Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στην πρώτη γραμμή του «τρομοκρατικού πολέμου»

Αποψη από τη Διάσκεψη Κορυφής

Associated Press

Αποψη από τη Διάσκεψη Κορυφής
Τη συστράτευση της κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», επιβεβαίωσε με πανηγυρικό τρόπο ο Κ. Καραμανλής με τη χτεσινή ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χαϊδεύοντας τα αυτιά του παρακαθήμενου Αμερικανού προέδρου, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά συντάχθηκε με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το «μεταρρυθμισμένο» ΟΗΕ προκειμένου να νομιμοποιήσουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο Κ. Καραμανλής ξεκινώντας από την αφετηρία ότι «η τρομοκρατία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την ειρήνη και ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών», υιοθέτησε όλες τις τρομο-διακηρύξεις και σχέδια που προωθούνται προς υπογραφή στην 60ή ΓΣ του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την υιοθέτηση «μιας νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απαγόρευση της υποκίνησης για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», ομολογώντας ταυτόχρονα έμμεσα πως στοχεύει στην απαγόρευση ακόμα και της ελευθερίας του λόγου! «Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η Απόφαση αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθιερωμένες αρχές που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και της αρχής της μη επαναπροώθησης», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η υπογραφή από τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ της «διεθνούς σύμβασης καταστολής πυρηνικής τρομοκρατίας» και η υιοθέτηση μιας «συνολικής σύμβασης κατά της τρομοκρατίας», αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της προληπτικής παρέμβασης (και με στρατιωτικά μέσα;) του ΟΗΕ για την πρόληψη των συγκρούσεων, επισημαίνοντας ότι "η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας". Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης», ενώ υιοθέτησε την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ «για την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική».

Στις «νέες απειλές και προκλήσεις» συμπεριέλαβε την «ακραία φτώχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη, τις θανάσιμες επιδημίες και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος», χωρίς βέβαια να αναφέρει τον ένοχο, καθώς και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, ξεχνώντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι οι μεγαλύτεροι έμποροι όπλων.

Νωρίτερα συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοίμαζαν το κλίμα χαρακτηρίζοντας «ιστορική για την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή» τη χτεσινή συμμετοχή και ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ ο Κ. Καραμανλής είχε επαφές με αρχηγούς κρατών, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος του Μεξικού, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ.ά. Η πρώτη συνάντησή του ήταν με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ των άλλων το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Σε άρθρο του ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης ο Κ. Καραμανλής τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις», εκφράζοντας τη βούλησή του να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των πολέμων της νέας τάξης. «Η Ελλάδα απέναντι στην πρόσκληση, που τίθεται στους λαούς της, για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να διανοίξουμε τους νέους δρόμους, που επιτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα, δηλώνει δυναμικά παρούσα και έτοιμη να τεθεί στην πρωτοπορία της κοινής προσπάθειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ αναφέρει ότι υποστηρίζει την «οργανωτική αναδιάρθρωση του οργανισμού, που θα του επιτρέψει, με μια νέα δυναμική και ενισχυμένη νομιμοποίηση στη διεθνή κοινότητα και στις συνειδήσεις των πολιτών του κόσμου, να ανταποκριθεί στους στόχους και στο όραμα, που περιγράφονται στην ιδρυτική του διακήρυξη».

Οι αποφάσεις

Με την ομόφωνη ψήφιση δύο αποφάσεων για την «εξάλειψη της προτροπής σε τρομοκρατικές πράξεις» και την αποτροπή των πολέμων (ιδιαίτερα στην Αφρική) ξεκίνησε χτες το έργο του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Νωρίτερα η 60ή Διάσκεψη Κορυφής του οργανισμού στη Ν. Υόρκη άρχιζε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να εκφράζει τη «λύπη» του για την αποτυχία των μελών να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο «μεταρρυθμίσεων» και «ουσιαστικών» αλλαγών. Χαρακτήρισε δε ως χειρότερη την αδυναμία», την ασυμφωνία πάνω στο διεθνή αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής...

Ο Ανάν είδε ως «καλό» νέο τη δήθεν «απόφαση» των χωρών - μελών του ΟΗΕ να καταπολεμήσουν τάχα τη «φτώχεια και την πείνα» στις αναπτυσσόμενες χώρες τουλάχιστον κατά το ήμισυ ως το 2015. Ωστόσο, ο Τζ. Ου. Μπους που ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που πήραν τη σκυτάλη στο βήμα του ομιλητή, έδωσε ένα στίγμα για το πώς οι ΗΠΑ σκέφτονται την «καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας»: Μέσω του «ανοίγματος των αγορών για όλους τους αγρότες στον κόσμο», της «απελευθέρωσης του εμπορίου» και της κατάργησης οιασδήποτε κρατικής βοήθειας, επιδοτήσεων κλπ. στους αγρότες. (Ο ίδιος είπε αόριστα πως θα σταματήσει στις ΗΠΑ τις αγροτικές επιδοτήσεις, τους δασμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κλπ...). Ο Τζ. Ου. Μπους πρόταξε βέβαια πάνω απ' όλα την «εξάλειψη της τρομοκρατίας» καλώντας στη συνέχεια τις άλλες χώρες να υποστηρίξουν μία (ρωσικής έμπνευσης) διεθνή συμφωνία για την ποινικοποίηση της απόπειρας κατοχής ραδιενεργών υλικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ