Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τώρα πιέζουν και οι Γάλλοι

«Η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί από τη Λευκωσία να δεχτεί το κείμενο της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτό δηλώνει ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκωσία, Αντελέν ντε Λα Τουρντιπέν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ».

Στη συνέντευξή του, ο Γάλλος διπλωμάτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Το τελευταίο κείμενο της αντιδήλωσης, που θα συζητηθεί, στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός.

- Η Λευκωσία πρέπει να εμπιστευτεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, «διαφορετικά δεν έχει λόγο να είναι μέλος της λέσχης».

- Η αντιδήλωση δεν είναι κυπριακό έγγραφο, αλλά ευρωπαϊκό. Είναι πολιτική διακήρυξη και όχι ασφαλιστήριο με ρήτρες και κυρώσεις.

- Και η Κύπρος επέμενε για την έναρξη των ενταξιακών της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Αντελέν ντε Λα Τουρντιπέν αναφέρει πως η Γαλλία διαβουλεύτηκε με όλους τους εταίρους και με την Κύπρο και την Ελλάδα, τον περασμένο Αύγουστο. «Η διαπίστωση», προσθέτει, «ήταν ότι και η Αθήνα και η Λευκωσία επιθυμούσαν, διακαώς, την έναρξη των ενταξιακών της Αγκυρας». Τέλος, ο Γάλλος πρεσβευτής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως «δεν μπορούσαμε εμείς να είμαστε πιο Κύπριοι από τους Κυπρίους».

Δε σχολιάζει η κυπριακή κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη, ο οποίος ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί από τη Λευκωσία να δεχτεί την αντιδήλωση και ότι το τελευταίο προσχέδιο είναι ο καλύτερος συμβιβασμός.

«Είναι θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης και του πρέσβη, δε θα τις αξιολογήσω», περιορίστηκε να αναφέρει ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Οπως δήλωσε, η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, για να καταστεί ικανοποιητική η αντιδήλωση των «25».

Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η παρέμβαση της Γαλλίας εισήγαγε κάποια θετικά στοιχεία, αλλά στο σύνολό του το κείμενο της αντιδήλωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ικανοποιητικό. «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και δε θα ήταν σωστό να κάνω περαιτέρω σχόλια», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

Δηλώσεις Ιακώβου

Αμφιβολίες για το κατά πόσον το προσχέδιο αντιδήλωσης των «25» στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κύπρου θα είναι το τελικό κείμενο, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας εξέφρασε την άποψη πως το κείμενο, που κυκλοφόρησε χτες στις Βρυξέλλες και θα τεθεί ενώπιον της συνεδρίασης της ΚΟΡΕΠΕΡ το απόγευμα, δε θα έχει τη μορφή «πάρτε το ή αφήστε το».

Ο κύριος Ιακώβου, αφού επανέλαβε τις επικρίσεις εναντίον της βρετανικής προεδρίας για τη στάση της, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της, μέσα από διαπραγματεύσεις και με τη διατύπωση των θέσεών της».

Σε ερώτηση, αν η Λευκωσία θα ασκήσει «βέτο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, απάντησε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και της προεδρίας, αλλά και των άλλων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερντογάν: Κακώς συζητάμε

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε με δριμύτητα τη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ και δήλωσε ότι δε συνάδει με τη διπλωματική ηθική.

«Η Τουρκία εκπλήρωσε τα (πολιτικά) κριτήρια της Κοπεγχάγης, δουλεύοντας μέρα - νύχτα... και τώρα, έπειτα απ' όσα κάναμε, τίθεται ακόμη το ερώτημα εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν ή όχι», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του αργά χτες τη νύχτα στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή. «Το να τίθενται στην Τουρκία ορισμένα θέματα που δεν έχουν καμία σχέση δε συνάδει με τη διεθνή διπλωματική ηθική», είπε.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε επιστολή του προς τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, την καλεί να παρακινήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη διευθέτηση του Κυπριακού και όχι να ασκεί πίεση στην Τουρκία. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι η άσκηση πίεσης στην Τουρκία θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την κατεύθυνση μη επίτευξης λύσης του Κυπριακού. Σημείωσε ότι στην επιστολή του προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών εκθέτει τις θέσεις και απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέροντας ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Η επιμονή της ΕΕ, ώστε η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, θέτει αδιέξοδο στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για λύση και σταματά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ούτε χτες τα βρήκαν στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες συνεχίστηκε η συζήτηση και η σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση, που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ανταπάντησης στη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιούλη.

Η χτεσινή συζήτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, έγιναν βήματα προόδου προς μία σαφή ευρωπαϊκή αντιδήλωση. Ωστόσο, στο στάδιο αυτό δεν κατέστη δυνατό να υιοθετηθεί το τελικό κείμενο.

Η επόμενη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ