Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το μυστικό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να έχουν τιμές Βρυξελλών και μισθούς Βαλκανίων και σε λίγο μισθούς Κίνας; Αυτές οι επιλογές μοιάζουν με μονόδρομο όσο κυριαρχεί ο σημερινός δικομματισμός. Η δική μας απάντηση συνοψίζεται στο τετράπτυχο: Ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, απασχόληση, προστασία του περιβάλλοντος». Αυτά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στο Σπόρτιγκ, προχτές - ανάμεσα σε άλλα - και η χτεσινή «Αυγή» τα πρόβαλε ιδιαίτερα.

Εμείς τα σημειώνουμε για δυο κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί οι προαναφερόμενες επιλογές μπορούν να κυριαρχούν και χωρίς το σημερινό δικομματισμό. Αρκεί να υπάρχει πλουτοκρατία και μονοπώλια, να έχουν την εξουσία και να κυριαρχούν στην κοινωνία οι... αξίες και οι νόμοι τους, η εκμετάλλευση, το κυνηγητό των κεφαλαιοκρατικών κερδών και ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός. Δεύτερον, γιατί ο Αλ. Αλαβάνος δεν είπε ουσιαστικά τίποτε για τους παράγοντες αυτούς. Ισως, βέβαια, να έχει βρει τη συνταγή της μεταμόρφωσης των κεφαλαιοκρατών σε οπαδούς της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Σε τέτοια περίπτωση, όμως, γιατί το κρατά μυστικό..;

Η... λογοκρισία

Μπαίνοντας στην προχτεσινή εκδήλωση του Συνασπισμού και λίγο πριν την ομιλία του προέδρου του Αλ. Αλαβάνου ακούσαμε έκπληκτοι το τραγούδι «Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους». Και πάνω που αναρωτιόμασταν για τη... δυναμική της «αριστερής στροφής» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΝ, μόλις ακούστηκε ο στίχος «στο κόκκινο λάβαρο πάντα πιστοί, στο κόμμα μας πλάι που μας προσκαλεί», το τραγούδι ...«κόπηκε».

Περιττό να πούμε ότι στο άκουσμα του τραγουδιού η πλειοψηφία των παρισταμένων έδειχνε κάπως ...«άβολη», ενώ δεν έλειπαν και τα ειρωνικά χαμόγελα. Η εξέλιξη, βέβαια, ...δικαίωσε τα δύο μέλη του ΣΥΝ που έλεγαν δίπλα μας ότι «αυτά τα τραγούδια μάς πάνε χρόνια πίσω» και ο έτερος επιβεβαίωνε λέγοντας ότι «τους έχουμε πει να τα βγάλουνε». Λίγο αργότερα, τα τραγούδια επανήλθαν στα ...φυσιολογικά για το ΣΥΝ επίπεδα. Μήπως, τελικά, η «αριστερή στροφή» δεν αντέχει τα αριστερά τραγούδια;

Γαλάζιες «δεσμεύσεις» και κοροϊδία

Δε φτάνει η κοροϊδία των τρισάθλιων «αυξήσεων» της πείνας στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν από πάνω και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Τηρήθηκε η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης «για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους μισθωτούς, για αυξήσεις μεγαλύτερες από τους μισθωτούς στους συνταξιούχους, για αυξήσεις διπλάσιες από τον πληθωρισμό στο ΕΚΑΣ και τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ», δήλωσε περιχαρής και θριαμβολογώντας ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ας παραβλέψουμε ότι τις ίδιες εξαγγελίες των «εκσυγχρονιστών» προκατόχων του ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήριζε «κοροϊδία» και «πολιτική λιτότητας»... Ομως κάθε άλλο παρά αυτές τις υποσχέσεις είχε δώσει προεκλογικά η κυβέρνηση, ώστε να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο. Είχε δώσει υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, για σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της ΕΕ, παροχή σε όλους τους πολίτες κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας υψηλού επιπέδου (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Μέριμνα και Ασφάλιση), καταπολέμηση της ανεργίας, πύκνωση των παιδικών σταθμών, στήριξη των μικρομεσαίων, καταπολέμηση της ακρίβειας, στήριξη του εισοδήματος των αγροτών κ.ο.κ. Ακόμη και τα κυβερνητικά «κόλπα», που εμφανίζουν τις αυξήσεις πάνω από τον ψεύτικο πληθωρισμό του 2,9%(!), ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Συνειδητά εξαπάτησε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

«Ντελίβερι μπόι»

Η CIA «έδωσε» τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Η παραδοχή γίνεται από τον πλέον αρμόδιο, τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Σε συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Nokta» ομολογεί ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη CIA σε συνεργασία με τη ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες). «Αν δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα παίρναμε τον Οτσαλάν. Αν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ CIA και ΜΙΤ δεν ήταν τόσο καλό, δε θα μπορούσαμε να φέρουμε τον Οτσαλάν στην Τουρκία», δηλώνει ο Μπ. Ετσεβίτ, και συμπληρώνει: «Φυσικά η ΜΙΤ εξ αρχής με ενημέρωσε. Ο αρχηγός της ΜΙΤ μού είπε ότι υπάρχει η σχετική πρόταση της αμερικανικής υπηρεσίας». Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του περιοδικού, που σημειώνει: «Παράδοση κατ' οίκον από τη CIA».

Και, βέβαια, ο Μπ. Ετσεβίτ δε λέει κουβέντα για το ρόλο της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε και χρειάζεται, όμως. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μπορεί η CIA να παρέδωσε τον Οτσαλάν, και μάλιστα κατ' οίκον, αλλά στο ρόλο του «ντελίβερι μπόι» ...διέπρεψαν οι εγχώριοι «τραγουδιστές».

Κόντρα στην πρόκληση

Η κυβερνητική απάτη δεν είναι απλά οφθαλμοφανής. Βγάζει μάτι. Γιατί μπορεί εμείς να το λέγαμε από την αρχή ότι κι αυτοί θα είναι ίδιοι και χειρότεροι από τους προηγούμενους, αλλά πολλοί ήθελαν να τρέφουν ελπίδες. Αυταπάτες, που καλλιεργήθηκαν από τις τόσες και τόσες προεκλογικές υποσχέσεις και από τις καταγγελτικές διακηρύξεις για την πολιτική μισθών που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πολλοί ήταν που το σκέφτηκαν έτσι. Αφού έσερναν τα εξ αμάξης στους προκατόχους τους για εισοδηματικές πολιτικές του 3 και 3,5%, το πλέον λογικό είναι οι όποιες επιλογές τους να κινούνται σε επίπεδα που, τουλάχιστον, θα φαίνονται πιο ...ευπαρουσίαστα.

Η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 3,6% θα οδηγήσει σε αύξηση των μεικτών μισθών γύρω στο 2,5%, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δοθεί ημερήσια αύξηση ...50 λεπτά. Μιλάμε, δηλαδή, για αυξήσεις εντελώς κάλπικες, που δεν καλύπτουν καν το επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού. Αρα, πριν καλά καλά ξεκινήσει η χρονιά, μισθωτοί και συνταξιούχοι «χάνουν» από την αγοραστική τους δύναμη, ενώ η χασούρα είναι πολύ μεγαλύτερη αφού οι τιμές σε όλο το φάσμα των ειδών πρώτης ανάγκης αυξάνονται με ρυθμούς αισθητά μεγαλύτερους από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Για να δικαιολογήσουν την εισοδηματική πολιτική της ντροπής, οι κυβερνώντες επιστράτευσαν τα περί αντοχών της οικονομίας, περιθωρίων και ορίων που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, και άλλα φαιδρά. Γνωστό το παραμύθι. Τα ίδια έλεγαν, με πανομοιότυπα προκλητικό τρόπο και οι του ΠΑΣΟΚ, όταν και τότε οι υποτιθέμενες αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων ισοδυναμούσαν με μισό κιλό ψωμί. Προκαλεί όμως θυμό και αγανάχτηση όταν τέτοια επιχειρήματα γίνονται καραμέλα στο στόμα των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτών που με την πολιτική και τα μέτρα τους αδιαφορούν πλήρως για άλλες αντοχές, όταν σαρώνουν όλον τον κοινωνικό πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, για να τον ανακατανείμουν, να τον μεταφέρουν στην ουσία, στα χρηματοκιβώτια των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων είναι φτερό στον άνεμο. Ομως, οι ...ανάγκες του κεφαλαίου, οι αξιώσεις των επιχειρήσεων, οι απαιτήσεις της κερδοφορίας, δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Το αντίθετο μάλιστα. Οσο περνάει ο καιρός τα όρια στενεύουν περισσότερο.

Τα ψίχουλα της εισοδηματικής πολιτικής δε φτάνουν ούτε για «ζήτω». Και οι εργαζόμενοι το γνωρίζουν πως δε θα έφταναν ούτε αν ήταν κάπως ...περισσότερα. Ακόμα κι αν ήταν διπλάσια και τριπλάσια. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα τα λαϊκά στρώματα να περιμένουν λύσεις από τους κυβερνώντες και τις επιλογές τους. Η προοπτική, όμως, για αξιοπρεπή μεροκάματα και μισθούς, που θα εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, πέρα από αναγκαία, είναι και δυνατή. Είναι δίπλα μας. Αρκεί οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί οι ίδιοι, από κοινού με τους άλλους που θίγονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, με τις ταξικές τους οργανώσεις και το λαϊκό μέτωπο, μπορούν να παλέψουν και να διεκδικήσουν συνολικά λύσεις προς όφελος του λαού και του τόπου.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα ευρωενωσιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ δυνατό» θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συνθήκη για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσιάζοντας τη ...βιασύνη, ως δείγμα σεβασμού των θεσμών!

Μπορεί στα θέματα των προσωπικών δεδομένων, των μυστικών κονδυλίων, των Μέσων Ενημέρωσης και τόσων άλλων η Βουλή να παρακάμπτεται έως και προκλητικά, όμως στο θέμα του λεγομένου Ευρωσυντάγματος φαίνεται ότι ...τη θυμήθηκαν.

Γιατί, άραγε, δεν ομολογούν ευθέως ότι θέλουν να κλείσουν όπως όπως και γρήγορα αυτό το θέμα και, το κυριότερο, να μην καταλάβει κανείς, πού και πόσο «έμπλεξαν» - για να μην πούμε «έδεσαν» - τη χώρα;

Οχι πως μας εντυπωσιάζουν τέτοιου είδους πρακτικές. Αλλωστε, ουδέποτε ρωτήθηκε ο Ελληνας πολίτης για όλα αυτά και ουδεμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εργαζομένων έχει το εκκολαπτόμενο Ευρωσύνταγμα. Ταιριαστή καθόλα η εξέλιξη.

ΩΣΤΕ, ΛΟΙΠΟΝ, λόγω του «ντόρου» για τους χρηματιζόμενους δικαστές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη οι κάτοικοι αυτής της χώρας; Το πιστεύουν στα σοβαρά οι κυβερνώντες; Τα τηλεοπτικά κανάλια, άραγε, περιμένει ο κάθε Ελληνας για να αποκτήσει άποψη, για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης;

Είναι σίγουρο ότι ο εργαζόμενος στις ΔΕΚΟ και ο ναυτεργάτης που επιστρατεύτηκαν έχουν τη δική τους γνώμη εδώ και πολύ καιρό. Το ίδιο και ο αγρότης που κυνηγήθηκε δικαστικά, επειδή διεκδίκησε το δίκιο του, όπως και ο καταληψίας μαθητής που απειλήθηκε με εισαγγελική παρέμβαση.

Στην ίδια κατηγορία και ο μισθωτός που κάθε απεργία του βγαίνει παράνομη, ο καταναλωτής που αντιμετωπίζει τους πανάκριβους δικηγόρους μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, και ο δύστυχος πολίτης γενικώς που περιμένει μήνες και χρόνια για να οριστεί μια δικάσιμος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Χοντρά ψέματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αυξήσεις είναι πάνω από τον πληθωρισμό και εξαντλήθηκαν - αν δεν ξεπεράστηκαν - οι αντοχές και τα όρια της οικονομίας. Με τα δυο αυτά επιχειρήματα συνοδεύουν οι κυβερνώντες την εισοδηματική πολιτική για το 2005. Και τα δυο, όμως, είναι πέρα για πέρα ψέματα και, μάλιστα, συνειδητά.

Η αύξηση του 3,6% αφορά μόνο στο βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και μετατρέπεται αυτομάτως σε 2,49 έως 2,8% στο σύνολο των αποδοχών τους. Επομένως, βρίσκεται κάτω του επίσημου πληθωρισμού (2,9%) και πολύ πιο κάτω από τις ανατιμήσεις των προϊόντων λαϊκής ανάγκης (τρόφιμα κλπ), οι οποίες κυμαίνονται από 5 και 6 έως 30%.

Σε ό,τι δε αφορά στις διαβόητες αντοχές της οικονομίας, μόλις προχτές, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) ανακοίνωσε, ότι η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), για το 2004 σε σύγκριση με το 2003, ανήλθε σε 3,9% και, μάλιστα, σε σταθερές τιμές του 1995. Δηλαδή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τρέχων πληθωρισμός.

Ολ' αυτά σημαίνουν με απλά λόγια, ότι η κυβέρνηση «χαρίζει» τουλάχιστον ολόκληρη την αύξηση του ΑΕΠ στη μικρή μειοψηφία της πλουτοκρατίας και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Στα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων δίνει ψίχουλα, που υπολείπονται ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού. Ισα ίσα, για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να δουλεύουν για τα κέρδη της ολιγαρχίας...

Συνέπεια στις αυταπάτες

Κριτική στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε, με δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Αλέκος Καλύβης. Μάλιστα, ως γνήσιος ευρωπαϊστής, δεν ξέχασε να σημειώσει ότι οι αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «δεν κλείνουν στο ελάχιστο την ψαλίδα με τους ευρωπαϊκούς μισθούς». Τι θέλει να πει το στέλεχος του ΣΥΝ, ότι οι μισθοί των Ευρωπαίων εργαζομένων αδιακρίτως είναι καλύτεροι από των Ελλήνων; Οτι στην Εσπερία υπάρχει ένα προνομιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους; Καλά, δε βλέπει γύρω του ότι ο Ευρωπαίος εργάτης στενάζει το ίδιο κάτω από την μπότα των μονοπωλίων και της ΕΕ; Οτι μπορεί οι μισθοί στις χώρες της ΕΕ να διαφέρουν, αλλά το κύριο είναι πως όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι βλέπουν τη θέση τους να χειροτερεύει; Οτι ακόμα και σε χώρες όπου οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με την Ελλάδα, μπορεί το εργατικό εισόδημα σε σχέση με τις ανάγκες και το επίπεδο ζωής να είναι και χειρότερο;

Δεν είναι άγνωστα όλα αυτά στα στελέχη του ΣΥΝ. Είναι, όμως, τέτοια η υποταγή τους στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες», που συνεχίζουν να αναμασούν τη «σύγκλιση με την Ευρώπη»! Να προβάλλουν, δηλαδή, ένα από τα βασικά ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να καλλιεργούν τις αυταπάτες του «ευρωπαϊκού παραδείσου»... Μόνο που αυτό το παραμύθι, 25 χρόνια τώρα, δεν έστειλε τους εργάτες στον ...παράδεισο. Αλλά στη σκληρή πραγματικότητα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Η συνειδητή παραχάραξη...

Μπόλικες ήταν οι αναφορές στον προχτεσινό Τύπο, σχετικά με το βομβαρδισμό της Δρέσδης από τους Αγγλοαμερικάνους στις 13 και 14 Φλεβάρη του 1945, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων. Και, βέβαια, καθόλου τυχαία, όλα ανεξαιρέτως τα δημοσιεύματα συγκλίνουν στην «ιστορική» διαπίστωση ότι ο βομβαρδισμός της γερμανικής πόλης προέκυψε ύστερα από απαίτηση των Σοβιετικών, που ήθελαν ένα καίριο πλήγμα στα μετόπισθεν του Ανατολικού Μετώπου, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προέλασή τους στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου. Η αναφορά στους 35.000 νεκρούς των βομβαρδισμών (άμαχοι στην πλειοψηφία τους), σε συνδυασμό με τη μικρή στρατηγική σημασία της πόλης, έρχεται να συμπληρώσει την προπαγάνδα που θέλει τη Σοβιετική Ενωση να επιβάλλει αναίτια την ισοπέδωση της Δρέσδης, για να εξυπηρετήσει τα σχέδιά εξάπλωσής της στην κεντρική Ευρώπη.

Πώς στοιχειοθετούν την προαναφερόμενη «ιστορική» διαπίστωση; Απλά, δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να τη στοιχειοθετήσουν. Ούτε καν προβληματίζονται, ότι η αυθαίρετη και αντιιστορική διαπίστωσή τους έρχεται σε ριζική αντίθεση με την «κούρσα», που έκαναν την εποχή εκείνη οι δυτικοί σύμμαχοι, ώστε να μην απελευθερώσει ολόκληρη τη Γερμανία ο Κόκκινος Στρατός. Απλώς, κάνουν τη «δουλιά» τους.

... της Ιστορίας

Στην πραγματικότητα, τα προαναφερόμενα δημοσιεύματα αποτελούν άλλο ένα φαινόμενο της συστηματικής και εντεινόμενης τα τελευταία χρόνια παραχάραξης της Ιστορίας. Οι «νικητές», αφού κατάφεραν να απαλλαγούν από τον αντίλογο των «ηττημένων», την κόβουν και τη ράβουν στα δικά τους μέτρα.

Οποιος μελετήσει λίγο την ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, μπορεί εύκολα να καταλάβει, ότι Αμερικανοί και Αγγλοι είχαν τις δικές τους επιδιώξεις, με την αναίτια και εγκληματική ισοπέδωση της Δρέσδης και άλλες ανάλογες ενέργειες, στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας, όπου προέλαυνε νικηφόρα ο Κόκκινος Στρατός. Η καταστροφή των υποδομών ήταν μια απ' αυτές.

Αραγε, τόσο πολύ φοβούνται τα διδάγματα της Ιστορίας και την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του φασισμού που, ακόμα και σήμερα, 14 χρόνια μετά τις ανατροπές, προσπαθούν να τη διαγράψουν και να τη συκοφαντήσουν; Ρητορικό το ερώτημα, αν σκεφτεί κανείς, ότι είναι οι ίδιοι που προωθούν την εκδοχή πως το Αουσβιτς απελευθερώθηκε από τους... Αμερικανούς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγία ... δυσωδία

Κυκλώματα στο χώρο της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης. Αναμεμειγμένοι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών. Εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου. Δοσοληψίες μεταξύ μητροπολιτών, δικαστών και πρακτόρων. Η κοινή γνώμη έχει παρακολουθήσει τόσα πολλά σε τόσες λίγες μέρες, που πλέον όποια αποκάλυψη κι αν ακολουθήσει δεν είναι αρκετή για να σοκάρει. Και, βέβαια, η λεγόμενη «αυτοκάθαρση», που ακούγεται ως το βασικό όπλο για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, ακούγεται ως ανέκδοτο. Γιατί ποιος αφελής πιστεύει, άραγε, ότι το φάρμακο μπορεί να βρεθεί μέσα στη σαπίλα που δημιούργησε όλη αυτή τη βρωμιά, και που αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου..;

Πίσω από όλα αυτά, «αναδεικνύεται ο πολιτικός ρόλος της ιεραρχίας της Εκκλησίας, ως ένα από τα βασικά στηρίγματα της πολιτικής που συντηρεί και αναπαράγει όλο το σύστημα της κοινωνικής αδικίας, προς το συμφέρον της πλουτοκρατίας. Αυτό επιχειρείται να συγκαλυφτεί». Αυτό τονίζει, στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο χώρο της Εκκλησίας. Πράγματι, αν παρακολουθήσει κανείς τη δραστηριότητα της Εκκλησίας, όχι μόνο σε εκείνα που ιστορικά αποδεικνύουν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στηρίγματα της άρχουσας τάξης για την υλοποίηση των σχεδίων της σε βάρος της εργατικής τάξης, αλλά και σε πιο απλά πράγματα, παρατηρεί ορισμένα πολύ ...ενδιαφέροντα πράγματα.

Η επιχειρηματική δράση της Εκκλησίας, για την οποία ο αρχιεπίσκοπος έδωσε το βασικό σύνθημα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης της κυβέρνησης (και της πρώην και της νυν) με την παράδοση στο ...«φιλόπτωχο» ταμείο της αρκετών δημόσιων εκτάσεων. Η λεγόμενη εκκλησιαστική περιουσία (μέρος της οποίας αποκαλύπτεται τώρα ότι βρίσκεται σε λογαριασμούς «αγίων») εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα του Εθνικού Κτηματολογίου και δεν καταγράφηκε... Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το περιβόητο ξενοδοχείο που έχει ζητήσει να κατασκευάσει η Εκκλησία στο Κολωνάκι, αλλά και το Εκκλησιαστικό Κέντρο στην προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού. Πώς, λοιπόν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δεχτούν το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...

Από το 1918, το ΚΚΕ υποστηρίζει απαρέγκλιτα ότι επιβάλλεται ο άμεσος και πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας σε όλους τους τομείς: Παιδεία - Ενοπλες Δυνάμεις - ονοματοδοσία - γάμος - καύση νεκρών κλπ., έτσι ώστε η Εκκλησία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θρησκευτικό έργο της, δίχως παρεμβάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Μόνο που οι ηγέτες της Εκκλησίας και η άρχουσα τάξη έχουν προσδιορίσει αυτόν το ρόλο ως έναν άκρως πολιτικό και αντιδραστικό ρόλο, που στηρίζει σαν δεκανίκι την αντιλαϊκή πολιτική, είτε με τη μορφή ...ιερού κηρύγματος από τον άμβωνα κάποιου ναού, είτε με τη μορφή της «ευλογίας» τυράννων του λαού.

Απέναντι σε όλα αυτά, ο λαός οφείλει να μην αποπροσανατολιστεί, ούτε με τις λεγόμενες «αποκαλύψεις», ούτε με το κουκούλωμα της αυτοκάθαρσης. Πρέπει να δράσει αγωνιστικά για τα μεγάλα προβλήματα που τον ταλανίζουν και να οργανώσει τώρα την κοινή δράση του, γιατί θα ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά του, προφανώς και με την «επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ