Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Από σήμερα στο Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, 31 χρόνια μετά, παραμένει εξαιρετικά σύγχρονο. Αυτό έδειξαν οι εκατοντάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που «απλώθηκαν» σε πόλεις και χωριά, σε τόπους δουλιάς, σε πανεπιστήμια, σε γειτονιές, σ' όλη τη χώρα. Εκεί όπου η αγωνία κι η αγανάκτηση, ο προβληματισμός, οι σκέψεις του νέου εργάτη, του φοιτητή, του σπουδαστή, του νεαρού γονιού, και όχι μόνο, κατατέθηκαν όχι για να σκορπίσουν σαν λόγια του αέρα, αλλά για να βγουν συμπεράσματα, να σφυρηλατηθεί η αντίσταση. Να στοχοπροσηλωθεί ο αγώνας. Το Φεστιβάλ αντλεί το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα πρώτα και κύρια από την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, από τη βαθιά πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός δε «φτιασιδώνεται», ότι η εργατική τάξη πρέπει να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης και να οικοδομήσει τη δική της κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Και σ' αυτή την υπόθεση η νεολαία έχει το δικό της ρόλο, τη δική της θέση.

Τριάντα ένα χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ ωρίμασε, μεγάλωσε, αλλά πάντα είναι μέλημα βασικό της ΚΝΕ να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Κάτι που αντανακλάται και στις φετινές προσπάθειες, ώστε το περιεχόμενο, η πολιτιστική δραστηριότητα, η ίδια η αισθητική του Φεστιβάλ να υπηρετούν καλύτερα το πολιτικό του μήνυμα. Να είναι ένας πραγματικός πυρήνας προβληματισμού για την αλήθεια που πρέπει «να μάθουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο». Την αλήθεια που αναδεικνύει τη δύναμη των λαών, το καθήκον και τη θέση της νεολαίας, εκεί ακριβώς που ορίζει ο μονόδρομος της ευθείας σύγκρουσης με όσα απειλούν τις ανάγκες και τα δικαιώματά της: Στην πρωτοπορία των αγώνων, στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Η γιορτή που ξεκινάει σήμερα, φωτίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη για τη νέα γενιά. Με τη συζήτηση, το τραγούδι, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, το παιχνίδι, με το κέφι της νιότης, με όλα αυτά που συνθέτουν μια πραγματικά μεγάλη γιορτή. Είναι πολιτική γιορτή. Γιορτή των κομμουνιστών, που ειδικά τώρα στρέφουν επίμονα το βλέμμα τους στη νέα γενιά, συζητούν για τα προβλήματα, τις ανάγκες της, για τη δράση του Κόμματος της εργατικής τάξης στη νεολαία. Και στο Φεστιβάλ συναντιούνται οι νέοι με τους κομμουνιστές. Από σήμερα και για τέσσερις μέρες το ραντεβού είναι στα Ιλίσια.

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή θα είμαστε εκεί αντάμα μ' αυτούς τους νέους κομμουνιστές, που με τη δράση τους συμβάλλουν και αυτοί στην αποκάλυψη της ενοχής του καπιταλισμού για την εξαθλίωση, την ανεργία, την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα, όλα αυτά που εγκλωβίζουν κάθε εργαζόμενο, κάθε ηλικίας, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Και μαζί τους, «μπλέκουμε» το τραγούδι, το θέατρο, το βιβλίο και την αθλητική άμιλλα, τη γόνιμη κουβέντα και το σκίτσο, με τον αγώνα ενάντια στην κοινωνία που έχει θεμέλιό της την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με τον αγώνα για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ