παιδεία. Κι εδώ, το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης πρέπει να πάρει προτεραιότητα στη λαϊκή πάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ