Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρήσιμος και ευχάριστος για τους λίγους

Γρηγοριάδης Κώστας

Προτιμώ να είμαι χρήσιμος παρά ευχάριστος, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ κι επειδή το 'χουν κάνει «καραμέλα» οι υπουργοί της κυβέρνησης, τα στελέχη της ΝΔ και οι κάθε λογής κυβερνητικοί «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης, θέλουμε να εκφράσουμε μια απορία μας: Γιατί αυτή η αντίθεση μεταξύ του «χρήσιμου» και του «ευχάριστου»; Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κάποιος και χρήσιμος και ευχάριστος ταυτόχρονα;

Νομίζουμε πως η απάντηση είναι προφανής. Ασφαλώς και μπορεί. Αλλωστε, αυτό κάνει και ο πρωθυπουργός. Για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, υπέρ των οποίων νομοθετεί σωρηδόν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, και χρήσιμοι είναι, αλλά και ευχάριστοι... Αμφιβάλλει κανείς γι' αυτό;

Αντίθετα, για τα λαϊκά στρώματα και, ακόμη περισσότερο, για τα πλέον ασθενέστερα, μια κυβέρνηση του κεφαλαίου - είτε η σημερινή της ΝΔ είτε η χτεσινή του ΠΑΣΟΚ - μόνο χρήσιμη δεν είναι και, βέβαια, κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Τέτοιες κυβερνήσεις, για τους εργαζόμενους και το λαό, είναι απλώς καταστροφικές...

Φαρισαϊσμοί κυβερνώντων

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τους κρουνούς του κρατικού χρήματος και των επιδοτήσεων από το κράτος βρίσκεται το μεγάλο κεφαλαίο, το οποίο κατά τα λοιπά κόπτεται για τους κανόνες του λεγόμενου «ελεύθερου ανταγωνισμού». Φέτος, μόνο μέσω του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου, οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοκεφαλαιούχοι καρπώθηκαν ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα που φτάνει στα 540 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και το ύψος των «κρατικών επιδοτήσεων», για το οποίο η ΕΕ κατηγορεί την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η υποκρισία της κυβέρνησης, της ΕΕ και όλων όσοι στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου είναι ολοφάνερη. Πολύ περισσότερο, όταν η κυβέρνηση στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» αρνείται ακόμη και την ελεημοσύνη του επιδόματος θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά και την ίδια στιγμή οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται με πακτωλό χρημάτων...

Οι ταξικοί νόμοι

Στην «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης «έριξε το μπαλάκι» ο υπουργός Δικαιοσύνης για την κλήση σε απολογία στελεχών του ΠΑΜΕ, μεταξύ των οποίων και του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα, επειδή πρωτοστάτησαν στην απεργία της 26ης Ιουλίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας ενήργησε νόμιμα και μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων του. Μα ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα. Οι εισαγγελείς πάντα «νόμιμα» και πάντα «μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων τους» κυνηγάνε τους πρωτοπόρους εργάτες, διώκουν τους συνδικαλιστές, χτυπούν το «δικαίωμα» στην απεργία. Πώς γίνεται όμως και δεν κάλεσαν ποτέ και πουθενά σε απολογία κάποιο βιομήχανο, «μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων τους»; Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι η «νομιμότητα» είναι πάντα κατά του εργάτη και υπέρ των βιομηχάνων. Και αυτοί που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους και τους εφαρμόζουν έχουν όνομα, ανήκουν σε συγκεκριμένα κόμματα.

Η ευθύνη, λοιπόν, για τέτοιου είδους διώξεις ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας. Ο ίδιος μάλιστα ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, για να δικαστεί μαζί με τους άλλους συνδικαλιστές, σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη. Κάνοντας καθαρό ότι οι κομμουνιστές δε θα οχυρωθούν πίσω από καμιά ασυλία, όταν πρόκειται να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στην απεργία και να υπερασπίσουν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα.

Αποδοκίμασαν τους συμβιβασμένους

«Κι εσείς νομίζετε ότι θα πάμε να βρούμε ανθρώπους που ξεπουλάνε τους εργαζόμενους στα τραπέζια του διαλόγου;»... Οι ίδιες οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ έβαλαν στη θέση του τον Αλ. Καλύβη, προχτές, όταν ο τελευταίος εμφανίστηκε δήθεν.. ανήσυχος για την κινητοποίησή τους και τις προέτρεψε «να αποκτήσουν επαφή με τη ΓΣΕΕ», ρωτώντας «πονηρά», μάλιστα, τις εργάτριες αν έχουν συστήσει «καμιά επιτροπή» και «ξεχνώντας» το ταξικό κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας. Κι όλα αυτά, όταν λίγο πριν, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης, στη συνάντηση που είχε προηγηθεί με τον υφυπουργό Απασχόλησης, για τα «Κλωστήρια Πρεβέζης», παζάρευε τις απολύσεις που ο Αργυρός κι η κυβέρνηση πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν.

Η κατακραυγή των εργαζομένων ανάγκασε τον Καλύβη να φύγει. Παραμένει το γεγονός, όμως, του περίσσιου θράσους των συμβιβασμένων ηγετών του συνδικαλιστικού κινήματος. Η πείρα βέβαια των εργαζομένων γίνεται όλο και πιο πλούσια. Και βεβαιώνει αυτό ακριβώς που οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ διαδήλωσαν και πάλι προχτές: Το μέλλον τους δε βρίσκεται στο δρόμο της συναίνεσης και του συμβιβασμού, αλλά σ' αυτόν του ενωμένου ταξικού αγώνα.

Στα ιμπεριαλιστικά γρανάζια

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων βδομάδων, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επαναφέρουν στην επικαιρότητα το κυπριακό πρόβλημα και οδηγούν σε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα:

- Η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, με δεδομένη τη δήλωσή της ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κύπρο, που είναι ήδη μέλος της Ενωσης.

- Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πιστή στο «δόγμα» της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με κάθε κόστος, όπως το εφάρμοσε, καθ' υπόδειξη της Ουάσιγκτον, και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

- Το Κυπριακό, αντίθετα με τα όσα υποστήριζαν οι θιασώτες της ΕΕ, δηλαδή όλα τα κόμματα - εκτός του ΚΚΕ - δεν επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το Κυπριακό, λοιπόν, όχι μόνο δεν επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά, αντίθετα, με τα νέα δεδομένα, αποκτά κάποιες ακόμη πτυχές, μέσα στις οποίες ήδη κρύβονται ενδοευρωπαϊκοί, αλλά και ευρωατλαντικοί ανταγωνισμοί.

Οι «αντιδράσεις» σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι οποίες όψιμα απασχόλησαν, κατά κύριο λόγο, τη γαλλική κυβέρνηση, δεν προέρχονται από την πάγια, σαφή και αμετάβλητη τουρκική στάση για το Κυπριακό. Η θέση της Τουρκίας και όταν οι εταίροι ομόφωνα αποφάσισαν πως εκπληρώνει τους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης και όρισαν την 3η Οκτώβρη 2005 για την εκκίνηση της διαδικασίας ήταν η ίδια με τη σημερινή. Η δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με τις χώρες της ΕΕ δε σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου, ήταν απλώς η αφορμή για τη διατύπωση αυτών των «αντιδράσεων». Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού:

- Στους προεκλογικούς και άλλους εσωτερικούς υπολογισμούς σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία.

- Στην υποχώρηση της αισιοδοξίας για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού «Συντάγματος».

- Στα ίχνη των γεωπολιτικών ευρωατλαντικών ανταγωνισμών, που προς το παρόν εκφράζονται κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία.

Είναι προφανές ότι ο σκεπτικισμός κάποιων εταίρων, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δεν πηγάζει από κάποια σθεναρή θέση τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούν να πουν ένα καθαρό «ναι» στην ένταξη της Τουρκίας, όπως δεν μπορούν, για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων, να πουν και «όχι». Και χρησιμοποιούν ως αφορμή το Κυπριακό, για να δικαιολογήσουν αυτήν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Η Γαλλία, π.χ., εξέφρασε την αντίθεσή της στη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, που δήλωνε ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο δε συνιστά αιτία για να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ενταξιακής της πορείας, αλλά ήδη ευθυγραμμίστηκε με τους Βρετανούς.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που επιμένει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και των Ελληνοτουρκικών, χρησιμοποιώντας και τη διαδικασία των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, έχει επανειλημμένως διαψευστεί. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική που εντάσσει το Κυπριακό, αλλά και τα Ελληνοτουρκικά, στο έδαφος των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των λαών Ελλάδας και Κύπρου.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Τα αεροπορικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, απ' όσα βλέπετε και ακούτε στις τηλεοπτικές συζητήσεις και στα δελτία ειδήσεων των τελευταίων ημερών ή διαβάζετε στις εφημερίδες, έχετε καταλάβει γιατί η «Ολυμπιακή Αεροπορία» οδεύει προς την εκκαθάριση εν λειτουργία και, με άλλα λόγια, στο ξεπούλημα με το κομμάτι;

Μη βιαστείτε και μας πείτε ότι φταίει η κακοδιαχείριση, η ρουσφετολογία και η ικανοποίηση «ημετέρων», κλπ., κλπ., γιατί, τότε, θα έπρεπε να είχαν την ίδια κατάληξη ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ και οι άλλες πρώην ΔΕΚΟ. Εκτός και έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι και σ' αυτές γίνονταν και γίνονται τα ίδια, όπως και στην «Ολυμπιακή»...

Δε λέμε, όλα τα παραπάνω, και έγιναν, και έπαιξαν το ρόλο τους, για τη σημερινή κατάληξη, αλλά ο βασικός παράγοντας βρίσκεται στη συναποφασισμένη στις Βρυξέλλες ευρωενωσιακή πολιτική «απελευθέρωσης» των αεροπορικών μεταφορών. Με άλλα λόγια, στην πολιτική προώθησης της συγκέντρωσης του κλάδου στα χέρια λίγων «γιγάντων του αέρα».

Κι επειδή η πολιτική των «απελευθερώσεων» - μαζί με τα «αδελφάκια» τους, του επιχειρηματικού ανταγωνισμού, της μείωσης του εργασιακού κόστους, κλπ., κλπ. - δεν εφαρμόζεται μόνο στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά παντού, έχει συγκεκριμένη ευρωενωσιακή καταγωγή, φέρει συγκεκριμένες υπογραφές και αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ευρωμονόδρομου, μάλλον υποχρεώνει όλους τους εργαζόμενους να σκεφτούν πολύ περισσότερο τις τρέχουσες εξελίξεις και να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο καυγάς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σχετικά με το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάντια της «Ολυμπιακής», συνεχίζεται αμείωτος. Κι απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, βασανίζοντας τη νοημοσύνη και δοκιμάζοντας την υπομονή όλων μας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αραγε, δε φτάνουν όλα όσα έχουν ήδη πει, ο ένας σε βάρος του άλλου, για να τους γυρίσουν μια και καλή την πλάτη οι εργαζόμενοι;

Αντιδραστικές προτάσεις

Η προχτεσινή παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Πρώτον, γιατί οι προτάσεις αυτές είναι βαθιά αντιλαϊκές και αντιδραστικές, ακόμη περισσότερο κι από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Το εκπαιδευτικό... όραμα του ΠΑΣΟΚ, συνίσταται με δυο λόγια στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, στην κατηγοριοποίηση σχολείων και ανωτάτων ιδρυμάτων (ανάλογα με τον «πλούτο» της περιφέρειας, του δήμου, της γειτονιάς και την εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης) και πρόγραμμα μαθημάτων, που οδηγεί κατ' ευθείαν στη δημιουργία αμόρφωτου - ευέλικτου εργατικού δυναμικού, πειθήνιου στις απαιτήσεις της αγοράς, όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο χτεσινός «Ρ». Δεύτερον, γιατί η Παιδεία - όπως έχει δηλώσει δημόσια και πολλές φορές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - αποτελεί τον βασικό μοχλό της γενικότερης πολιτικής της και του... οράματός της για την ανάπτυξη της χώρας. Και τρίτον, γιατί ο τομέας της Παιδείας αποτελεί τον μοναδικό, για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα, προχώρησε στη δημοσιοποίηση κάποιων συγκεκριμένων προτάσεων.

Επομένως, ο καθένας και ιδιαίτερα όσοι εργαζόμενοι στηρίζουν ακόμη τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ, καλούνται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Φέρει τις υπογραφές τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια κι έχει ανάψει ο καυγάς μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για το θέμα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και ποιος ευθύνεται περισσότερο για τη σημερινή κατάληξη, σας συνιστούμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα για τα οποία τσακώνονται. Στα τελευταία, θα ακούσετε πολλά και διάφορα, για ρουσφετολογίες, μίζες, κακοδιαχείριση, τακτοποίηση «ημετέρων», αποτυχημένα προγράμματα «εξυγίανσης», πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια που χάθηκαν... μυστηριωδώς, ακόμη και για «συνδικαλιστική τρομοκρατία» (διάβαζε: κυβερνητικό συνδικαλισμό). Ισως και άλλα, που τούτη τη στιγμή μάς διαφεύγουν...

Και δε λέμε πως όλ' αυτά κι ακόμη περισσότερα δεν έχουν γίνει απ' όλες τις μέχρι σήμερα «γαλαζιο-πράσινες» κυβερνήσεις. Σας βεβαιώνουμε, όμως, ότι δεν πρόκειται να ακούσετε ούτε λέξη, τόσο από το ένα, όσο και από το άλλο κόμμα, για την ευρωενωσιακή πολιτική της «απελευθέρωσης των αερομεταφορών», που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90 και έχει πρώτιστο στόχο τη συγκέντρωση των αερογραμμών σε λίγα χέρια μεγάλων μονοπωλίων και πολυεθνικών. Κι από κοντά, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη μείωση του κόστους των αερομεταφορών και τη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ασφάλεια των πτήσεων κλπ. Καθόλου τυχαία, βέβαια. Η πολιτική αυτή, η οποία πρωτίστως ευθύνεται για τη σημερινή κατάληξη, φέρει από κάτω τις υπογραφές και των δυο κομμάτων. Αυτή προωθούν και εφαρμόζουν τόσα χρόνια τώρα και συνεχίζουν και σήμερα.

Η ... ισότητα του Μάνου

Βέβαια, έχει ...δίκιο ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μάνος. Η κυβέρνηση και το κράτος πρέπει να έχουν την ίδια συμπεριφορά και αντιμετώπιση σε όλους όσοι χάνουν τη δουλιά τους από τα λουκέτα, που βάζουν οι κάθε λογής επιχειρηματίες. Στον Καιάδα της φτώχειας και της ανεργίας πετιούνται οι εργαζόμενοι της «ΠΑΛΚΟ», του «Λαναρά», των «Κλωστηρίων Πρεβέζης», των «Σωληνουργείων Κορίνθου» και τόσων άλλων επιχειρήσεων; Το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Πρέπει να υπάρχει ισότητα...

Και να 'στε σίγουροι ότι θ' ακούσουμε και θα δούμε ακόμη χειρότερα, όσο οι εργαζόμενοι - είτε βρίσκονται στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε βασανίζονται να βρουν δουλιά -εναποθέτουν τις ελπίδες και τη ζωή τους στους κάθε λογής Μάνους και τους λοιπούς πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Οσο δεν ενώνονται, προτάσσοντας τα ταξικά συμφέροντά τους και βάζοντας στο περιθώριο τα διχαστικά και διασπαστικά κηρύγματα των κάθε λογής εχθρών και «φίλων». Οσο δεν αποφασίζουν να πάρουν στα χέρια τους τον παραγόμενο από τους ίδιους τεράστιο πλούτο, στέλνοντας τους κεφαλαιοκράτες και το απάνθρωπο σύστημά τους στα αζήτητα της ιστορίας...

Αλογοσκούφης, όπως Κίρχοφ...

Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί στη Γερμανία, λίγες ημέρες πριν τις εκεί εκλογές, σχετικά με την πρόταση του Πάουλ Κίρχοφ - προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών σε ενδεχόμενη νίκη των χριστιανοδημοκρατών - για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολογίας 25% στα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα, με τις σχετικές ειδήσεις, οι Γερμανοί ψηφοφόροι υποδέχτηκαν αρνητικά τη συγκεκριμένη πρόταση και οι χριστιανοδημοκράτες έχασαν κρίσιμους πόντους στην εκλογική μάχη.

Αναφέρουμε το γεγονός, επειδή στο ίδιο μέτρο προσανατολίζεται και η κυβέρνηση της ΝΔ και, ήδη, προς την κατεύθυνση αυτή οδηγούν οι σχετικές εξαγγελίες, περί μείωσης το 2007 των ανώτερων φορολογικών συντελεστών. Μάλιστα, ο επί των Οικονομικών υπουργός Γ. Αλογοσκούφης - εισηγητής της συγκεκριμένης πρότασης - υποστηρίζει στα σοβαρά, ότι με την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή, θα ελαφρυνθούν φορολογικά τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα... Η ουσία της πρότασης, βέβαια, συνιστά ένα ακόμη προκλητικό δώρο στους κατόχους μεγάλων εισοδημάτων, δεδομένου ότι αυτοί θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι. Και συγκεκριμένα, όσοι σήμερα φορολογούνται με 40%, ενώ στο παρελθόν - τη δεκαετία του '80 - φορολογούνταν με 60-65% ή και 70%.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Από σήμερα στο Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, 31 χρόνια μετά, παραμένει εξαιρετικά σύγχρονο. Αυτό έδειξαν οι εκατοντάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που «απλώθηκαν» σε πόλεις και χωριά, σε τόπους δουλιάς, σε πανεπιστήμια, σε γειτονιές, σ' όλη τη χώρα. Εκεί όπου η αγωνία κι η αγανάκτηση, ο προβληματισμός, οι σκέψεις του νέου εργάτη, του φοιτητή, του σπουδαστή, του νεαρού γονιού, και όχι μόνο, κατατέθηκαν όχι για να σκορπίσουν σαν λόγια του αέρα, αλλά για να βγουν συμπεράσματα, να σφυρηλατηθεί η αντίσταση. Να στοχοπροσηλωθεί ο αγώνας. Το Φεστιβάλ αντλεί το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα πρώτα και κύρια από την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, από τη βαθιά πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός δε «φτιασιδώνεται», ότι η εργατική τάξη πρέπει να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης και να οικοδομήσει τη δική της κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Και σ' αυτή την υπόθεση η νεολαία έχει το δικό της ρόλο, τη δική της θέση.

Τριάντα ένα χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ ωρίμασε, μεγάλωσε, αλλά πάντα είναι μέλημα βασικό της ΚΝΕ να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Κάτι που αντανακλάται και στις φετινές προσπάθειες, ώστε το περιεχόμενο, η πολιτιστική δραστηριότητα, η ίδια η αισθητική του Φεστιβάλ να υπηρετούν καλύτερα το πολιτικό του μήνυμα. Να είναι ένας πραγματικός πυρήνας προβληματισμού για την αλήθεια που πρέπει «να μάθουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο». Την αλήθεια που αναδεικνύει τη δύναμη των λαών, το καθήκον και τη θέση της νεολαίας, εκεί ακριβώς που ορίζει ο μονόδρομος της ευθείας σύγκρουσης με όσα απειλούν τις ανάγκες και τα δικαιώματά της: Στην πρωτοπορία των αγώνων, στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Η γιορτή που ξεκινάει σήμερα, φωτίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη για τη νέα γενιά. Με τη συζήτηση, το τραγούδι, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το παιχνίδι, με το κέφι της νιότης, με όλα αυτά που συνθέτουν μια πραγματικά μεγάλη γιορτή. Είναι πολιτική γιορτή. Γιορτή των κομμουνιστών, που ειδικά τώρα στρέφουν επίμονα το βλέμμα τους στη νέα γενιά, συζητούν για τα προβλήματα, τις ανάγκες της, για τη δράση του Κόμματος της εργατικής τάξης στη νεολαία. Και στο Φεστιβάλ συναντιούνται οι νέοι με τους κομμουνιστές. Από σήμερα και για τέσσερις μέρες το ραντεβού είναι στα Ιλίσια.

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα είμαστε εκεί αντάμα μ' αυτούς τους νέους κομμουνιστές, που με τη δράση τους συμβάλλουν και αυτοί στην αποκάλυψη της ενοχής του καπιταλισμού για την εξαθλίωση, την ανεργία, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα, όλα αυτά που εγκλωβίζουν κάθε εργαζόμενο, κάθε ηλικίας, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Και μαζί τους, «μπλέκουμε» το τραγούδι, το θέατρο, το βιβλίο και την αθλητική άμιλλα, τη γόνιμη κουβέντα και το σκίτσο, με τον αγώνα ενάντια στην κοινωνία που έχει θεμέλιό της την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με τον αγώνα για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ