Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ
«Δε θα αφοπλίσουμε το κράτος»

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, μάρτυρας εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ενώ καταθέτει στο δικαστήριο
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, μάρτυρας εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ενώ καταθέτει στο δικαστήριο
Αν και οι νομικοί εκπρόσωποι του κράτους είπαν στη χτεσινή συζήτηση στο Πρωτοδικείο των ασφαλιστικών μέτρων που ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» κατά των καμερών που είχαν εγκατασταθεί με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι πια δε λειτουργούν, η όλη τους επιχειρηματολογία, αλλά η και η κυνική ομολογία ενός εκ των συνηγόρων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, έπεισαν για το αντίθετο. «Δε θα αφοπλίσουμε το κράτος», είπε ο νομικός του εκπρόσωπος, παρομοιάζοντας τους ηλεκτρονικούς χαφιέδες με το όπλο του αστυφύλακα που μπορεί μεν να στραφεί και κατά του πολίτη, παρ' όλα αυτά δεν του το παίρνουμε γιατί του χρειάζεται στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η παρουσία των καμερών είναι αντίθετη με την προστασία του ιδιωτικού βίου και των προσωπικών δεδομένων, ενώ οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν τηρείται. Εξάλλου σήμερα, με πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, χρησιμοποιούνται στην παρακολούθηση συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων. Τέλος, ουδείς γνωρίζει πού χρησιμοποιείται το υλικό που συγκεντρώνεται. Αυτά ήταν τα βασικά επιχειρήματα κατά της χρήσης των καμερών όπως αναπτύχθηκαν από τους συνηγόρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» με την επιπρόσθετη επισήμανση πως ήδη το Πρωτοδικείο της Πάτρας έχει διατάξει την αποκαθήλωσή τους από την πόλη.

Οι εκπρόσωποι του κράτους αφού δήλωσαν ότι οι κάμερες που εγκαταστάθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε λειτουργούν, προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά λέγοντας πως σε λειτουργία είναι άλλες κάμερες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΟΑΣΑ που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Οταν όμως τους τέθηκε το ερώτημα γιατί το υπουργείο δεν τις κατεβάζει, απάντησαν πως το σύστημα ακόμα δεν έχει παραληφθεί από τον προμηθευτή και αν τις κατεβάσουν το Δημόσιο θα πληρώσει τεράστια ποσά σ' αυτόν.

«Το θέμα είναι πώς ξέρουν οι αιτούντες την αποκαθήλωση των καμερών ότι αυτές δε λειτουργούν;» ρώτησε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου. «Να αποδείξουν οι αιτούντες ότι οι κάμερες λειτουργούν», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Δημοσίου.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, που κατέθεσε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είπε μεταξύ άλλων ότι στο κέντρο της Αθήνας, στον πεζόδρομο της Ερμού υπάρχουν κάμερες που είναι στραμμένες προς τους πεζούς και στο σημείο που βρίσκονται, ενώ τίποτα δεν μπορεί να προσφέρουν στη διαχείριση της κυκλοφορίας, μπορούν όμως να καταγράφουν τους διαδηλωτές ή τους συγκεντρωμένους έξω από το εκεί ευρισκόμενο υπουργείο. Ακολούθως πρόσθεσε ότι στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει πει πως οι κάμερες μπορούν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος, γι' αυτό και δεν πρέπει να πάψουν να λειτουργούν.

Το βάρος της απόδειξης, του ότι οι κάμερες δε χρησιμοποιούνται σε βάρος των πολιτών, είναι σε αυτούς που τις έχουν και όχι σε αυτούς που πλήττονται από τη λειτουργία τους, είπε ο καθηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, που επίσης κατέθεσε εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

Υπέρ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατέθεσε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ, διοικητής της Τροχαίας Αττικής, Αντώνης Βιτωράκης, που σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Δικαστηρίου κατ' αρχήν είπε ότι οι κάμερες χρησιμοποιούνται από την Τροχαία μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Σε επόμενη όμως ερώτηση της έδρας για το τι θα κάνει ο μάρτυρας αν δει μέσα από τις κάμερες να διαπράττεται ένα έγκλημα. «Θα ενημερώσω την Εισαγγελία», απάντησε ο ταξίαρχος. «Κάνοντας χρήση απαγορευμένου μέσου» σχολίασε ο δικαστής.

Σε ερώτηση συνηγόρου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για το αν οι κάμερες μπορούν σήμερα να λειτουργήσουν με το πάτημα ενός κουμπιού, ο μάρτυρας απάντησε θετικά. Στην επόμενη ερώτηση του δικηγόρου σε ποιανού τα χέρια είναι σήμερα το σύστημα παρακολούθησης, ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ είπε ότι οι κάμερες είναι στα χέρια του προμηθευτή.

Με άλλα λόγια οι ηλεκτρονικοί χαφιέδες, που κατά τους εκπροσώπους του κράτους δε λειτουργούν, μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ανά πάσα στιγμή από τον προμηθευτή του συστήματος, δηλαδή έναν ιδιώτη!!!

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της διαδικασίας ο πρόεδρος του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα κλήσης γραμματέως για την τήρηση πρακτικών. Ετσι τα όσα ειπώθηκαν δεν καταγράφηκαν πουθενά, πέρα από τις σημειώσεις που κράτησε ο ίδιος ο πρόεδρος. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στους ενδιαφερόμενους την επόμενη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ