Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιζήμιος εγκλωβισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν πρόκειται η Τουρκία να υπογράψει κάποιο πρωτόκολλο με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αυτό που θα υπογράψουμε είναι ένα πρωτόκολλο, που θα δείχνει το περιεχόμενο της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Το πρωτόκολλο αυτό θα υπογραφεί από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα εκπροσωπεί τις 25 χώρες - μέλη της ΕΕ». Ετσι απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπτ. Γκιουλ, σε όσους ισχυρίζονται ότι η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής υποχρεώνει την Τουρκία, μέχρι τις 3 Οκτώβρη 2005, να υπογράψει συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία και, επομένως, να προχωρήσει σε μια κίνηση έμμεσης αναγνώρισης.

Ισως, βέβαια, σκεφθείτε ότι τα παραπάνω αποτελούν την τουρκική ερμηνεία της απόφασης. Δε λέμε όχι. Ετσι είναι. Δεν αποτελεί το γεγονός αυτό, όμως, μια ακόμη απόδειξη του επικίνδυνου και επιζήμιου εγκλωβισμού του Κυπριακού στις ευρωενωσιακές Συμπληγάδες; `Η υπάρχουν ακόμη σκεπτόμενοι και καλόπιστοι άνθρωποι, που συνεχίζουν να τρέφουν ελπίδες, για θετική και προς όφελος του κυπριακού λαού παρέμβαση της ΕΕ και των κυρίαρχων δυνάμεων, που βάζουν τη σφραγίδα τους στην πορεία της;

Η πρώτη επιβεβαίωση...

Σε περισσότερες από δέκα παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησαν χτες τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές. Προφανώς, το γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα ...πέτυχε η κυβέρνηση της ΝΔ, και προσωπικά ο Κ. Καραμανλής, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ρεσιτάλ καιροσκοπισμού...

Τελικά, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε, ποιες είναι οι τελικές εκτιμήσεις των ηγεσιών του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τα όσα έλεγαν προηγουμένως οι ίδιες. Είναι θετική η τελική σούμα για το λαό μας - όπως και για τους λαούς της Τουρκίας και της Κύπρου - ή όχι; Ομολογούμε πως μας έχουν μπερδέψει.

Στην «Αυγή» της περασμένης Παρασκευής, για παράδειγμα, και, μάλιστα, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Σημασία έχει η πορεία προς την ένταξη», διαβάσαμε το εξής: «Να δεσμεύσουμε όσο μπορούμε την Αγκυρα στα αναγκαία και αυτονόητα - όπως η αναγνώριση της Κύπρου - αλλά να βγούμε με συμφωνία». Με άλλα λόγια, αυτό ακριβώς που έγινε στις Βρυξέλλες. Δέσμευσαν, όσο μπόρεσαν τον Τ. Ερντογάν, αλλά - πάνω απ' όλα - κατέληξαν σε συμφωνία. Ολο τον προηγούμενο καιρό, όμως, η ηγεσία του ΣΥΝ έθετε όρους και προϋποθέσεις (πλήρης αναγνώριση της Κύπρου, σαφές χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των στρατευμάτων κατοχής, δημοκρατικά δικαιώματα του τουρκικού λαού, κλπ., κλπ.). Κι όπως όλοι γνωρίζουν, οι όροι αυτοί ούτε καν προσεγγίστηκαν. Αλλωστε, όπως ομολογεί και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, «δεν υπήρξε επίτευξη ορισμένων στοιχειωδών όρων και προϋποθέσεων». Επομένως, ποια είναι η τελική εκτίμηση του ΣΥΝ; Προφανώς, κάπου «χάθηκε» ανάμεσα στη λογική του «ευρωμονοδρόμου» και τις «ευρωαυταπάτες»...

... κι απ' τους δυο

Στην ίδια πορεία κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με περισσότερο κραυγαλέο τρόπο. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε «ευτυχισμένος σαν Ευρωπαίος πολίτης» για την κατάληξη της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας «ιστορική μέρα» την περασμένη Παρασκευή και «ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας» την τελική απόφαση, αλλά «δεν είναι ευτυχισμένος σαν Ελληνας πολίτης», αφού «η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα συμφέροντά μας».

Κι έτσι, ο Γ. Παπανδρέου, ως μια ...άκρως διχασμένη προσωπικότητα, εμφανίζεται να είναι ταυτόχρονα πολύ ευτυχισμένος και πολύ δυστυχισμένος και, μάλιστα, με το ίδιο γεγονός, ως αιτία της ...ευτυχιο-δυστυχίας του. Ισως, γιατί, από τη μια, πρέπει να εκπροσωπεί τα ικανοποιημένα από τις σχετικές αποφάσεις συμφέροντα των πολυεθνικών - μαζί και της εγχώριας ολιγαρχίας - και, από την άλλη, να παριστάνει την αντιπολίτευση και να μη χάνει την επαφή με το λαϊκό αίσθημα. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η ουσία δεν αλλάζει. Τόσο η ηγεσία του ΣΥΝ, όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν τις μέρες αυτές ρεσιτάλ καιροσκοπισμού και υποκρισίας.

ΝΔ, όπως ΠΑΣΟΚ...

«

Αντίο στη συναίνεση», ήταν ο τίτλος χτεσινής απογευματινής εφημερίδας, με αφορμή το «σκυλοκαυγά» μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005. Ωστε οι «κορόνες» Φλωρίδη, για την κατάσταση «εικονικής πραγματικότητας», μέσα στην οποία ζει η κυβέρνηση, η οποία, επιτέλους, πρέπει ...να κυβερνήσει, και η ανταπάντηση Αλογοσκούφη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αισχύνεται για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, συνιστούν λόγο διάλυσης της συναίνεσης! Οποία θλίψη!

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ολιγαρχίας αποδεικνύονται, εκτός των άλλων, και πολύ κακοί ηθοποιοί, αν πιστεύουν ότι με «αντιπαραθέσεις» επιπέδου καφενείου - μεταξύ ξερής και πρέφας - θα μπορέσουν να αποκρύψουν το βασικό: Οτι πρόκειται για δύο κόμματα, τα οποία στις στρατηγικές επιλογές, είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε για τα άλλα μείζονα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Με τις κοκορομαχίες τους εμπαίζουν και εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι να μπουν στα θέματα ουσίας, να αναλύσουν τις βασικές πολιτικές επιλογές του νέου προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού βαθύτατα ταξικού, που, παρά τις φωνές των Σειρήνων περί «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι.

Στα γενικά του χαρακτηριστικά, και ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του εισοδήματος. Η γενική αυτή ισχύς, στις συνθήκες της ΟΝΕ, ντύνεται με τα πιο βάρβαρα και τα πιο απεχθή χαρακτηριστικά της, αποτυπώνει τη γενικευμένη επίθεση του ενωμένου πανευρωπαϊκά κεφαλαίου κατά των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. Ετσι, οι βαθύτατα ταξικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ανάγλυφες στο νέο Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο σκέλος των εσόδων, η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε, μέχρι κεραίας, το σύνολο του αντιλαϊκού πλαισίου των φόρων που είχαν οικοδομηθεί από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια. Οπως είναι γνωστό και γενικά παραδεκτό, η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα πιο αντιλαϊκά φορολογικά συστήματα της Ευρώπης. Επί της ουσίας, η συμβολή των μεγάλων επιχειρήσεων και του μεγάλου πλούτου στα φορολογικά έσοδα είναι ...συμβολική, καθώς σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων φόρων πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Η νέα κυβέρνηση, με δεδομένο μάλιστα το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, έκανε νέα βήματα. Η ΝΔ μείωσε, ακόμα, τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες, τους παράσχει πλήθος άλλων φορολογικών προνομίων, ενώ με το νέο «αναπτυξιακό» τούς έδωσε κυρολεκτικά γην και ύδωρ. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να αυξήσει τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνει την παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς, σχεδιάζει νέες μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο σκέλος των δαπανών, προωθεί σκληρή λιτότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις, που δοκιμάζονται σκληρά από τα αλλεπάλληλα κύματα της ακρίβειας. Στους κοινωνικούς τομείς, συνεχίζεται η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίες παραδίδονται βορά στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Συνεχίζονται οι γνωστές πολιτικές, που αφορούν στο ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων και δυναμικών δημόσιων επιχειρήσεων, ενώ εξυφαίνεται νέο σχέδιο λεηλασίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Με λίγα λόγια: Είτε πρόκειται για τις δαπάνες, είτε για τα έσοδα, η ΝΔ αποτελεί συνέχεια και όχι α-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Τα ... συγκλισιακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ Η ...ΣΥΓΚΛΙΣΗ με την Ευρώπη συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς! Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε από τη Βέροια πως στην Ελλάδα τα διόδια είναι μόλις το 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, οπότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις...

Φυσικά, δεν μπήκαν στον κόπο να μας πουν ποια είναι η σχέση του μισθού του Ελληνα με τους αντίστοιχους της Γαλλίας ή της Γερμανίας. Ομως, αυτό αποτελεί μάλλον λεπτομέρεια στη συλλογιστική των κυβερνώντων.

Φαίνεται, πάντως, πως εκεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμούν ότι ο Ελληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει λίγα σε πανωπροίκια και «υπερβάσεις» στις εργολήπτριες εταιρίες. Οπότε, πρέπει να βάλει κάτι ακόμη.

Κατά τα άλλα, τα «διαπλεκόμενα» θεωρούνται «αντίπαλοι» της κυβέρνησης και θα τα πατάξει με το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Το γεγονός ότι τα ενισχύει και τα επιδοτεί με όποιους τρόπους και όσο μπορεί είναι ...άλλο ζήτημα.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ και φοβερές λογομαχίες προβλέπουν διάφορα ΜΜΕ για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που συνεχίζεται στη Βουλή. Τα περί ορθότητας της δημοσιονομικής απογραφής, όντως, θα «πάρουν και θα δώσουν», αν εννοούν αυτό.

Το τι σχέση έχουν, βέβαια, αυτά με όσα όντως ενδιαφέρουν τον μέσο Ελληνα, ουδείς μπαίνει στον κόπο να το σκεφθεί.

Βεβαίως, έχει την αξία του, να ξέρεις αν οι προϋπολογισμοί που κατατίθονταν μέχρι σήμερα είχαν σωστά στοιχεία, όμως το βασικό είναι το τι προβλέπουν αυτοί οι προϋπολογισμοί για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Και, βέβαια, κανέναν δεν πείθει η κυβέρνηση ότι την απογραφή την έκανε λόγω της αγάπης της προς την ειλικρίνεια. Ενα ωραιότατο άλλοθι για να συνεχίσει τη λιτότητα ζητάει και φαίνεται πως το βρήκε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Απαράδεκτη κατάσταση

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ κι απ' αυτούς, η μεγάλη πλειοψηφία (το 70,2%) παίρνει σύνταξη από 300 έως 500 ευρώ το μήνα. Πάνω - κάτω, το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση και σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα Ταμεία. Το 90% του συνόλου των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη από 300 έως 1.000 ευρώ το μήνα, με το συντριπτικά μεγάλο μέρος του ποσοστού αυτού, να συνωστίζεται προς το κάτω όριο. Με άλλα λόγια, η συντριπτικά μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων επιβιώνουν με μεγάλες δυσκολίες και μέσα σε συνθήκες πραγματικής και συνεχώς εντεινόμενης φτώχειας.

Κι όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεχίζοντας στον ίδιο ακριβώς δρόμο με αυτόν της προκατόχου της του ΠΑΣΟΚ - όχι μόνο δεν κάνει το παραμικρό, για αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, αλλά και μεθοδεύει ακόμη χειρότερες μέρες (νέες αυξήσεις τιμών στα φάρμακα, συνέχιση της πολύμορφης ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, των κάθε λογής «απελευθερώσεων» και αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, κλπ., κλπ.). Οσο για το βασικό επιχείρημα των κυβερνώντων, περί «αντοχών της οικονομίας», να σημειώσουμε ότι το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει αρκετά μεγαλύτερο μέρος του συνολικά παραγόμενου πλούτου, απ' αυτό του φτωχότερου 50% του πληθυσμού.

Το ασφαλιστικό...

Η δική μας λογική είναι ριζικά διαφορετική. Για το ΚΚΕ, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, η Σύνταξη, κλπ., κλπ., αποτελούν στοιχειώδη και βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία η οργανωμένη κοινωνία (το κράτος) έχει χρέος και ευθύνη να τα παρέχει ισότιμα και δωρεάν σε όλους και, μάλιστα, στο επίπεδο των αναγκών, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε εποχής. Δικαιώματα, τα οποία θα βρουν την ουσιαστική δικαίωσή τους σε μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκονται οι λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μια κοινωνία, όπου θα κάνουν πραγματικά κουμάντο οι εργαζόμενοι - παραγωγοί του πλούτου και όχι οι κεφαλαιοκράτες. Με δυο λόγια, μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, όμως, και επειδή τις μέρες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα ρεπορτάζ και άρθρα, σχετικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, τη συνεχή μείωση της σχέσης ασφαλισμένων - εργαζομένων και συνταξιούχων, την ύπαρξη ελλειμμάτων, κλπ., κλπ., θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Το ύψος και το επίπεδο των σημερινών ασφαλιστικών παροχών (συντάξεις, περίθαλψη, κλπ.) είναι τραγικά αναντίστοιχο με τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι τραγικά αναντίστοιχο, επίσης, με το ύψος του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου. Χρήματα υπάρχουν και, μάλιστα, υπεραρκετά, αλλά τα νέμεται η πλουτοκρατία.

Και δεν είναι μόνον αυτό.

... και η πλαγιοκόπησή του

Αποτελεί υποκρισία η κινδυνολογία ορισμένων, για το γεγονός, πως η σχέση ασφαλισμένων - εργαζομένων και συνταξιούχων έγινε 1:1,78 από 1:1,79 πέρυσι, όταν γνωρίζουν όλοι, ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, ενώ η ανεργία και η υπογεννητικότητα της ελληνικής οικογένειας έχουν ως κύρια αιτία τους τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές των πρώην και νυν κυβερνώντων.

Αποτελεί υποκρισία, επίσης, η κινδυνολογία, για το γεγονός, πως το συνολικό πλεόνασμα των ασφαλιστικών Ταμείων παρουσιάζει πτωτική τάση, επειδή έπεσε από το 1,7 δισ. ευρώ στο 1,4 δισ., όταν δε λένε τίποτε για την τεράστια εισφοροδιαφυγή, η οποία υπολογίζεται ετησίως σε 3 δισ. ευρώ. Οταν, την ίδια στιγμή, «κάνουν πλάτες» στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση χρεών των μεγαλοεργοδοτών στο ΙΚΑ, ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Ολ' αυτά, βέβαια, δε λέγονται τυχαία, ούτε κατά λάθος. Η συνεχής πλαγιοκόπηση, υπονόμευση και «πριόνισμα» των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων αποτελούν συστατικό στοιχείο του λεγόμενου ευρωμονοδρόμου και της στρατηγικής της Λισαβόνας. Αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των πρώην και νυν κυβερνώντων και είναι η άλλη όψη του νομίσματος «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων.

«Η πραγματικότητα»

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, μόνον αμελητέα δεν είναι η επιρροή των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η Ουάσιγκτον, όμως, δεν αρκείται μόνο σ' αυτό. Αλλωστε, οι εντεινόμενοι συνεχώς ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν μετατρέψει σε ναρκοπέδια αντιπαραθέσεων - μεταξύ άλλων - και τους κάθε λογής διεθνείς οργανισμούς. Ετσι, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η «Ουάσιγκτον Ποστ», η αμερικανική κυβέρνηση υποκλέπτει και ηχογραφεί συστηματικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις τριών ανωνύμων Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπους ενέκρινε την παρακολούθηση, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και να πλήξει το κύρος του Μπαραντέι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, για το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας. Και κοντά σε όλ' αυτά, δημοσιεύει δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΙΑΕΑ, ο οποίος σημειώνει: «Θα προτιμούσαμε να μην εργαζόμαστε υπ' αυτές τις συνθήκες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σύνοδος ιμπεριαλιστικής στρατηγικής

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση του στις συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων, που βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ενώ η υπόθεση των δικαιωμάτων των λαών μετατρέπεται σε αναλώσιμο υλικό, στα πλαίσια αυτών των διαδικασιών. Στα πλαίσια των αποφάσεών της, εντάσσεται και η δρομολόγηση νέων τρομοκρατικών κατά των λαών μέτρων, αναγκαίων για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στον πυρήνα των αποφάσεων της Συνόδου βρίσκεται το ζήτημα της διεύρυνσης, είτε υπό τη μορφή της άμεσης διεύρυνσης με την ένταξη νέων χωρών, είτε υπό τη μορφή της διεύρυνσης ρόλων και επιρροής πέρα από τα σύνορά της. Οι ηγέτες των 25 χωρών - μελών της ΕΕ δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά επιβεβαίωσαν τη γνωστή στρατηγική της ΕΕ. Σ' αυτήν εντάσσεται η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 και, κυρίως, η μελλοντική ένταξη της Τουρκίας, για την οποία αποφασίστηκε η έναρξη, στις 3 Οκτώβρη 2005, ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως και η προσέγγιση της Ρωσίας. Ειδικά το θέμα της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με όλο το πλέγμα των ιμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών. Επίσης, αποφασίστηκε η διεύρυνση των ορίων δράσης της ΕΕ σε Ιράκ, Κασπία, Καύκασο, Ρωσία.

Στόχος τους είναι η εξασφάλιση, για λογαριασμό των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, νέων αγορών και η προσέγγιση στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μέσα απ' αυτό το πρίσμα, πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους γενικά οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ειδικά αυτές που συνδέονται ή έχουν επιπτώσεις σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας έχει σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ οι προεκτάσεις του σε Κύπρο και Αιγαίο, με τη μη αναγνώριση από την ΕΕ του προβλήματος εισβολής και κατοχής σε ένα κράτος - μέλος της, και τα μέτρα ευρωδιχοτόμησης, αλλά και η αναγνώριση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα θυσιάζονται στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Από κει και πέρα, είναι αποπροσανατολιστικά τα όσα ακούγονται περί «αλλοίωσης της φυσιογνωμίας» της ΕΕ, αφού η εξασφάλιση της ελεύθερης δράσης των μονοπωλίων είναι πέρα και παρά τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της Ευρώπης. Δε χρειάζεται, λοιπόν, και πολλή σκέψη, για να αξιολογήσει κάποιος το πώς προσπέρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων, τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου, τη μη ανάκληση της απειλής του «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) σε βάρος της Ελλάδας αναφορικά με το Αιγαίο.

Επομένως, η όποια προπαγάνδα περί επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στόχο έχει να συγκαλύψει τους νέους κινδύνους για το λαό μας από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου, στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Γεγονός, που απαιτεί την ένταση της κοινωνικοπολιτικής πάλης έως την οριστική ρήξη με την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ