Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι τουριστικοί παράδεισοι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαφημίζονταν ως τουριστικοί παράδεισοι. Ετσι τους λένε ακόμη και τώρα, αλλά ο χαρακτηρισμός συμπληρώνεται πλέον, με τις εικόνες ολέθρου και φρίκης, που άφησε πίσω του το φονικό τσουνάμι. Η αλήθεια, βέβαια, ήταν και προηγουμένως διαφορετική. Τα νησιά Πουκέτ και Φι Φι, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές, που βρέθηκαν τραγικά τις μέρες αυτές στην επικαιρότητα, ήταν παράδεισοι μόνο για τους τουρίστες και, ακόμη περισσότερο, για όσες πολυεθνικές του τουρισμού εκμεταλλεύονταν και καταλήστευαν τους ντόπιους κατοίκους και τις φυσικές ομορφιές. Χωρίς να υποτιμούμε στο παραμικρό την καταστροφή, που προκάλεσαν ο σεισμός και τα κατοπινά παλιρροϊκά κύματα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η μαζική φτώχεια, η πείνα και η εξαθλίωση ήταν από πριν εγκαταστημένες στις περιοχές αυτές. Οι λεγόμενοι τουριστικοί παράδεισοι ήταν και είναι κτισμένοι πάνω σε εξευτελιστικά μεροκάματα του ενός δολαρίου και ακόμη λιγότερο, στην ασύδοτη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ακόμη και στην παιδική πορνεία. Ηταν και είναι, πριν απ' όλα, παράδεισοι καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, όπου υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος, η ανθρώπινη ζωή, η ζωή των εκμεταλλευομένων περισσεύει...

Ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο

Πάντα είχε την ιδιαίτερη εύνοια των εκάστοτε κυβερνώντων το εγχώριο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Για χάρη του - και χάρη της κερδοφορίας του, βέβαια - έχει θεσμοθετηθεί ειδική νομοθεσία, ειδικό σώμα καταστολής, κλπ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως, ακόμη και σήμερα, δέκα και πλέον χρόνια μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, στα ναυτεργατικά σωματεία ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα. Και όχι μόνον αυτό. Σε σχετική, πρόσφατη παρέμβαση στη Βουλή κομμουνιστών βουλευτών, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε ως εξής: «Η εξέταση της τροποποίησης του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου για το ναυτεργατικό συνδικαλισμό απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ευρύτατη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων και παραγόντων της ναυτιλίας, στο πλαίσιο κοινά αποδεκτών λύσεων».

Με άλλα λόγια, αν δε δώσουν την άδειά τους οι εφοπλιστές, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στα ναυτεργατικά σωματεία. Οχι τίποτε άλλο, αλλά για να είναι καθαρό ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο...

Τα «παράπονα» των Μίλερ

«Στις δύσκολες στιγμές συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς ο πόλεμος στο Ιράκ, αλλά και το γεγονός ότι η γυναίκα μου, η οποία είναι πραγματικά επαγγελματίας στον τομέα της, δεν μπορούσε ορισμένες φορές να κινηθεί άνετα, να κάνει τη δουλιά της, καθώς ορισμένοι της επετίθεντο για το Ιράκ, με το οποίο δεν είχε απολύτως καμία σχέση...». Ετσι εξέφρασε το «παράπονό» του ο μέχρι τώρα πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας Τόμας Μίλερ, όταν ρωτήθηκε για τις χειρότερες στιγμές στην εδώ θητεία του, στη συνέντευξή του στο «Βήμα» (26.12.2004). Σίγουρα, θα θυμούνται ο Τόμας Μίλερ και η σύζυγός του Μπόνι την κραυγή «Ντροπή σας» της εργάτριας από τη Θεσσαλονίκη, όταν έγινε η παρουσίαση (19.3.2003) του βιβλίου της Μπ. Μίλερ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» (20.11.2003), που αποκάλυπτε ότι άλλο ένα βιβλίο της Μπ. Μίλερ είχε εγκριθεί απ' το υπουργείο Παιδείας ως βοηθητικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς. Είναι βιβλία γραμμένα από την εμπειρία της εν λόγω κυρίας στη βομβαρδισμένη από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Πέρα από τη συγγραφική της ιδιότητα, την Μπόνι Μίλερ θα τη θυμούνται στην Ελλάδα και κάποια κυβερνητικά στελέχη για τις αφόρητες - τις επαγγελματικές, κατά τον κ. Τόμας - πιέσεις για θέματα που αφορούν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλα πολλά...

Παράνομες οι έρευνες

Η διενέργεια σωματικών ελέγχων ή ερευνών σε αυτοκίνητα εργαζομένων ή επισκεπτών σε οποιαδήποτε εταιρία ή οργανισμό (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) από μέλη του προσωπικού ασφαλείας (φύλακες, νυχτοφύλακες, σεκιούριτι, κλπ.) είναι παράνομη, ακόμη και εάν υπάρχουν υπόνοιες για διάπραξη κάποιας αξιόποινης πράξης. Αυτά λέει η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία απαντά σε σχετικό αίτημα ορισμένων διοικήσεων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση, το δικαίωμα της «προληπτικής σωματικής έρευνας» έχουν μόνον τα όργανα της Αστυνομίας, ενώ το οποιοδήποτε φυλακτικό προσωπικό (όπως άλλωστε και κάθε πολίτης) έχει δικαίωμα να συλλάβει κάποιον και να τον παραδώσει στην Αστυνομία, εφόσον διαπιστώσει επ' αυτοφώρω ότι διαπράττει κάποια παράνομη πράξη.

Θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε, βέβαια, ότι ακόμη και το τελευταίο είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο. Ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη, σε ειδικό πόρισμά του, αμφισβητεί τη νομιμότητα των σχετικών ερευνών από όργανα της Τάξης, εφόσον δε δικαιολογούνται από κάποιες σοβαρές υπόνοιες. Ανεξάρτητα όμως, και πέρα απ' αυτό, γίνεται φανερό ότι όσοι «κανονισμοί κατάστασης προσωπικού» - όπως αυτός της «Αττικό Μετρό Εταιρίας Λειτουργίας» (ΑΜΕΛ), που αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ» - περιέχουν τέτοιες διατάξεις είναι παράνομοι - εκτός των άλλων.

Λίστα θανάτου

Ενας 15χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του, την ώρα που προσπαθούσε να τσοντάρει στο εισόδημα της οικογένειάς τους, δουλεύοντας ως χειριστής κλαρκ, αν και ανειδίκευτος. Το όνομά του προστέθηκε στη λίστα θανάτου που, για φέτος μόνο, έφτασε τουλάχιστον τους 119 νεκρούς εργάτες.

Την ίδια ώρα, στα κιτάπια των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων και των εργοδοτών βρίσκονται νέα σχέδια για αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Να τους βάλουμε, λένε, να δουλεύουν και 60 και 70 ώρες τη βδομάδα, να δουλεύουν μέχρι και τα βαθιά τους γεράματα, μέχρις εξαντλήσεως. Να βρούμε, συνεχίζουν, νέες μορφές απασχόλησης, ώστε όλοι να είναι διαθέσιμοι για δουλιά και να αποδίδουν περισσότερο. Αντρες, γυναίκες, παιδιά και γέροι. Να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Κάθε στιγμή που περνά να παράγουν, για να φουσκώνουν τις τσέπες μας. Και αν από την εξάντληση ή τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας πεθάνει και κανένας δεν πειράζει. Εχουν μπόλικους ανέργους που περιμένουν πώς και πώς να βρουν μια δουλιά ακόμα και με τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Ολα αυτά δείχνουν πως ο καπιταλιστής αντιμετωπίζει τον εργάτη σαν αναλώσιμο υλικό. Το ίδιο και το «ουδέτερο» κράτος της αστικής τάξης, που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του καπιταλιστή. Φτιάχνει νόμους για τη μερική και προσωρινή απασχόληση, το δανεισμό εργαζομένων, την παράταση του ωραρίου, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλιάς. Ετσι, ο θάνατος ενός εργάτη δεν είναι τυχαίο, αλλά ένα απόλυτα προδιαγεγραμμένο γεγονός. Τύχη είναι που γυρνάμε ζωντανοί στα σπίτια μας.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποιο λάθος, αλλά για συνειδητές πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Και τόσο αυτοί θα εφευρίσκουν νέους τρόπους, για να μας ξεζουμίζουν όσο εμείς προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, ο καθένας μόνος του. Τότε είναι, όμως, που γινόμαστε πιο ευάλωτοι στην εργοδοτική ασυδοσία και σκύβουμε το κεφάλι, γιατί φοβόμαστε να μη χάσουμε τη δουλιά μας και δεν μπορούμε να θρέψουμε την οικογένειά μας. Ομως ο νεκρός εργάτης δεν μπορεί να θρέψει κανέναν.

Ανάγκη, λοιπόν, να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας κοροϊδεύουν εργοδότες και πολιτικάντηδες. Πόσο μάλλον όταν αυτή η κοροϊδία στοιχίζει την ίδια μας τη ζωή. Ας τιμήσουμε τους νεκρούς μας, χτυπώντας το «κακό στη ρίζα». Καμιά ανέχεια πια σε αυτούς που βλέπουν την ανθρώπινη ζωή σαν κόστος. Καμιά ανέχεια στο σύστημα που γεννά το θάνατο και την εξαθλίωση. Με τη συσπείρωση και την ταξική μας ενότητα, τον ταξικό ανυποχώρητο αγώνα να συγκρουστούμε και να έρθουμε σε ρήξη με τους εκμεταλλευτές μας και τα τσιράκια τους. Να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αφέντες της ζωή μας και των κόπων μας.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Πολιτικά εργαστήρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ εργαστήριο» τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη νέα ...σύλληψη που ανακοίνωσε στα στελέχη του ο Γιώργος Παπανδρέου. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι επιδόσεις τους σε φραστικά παιγνιδάκια δεν έχουν τέλος.

Σίγουρα, πάντως, αυτού του είδους οι «καινοτομίες» και τα ιδεολογήματα δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι εναπομείναντες «δελφίνοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλα ψάχνουν και άλλες καταστάσεις θέλουν να δημιουργήσουν...

Αλλωστε, ό,τι και αν λέει προς τα έξω το ΠΑΣΟΚ, οι συσχετισμοί και μόνον είναι το εξελίξιμο στοιχείο. Ολα τα άλλα είναι απλώς για να ...έχουνε κάτι να λένε.

ΚΑΤΑ ΤΑ άλλα, είναι ...«ανεξάρτητες αρχές». Ο λόγος για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που, φυσικά, είπε το τελικό «ναι» στο να μεταβιβάζονται στις ΗΠΑ τα στοιχεία όσων ταξιδεύουν με την «Ολυμπιακή Αεροπορία».

Τώρα με τέτοιες αποφάσεις πώς δικαιολογείται ο τίτλος της αρχής, που μιλά για «προστασία» προσωπικών δεδομένων, μόνο ...μεταφυσικά μπορεί να εξηγηθεί. Το μόνο που προκύπτει ως βέβαιο είναι πως ο έλεγχος των ΗΠΑ στα δεδομένα του Ελληνα πολίτη είναι ...ανεξέλεγκτος.

ΩΣ «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» για 5.000 ανέργους επιμένει να παρουσιάζει ο ΟΑΕΔ και κατ' επέκταση το υπουργείο Εργασίας την εκπόνηση νέων ευρω-προγραμμάτων για την επόμενη χρονιά. Η μόνη λεπτομέρεια που τους διαφεύγει είναι πως ...επιδοτούνται επιχειρήσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σίγουρα, τέτοια μέτρα είναι «ευκαιρία», αλλά για τους ...εργοδότες. Ευκαιρία να επιδοτηθούν, στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού και σε επέκταση της μερικής απασχόλησης, κι αν πάλι δεν ικανοποιηθούν υπάρχουν πάντα και οι επιδοτήσεις για ...να μετακομίσουν σε βαλκανική χώρα.

Είπαμε ...«ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» είναι το σύνθημα της κυβέρνησης. Μόνο, που το ...παθητικό που δημιουργούν θα το πληρώσουν και πάλι οι άνεργοι.

Η αντισεισμική θωράκιση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τραγωδία που έπληξε τη ΝΑ Ασία, από τη μια, προκαλεί συναισθήματα οδύνης για το χαμό χιλιάδων ανθρώπων και, από την άλλη, δημιουργία ανησυχίας για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, υπογράμμιζε προχτές η ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή τον πρόσφατο φονικό σεισμό στον Ινδικό ωκεανό. Υπογράμμιση, που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς - όπως οι πάντες γνωρίζουν - η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή (την περισσότερο σεισμογενή της Ευρώπης), η συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα είναι αρκετά υψηλή και μεγάλες οι ακτογραμμές της χώρας.

Η επιστήμη, βέβαια, δεν έχει καταφέρει ακόμη να προβλέψει έγκαιρα και επακριβώς τη γένεση ενός σεισμού. Παρέχει, όμως, πληθώρα άλλων στοιχείων και πληροφοριών, για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των καταστροφών και, ιδιαίτερα, την αποφυγή ανθρώπινων θυμάτων. Και, όμως, οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, σεισμοί γίνονται και ξαναγίνονται, αλλά τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας δεν παίρνονται.

Η ... κυρία Γιουστσένκο

Η κυρία Κατερίνα Γιουστσένκο είναι η σύζυγος του νικητή των πρόσφατων ουκρανικών εκλογών και προ ελαχίστων βδομάδων βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, όταν δήλωσε ότι είχε αντιληφθεί το δηλητήριο, με το οποίο υποτίθεται πως δηλητηριάστηκε ο σύζυγός της. Η κυρία Γιουστσένκο, λοιπόν, ή κυρία Τσουματσένκο - όπως είναι το πατρικό της - γεννήθηκε στο Σικάγο, το 1961, από Ουκρανούς μετανάστες. Από τις αρχές του 1980, άρχισε να συμμετέχει ενεργά σε πολιτικές δραστηριότητες. Από το 1982 έως το 1984, διατέλεσε εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ουκρανικού Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ στη συνέχεια κατέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις (Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λευκός Οίκος, υπουργείο Οικονομικών, κλπ). Το 1991, αμέσως μετά την ανατροπή του σοβιετικού καθεστώτος και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επιστρέφει στην Ουκρανία και ιδρύει το Ιδρυμα Αμερικανοουκρανικής Συνεργασίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα γίνεται η βασική σύμβουλος του προγράμματος εκπαίδευσης τραπεζικών στελεχών, που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ και διαχειριζόταν ο όμιλος KPMG Barents. Ταυτόχρονα, ασχολείται με πλήθος φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οσοι καταγγέλλουν ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αποκαλούν την κ. Γιουστσένκο «η Κάθι του Ρίγκαν». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι επί προεδρίας Ρίγκαν η «Κάθι» είχε επαφές με τη ΣΙΑ και διαχειριζόταν τα αμερικανικά κονδύλια, που προορίζονταν για την Ουκρανία. (Οι πληροφορίες από το χτεσινό «Βήμα»).

Επικίνδυνα «παιχνίδια»

«Λένε πως η Δημοκρατία δεν τιμωρεί. Μπορεί όμως να αυτοχειριάζεται; Και καλά που δεν τιμωρήθηκε ούτε με μία μέρα φυλακή ο Γλύξμπουργκ, παρά το ότι - μεταξύ άλλων πολλών δεινών που επισώρευσε στη χώρα - κατάργησε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας το '65 και όρκισε το '67 την κυβέρνηση της χούντας. Είναι όμως δυνατόν με τόση άνεση και μάλιστα για δεύτερη φορά μετά την καλοκαιρινή δεξίωση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων να περιηγείται - και στις δύο περιπτώσεις κρυφά από τα ΜΜΕ - το Προεδρικό Μέγαρο; Η ιστορία θα μπορούσε να καταχωρηθεί και στις γραφικότητες. Οταν όμως στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια χύθηκε τόσο αίμα και οι πρώην εστεμμένοι κάνουν παιχνίδι, τότε καθίσταται επικίνδυνο η Δημοκρατία να ξεχνά. Κι αυτό αφορά όλους. Και τον σεβαστό Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Του Γιάννη Ε. Διακογιάννη, από τα χτεσινά «Νέα».

Η ρίζα των τουρκικών διεκδικήσεων

Αντε πάλι. Με αφορμή τις αλλεπάλληλες - μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ - παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και την προχτεσινή, επί δίωρο προκλητική παραμονή τουρκικής ακταιωρού στην περιοχή των Ιμίων, επανέρχονται και πάλι οι γνωστές θεωρίες, περί τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου και, μάλιστα, κατάλληλα εκσυγχρονισμένες. Οχι μόνον αποδίδονται οι προαναφερόμενες προκλήσεις αποκλειστικά και μόνο στο λεγόμενο τουρκικό «βαθύ κράτος», αλλά και συνδυάζονται με την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους σχετικούς αναλυτές, το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας προχωρά στις κινήσεις αυτές, χωρίς να έχει την έγκριση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και έχοντας στόχο - εκτός άλλων - να υπονομεύσει και να παρεμποδίσει την πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Στη ρίζα των διεκδικήσεων της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας, βρίσκονται η επιδίωξη των κυρίαρχων δυνάμεων της γειτονικής χώρας (οικονομικών - πολιτικών - στρατιωτικών), για ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και οι διαπλεκόμενοι μαζί της ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως και το «παιδί» τους, η πολύμορφη πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Παράγοντες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά δυσκολεύονται από την «ευρωπαϊκή προοπτική» της γειτονικής μας χώρας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Το τέλος του 2004 βρίσκει τους αγρότες στους δρόμους να αγωνίζονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το διάστημα, στην πρώτη γραμμή της πάλης, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί, που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική απόφαση να μείνουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και διεκδικούν κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς φέτος πουλούν 80 δρχ. το κιλό φτηνότερα από πέρσι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επί της ουσίας, παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της, αλλά εμφανίζεται να κάνει «παζάρια» με κάποιους αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του «μεσολαβητή» και κάνουν τους «ανικανοποίητους» και τους «αγωνιστές», ενώ στόχο έχουν να διχάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί - η ΠΑΣΥ προετοιμάζει κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη - και θα 'ναι σκληρός και μακρύς, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσουν η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου και σε συνεργασία με την ΕΕ, λαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει τη ζωή στα χωριά, αφήνοντάς τα χωρίς υποδομές και με τεράστια προβλήματα στα δημόσια συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.

Φέτος, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ύπαιθρο χαρακτηρίζεται τραγική. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές - σε πολλές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό, λόγω της ακρίβειας στην αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία - ενώ μεγάλες ποσότητες αγροτικής σοδειάς, είτε έμειναν αμάζευτες στα χωράφια, ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες. Αυτά δεν είναι τυχαία, ή συγκυριακά, καθώς οι κυβερνήσεις, εκτελώντας αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διευκολύνουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας και δυσκολεύουν τις εξαγωγές της, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει ξεκαθαρίσει πως αγωνιστικός στόχος του είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Φορέας υλοποίησης της φιλοαγροτικής πολιτικής, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χρειάζεται, επομένως, ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, χρειάζεται λαϊκό μέτωπο της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, για να 'ρθει η Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει πολιτική αγροτικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανωθούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι, με τη βοήθεια του λαϊκού κράτους, θα παράγουν φτηνά, αλλά και ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, διασφαλίζοντας απασχόληση, εισόδημα και κοινωνικές παροχές στους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ