Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ζωή τα ίδια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μερικοί παραξενεύονται, που την περασμένη δεκαετία εκποιήθηκαν επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ ή περίπου 7 τρισ. δραχμών - με άλλα λόγια, μια περιουσία τεράστιας αξίας - και, ταυτόχρονα, το χρέος του Δημοσίου μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, πλήθυναν οι «μαύρες τρύπες» και μεγεθύνθηκαν τα δημόσια ελλείμματα. Κάποιοι άλλοι - συνήθως της ΝΔ - χρεώνουν το γεγονός αυτό στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από τους προηγούμενους κυβερνώντες, στην ανοργανωσιά και στη «διαπλοκή», με δυο λόγια στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ» - όπως λένε - και ισχυρίζονται πως η δική τους εφαρμογή της ίδιας, στην ουσία, πολιτικής θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα... Λες και δε γίνεται μια ζωή η δουλιά αυτή, είτε είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι η ΝΔ. Το καπιταλιστικό κράτος μαζεύει συνεχώς και περισσότερα χρήματα από τους εργαζόμενους κι όλο χρεωμένο είναι. Την εξήγηση του φαινομένου μπορείτε να τη βρείτε στα στοιχεία, που φανερώνουν πως οι λίγοι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι, ενώ οι πολλοί φτωχοί γίνονται συνεχώς περισσότεροι και φτωχότεροι...

Θέμα ... ξεδιαντροπιάς

«Πολιτικούς καραγκιόζηδες» και «κίτρινη δημοσιογραφία» ανακάλυψε ξαφνικά ο Χρ. Αποστολόπουλος, πρώην διευθυντής του ΕΦΕΤ, που έστειλε στις εφημερίδες ανοιχτή επιστολή, λίγες μέρες μετά την καθαίρεσή του από τον ΕΦΕΤ.

Οτι ο εν λόγω κύριος θα επιχειρούσε τώρα να δικαιολογήσει την τακτική που ακολούθησε στον ΕΦΕΤ - προφανώς καθοδηγούμενος από τους αρμόδιους υπουργούς - ήταν αναμενόμενο, ακόμη και θεμιτό. Το να λέει, όμως, όσα λέει και να βγάζει κραυγές για «παράσιτα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», επειδή κάποιοι κατήγγειλαν τις διαδρομές συνεννόησης που ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε με την εταιρία που κατηγορήθηκε για τα μουχλιασμένα γιαούρτια, δεν πάει απλά πολύ. Είναι δηλωτικό ήθους. Του ίδιου προσωπικά και όχι μόνο. Δηλωτικό για τα στελέχη που οι κυβερνώντες επιλέγουν να τοποθετήσουν σε θέσεις ευθύνης.

Αλλά, θα πείτε, αυτοί εφαρμόζουν ξεδιάντροπες πολιτικές σε βάρος του λαού, τη δική τους την ξεδιαντροπιά θα κοιτάξουν να κρύψουν;..

Η διαστρέβλωση της Ιστορίας και...

Πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια οι αναφορές «ιστορικών» για τα ...εγκλήματα του Στάλιν. Την προηγούμενη Παρασκευή, το κανάλι της Βουλής, παρουσίασε εκπομπή αφιερωμένη στη μάχη του Στάλινγκραντ. Οι αναφορές στις επικές μάχες - που σε τελική ανάλυση έκριναν και την τύχη του πολέμου και μαζί του της ανθρωπότητας - ήταν ελάχιστες. Περίσσευε η ιστορική διαστρέβλωση και ο αντικομμουνιστικός οχετός. Εφτασαν στο σημείο να δικαιολογήσουν εγκλήματα συνεργατών των ναζί, όπως τμήματος των Τατάρων της Κριμαίας, τους οποίους, οι «κακοί κομμουνιστές», όταν απελευθέρωσαν την πόλη, τους εκτόπισαν... Προφανώς, θα 'πρεπε να τους ραίνουν με τριαντάφυλλα και να τους φτιάξουν και μνημείο. Εμφάνισαν, μάλιστα, αξιωματικό των ναζί, ο οποίος δήλωσε ότι οι Τάταροι συνεργάστηκαν με τα στρατεύματα κατοχής, επειδή τα τελευταία επέτρεψαν τη λειτουργία μουσουλμανικών ναών... Εγγυητές της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης οι ναζί, την οποία ...κατέπνιγαν οι Σοβιετικοί. Σε άλλο σημείο της εκπομπής, εμφάνισαν κάποιον ...μαχητή του «απελευθερωτικού ουκρανικού στρατού», ο οποίος ανέφερε ότι όταν τα σοβιετικά στρατεύματα πλησίασαν στην Ουκρανία, οι ...μαχητές συγκρούστηκαν μαζί τους. «Ντράπηκαν», βέβαια, να πουν ότι οι ...μαχητές που αντιμάχονταν τους Σοβιετικούς ήταν φασιστικές συμμορίες που συνεργάζονταν με το γερμανικό στρατό κατοχής...

... ορισμένα βασικά συμπεράσματα

Οι δύο αυτές αναφορές είναι αρκετές για να καταλάβει ο αναγνώστης μας το επίπεδο της προαναφερόμενης ...ιστορικής εκπομπής. Ετσι κι αλλιώς, όμως, τόσο απ' αυτή, όσο κι από αρκετά ανάλογα παραδείγματα, συνάγονται δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο: Επιχειρείται μία άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση της Ιστορίας, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των επικών μαχών του θρυλικού ανατολικού μετώπου βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Στόχος τους είναι να εμφανίσουν τη Σοβιετική Ενωση με τα πιο απεχθή, μελανά και αποκρουστικά χρώματα. Η δαιμονοποίηση της Σοβιετικής Ενωσης αποβλέπει στην υποταγή κάθε φωνής αντίστασης στη «νέα τάξη πραγμάτων». θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι η πάλη για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, η πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού είναι μάταιη, αφού η δημιουργία επαναστατικού κράτους της εργατικής τάξης οδηγεί στο ...φαινόμενο Στάλιν...

Συμπέρασμα δεύτερο: Η επιχειρούμενη διαστρέβλωση μοιραία περνάει μέσα από τη δικαίωση των ναζί και της ιδεολογίας τους. Η φασιστική λαίλαπα, τα πιο άγρια και ανατριχιαστικά φασιστικά εγκλήματα βρίσκουν σήμερα τη δικαίωσή τους στις πένες των «ιστορικών» κονδυλοφόρων του ιμπεριαλισμού. Ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός δανείζεται επιχειρήματα από το ναζισμό. Αρχίζει να του μοιάζει επικίνδυνα. Λαοί γρηγορείτε...

Τα ... ευελιξιακά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ αγορών και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας! Εύκολο να προσδιορίσει κανείς το φορέα του συγκεκριμένου αιτήματος, ακόμα και αν δεν τον γνωρίζει. Στην περίπτωσή μας, δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος έκανε χτες τις σχετικές δηλώσεις, ζητώντας μέτρα από την ΕΕ σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Μπορούμε από τώρα να τον καθησυχάσουμε ότι το αίτημά του θα εισακουστεί, μια και η ΕΕ μόνο προς αυτές τις κατευθύνσεις παίρνει μέτρα και, βέβαια, διαθέτει σειρά πρόθυμων κυβερνήσεων (όπως η ελληνική), προκειμένου να τα εφαρμόσουν και να τα εξειδικεύσουν.

Δυστυχώς, τους εργαζόμενους δεν μπορούμε να τους καθησυχάσουμε. Το αντίθετο μάλιστα, μπορούμε μόνο να τους προειδοποιήσουμε για όσα ετοιμάζονται να έρθουν. Βλέπετε, οι εκάστοτε πρόεδροι του ΣΕΒ συνήθως προαναγγέλλουν γεγονότα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μαντικές ικανότητες.

Κι όσοι δε μας πιστεύουν, ας διαβάσουν στις επόμενες σελίδες το ρεπορτάζ από τη χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στο συνέδριο του «Εκόνομιστ»...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΕΔΙΟ, όπου δεν υφίσταται ...«η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας», είναι το Χρηματιστήριο. Η ...ανακάλυψη ανήκει στον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητο βουλευτή Ανδρέα Ανδριανόπουλου, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή. Η εξήγηση που έδωσε είναι ...πολύ απλή: Ουδείς εκμεταλλεύεται τον οποιονδήποτε σ' ένα αμοιβαίο κεφάλαιο..!

Προφανώς, η ...ανακάλυψή του δε θα μείνει ανεκμετάλλευτη από τους διαφόρους, που ψάχνουν μονίμως να βρουν «τρίτους δρόμους». Δίπλα σε όλα όσα, με τα οποία μας έχουν κατά καιρούς ζαλίσει, προσθέστε τώρα και τον ...χρηματιστηριακό σοσιαλισμό..!

Πάντως, δύσκολα θα πειστούν, για τους ισχυρισμούς του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, όσοι μικροεπενδυτές «κάηκαν» την περίοδο 1999 - 2001. Σίγουρα, ένιωσαν ότι κάποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν, έστω κι αν πολλοί δεν κατάλαβαν ούτε «ποιοι», ούτε «πώς»!


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο «βήχας» της συναίνεσης

«

Δημοκρατικό έλλειμμα» διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Και φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη θέση του με ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές και στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σχεδόν όλα τα εθνικά Συντάγματα των χωρών-μελών εγγυώνται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η νέα συνθήκη αρκείται στο ...να τα σέβεται και να τα αναγνωρίζει».

Ο «καημός», βέβαια, του Χρ. Πολυζωγόπουλου - όπως άλλωστε και του ΠΑΣΟΚ - για το δημοψήφισμα δεν είναι η δυνατότητα που θα έδινε στους εργαζόμενους να το απορρίψουν και να δώσουν παράλληλα ένα ηχηρό χαστούκι στον ευρωμονόδρομο, που με τόση θέρμη υπερασπίζονται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΥΝ. Αυτό που τον «στενοχωρεί» είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία για ένα δημόσιο διάλογο «που δε θα εξαντλείτο στο ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αλλά με αφορμή το ευρωσύνταγμα θα ενημερώνοντο οι πολίτες της χώρας για την προοπτική της ΕΕ, για τη νέα αρχιτεκτονική των υπερεθνικών θεσμών, για το εύρος και την κατοχύρωση των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων και την ανάγκη για περισσότερη κοινωνική Ευρώπη»!

Είναι προφανής τόσο η επί της ουσίας συμφωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ στο αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα», όσο και η δημαγωγική υποκρισία που χαρακτηρίζει τον ίδιο και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο θέμα του δημοψηφίσματος. Οπως είναι προφανές ότι για τα προσχήματα και μόνο θα αρκούσε μια τυπική «κατοχύρωση» των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο «ευρωσύνταγμα» - κάτι παραπάνω από τη ...«Χάρτα»- μινιατούρα που ενσωμάτωσε η ΕΕ - για τον Χρ. Πολυζωγόπουλο ώστε να θεωρήσει ότι αυτό εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα. Οσο για τα εθνικά Συντάγματα που επικαλείται, ξέρει καλά ότι και με τη δική του συμβολή κανένα δικαίωμα των εργαζομένων δεν κατοχυρώνεται στην πράξη. Το αντίθετο μάλιστα.

Μήπως το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει το δικαίωμα στη δουλιά για όλους; Κι όμως, οι άνεργοι αγγίζουν τις 530.000, αποτέλεσμα των πολιτικών που και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει. Μήπως δεν προβλέπει δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους; Κι όμως, τα ελληνικά νοικοκυριά, στο όνομα της πολιτικής που επιτάσσει την εμπορευματοποίηση των πάντων, πληρώνουν το 47% των συνολικών δαπανών για την Υγεία από την τσέπη τους και 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την εκπαίδευση - και όχι μόρφωση - των παιδιών τους. Οσο για τη ΓΣΕΕ, αναδεικνύεται πρωτομάστορας της παραπέρα άλωσης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, με την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας στην ελληνική επικράτεια. Και να μη γίνει λόγος για το δικαίωμα στη σύνταξη, ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα βρει ουκ ολίγες ...ακαθαρσίες στη φωλιά του.

Ποτισμένος μέχρι το μεδούλι με τη λογική της συνδιαχείρισης προς όφελος του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - και στο ζήτημα του «ευρωσυντάγματος» - δεν μπορεί να κρύψει το «βήχα» της συναίνεσης. Αλλωστε, δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι στις εφημερίδες που αναπαρήγαγαν αυτούσια την πρότασή του να φορτωθούν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι το κόστος της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κυοφορείται.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Το κερασάκι...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εδώ δεν είναι μια απλή μάχη. Είναι πόλεμος και θα τον κερδίσουμε», δήλωσε προχτές ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το θόρυβο που σήκωσε η τελευταία δημοσκόπηση, καθώς φανερώνει μια σημαντική πτώση της επιρροής της κυβέρνησης και αντίστοιχη ενίσχυση της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης. Και μπορεί, βέβαια, η πρωθυπουργική δήλωση να αποσκοπεί στη διασκέδαση των εντυπώσεων, αμφισβητώντας τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και, τέλος πάντων, αποδίδοντας τα αποτελέσματά της στον δήθεν πόλεμο των «διαπλεκομένων» ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε και κλιμακώνει ακόμη παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και το γεγονός αυτό γεννά αναπόφευκτα τις ανάλογες αντιδράσεις. Πρώτα και κύρια, απογοητεύει τα λαϊκά στρώματα, που ψήφισαν τη ΝΔ, περιμένοντας μια «άλλη πολιτική», όπως γενικόλογα υποσχόταν προεκλογικά η τότε αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή είναι η ουσία. Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει την ολόπλευρη υποστήριξη σημαντικής μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ώστε να χειραγωγεί την κοινή γνώμη, στο βαθμό που το έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι απλά και μόνο το κερασάκι στην τούρτα...

Ο,τι έκανε και η ΝΔ...

Βέβαια, δεν επιχειρεί μόνο η ΝΔ να αποκρύψει την ουσία των εξελίξεων. Το ίδιο κάνει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με το δικό της τρόπο και για τις δικές της επιδιώξεις. Το ερώτημα είναι «εναντίον τίνος κάνουν πόλεμο», αναρωτήθηκε προχτές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την πρωθυπουργική δήλωση. Κι έδωσε ο ίδιος την απάντηση, σημειώνοντας ότι κάνουν πόλεμο εναντίον της οικονομίας, εναντίον της ανάπτυξης, εναντίον της κοινωνίας.

Τόσο η οικονομία, όμως, όσο και η ανάπτυξη και η κοινωνία δεν είναι κάτι το ενιαίο ταξικά ή ουδέτερο. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων και της πλουτοκρατίας γενικότερα βρίσκονται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τα αιτήματα, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των εργαζομένων και του λαού. Η ανάπτυξη, επίσης, μπορεί να έχει άξονά της τη μεγιστοποίηση των κεφαλαιοκρατικών κερδών και τη συσσώρευση βαρών στα λαϊκά στρώματα, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να έχει και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ενα μόνο δε γίνεται: Η ικανοποίηση και των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων.

Γι' αυτά, όμως, δε λέει τίποτε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, κάνει ό,τι έκανε και η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Από τη μια παραμένει προσηλωμένη στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική του «ευρωμονοδρόμου» κι από την άλλη επιχειρεί να καλλιεργήσει εντυπώσεις ότι πρεσβεύει κάτι «άλλο»...

Ζήσε Μάη μου...

Επειδή πολλά λέγονται τις τελευταίες μέρες για τους εντατικούς ελέγχους, που, υποτίθεται, κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταλληλότητα των τροφίμων στην αγορά, ακούστε και τις πιο φρέσκες ειδήσεις:

Οποιος θέλει να κάνει κάποια καταγγελία, τηλεφωνεί στη «Γραμμή Καταναλωτή», στον πολυδιαφημισμένο τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1520, που υποτίθεται πως λειτουργεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Εκεί συνήθως απαντά μια γυναικεία φωνή, που, χωρίς να σου αφήσει περιθώρια να πεις έστω τον πόνο σου, σου εξηγεί πως, αν πράγματι θες να κάνεις κάποια καταγγελία, πρέπει να τηλεφωνήσεις στον ΕΦΕΤ.

Οταν, τελικά, καταφέρεις να μιλήσεις με τον ΕΦΕΤ, μαθαίνεις πως η υπηρεσία λειτουργεί μόνο μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ομως, επειδή οι άνθρωποι έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το έργο τους, οι ίδιοι σου προτείνουν ...εναλλακτικές λύσεις. «Κάντε, λέει, την καταγγελία σας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και ο Φορέας μας θα ενημερωθεί υπηρεσιακά»...

«Κακές» παρέες...

Το βιογραφικό του Ζοζέ Μπαρόζο, νυν προέδρου της Κομισιόν, δεν το γνωρίζουμε, αλλά, όταν επελέγη για τη σημερινή του θέση, είχαμε διαβάσει ότι στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μαοϊκός. Αργότερα, βέβαια, «βρήκε το δρόμο» του κι έτσι έγινε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και «δεξί χέρι» του Τζ. Μπους στη συγκρότηση της «συμμαχίας των προθύμων» και στην εισβολή κατά του Ιράκ.

Θυμηθήκαμε τα παραπάνω, διαβάζοντας τις εξηγήσεις, που έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τη βδομάδα που πέρασε ο προϊστάμενός της στη θαλαμηγό της οικογένειας Λάτση, τον περασμένο Αύγουστο. «Ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Σπύρος Λάτσης συνδέονται φιλικά εδώ και 25 χρόνια, από του καιρό που φοιτούσαν μαζί στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης», δήλωσε η Φρανσουάζ Λε Μπάιγ.

Προφανώς, έκανε «κακές» παρέες στα φοιτητικά του χρόνια ο τότε μαοϊκός, κ. Μπαρόζο. Για να μην πούμε για τον κ. Λάτση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαθιά στη «νέα τάξη»

Ολο και πιο ενεργά, όλο και πιο βαθιά, η Ελλάδα μπαίνει στο φαύλο κύκλο των νεοταξικών σχεδιασμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ολο και πιο σφιχτά δένεται πισθάγκωνα στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Η χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχει μπει σε μια διαδικασία ολοένα και πιο ενεργητικής συμμετοχής στη δράση για την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων.

Η ενσωμάτωση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα διαρκώς εμπλουτίζεται και ενισχύεται. Εχουμε λοιπόν και λέμε: Σύμφωνα με προχτεσινές εξαγγελίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δημιουργία «Πολυεθνικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών» για την εξυπηρέτηση «στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ». Το κέντρο αυτό θα έχει ως σκοπό την «επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στην ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων». Δηλαδή, η κυβέρνηση δημιουργεί μηχανισμό αξιοποίησης από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία του ελληνικού εμπορικού στόλου, μετατρέποντας σε στρατιωτικό προσωπικό τούς ναυτεργάτες και εξασφαλίζοντας για τους εφοπλιστές ακόμα πιο υψηλά κέρδη από τη συμμετοχή τους σε πολεμικές αποστολές.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, πρότεινε τη δημιουργία, με έδρα στην Ελλάδα, «Διαβαλκανικού - Μεσογειακού Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και Εκπαίδευσης», όπου θα «εκπαιδεύονται και θα εξειδικεύονται στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών ασφάλειας» των κρατών της περιοχής, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών. Δηλαδή, ένα κέντρο εκπαίδευσης και εξόρμησης πρακτόρων. Υπάρχει ακόμα και το κέντρο εκπαίδευσης, που ήδη λειτουργεί στο Κιλκίς για τις λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές». Επίσης, για την εξυπηρέτηση της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και οι πομποί της «Φωνής της Αμερικής».

Η Ελλάδα συμμετέχει, με κάθε πρόσφορο μέσο, στην ιμπεριαλιστική δράση κατά του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού πολέμου, με όλους τους κινδύνους για τις ελευθερίες και την ασφάλεια του ελληνικού λαού, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι μόνο οι αμερικανικές βάσεις, οι ΝΑΤΟικές βάσεις και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που ενσωματώνονται πλήρως στο ιμπεριαλιστικό δόγμα περί προληπτικών πολέμων ανά τον κόσμο και στις ΝΑΤΟικές δομές, για ευέλικτες και ταχυκίνητες πολυεθνικές δυνάμεις από μισθοφόρους, πολεμικούς υπαλλήλους των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Αυτό είναι το σκηνικό που στέκει απειλητικά μπροστά μας, που μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε θύτη και θύμα ταυτόχρονα, στρέφοντάς τον κατά των άλλων λαών της περιοχής, ενώ τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ολα αυτά συνθέτουν την προετοιμασία των ιμπεριαλιστών για την επόμενη φάση επιβολής της νέας τάξης πραγμάτων, στα Βαλκάνια, στη Β. Αφρική, στη Μέση Ανατολή και βέβαια στην Κύπρο και το Αιγαίο. Η ιστορική αλήθεια, που με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται, είναι ότι πάντα η πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα είχε οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας.

Αποτελεί, λοιπόν, ιστορική αναγκαιότητα, να ενταθεί η λαϊκή πάλη για απεγκλωβισμό από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και αποδέσμευση από τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Η Ελλάδα είναι με τους θύτες των λαών, οι καπιταλιστές κερδίζουν απ' αυτή την πολιτική, αλλά ο λαός πληρώνει και θα πληρώσει βαρύ τίμημα απ' αυτή τη δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ