Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «στόχοι» της τρομο-προπαγάνδας

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη και ύπουλη προπαγάνδα οργιάζει μετά από κάθε τρομοκρατικό μακελειό. Στόχος είναι να εμφανίσουν ως «εχθρό» του «πολιτισμένου κόσμου» ευθέως την ισλαμική τρομοκρατία και έμμεσα τους φτωχούς του πλανήτη! Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι σχετικά απλά, καθώς εν χορώ όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή δίκτυα δείχνουν αυτόματα μετά από κάθε χτύπημα προς τη Μέση Ανατολή για την αναζήτηση των δολοφόνων, ακόμα και αν δεν έχουν καμία «ένδειξη». Γενικότερα δεν κάνουν καν τον κόπο να στοιχειοθετήσουν και να αποδείξουν τις κατηγορίες τους. Αρκεί ότι επικαλούνται τους «παράφρονες του ακραίου ισλάμ και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό». Θέλουν να δημιουργήσουν φόβο για προφανείς λόγους απέναντι στους λαούς της Μ. Ανατολής που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική κατοχή και αυτό τους αρκεί... Η δεύτερη περίπτωση, δηλαδή ότι η δημιουργία της «απειλής των φτωχών» είναι πιο σύνθετη και προέρχεται κυρίως από «προοδευτικούς» που συνδέουν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την... αντιμετώπιση της φτώχειας, «ενοχοποιώντας», έμμεσα πλην σαφώς, τους φτωχούς ως εν δυνάμει τρομοκράτες(!). Αν αντιμετωπιστεί η φτώχεια, θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία είναι η συνήθης επωδός των αναλύσεων που καλούν τους ισχυρούς του πλανήτη «να κάνουν κάτι»... Με άλλα λόγια η τρομο-προπαγάνδα έχει σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά και «στόχους»...

Το πετρέλαιο των εφοπλιστών

Παντελώς αφορολόγητο αφήνει και η κυβέρνηση της ΝΔ το πετρέλαιο κίνησης για τα πλοία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, σε μια περίοδο που σχεδιάζουν την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Τα γεγονότα για μια ακόμη φορά αποδείχνονται «ξεροκέφαλα πράγματα». Το τζάμπα πετρέλαιο για τους εφοπλιστές είναι πηγή κέρδους τόσο για τους ίδιους όσο και για τα διάφορα άλλα κυκλώματα που επιδίδονται σε λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή τεραστίων διαστάσεων, κάτι για το οποίο τόσο η κυβέρνηση όσο και η... αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση συνεχίζουν να κάνουν τα «στραβά μάτια». Είναι ολοφάνερο το γεγονός, η φορολογική πολιτική τους λειτουργεί σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο επιδοτούν με σωρεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων. Από την άλλη πλευρά, με διάφορα τερτίπια, φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα νέους δυσβάστακτους φόρους, με «άλλοθι» την... «πάταξη της φοροδιαφυγής»...

Δεν προλάβαιναν...

Ο Βαγγέλης Μουτάφης είναι στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και αναπληρωτής ΓΓ της ΓΣΕΕ. Προχτές, εκτελούσε χρέη Γραφείου Τύπου της Συνομοσπονδίας (ή τουλάχιστον έτσι μας έδωσε να καταλάβουμε). Οταν γύρω στις 1.45 το μεσημέρι τον πήραμε τηλέφωνο για να μας εξηγήσει, γιατί η ΓΣΕΕ δεν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την αλλαγή της ώρας συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, μας απάντησε ότι δεν προλάβαιναν. Υστερα από αρκετή κουβέντα, παραδέχτηκε ότι η επίσπευση της συνάντησης είχε αποφασιστεί τουλάχιστον δυο ώρες πριν εμείς επικοινωνήσουμε μαζί του. Οταν ξαναρωτήσαμε γιατί μέσα στο δίωρο που μεσολάβησε, η ΓΣΕΕ δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει τους δημοσιογράφους (όταν για ψύλλου πήδημα βομβαρδίζει με μηνύματα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), μας απάντησε ξανά ότι δεν προλάβαιναν επειδή είχαν να ετοιμάσουν τα... χαρτιά της συνάντησης για την αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ (!). Τις ίδιες πάνω κάτω δικαιολογίες χρησιμοποίησε και το υπουργείο. Να ήταν... σύμπτωση, ή η μεταξύ τους συνεννόηση έφτασε σε τέτοιο βάθος, ώστε να λένε τα ίδια πράγματα σε όποιον τυχόν ζητούσε εξηγήσεις; Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους και από το προχτεσινό «κρυφτούλι» της κυβέρνησης και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ...

Αναλγησία και απανθρωπιά

Εύλογο το ερώτημα πώς είναι δυνατόν, μέρες τώρα, οι βρετανικές αρχές να μην έχουν ακόμα ολοκληρώσει το έργο της διάσωσης και του απεγκλωβισμού τυχόν επιζώντων, είτε της ανάσυρσης των νεκρών από τις εκρήξεις στο Μετρό του Λονδίνου. Είναι άραγε ότι φοβούνται την κατάρρευση της στοάς του μετρό, όπως ισχυρίζονται κάποιοι; Αλλά, τότε, εύλογο είναι και το δεύτερο ερώτημα: Δεν είχαν λάβει πρόνοιες για τέτοιες περιπτώσεις και μέριμνα για τους επιβάτες; ΄Η, απλώς, ελέγχουν την πληροφόρηση για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, αδιαφορώντας για το δράμα των οικείων των θυμάτων; Οπως και να 'χει το ζήτημα, μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως ο άνθρωπος και ο ανθρώπινος πόνος είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Γι' αυτό και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να σκοτώνουν μαζικά τους Ιρακινούς, Αφγανούς, είτε τους Γιουγκοσλάβους προηγούμενα. Ο ιμπεριαλισμός σε κάθε περίπτωση μόνον απανθρωπιά έχει να παρουσιάσει.

Η συμπαιγνία

Προχτές η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσήλθε στο στημένο «διάλογο» με την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, δίνοντας το άλλοθι που θέλει η κυβέρνηση για να νομοθετήσει. Χτες, η κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιβεβαίωσε ότι αυτές οι ηγεσίες δε θέλουν στην πράξη να αντιπαλέψουν τα αντεργατικά μέτρα. Οπως σωστά επισημαίνει το ΠΑΜΕ: «Η κυβέρνηση "σπάει αυγά", ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ "τα κλωσάνε"».

Η συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων είναι καλά στημένη. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να νομοθετήσει άρον-άρον. Η πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ουδόλως ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει την επίθεση. Το αντίθετο, μάλιστα. Γνωρίζοντας καλά ότι αυτά τα μέτρα βρίσκονται μέσα στο γενικό πνεύμα της Στρατηγικής της Λισαβόνας, στην οποία είναι δεσμευμένη, επιθυμεί, και αυτή, την εφαρμογή του αντεργατικού πακέτου.

Την ίδια ώρα φορά το αντιπολιτευτικό κοστούμι, για τα 2-3 λεπτά των «Δελτίων των Οχτώ», όπως επιβάλλει η ωφελιμιστική τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό τον τρόπο και οι αξιώσεις των εργοδοτών θα υλοποιηθούν και το «αντιπολιτευτικό» προφίλ του ΠΑΣΟΚ ενισχύεται. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αυτή είναι σήμερα η τακτική των ηγεσιών των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού στο βωμό της ανταγωνιστικότητας έχουν προ πολλού δηλώσει υποταγή.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, να έχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία, αλλά και ενάντια στα υπονομευτικά τερτίπια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την κυβερνο-συνδικαλιστική συμπαιγνία, με συντονισμένα και δυναμικά πυρά.

Μόνο ο αγώνας των εργατοϋπαλλήλων όλης της χώρας μπορεί σήμερα να σταθεί εμπόδιο στα αντεργατικά μέτρα. Και πρέπει να έχουν καθαρό ότι αυτά τα μέτρα αλλάζουν ριζικά τη θέση του εργάτη. Διακυβεύονται κορυφαία εργατικά δικαιώματα. Με τη λεγόμενη διευθέτηση, ουσιαστικά, καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος. Το οχτάωρο ενταφιάζεται διά νόμου. Και ας δίνει διαβεβαιώσεις ο υπουργός Απασχόλησης. Από τη στιγμή που ισχύσει το νέο καθεστώς, οι αμοιβές των υπερωριών καταργούνται και αυτές. Το εργατικό εισόδημα θα δεχτεί νέο πλήγμα. Η εργάσιμη ημέρα θα γίνει ένα μπαλόνι. Πότε θα αυξάνεται στις 10 και 11 ώρες για ορισμένες εβδομάδες - οι οποίες και δε θα αποζημιώνονται - και πότε θα μειώνεται στις 5 και 6 ώρες. Η οικογενειακή ζωή θα υπακούει αυστηρά στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Η κοινωνική ζωή και δράση θα γίνουν θυσία στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών. Ο εργάτης θα αλυσοδεθεί.

Να, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραμείνουν θεατές, την ώρα που τους αλυσοδένουν. Να, γιατί πρέπει σήμερα να απαντήσουν, ενωτικά, ταξικά και αποφασιστικά. Να συμπορευτούν με τα ταξικά συνδικάτα και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Να ματαιώσουν το αντεργατικό πακέτο και να καταδικάσουν τη συμπαιγνία κυβέρνησης και εργατοπατέρων. Να προχωρήσουν μπροστά, απαιτώντας μείωση του χρόνου εργασίας, 35ωρο, 7ωρο 5ήμερο και αύξηση των αποδοχών τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ασπίδες και πολέμαρχοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Α ΩΡΑΙΑ! Διώκονται - λέει - με τον αντιτρομοκρατικό νόμο δύο άτομα επειδή είχαν στην κατοχή τους ασπίδες των ΜΑΤ. Φαίνεται ότι τα εν λόγω αντικείμενα φοβούνται οι αρχές ότι σε ...λάθος χέρια μπορεί να αποδειχθούν φοβερό όπλο.

Αντιθέτως όταν τις κρατάνε (τις ασπίδες) τα ίδια τα ΜΑΤ φαίνεται ότι επιτελούν ...κοινωνικό ρόλο. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποτελούν (πάντα οι ασπίδες) όπλο τρομοκρατίας.

Είναι σαφές ότι η εν λόγω αντίληψη δεν πείθει. Ιδίως όσους θυμούνται το πολύ πρόσφατο παράδειγμα του ξυλοδαρμού και της επίθεσης στους κατοίκους των Ανω Λιοσίων, επειδή ζήτησαν να μην επιβαρυνθεί η περιοχή τους με τη λάσπη της Ψυττάλειας.

Για να μη θυμίσουμε τις πάμπολλες περιπτώσεις «παρέμβασης» και «άσκησης του κοινωνικού ρόλου» των ΜΑΤ, όταν τη χώρα κυβερνούσε η ...«μεγάλη δημοκρατική παράταξη» όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται το ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ «πολεμάρχους και αρχηγούς συμμοριών» που «λυμαίνονται την εξουσία και σφετερίζονται το νόμο» μίλησε, όπως διαβάζουμε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης μια και είναι η Ελλάδα μη μόνιμο μέλος.

Αναφερόταν στις περιπτώσεις κρατών όπου υπήρξαν πόλεμοι και στη συνέχεια επικρατεί καθεστώς αναρχίας, ζητώντας μάλιστα «ενίσχυση του κράτους δικαίου»! Το ότι με αυτό το επιχείρημα ακριβώς βρίσκονται στρατοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε πάμπολλα σημεία του πλανήτη να υποθέσουμε ότι ...δεν του πέρασε από το μυαλό;

Του θυμίζουμε πάντως ότι υπάρχουν και κάποιες χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν που ...ακόμη δεν έχουν βγει από τον πόλεμο που τους κήρυξαν οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησής του.

Τον διαβεβαιώνουμε μάλιστα ότι εκεί αυτοί που «λυμαίνονται την εξουσία και σφετερίζονται το νόμο» υφίστανται στη χειρότερη δυνατή μορφή και έχουν συγκεκριμένο όνομα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ταύτιση και στην «αξιολόγηση»

Γρηγοριάδης Κώστας

Την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ στα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας επαναβεβαιώνει με άρθρο της στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη. Αναλαμβάνει μάλιστα να προσφέρει επιχειρήματα υπέρ της προωθούμενης «αξιολόγησης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης που προωθεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή πολιτική εκπαίδευσης και τη διακήρυξη της Μπολόνια, που μετά και τη σύνοδο του Μπέργκεν έγινε ακόμα πιο φανερό ότι στόχος τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η Μ. Δαμανάκη επισημαίνει έλλειψη «κουλτούρας αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας» στην Ελλάδα, κάτι που αποδίδει στις «κομματικές και αναξιοκρατικές παρεμβάσεις του πελατειακού συστήματος».

Αφού αναμασά τα περί αναβάθμισης της ποιότητας μέσα από την «αξιολόγηση», η Μ. Δαμανάκη δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με το πώς η κυβέρνηση την προωθεί. Και υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ «θα αναδείξει» την αξιολόγηση στη Βουλή και στον ακαδημαϊκό χώρο «σε βασική πρόταση για ένα άλμα ποιότητας της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης». Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι τα κόμματα που είναι ταγμένα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, δεν έχουν και πολλά να χωρίσουν μεταξύ τους...

Απεξάρτηση...

Οταν ο «Ριζοσπάστης» έγραψε ότι δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία των τοξικομανών με την υποκατάσταση κάποιων ουσιών, η «Αυγή» έφτασε στο σημείο της έσχατης χυδαιότητας, κατηγορώντας το «Ρ» ότι «προτιμά να μετρά άψυχα πτώματα στα δίχτυα των εμπόρων ναρκωτικών και στα πεζοδρόμια της απόγνωσης, παρά να βλέπει χρήστες ναρκωτικών να προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας» (30/6/2005). Ο «Ρ» απάντησε με δυο σχόλια (1/7/2005) σημειώνοντας: «Το ΚΚΕ και ο "Ρ" υποστηρίζουν τον θεραπευτικό πλουραλισμό που έχουν τελικό στόχο την απεξάρτηση - όπως ξεκίνησαν δηλαδή και τα προγράμματα υποκαταστάτων. Και όχι μόνο. Δημόσια έχει δηλώσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ότι η διαδρομή μέχρι την απεξάρτηση είναι θέμα των επιστημόνων, πρώτα και κύρια. Απεξάρτηση, όμως, με ταυτόχρονη χρήση τούτης ή της άλλης ουσίας δεν υπάρχει». Μάλιστα, τη θέση αυτή τη συνόδευε με την άποψη του καθηγητή και προέδρου του ΚΕΘΕΑ Ν. Παρασκευόπουλου ότι «είναι απρόσφορη μέχρι επικίνδυνη μια πρόταξη των ιατρικών και φαρμακευτικών προσεγγίσεων όταν πρόκειται για εξαρτημένους εφήβους» γιατί έτσι μαθαίνουν στην πιο κρίσιμη ηλικία ότι μπορούν με μια κάψουλα να σωθούν απ' το αδιέξοδο και το ψυχοπλάκωμα...

... και το δις εξαμαρτείν της «Αυγής»

...Ε, λοιπόν σ' αυτά τα σχόλια η «Αυγή της Κυριακής» (10/7/2005) επιχείρησε να απαντήσει με ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Οι ουσίες υποκατάστασης και ο "Ριζοσπάστης"» (σελ. 31). Αφού κόβει και ράβει τις επισημάνσεις του ΚΚΕ και του «Ρ» όπως τη βολεύει κάνει μια αναδρομή στα υποκατάστατα, όπου αναφέρεται: «Ακόμα και οι υπεύθυνοι του προγράμματος (υποκατάστασης) δεν το θεωρούν πανάκεια, αλλά ένα μέσο που μπορεί αν αξιοποιηθεί σωστά να συντελέσει στον έλεγχο του προβλήματος».

Οταν λοιπόν προτάσεις τον έλεγχο και όχι τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, τότε μοιραία καταλήγεις σε αυθαιρεσίες του τύπου: «Η άποψη της "Αυγής" που λοιδορεί ο "Ρ" για "ιδεολογική εξάρτηση απ' το συμβιβασμό με τις ουσίες, δε λέει τίποτε άλλο από την επιστημονική άποψη για το θέμα... Η αντίθετη άποψη του ΚΚΕ απηχεί την ημιμάθεια και καθυστέρηση».

Και εκτρέπεται σε μια χυδαιότητα: Αποδέχεται την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, όπως κάνει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις θεραπευτικές κοινότητες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας που εκχωρεί την απεξάρτηση σε επιχειρηματίες. Στην αρχή η «Αυγή» το έκανε «γαργάρα», αλλά την Κυριακή (σελ. 8) υιοθέτησε την εμπορευματοποίηση με το εξής φανταστικό επιχείρημα: «Μα η θεραπεία της χρήσης ναρκωτικών θα είναι χρυσοφόρα για τον ιδιώτη, λένε κάποιοι. Γιατί, η θεραπεία των καρκίνων δεν είναι;». Αποθέωση της επιστημονικής προσέγγισης δηλαδή, όταν έχουν καταγγείλει το ΠΔ - και ζητούν την απόσυρσή του - το ΚΕΘΕΑ, το «18 Ανω» και η ΕΙΝΑΠ!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σαν έτοιμοι από καιρό

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης άδραξαν την αφορμή (από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο), για να προωθήσουν τη νέα γενιά «αντιτρομοκρατικών» μέτρων. Η σπουδή, με την οποία κινήθηκαν αμέσως μετά το χτύπημα, δείχνει ότι είχαν μελετήσει από καιρό αυτά τα μέτρα και περίμεναν την «κατάλληλη στιγμή» για να τα φανερώσουν.

Και αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις και τις προτάσεις που έγιναν (ορισμένες από αυτές συζητούνται σήμερα στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ), εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα θύματα της νέας «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας θα είναι τα υπολείμματα των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, που άφησαν οι προηγούμενοι «τρομονόμοι» και οι «τρομοσυμφωνίες».

Και, ασφαλώς, οι ιθύνοντες αυτής της «σταυροφορίας» δεν πρόκειται να σταματήσουν να κρύβουν τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις πίσω από το «φερετζέ» της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», έτσι όπως οι ίδιοι την ορίζουν. Από την άποψη αυτή, το χτύπημα στο Λονδίνο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη «Μαύρη Βίβλο» της «Νέας Τάξης».

Ετσι, όπως και την 11η Σεπτέμβρη του 2001, η τρομοκρατία με τη μορφή τυφλής βίας (ακόμη και ως έκφραση απελπισίας και εκδήλωση κατά της κατάφωρης αδικίας) όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών, αλλά, αντίθετα, τα αντιστρατεύεται. Γίνεται ο κρίκος που συντηρεί το φαύλο κύκλο της κρατικής τρομοκρατίας, γίνεται πηγή από την οποία αρδεύονται οι θεωρίες περί «πολέμου των πολιτισμών».

Τα αθώα θύματα του Λονδίνου, τα προσμετρούμε με τα θύματα από την επιδρομή και την κατοχή στο Ιράκ, τα θύματα από την επιδρομή στο Αφγανιστάν, τα θύματα από την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, τα θύματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, τα θύματα από τους φανερούς και τους ακήρυχτους πολέμους της πείνας, της έλλειψης νερού, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Στα θύματα των επιδιώξεων ενός συστήματος, του καπιταλιστικού, που σαπίζει και γι' αυτό γίνεται ολοένα και πιο βίαιο και επικίνδυνο. Ενός συστήματος, που δε διστάζει πλέον να «θυσιάσει» εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές (ακόμη και μέσα στην «καρδιά» του), για να πετύχει την επιβίωση και την αναπαραγωγή του.

Η αναμέτρηση με αυτό το σύστημα, με όσους αγώνες θα χρειαστούν για την ανατροπή του, φέρνει στο φως τον καινούριο κόσμο, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης των λαών, του σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ