Πέμπτη 28 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανησυχίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τουλάχιστον ανησυχία προκάλεσε στα επιτελεία της κυβέρνησης η προχτεσινή δυναμική παρέμβαση του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Οικονομίας. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο Γ. Αλογοσκούφης δεν άφησε μικρόφωνο, που να μην επαναλάβει την ενόχλησή του για μια «μειοψηφία», όπως λέει, που εμποδίζει τον «κοινωνικό διάλογο». Κατανοούμε τις ανησυχίες του υπουργού. Οσο τα περί «μειοψηφιών», καθόλου δεν πτοούν τις ταξικές δυνάμεις. Αλλωστε, αυτά που αναδείχτηκαν με την παρέμβαση των στελεχών του ΠΑΜΕ καθόλου δεν αφορούν μειοψηφίες, αλλά εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Και ίσως αυτή η αλήθεια - την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός, έστω και αν δεν το ομολογεί - είναι η βαθύτερη αιτία της ανησυχίας του. Οτι δηλαδή, η αγωνιστική στάση του ΠΑΜΕ, οι απόψεις του και οι διεκδικήσεις του, είναι η βάση για μιαν ευρύτερη ταξική συσπείρωση. Οτι ο αγώνας του ΠΑΜΕ μπορεί να βγάλει στους δρόμους χιλιάδες εργαζομένους. Και αυτό ακριβώς θέλουν να προλάβουν αυτοί που απεργάζονται τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια.

Επιχειρηματική λεηλασία...

Οπως έχει κατ' επανάληψη γράψει ο «Ρ», η λεηλασία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται στη Βουλή αυτό το διάστημα αποτελεί μνημείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι μόνο ότι τα έργα που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι ότι προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων.

Το νομοθετικό τερατούργημα της ΝΔ - που ακολουθεί βήμα βήμα το δρόμο που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ με προηγούμενους νόμους - διατηρεί το καθεστώς της κατεπείγουσας διαδικασίας στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στις απαλλοτριώσεις. Ενα καθεστώς που ίσχυε όταν κατασκευάζονταν τα έργα με πρόσχημα την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους...

... και πολυεθνικό φαγοπότι

Ετσι, οι «στρατηγικοί επενδυτές» θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα επιχειρηματικά τους πλάνα... Μπορεί τα έργα να καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν (σ.σ. για να κερδίσουν οι μεγαλοεργολάβοι αρκετά πανωπροίκια), ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, το ξεπούλημά τους είχε σχεδιαστεί πολύ πριν τους Αγώνες και ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς...

Αλλωστε, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι μεγάλες πολυεθνικές (σ.σ. ήταν και χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προς την κυβέρνηση, κυρίως για τα «φιλέτα» της παραλίας.

Τσάμπα ... «ήρωες»

«Ομάδα εθελοντών», με στόχο την προώθηση της τσάμπα εργασίας, δημιουργεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι «εθελοντές» θα αναλάβουν τη φύλαξη και συντήρηση του πρασίνου και των ελεύθερων χώρων στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, σε μια προπαγανδιστική κίνηση, έχει πλημμυρίσει την Αθήνα με αφίσες που ζητούν από τους κατοίκους να γίνουν εθελοντές και ...«ήρωες» της πόλης!

Πρόκειται για μια επικίνδυνη λογική, αφού με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και της ...εθελοντικής μανίας, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τους Αθηναίους να δουλέψουν τσάμπα προκειμένου να καλύψει τα σημαντικά προβλήματα στην έλλειψη προσωπικού του δήμου. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που στη συντήρηση του πρασίνου και της κηποτεχνίας οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλά έργα δίνονται σε ιδιώτες ιδιαίτερα σε αυτές τις υπηρεσίες.

Δεν ξέρουμε αν όσοι θα συμμετέχουν θα γίνουν ...«ήρωες» - όπως προπαγανδίζει η διοίκηση - αλλά σίγουρα θα αποτελέσουν τους «τσάμπα ήρωες» και για το προεκλογικό προφίλ της δημάρχου ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Εφοπλιστικό κεφάλαιο...

«

Ο πιο μικρός από αυτούς έχει αυτή τη στιγμή ζεστά στο παντελόνι του γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ». Η δήλωση ανήκει στον υφυπουργό Οικονομικών, Π. Δούκα, και αφορά τους Ελληνες εφοπλιστές. Ενώ οι ίδιοι οι εφοπλιστές ομολογούν ότι η κερδοφορία τους αυτήν την περίοδο που διανύουν δεν έχει ιστορικό προηγούμενο! Η τιμή των ναύλων από 18 με 20.000 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα που ήταν το 2003 τώρα έχει εκτιναχτεί στα 78.000 δολάρια. Σε ένα ταξίδι βγάζουν νέο βαπόρι! Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα ελάχιστο δειγματάκι για τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι Ελληνες εφοπλιστές. Και τα συσσώρευσαν από τον ιδρώτα και τους πνιγμένους ναυτεργάτες, από την ατέλειωτη λίστα των σκανδαλωδών υπερπρονομίων, φιλοεφοπλιστικών νόμων και πάει λέγοντας, για την οποία εργάστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, από ...απολυταρχικές, φιλελεύθερες, μέχρι οι τελευταίες «σοσιαλιστικές» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κεντρικότερα επιτελεία του κεφαλαίου της πρώην ΕΟΚ τώρα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πάντα με το ίδιο πρόσχημα: «Την ανταγωνιστικότητα»!

Τώρα, τη σκυτάλη πήρε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική ενίσχυση των εφοπλιστών με «ζεστό χρήμα», από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την τσέπη των εργαζομένων, προκειμένου να επιδοτήσει κατά 100% τις ασφαλιστικές εφοπλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ! Αυτό, όταν οι κρατήσεις από την υψηλότερη σύνταξη ναυτεργάτη, δηλαδή, σύνταξη των 1.200 ευρώ, είναι 230 ευρώ τον μήνα! Οταν το επίδομα που καταβάλλεται στους άνεργους ναυτεργάτες για το Πάσχα το μείωσαν από 200 σε 197 ευρώ, γιατί δεν αντέχει η οικονομία! Και επειδή στην ιστορία του εργατικού κινήματος τα σκληρότερα αντεργατικά μέτρα και τα μεγαλύτερα εργοδοτικά προνόμια πέρασαν πρώτα από τη θάλασσα, επειδή ακριβώς οι εφοπλιστές είναι ο σκληρός πυρήνας του κεφαλαίου, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι πια θέμα χρόνου να «βγει» και στη στεριά.

«

Πακέτο», με την οικονομική ενίσχυση των εφοπλιστών, έρχεται και η επιστολή - τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας, βάζοντας βόμβα στις 20.000 θέσεις των Ελλήνων ναυτεργατών σε αυτή την κατηγορία πλοίων. Και αυτό, διότι κατά την Επιτροπή, η ελληνική νομοθεσία έρχεται σε αντίθεση με τον Κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, επειδή «βάζει εμπόδιο στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις»! Να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός αυτός θεσπίστηκε το 1992 και φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του τότε Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Ετσι, την ίδια ώρα που χιλιάδες ναυτεργάτες και από την ακτοπλοΐα θα βρεθούν άνεργοι και αν πληρούν τις προϋποθέσεις μπορεί να πάρουν και το επίδομα των 197 ευρώ, οι εφοπλιστές θα μετράνε τα νέα δυσθεώρητα υπερκέρδη τους. Τι άλλο χρειάζεται πλέον για να σβήσει και η τελευταία αυταπάτη; Τα στοιχεία, η πείρα, ο απολογισμός που θα κάνει ο κάθε ναυτεργάτης, ο κάθε εργαζόμενος της στεριάς, σε ένα συμπέρασμα καταλήγει. Οτι η πολιτική αυτή είναι ταξική, καθαρά εχθρική και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με ταξικό ενωμένο αγώνα για να αλλάξει.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Επικοινωνιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ...ΔΟΥΛΕΥΕΙ λίγο ο Θοδωρής Ρουσόπουλος τους ομολόγους του στην κυβέρνηση και τους ομότιμούς του στον κομματικό μηχανισμό, δηλώνοντας ότι κάθε υπουργός και στέλεχος της ΝΔ έχει πρόσβαση στην επικαιρότητα, μέσω ειδικού κωδικού, που τους δίνει πρόσβαση σε ειδησεογραφικά πρακτορεία και τράπεζες πληροφοριών.

Προφανώς, οι διαμαρτυρόμενοι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την επικοινωνιακή πολιτική δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους ...εγκυκλοπαιδική πληροφόρηση. Αλλα θέλουν να ξέρουν και σε άλλους σχεδιασμούς και τακτικές θέλουν να έχουν λόγο.

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι - όπως όλα δείχνουν - η κυβέρνηση αποκαθιστά και επανατοποθετεί τις σχέσεις της με το λεγόμενο «επιχειρηματικό κόσμο» με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές με επενδυτές. Μάλλον αυτό το παιγνίδι θα είναι για όλους τους πολύ ενδιαφέρον.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ το Πάσχα τα εορτοδάνεια. Κάτι η ανέχεια και οι χαμηλοί μισθοί, κάτι οι επιτήδειες διαφημίσεις και τα «προγράμματα προσέγγισης» των τραπεζών, τα κατάφεραν να εκτιναχτούν τα ποσά των δανείων σε μια κοινωνία, που πλέον δεν ξέρει τι χρωστάει.

Και να το ξέρετε ότι τα ευαγή τραπεζικά ιδρύματα δεν κάνουν ...Ανάσταση το ερχόμενο Σάββατο κατά το εορτολόγιο. Αργότερα κάνουν, όταν πρόκειται να εισπράξουν τους υπέρογκους τόκους και να κερδοσκοπήσουν τοκογλυφικά.

ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ, χρησιμοποιώντας τις χειρότερες δυνατές μεθόδους, αλλά ...παραδέχονται ότι δεν τα καταφέρνουν. Για τους Αμερικανούς στο Ιράκ ο λόγος, που αναγκάστηκαν, μέσω του αρχηγού του γενικού τους επιτελείου, να παραδεχτούν ότι δεν έχει μειωθεί η ιρακινή αντίσταση.

Αραγε, γιατί τους φαίνεται τόσο παράδοξο το φαινόμενο, ένας λαός - όποιος κι αν είναι - να μην μπορεί να ανεχθεί να είναι υπό κατοχή; Φαίνεται ότι εκτός από κακή σχέση με την πραγματικότητα έχουν κάκιστη σχέση με την ιστορία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ηλεκτρονική «αξιολόγηση» των σχολείων

Γρηγοριάδης Κώστας

«Βήμα έκφρασης» βαφτίζεται η ιστοσελίδα που εμφανίστηκε εδώ και ένα μήνα στο διαδίκτυο και απευθύνεται στους μαθητές καλώντας τους να αξιολογήσουν τους καθηγητές τους, αλλά και το σχολείο γενικότερα. Την ευθύνη για τη λειτουργία της έχει η εταιρία «keystone» που ασχολείται με εκπαιδευτικό λογισμικό και συνεργάζεται με μεγάλα φροντιστήρια, αλλά και με την Ομοσπονδία των ιδιοκτητών (ΟΕΦΕ), ενώ ανάλογες ιστοσελίδες λειτουργούν σε Αγγλία, Ιρλανδία, ΗΠΑ και Καναδά, όπου μάλιστα δημοσιεύονται λίστες με τα καλύτερα σχολεία. Μέχρι τώρα έχουν ανταποκριθεί 690 μαθητές, δείγμα που δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η συγκεκριμένη εταιρία αυτοδιαφημίζεται σημειώνοντας ότι το εγχείρημα «δεν έχει ως στόχο τη φθορά ή την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του καθηγητή, αλλά αντίθετα στοχεύει στην αναβάθμισή τους μέσα από την έκφραση της άποψης των μαθητών, δηλαδή των χρηστών των υπηρεσιών τους» και φιλοδοξεί τα αποτελέσματα «να βοηθήσουν» την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εντοπίσει προβλήματα. Στην πραγματικότητα είναι μια ακόμα παρέμβαση που αφήνει στο απυρόβλητο την εκπαιδευτική πολιτική, αποτελώντας ανοιχτή παρέμβαση στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, επιχειρώντας να μεταφερθεί η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και πριμοδοτώντας έμμεσα την ιδιωτική παραπαιδεία.

«Τσουχτερά» πτυχία

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) είναι δημόσιο ίδρυμα, πρωτολειτούργησε το ακαδημαϊκό έτος 2000 - 2001 και όσοι γράφτηκαν τότε σε αυτό πλήρωναν για δίδακτρα 440 ευρώ ετησίως ανά θεματική ενότητα, πέρα από το κόστος των βιβλίων και ό,τι άλλο χρειάζεται. Την επόμενη χρονιά, οι εισαχθέντες στο ΕΑΠ κλήθηκαν να πληρώσουν 530 ευρώ, μετά δύο χρόνια 600 ευρώ και φέτος θα πληρώσουν 700 ευρώ. Με άλλα λόγια, όσοι επιχειρήσουν να τελειώσουν όλες τις θεματικές ενότητες και να πάρουν το πτυχίο τους, θα πρέπει να καταβάλουν, μόνο για δίδακτρα, τουλάχιστον 8.400 ευρώ. Και λέμε τουλάχιστον, γιατί το ύψος των διδάκτρων για τους νεοεισαχθέντες ισχύει για μια τετραετία. Οταν αυτή παρέλθει και συνεχίζουν τις σπουδές τους, υφίστανται τις όποιες αυξήσεις έχουν στο μεταξύ επιβληθεί.

Κατά τ' άλλα, η Παιδεία είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και το κράτος είναι υποχρεωμένο να την παρέχει δωρεάν. Πόσο μάλλον, που γι' αυτό το σκοπό πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας σε κάθε λογής φόρους...

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ "ορμηνεύει"... .»

Η κατηγόρια που απηύθυνε το ΠΑΣΟΚ, εδώ και καιρό, στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι δεν τολμούσε να προχωρήσει, γρήγορα κι αποφασιστικά, στη λήψη των νέων, πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων. Ο πρόεδρος και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθενταν στους κυβερνώντες, επειδή - όπως ισχυρίζονταν - δεν προωθούσαν, αμέσως, τις «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» στην οικονομία και την κοινωνία. «Σας τα αφήσαμε όλα έτοιμα κι εσείς, λόγω ατολμίας, καθυστερείτε», έλεγαν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Και, πράγματι, ιδιαίτερα η τελευταία 8χρονη ΠΑΣΟΚική διακυβέρνηση, αφού έκανε ό,τι μπορούσε σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δημιούργησε και το «υπόστρωμα» για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει παραπέρα. Εφτιαξε το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, καλλιέργησε το κατάλληλο «κλίμα» κι έδωσε «πάσα» στη ΝΔ να ξεθεμελιώσει ό,τι απόμεινε από λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δεν αρκούνταν στην πίεση προς την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αντιλαϊκές αποφάσεις που η δική του κυβέρνηση δεν πρόλαβε να εφαρμόσει, αλλά φρόντιζε να δημιουργήσει και το κατάλληλο κλίμα πολιτικής συναίνεσης, ώστε να «λύσει τα χέρια» των νέων κυβερνώντων.

... η κυβέρνηση ανταποκρίνεται

Η κυβέρνηση Καραμανλή επέλεξε, τον πρώτο καιρό μετά την εκλογή της, την τακτική της «ήπιας προσαρμογής» και το πήγαινε «στα μουλωχτά και λάου - λάου», εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν κάνει τόσα πολλά σε βάρος του λαού, ώστε αυτή να έχει την ...πολυτέλεια μιας μικρής καθυστέρησης. Γρήγορα, όμως, αποφάσισε να «αυξήσει ταχύτητα». Και τώρα προωθεί νέα μέτρα κατά των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχειρώντας «σάρωμα» των πάντων.

Το ΠΑΣΟΚ χαίρεται, βεβαίως, που οι «ορμήνιες» και οι πιέσεις του βρήκαν την κυβερνητική ανταπόκριση, αλλά δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει και τη μικροκομματική «αντιπολίτευση». Γι' αυτό και συνεχίζει να φωνάζει και να δημαγωγεί, προσπαθώντας να εφεύρει «διαφωνίες» με την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Να, λοιπόν, γιατί η λαϊκή δυσαρέσκεια και οι λαϊκές αντιδράσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρέπει να στρέφονται μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Δρεπάνι» κατά αγροτών!

Οι νέες στρεμματικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στη βαμβακοπαραγωγή και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, θα προκαλέσουν νέα, δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιγράφοντας, κατά γράμμα, την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και με τη συμφωνία των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών, πήρε το «δρεπάνι» κι έκοψε, αυθαίρετα, στρέμματα, αδιαφορώντας για τις αγροτικές αντιδράσεις. Απόδειξη ότι οι κυβερνώντες «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τον αγροτικό κόσμο, αποτελεί και το γεγονός ότι ο τελικός καθορισμός των δικαιωμάτων καλλιέργειας έγινε πολύ αργά κι ενώ οι περισσότεροι αγρότες έχουν, ήδη, σπείρει τα χωράφια τους!

Η πρόσθετη εισοδηματική απώλεια είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει ξανά τους αγρότες στον αγώνα, για να διεκδικήσουν κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Κι είναι, επίσης, σίγουρο ότι, όταν αναγκαστούν να κλείσουν τους δρόμους για να βρουν το δίκιο τους, οι κυβερνώντες - και μαζί τους τα γνωστά «φερέφωνά» τους στα ΜΜΕ - θα ισχυριστούν, πάλι, πως φταίνε οι ίδιοι για τα προβλήματά τους. Θα τους κατηγορήσουν ότι «δε συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» και καλλιέργησαν παραπάνω από όσα «δικαιούνται», παραβλέποντας ότι τα δικαιώματα καθορίστηκαν μετά τη σπορά και παραγνωρίζοντας πως, αν πειθαρχήσουν στις εντολές τους, είναι σαν να αυτοκτονούν, αφού μια νέα μείωση του εισοδήματός τους θα τους οδηγήσει, πιο γρήγορα, στο ξεκλήρισμα.

Εκτός από τις συνήθεις κατηγόριες σε βάρος των αγροτών, η κυβέρνηση αναμένεται να χρησιμοποιήσει κι ένα νέο «κόλπο», για να αμβλύνει τις αντιδράσεις στην αντιαγροτική πολιτική. Θα ισχυριστεί ότι από του χρόνου, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, όλα θα πάνε καλύτερα. Ομως, η αλήθεια είναι ότι με την αναθεώρηση της ΚΑΠ όλα θα πάνε χειρότερα για τους μικρομεσαίους αγρότες. Για το βαμβάκι - όπως και για άλλα προϊόντα - οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, που σημαίνει ότι ο παραγωγός μετατρέπεται σε επιδοματούχο. Σε λίγο καιρό, ο μικροκαλλιεργητής θα σταματήσει να παράγει και στο τέλος θα χάσει και το επίδομα και τα χωράφια και η γη θα μαζευτεί σε μεγαλοαγρότες.

Αν η μικρομεσαία αγροτιά δεν οργανώσει αποτελεσματικά την πάλη της, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, πολύ γρήγορα θα ξεκληριστεί ολοκληρωτικά. Η μοίρα της θα αλλάξει μόνον αν ο ενωτικός και συντονισμένος αγώνας των λαϊκών στρωμάτων φέρει την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια ριζικά άλλη πολιτική, προς όφελος του λαού και του τόπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ