Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η βασική αιτία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια και συνεχίζεται η φιλολογία, σχετικά με τις αιτίες ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, και διάφοροι γράφουν περί των «τρομοκρατικών απειλών», της μεγάλης ζήτησης από την Κίνα, του πολέμου στο Ιράκ, του «βαριού» ή όχι χειμώνα στις ΗΠΑ, της ποσότητας των αμερικανικών αποθεμάτων, κλπ., κλπ., θυμίζουμε τα εξής: Οταν ξεκίνησε η άνοδος των τιμών, πριν από έξι χρόνια, το Δεκέμβρη του 1998, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα 10,35 δολάρια το βαρέλι για το αργό στην αγορά της Νέας Υόρκης και στα 9,55 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου (τύπου Brent). Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται γύρω στα 44 δολάρια για το πρώτο και στα 41 δολάρια για το δεύτερο, ενώ, πριν από ένα μήνα, κυμαίνονταν στα 52 έως 55 δολάρια.

Οπως μπορεί να καταλάβει κάθε λογικός άνθρωπος, η τεράστια αυτή αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (τέσσερις έως πέντε φορές), στα έξι αυτά χρόνια, δεν οφείλεται - κατά κύριο λόγο τουλάχιστον - στα όσα προαναφερόμενα γράφουν οι διάφοροι φιλολογούντες. Η ασύδοτη και έχοντας τις «πλάτες» των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δράση των πολυεθνικών του πετρελαίου και των κάθε λογής κεφαλαιοκρατικών κερδοσκοπικών μονοπωλίων είναι η βασική αιτία. Γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται και από την τεράστια άνοδο της κερδοφορίας, που σημειώνουν στην αντίστοιχη περίοδο.

Εντείνονται οι ανταγωνισμοί

«... Στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ παραμένουν εστίες εθνικών αντιπαραθέσεων που προκάλεσε η καπιταλιστική παλινόρθωση. Αυτές ανατροφοδοτούνται συστηματικά από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από ορισμένες ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, από ευρωπαϊκά μονοπωλιακά συγκροτήματα.

... Στα επόμενα χρόνια, θα ενταθεί η προσπάθεια και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των περιοχών της Κασπίας, του Καυκάσου, της Μαύρης Θάλασσας, της Σιβηρίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαίες, αλλά δύσκολα προβλέψιμες σήμερα, κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις».

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα από τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, για το 17ο Συνέδριό του (κείμενο Θέσεων, σελίδα 9). Το θυμηθήκαμε, καθώς διαβάζαμε ένα τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων από τη Μόσχα. Σύμφωνα με αυτό, υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης, που θεώρησε σκόπιμο να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν να μπουν σ' «έναν οποιονδήποτε διάλογο για τις ζώνες επιρροής» (ιδέα που προωθείται από τη ρωσική διπλωματία) και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντά τους, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, παρά τις αντιρρήσεις και την όλο και μεγαλύτερη αντίσταση της Ρωσίας στην αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Δικομματικός «καυγάς»...

Πεδίο για έναν ακόμα δικομματικό καυγά εντυπώσεων, σχετικά με τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, αποτέλεσε το «πυροτέχνημα» αποπροσανατολισμού που πέταξε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, για το νοσοκομείο της Ρόδου, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης.

Ο υπουργός είπε ότι σε έλεγχο που έγινε για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φαίνονταν να νοσηλεύονται έως 602 ασθενείς, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει 338 κλίνες κι έκανε λόγο για «κομπίνα».

Τη σκυτάλη, πήρε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον υπουργό για λαϊκισμό. Λέγοντας ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι οι ασθενείς εξήλθαν λάθρα του νοσοκομείου χωρίς να πληρώσουν τα νοσήλια. Δηλαδή, ανασφάλιστοι που δίνουν ψευδή στοιχεία, τουρίστες που αναχωρούν για τις χώρες τους αφήνοντας εκκρεμότητες, άποροι και Τσιγγάνοι που αποφεύγουν να προσκομίσουν χαρτί απορίας για τη λογιστική τακτοποίηση των νοσηλίων. Και μετά από αυτά η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει τη μηχανογράφηση και την επαρκή στελέχωση για να «σταματήσουν οι διαρροές»!

... σε φόντο εμπορευματοποίησης

Τόσο, όμως, οι «γαλάζιοι», όσο και οι «πράσινοι» θεματοφύλακες - στα λόγια - της δημόσιας Υγείας, παρακάμπτουν την ουσία του προβλήματος: Την άσχημη κατάσταση, στην οποία έχει ήδη οδηγήσει την Υγεία η πολιτική της εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατάσταση, που αναγκάζει - σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οικονομικά και άλλα προβλήματα - ανασφάλιστους και απόρους σε «αποδράσεις» από τα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφύγουν τα νοσήλια.

Βέβαια, γίνονται κατανοητοί οι λόγοι της παράκαμψης. Και τα δύο κόμματα έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο για τη μεγαλύτερη εμβάθυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας.

Τα δύσκολα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣΤΕ ΣΕ «δύσκολη θέση» θα βρεθεί η κυβέρνηση εάν χρειαστεί να επιστρέψει τα αναδρομικά από την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Πέτρο Δούκα!

Αν για την κυβέρνηση θα είναι δύσκολα τα πράγματα, τότε οι συνταξιούχοι με τις συντάξεις των 300 ευρώ το μήνα, που αγωνιούν για αναδρομικά 70, 80 και 100 ευρώ, τι πρέπει να πουν;

Μάλλον έχουν αποθρασυνθεί οι κυβερνώντες, όταν κάνουν τέτοιες δηλώσεις και σαφώς είναι υπόλογοι απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Απόμαχοι της δουλιάς και μόνον είναι οι άνθρωποι. Δεν έχουν «παραιτηθεί» ούτε από την πολιτική σκέψη ούτε από την πολιτική κρίση και πολύ περισσότερο από τη ζωή.

ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ γύρω από τις δηλώσεις Σουφλιά. Μάλλον όμως κανείς δεν πρόσεξε τη φράση που λέει ότι αυτός ο χρόνος, που σε λίγες ημέρες εκπνέει, είναι «αναγνωριστικός» για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μαθαίνει ένας νεοσύλλεκτος σε κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης, η «αναγνώριση» είναι προπαρασκευαστικό στάδιο μιας επίθεσης. Και αν η κυβέρνηση είναι ο «επιτιθέμενος» φανταστείτε ποιος είναι ο στόχος.

Για οποίον δεν έχει φαντασία, πάντως, υπάρχει και ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, ο οποίος ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την κυβερνητική πολιτική του 2005.

ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ως χριστουγεννιάτικο δωράκι την αύξηση των εισιτήριων στα δρομολόγια εσωτερικού της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» που ανακοινώθηκε; Το 6% της αύξησης σίγουρα δεν είναι λίγο. Για την ακρίβεια είναι διπλάσιο από τον επίσημο πληθωρισμό.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση - όπως δηλώνει - δεν προτίθεται να επιβαρύνει τον πολίτη με τις προσπάθειές της για «πραγματική συμμόρφωση» με τα δεδομένα του Συμφώνου Σταθερότητας και των λοιπών υποχρεώσεων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν αντιμετωπίζεται η διαπλοκή

Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το «βασικό μέτοχο», που αφορά στις κατασκευαστικές εταιρίες που προμηθεύουν το Δημόσιο. Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο επαίρεται για την «τόλμη» της να αντιπαρατεθεί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ δηλώνει και με τον τίτλο του σχεδίου νόμου πως στόχος της είναι να πάρει μέτρα για τη «διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια λογική, με το σημερινό νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί, εισάγοντας πιο «αυστηρές» διατάξεις, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα αντιμετωπίσει τη λεγόμενη διαπλοκή. Μεταξύ των διατάξεων του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται η μείωση από το 5% στο 1% του ποσοστού του βασικού μετόχου, καθώς και η απαγόρευση να είναι μέτοχοι σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς «εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας». Από την άλλη πλευρά όμως, μέτοχοι μπορούν να είναι ξαδέλφια και φυσικά κάθε είδους αχυράνθρωποι. Με αυτό τον τρόπο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα μπορούν να νέμονται τις δημόσιες προμήθειες και έργα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε πως για δημόσια έργα ύψους άνω των 250.000 ευρώ θα έπρεπε να χορηγηθούν πιστοποιητικά διαφάνειας, με το σχέδιο νόμου της ΝΔ χορηγούνται πιστοποιητικά διαφάνειας σε έργα άνω του 1 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, για παράδειγμα, δε θα χρειαζόταν πιστοποιητικά διαφάνειας ο Ομιλος Βαρδινογιάννη για τις τέσσερις συμβάσεις (η κάθε μία ήταν κάτω του 1εκ. ευρώ), για τις οποίες εξέδωσε προχτές πιστοποιητικά η Ολομέλεια του ΕΣΡ για δημόσιες προμήθειες, που το σύνολό τους ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με άλλες μεγάλες κατασκευαστικές και άλλες εταιρίες, όπως π.χ. η «Ακτωρ» και η «Intracom» κλπ.

Η κυβερνητική υποκρισία για την πάταξη της διαπλοκής είναι ηλίου φαεινότερη. Η κυβέρνηση, με αυτό το νομοσχέδιο, επιχειρεί ουσιαστικά να αλλάξει το τοπίο της διαπλοκής, επιδιώκοντας την ανακατανομή της πίτας και συνεχίζοντας τα παιχνίδια με τους μεγαλοεπιχειρηματίας. Αλλωστε, η διαπλοκή είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς. Είναι άρρηκτα, επίσης, δεμένη με το αλισβερίσι κυβερνώντων και μεγαλοεπιχειρηματιών και θα παραμένει έτσι όσο οι νόμοι της αγοράς είναι υπεράνω όλων. Οποιοσδήποτε νόμος, όσο αυστηρός και αν είναι, δεν είναι σε θέση να εξαλείψει τη διαπλοκή, γιατί αυτή είναι σύμφυτη με το υπάρχον κοινωνικό σύστημα.

Ο «βασικός» αμέτοχος σε όλο αυτό το μεγαλοεπιχειρηματικό γαϊτανάκι είναι ο Ελληνας εργαζόμενος, ο οποίος εξακολουθεί να ζει σε μια χώρα που «αναστενάζει» στα «γήπεδα» της ανεργίας και της φτώχειας.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Συνταγές του αέρα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Να υποθέσουμε ότι η προχτεσινή πρόταση στη Βουλή του νέου προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, περί κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και θεσμοθέτησης ενός Συμφώνου Απασχόλησης και Ανάπτυξης, δε σημαίνει απλά και μόνο τη μετονομασία του υπάρχοντος, ούτε μόνο τον εξωραϊσμό του και τη λείανση των οξειών γωνιών του; Εάν, πάντως, εννοεί ένα Σύμφωνο Απασχόλησης και Ανάπτυξης προς όφελος των λαών, τότε πρέπει να συνοδευτεί από σωρό άλλων ριζικών μέτρων. Μερικά απ' αυτά είναι η κατάργηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, των νόμων της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, των αποφάσεων της Λισαβόνας και πολλών ακόμη Συνόδων Κορυφής, της κυριαρχίας των πολυεθνικών, κλπ., κλπ. και, βέβαια, οι ανάλογες, ριζικές και ταυτόχρονες, αλλαγές στους συσχετισμούς δύναμης και στις κυβερνήσεις των 25 χωρών - μελών, ώστε να καταστούν όλα τα προηγούμενα δυνατά. Απ' όσα ακούσαμε και γνωρίζουμε, όμως, από τις θέσεις και τα ντοκουμέντα του ΣΥΝ, οι θέσεις και οι προτάσεις του κάθε άλλο παρά πάνε τόσο μακριά...

Είναι προφανές, επομένως, ότι δεν εννοεί ένα τέτοιο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ισως, έχει βρει τη συνταγή, που εξαφανίζει τις αγεφύρωτες ταξικές αντιθέσεις και καταφέρνει να ικανοποιεί, τόσο τους εργαζόμενους, όσο και το μεγάλο κεφάλαιο και, μάλιστα, μέσα στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες των εντεινόμενων συνεχώς ανταγωνισμών...

Σχολεία της ντροπής

Οπως φαίνεται, τα μεγάλα λόγια περί εθνικής προτεραιότητας στην Παιδεία είναι δύσκολο να φτάσουν στα υπόγεια της οδού Ηπείρου, όπου κάνουν μάθημα οι μαθητές της Γ` τάξης του 1ου Πειραματικού Λυκείου. Το σχολείο αυτό, που βρίσκεται στην Πλάκα, πολύ κοντά στο υπουργείο Παιδείας, και στο οποίο συνωστίζονται 450 μαθητές δύο σχολείων, δίνει την εικόνα εγκατάλειψης. Εκτός από τα ανήλιαγα υπόγεια, τα ταβάνια σε κάποιες αίθουσες στηρίζονται με σιδερένια υποστυλώματα - όπως φαίνεται και στη διπλανή φωτογραφία - και τα πατώματα σαπίζουν από την υγρασία. Κι όλ' αυτά, ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχει κτίριο, που μπορεί να δώσει μια ανεκτή διέξοδο.

Βέβαια, δεν είναι η μοναδική περίπτωση σχολείου όπου το μάθημα γίνεται σε άθλιες συνθήκες, αποτέλεσμα κι αυτό της χρόνιας υποχρηματοδότησης σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Παιδείας. Υποχρηματοδότηση, που συνεχίζεται, όπως φαίνεται κι από τον προϋπολογισμό του 2005. Το μόνο ελπιδοφόρο γεγονός είναι πως πήραν την υπόθεση στα χέρια τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του σχολείου και όλοι μαζί αποφάσισαν να διεκδικήσουν με το μόνο όπλο που έχουν, τον αγώνα.

Αυξανόμαστε!

Διπλή χαρά εδώ στο «Ρ», λίγο πριν βγει το 2004. Η «οικογένειά» μας μεγάλωσε κατά 2 μέλη. Δυο όμορφα μωρά γεννήθηκαν τις τελευταίες μέρες. Των συντρόφων μας Βαγγέλη Γκιλάκη, που απέκτησε και δεύτερο γιο και Μανώλη Ραγκούση, που απέκτησε τον πρώτο γιο. Να ζήσουν και με τις καλύτερες ευχές μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μετρο-στρατόπεδο

Από τον χαφιέ της γειτονιάς και τον ασφαλίτη που χώνεται στις διαδηλώσεις, φθάσαμε στους ηλεκτρονικούς καμεροχαφιέδες, που έχουν στηθεί σε κάθε γωνιά της πόλης, ακόμα και στα σπλάχνα της, στους χώρους του Μετρό. Χαφιέδες, που έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα. Να φωτογραφίζουν, να καταγράφουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ακόμα και να εντοπίζουν αριθμούς τηλεφώνου. Ολοκληρωτική καταπάτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας.

Το μηχανισμό παρακολούθησης συμπληρώνουν οι «τρομονόμοι» και η συγκρότηση όλο και περισσότερων σωμάτων αστυνόμευσης. Καθημερινή εικόνα οι ειδικοί φρουροί της ΕΛ.ΑΣ στο χώρο του Μετρό, όπως και οι «σεκιουριτάδες» των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης, οι οποίες βλέπουν τη δουλιά να ανεβαίνει, αφού έχουν αναλάβει ακόμα και τη φύλαξη υπουργείων. Και ενώ οι εποχούμενες και πεζές περιπολίες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί, ανάλογο ρόλο επιχειρείται να αναλάβει και η Δημοτική Αστυνομία. Στο φόντο αυτό, πριν από λίγες μέρες η Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας προχώρησε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Γνωστοποίησε στους εργαζόμενους του Μετρό σχέδιο για τον κανονισμό προσωπικού, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει το σωματικό τους έλεγχο (το σύστημα, εκτός από «ματάκιας», γίνεται και επίδοξος «εφαψίας»). Ολα αυτά, στο όνομα της «ασφάλειας» και της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας». Πάντα με αυτό το πρόσχημα, ανάλογοι μηχανισμοί έχουν αρχίσει να επεκτείνονται σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πραγματικός στόχος, η θωράκιση της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκφραστών. Της τάξης, που η κύρια επιδίωξή της είναι η διαρκής αύξηση των κερδών της και των κομμάτων που παίρνουν μέτρα για να επιτευχθεί αυτό. Και ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί είναι η διαρκής συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης και, επομένως, η αυξανόμενη εξαθλίωση των εργαζομένων και του λαού. Αυτήν την κατάσταση προσπαθούν, με τη χρήση διάφορων εκλεπτυσμένων ιδεολογημάτων, να την παρουσιάσουν ως αντικειμενική αναγκαιότητα και να μας «διδάξουν» ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα.

Αλλά ξέρουν ότι ακόμα και αυτές οι τεχνικές αποχαύνωσης των συνειδήσεων έχουν όρια. Γι' αυτό τις συμπληρώνουν με μηχανισμούς παρακολούθησης, που συνεχώς ενισχύουν. Μέσω αυτών, αποβλέπουν στη δημιουργία μιας διαρκούς αίσθησης παρακολούθησης, για τη διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων, από το φόβο της τιμωρίας. Κάθε τι καταγράφεται και αν θεωρηθεί «ύποπτο» ξεκινά η διαδικασία καταστολής. Οποιος δεν κάθεται φρόνιμος, τιμωρείται. Και φρόνιμος σημαίνει να εκτελείς την εργασία σου, όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Αν σταματήσεις για να πάρεις μιαν ανάσα, είναι χρόνος χαμένος, που δε βγάζει κέρδος. Λόγος αρκετός για να βρεθείς στο δρόμο. Και αν διαμαρτυρηθείς, αν απεργήσεις μαζί με τους συναδέλφους σου και κατεβείς στους δρόμους, η φάτσα σου μπαίνει στη λίστα των «τρομοκρατών»!

Ομως, όσες κάμερες και αν βάλουν, όσα ιδεολογήματα και αν εφεύρουν, τίποτα από αυτά δεν είναι ικανό να ξεπεράσει σε δύναμη όσους τολμούν να σπάσουν τις αλυσίδες τους. Οι ανυπάκουοι, που αμφισβητούν την αιωνιότητα του καταπιεστικού και εκμεταλλευτικού συστήματός τους κι έχουν βάλει σκοπό να το γκρεμίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ