Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γνώριζαν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί να ήταν διπλωματική, αλλά ήταν σαφής, η γλώσσα, που χρησιμοποίησε χτες από το Βερολίνο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, καθώς η Ευρώπη βοά για τις διενεργούμενες από τη ΣΙΑ απαγωγές και «μυστικές» αερομεταφορές «υπόπτων για τρομοκρατία», επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να διαψεύσει τις πολλές και συγκεκριμένες καταγγελίες, που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Αρνήθηκε, μάλιστα, να σχολιάσει ακόμη και ανάλογη περίπτωση, που αφορά συγκεκριμένο Γερμανό πολίτη και, αφού τόνισε, ότι θα «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας», αρκέστηκε στην εξής δήλωση: «Σεβόμαστε την κυριαρχία των εταίρων μας».

Τι σημαίνει η δήλωση αυτή; Μόνο σε μια περίπτωση η προαναφερόμενη, ασύδοτη και εγκληματική δραστηριότητα της ΣΙΑ δε συνεπάγεται ωμή και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών κρατών από τις ΗΠΑ. Εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -«εταίροι» των ΗΠΑ γνώριζαν και είχαν συμφωνήσει με όλα όσα έγιναν και, μάλλον, γίνονται ακόμη.

Η παριστάμενη, πάντως, νέα καγκελάριος Αγκελα Μάρκελ σημείωσε, ότι οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, για τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας», αποτελούν μια «καλή βάση» για τη συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικότερα σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών.

Τα σχόλια δικά σας...

Ιδιοι και στη διαπλοκή

Δίκιο έχει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ολα όσα αποκαλύφθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ και την αποπομπή Παλαιοκρασσά, καταρρίπτουν για τα καλά το μύθο της ΝΔ, περί νέας διακυβέρνησης για τη δήθεν μάχη κατά της διαπλοκής. Πράγματι, έτσι είναι. Με άλλα λόγια, αποδείχνεται στην πράξη, πλέον, ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτε να ζηλέψει απ' το ΠΑΣΟΚ, αφού οι επιδόσεις διαπλοκής και διαφθοράς του τελευταίου δεν αμφισβητούνται ούτε καν από την ηγεσία του. Ιδιοι κι απαράλλαχτοι, λοιπόν, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της ολιγαρχίας του πλούτου. Κι όχι μόνο στον «ευρωμονόδρομο» και την προσήλωση στον ατλαντισμό, στην αγορά και τους νόμους της, στις καπιταλιστικές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος του λαού, κλπ., κλπ., αλλά και στη διαπλοκή και τη διαφθορά...

Τεράστιες ελλείψεις

Το πρόβλημα είναι γνωστό στους πάντες και, μάλιστα, από χρόνια. Οπως φαίνεται, όμως, οι διαστάσεις του είναι ακόμη μεγαλύτερες. Μιλάμε για τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία, αυτές ανέρχονταν στις 25.000 έως 28.000 θέσεις. Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη χειρότερα. Σύμφωνα, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ ανέρχεται σήμερα σε 22.472 άτομα και το νοσηλευτικό φτάνει τα 43.248 άτομα. Και δεν ανακοίνωσε, βέβαια, ο κ. υπουργός ακριβή εκτίμηση της κυβέρνησης για τις ελλείψεις, αλλά, παίρνοντας υπόψη ότι η αναλογία ιατρών προς νοσηλευτές στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μεταξύ 1:3 και 1:4 ή και ακόμη περισσότερο, τότε ο καθένας μπορεί να κάνει τους απαραίτητους λογαριασμούς και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχουν και ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Κι αν αναρωτιέστε τι κάνει η κυβέρνηση, μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, σας πληροφορούμε ότι συνεχίζει και κλιμακώνει παραπέρα την ίδια πολιτική με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. ΄Η, με άλλα λόγια, την πολιτική της πολύμορφης ενίσχυσης των κεφαλαιοκρατών εμπόρων της Υγείας. Χάριν της ανάπτυξης, βέβαια. Δηλαδή, της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Και στο ΙΚΑ

Βέβαια, οι ελλείψεις δεν αποτελούν αποκλειστικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε αρκετούς άλλους τομείς. Και - όλως συμπτωματικώς... - όλοι τους έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ. Οι ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες διαπίστωσης και ελέγχου των ασφαλιστικών εσόδων του Ιδρύματος φθάνουν μέχρι και το 50%. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο (του 1997), έπρεπε να έχουν ήδη δημιουργηθεί 13 ελεγκτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν μόνο τέσσερα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα). Και αυτά υπολειτουργούν ή υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Παράδειγμα, το ελεγκτικό κέντρο της Πάτρας, το οποίο εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει ούτε έναν ελεγκτή...

Οπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, η προαναφερόμενη κατάσταση παίζει σημαντικό - τουλάχιστον - ρόλο στην ύπαρξη 500.000 ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται ετησίως σε 1,5 δισ. ευρώ.

Το παράδειγμα της Βενεζουέλας

Οι βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στη Βενεζουέλα, παρ' όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που έβαλαν οι ντόπιες δυνάμεις της αντίδρασης και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, δίνουν νέα μεγάλη νίκη στις επαναστατικές δυνάμεις και δυνατότητα να εμβαθύνουν την μπολιβαριανή διαδικασία. Ο λαός της χώρας, κυρίως τα λαϊκά στρώματα, έδωσαν δυναμικό «παρών» ξέροντας ότι είναι δική τους υπόθεση το να προχωρήσουν οι αλλαγές που ξεκίνησαν το 1998 με τη νίκη του προέδρου Τσάβες, αλλαγές που είναι αισθητές στην καθημερινή ζωή. Είναι τα κοινωνικά προγράμματα για την παιδεία, την υγεία, τις νέες γυναίκες, τους ακτήμονες αγρότες και φυσικά η επανεθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας - η Βενεζουέλα είναι 5η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - πράγμα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της βενεζουελάνικης οικονομίας.

Η αμερικανοκίνητη αντιπολίτευση που επέλεξε το ανοιχτό μποϊκοτάζ των εκλογών ισχυρίζεται τώρα ότι «η εκλογή δε νομιμοποιείται από τον λαό, λόγω της χαμηλής συμμετοχής», το ίδιο ψελλίζει έμμεσα και η αμερικάνικη κυβέρνηση. Βεβαίως αν συμμετείχαν τα αστικά κόμματα και το αποτέλεσμα ήταν ευνοϊκό για τα ίδια, δε θα έθεταν τέτοιο θέμα. Αλλωστε στο επίπεδο του 30% και πιο κάτω (πράγμα όχι σπάνιο για πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική) κινούνταν οι εκλογικές διαδικασίες και την περίοδο που τα αστικά κόμματα μονοπωλούσαν την εξουσία. Αυτά τα κόμματα είναι που ευθύνονται και για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι καν καταγεγραμμένοι σε μητρώα και εκλογικούς καταλόγους. Τότε που κυβερνούσαν αυτό ήταν δημοκρατικό(!!!) και δεν τους ενοχλούσε, σήμερα γίνεται αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας made in USA.

Ετσι κι αλλιώς το πραγματικό γεγονός είναι ένα: ο αυτοαποκλεισμός της αντιπολίτευσης από τις εκλογές δείχνει την αδυναμία της, να αντιπαρατεθεί με το Μπολιβαριανό Μπλοκ της Αλλαγής. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που πρωτοστάτησε στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Τσάβες για δύο μέρες τον Απρίλη του 2002 και που πρωτοστάτησε στο πετρελαϊκό σαμποτάζ. Γι' αυτό και δεν έχει κανένα κύρος στα λαϊκά στρώματα. Η νίκη λοιπόν των επαναστατικών δυνάμεων και ιδιαίτερα η ενδυνάμωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, που εκπροσωπείται στη νέα Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο του Μπλοκ της Αλλαγής, δίνει νέα αισιοδοξία για τις νέες μάχες που σίγουρα θα έρθουν.

Το παράδειγμα της Βενεζουέλας, η συνεχιζόμενη πάλη του λαού της, δείχνει ότι σήμερα δεν αρκεί η πάλη για να διατηρηθούν κάποιες κατακτήσεις αλλά μπαίνει επί τάπητος το ζήτημα της κατάκτησης του συνόλου της εξουσίας. Το ΚΚ Βενεζουέλας θέτει το ζήτημα για την εμβάθυνση των αλλαγών στη μόνη προοπτική που είναι η ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και το άνοιγμα του δρόμου για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τη Βενεζουέλα. Η ταξική πάλη θα είναι σκληρή και η αστική τάξη, οι κεφαλαιοκράτες της χώρας, είναι σίγουρο ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Γι' αυτό και ο βενεζουελάνικος λαός όπως και οι άλλοι λαοί που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, χρειάζονται την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση των επαναστατών όλου του κόσμου.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα συντονισμένα...

ΑΞΙΟΠΡΟΣΕΚΤΟΣ είναι ο συντονισμένος χαρακτήρας της επιχείρησης υποβάθμισης της υπόθεσης Παλαιοκρασσά και των όσων είπε τις μέρες αυτές ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ. Από τον επίτιμο της ΝΔ και τον πρώην πρόεδρό της, Μιλτ. Εβερτ, μέχρι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον Ι. Κ. Πρετεντέρη του «Βήματος».

Εχασε την ψυχραιμία του και παρατράβηξε το θέμα, σημείωσε ο ένας. Εχει μια ηλικία, συμπλήρωσε με νόημα ο άλλος, ενώ ο τελευταίος συμβούλεψε την κυβέρνηση να στείλει τις δηλώσεις Παλαιοκρασσά σε κανέναν γιατρό...

Κι όλ' αυτά, επειδή ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ είπε δημόσια ότι υπήρχε και υπάρχει διαπλοκή στη ΔΕΗ, αναφέροντας και ορισμένα σχετικά παραδείγματα. Κι ας έριξε το ανάθεμα σε ορισμένα πρόσωπα και μόνο, βγάζοντας λάδι την πολιτική, που γεννά, συντηρεί και εκτρέφει τα σχετικά φαινόμενα.

Προφανώς, δεν του συγχωρούν το γεγονός πως η στάση του αποτέλεσε την αφορμή να δημοσιοποιηθεί ο άγριος πόλεμος των μεγάλων συμφερόντων, με λεία τη ΔΕΗ και τον «απελευθερούμενο» τομέα Ενέργειας γενικότερα. Και μαζί του, η ασύδοτη καταλήστευση της δήθεν δημόσιας επιχείρησης από μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις και τους κάθε λογής «εθνικούς προμηθευτές».

Αλλωστε, το ίδιο εννοεί και ο Γ. Παπανδρέου, όταν κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα. Προς την πλουτοκρατία της χώρας κοιτάζει, όταν ασκεί την προαναφερόμενη κριτική και υπόσχεται μια διακυβέρνηση, που δε θα επιτρέπει παρόμοια δυσάρεστα επεισόδια...

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ, πάντως, πρέπει να σημειωθεί η συμβολή της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην επιχείρηση πλαγιοκόπησης και υποβάθμισης της υπόθεσης Παλαιοκρασσά. Κυρίως, επειδή οι διάφοροι εκπρόσωποί της παρουσιάζονται και μιλούν στα τηλεοπτικά κανάλια με ύφος ιδιοκτήτη της επιχείρησης.


Ξέρετε πόσο έχουν πέσει τα κέρδη της ΔΕΗ στην περίοδο του Παλαιοκρασσά, έλεγε και ξανάλεγε τις προάλλες, ένας εξ αυτών. Τόσο πολύ, που μας έκανε να αναρωτηθούμε, μην τυχόν και έχει μετοχές της ΔΕΗ. Σε τέτοια περίπτωση, πάντως, θα έπρεπε να μιλά ως εκπρόσωπος των μετόχων και όχι των εργαζομένων...

Κάλυψη και όχι συγκάλυψη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα περιστατικό ανασφάλιστου μετανάστη με ΕΪΤΖ που να μην του χορηγήθηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα ζήτησε χτες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αμφισβητώντας το σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Και σε ό,τι αφορά στο περιστατικό, ας το αναζητήσει στις συνεδριάσεις του ΔΣ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου συζητήθηκε έγγραφη καταγγελία ανασφάλιστου μετανάστη τον Ιούλη του 2005!

Πέρα απ' αυτό, όμως, υπάρχουν κι άλλα. Για παράδειγμα, το έγγραφο του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αγγελου Χατζάκη, στις 23.11.2005, προς τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), όπου υπογραμμίζεται και το εξής: «Προκύπτει σοβαρό θέμα συνέχισης της αντιρετροϊκής θεραπείας ανασφάλιστων ασθενών, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών (οι οποίοι δε διαθέτουν βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης), μετά την άρνηση των φαρμακείων των νοσοκομείων να εκτελούν συνταγές των υπευθύνων των ΜΕΛ, όταν δεν αναγράφεται ο ασφαλιστικός φορέας». Επίσης, η χτεσινή ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία επιχειρεί να «τα διπλώσει», ψελλίζοντας, όμως, ότι «το πρόβλημα εστιάζεται στην κατηγορία των αλλοδαπών, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα».

Αν δεν κατάλαβε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΛ και οι ανασφάλιστοι ζητούν πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων με φάρμακα και όχι συγκάλυψη του προβλήματος.

Η επιστολή

«Κύριε πρόεδρε

Θερμά συγχαρητήρια. Εύχομαι επιτυχία στο έργο σας.

Γράφω και τις προβλέψεις μου. Η μετοχή θα ανέβει, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με την κατάλληλη πολιτική, για την οποία εν ευθέτω χρόνο θα σας ενημερώσω, θα αυξήσει σημαντικά και τις πωλήσεις της και τα κέρδη της».

Αυτά έλεγε η επιστολή, η οποία έφθασε προχτές το πρωί στο γραφείο του νέου προέδρου της ΔΕΗ και υπογραφόταν από τον Π. Ζερίτη (διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΕΛ ΑΕ - Χαρτοποιία Θράκης). Θυμίζουμε ότι η ΑΤΕΛ είναι εταιρία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ. Μάλιστα, ο απελθών πρόεδρος της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, είχε αποστείλει τη σύμβαση της ΑΤΕΛ με τη ΔΕΗ στον εισαγγελέα, αλλά, αργότερα, ο ίδιος την απέσυρε.

Τώρα, ποια είναι η «κατάλληλη πολιτική» για τον κ. Ζερίτη, δεν ξέρουμε, αλλά μας αρκεί η εκτίμησή του ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα κέρδη της ΔΕΗ - εκτός της εταιρίας του, φυσικά. Και τα μεν, και τα δε, οι εργαζόμενοι τα πληρώνουν...

Ωμός εκβιασμός

Η προσαρμογή και η πλήρης υποταγή της εκπαίδευσης - ιδιαίτερα, της τριτοβάθμιας - στην αγορά, στην ανταγωνιστικότητα και τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν διακηρυγμένους στόχους και επιδιώξεις της ευρωένωσης, όπως και των εγχώριων κυβερνώντων, προηγούμενων και νυν. Και βασικός μοχλός για την προώθηση των επιδιώξεων αυτών είναι η διαβόητη αξιολόγηση, η οποία έχει πλέον θεσμοθετηθεί σε νόμο. Και όχι μόνον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχτές η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, η κυβέρνηση θα κόβει τη χρηματοδότηση σε όποια πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια και δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση.

Ο εκβιασμός είναι ολοφάνερος και ωμός και βάζει την πανεπιστημιακή κοινότητα μπροστά στις ευθύνες της. Θα υποταχτεί και θα γίνει συνεργός της κυβέρνησης ή θα σηκώσει το ανάστημά της και θα κλιμακώσει την αντίστασή της, παίρνοντας, ταυτόχρονα, πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμπαράταξη του λαού και των φορέων του; Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα μεθαυριανά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις, τα αιτήματα και τα συνθήματά τους βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Απέναντι σ' αυτήν την επιτακτική ανάγκη είναι τοποθετημένοι όλοι σήμερα, είτε το θέλουν, είτε όχι...

«Φάτε καπιταλισμό... »

Πριν από λίγες δεκαετίες, όταν υπήρχαν η Σοβιετική Ενωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, η προπαγάνδα του «ελεύθερου κόσμου» οργίαζε και παραπληροφορούσε, για τη φτώχεια, που δήθεν βασίλευε πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» και τα λιγοστά τρόφιμα, που μοιράζονταν με το δελτίο.

Σήμερα, είναι τέτοια η κατάντια στη χώρα μας, που η μια πρωινή «ψυχαγωγική» τηλεοπτική εκπομπή κληρώνει έναν τόνο πετρέλαιο. Η άλλη διακόσια κιλά λάδι. Η έτερη χρήματα. Υπήρξε δε και «πρωινάδικο», που σέρβιρε σ' έναν «υπερτυχερό» ένα ταψί γαλακτομπούρεκο κι έσπευσαν τσούρμο κάτι «μικρονοικοκυραίοι» στην πλατεία της Καισαριανής για να το κερδίσουν. Είναι αυτό που λένε «φάτε τώρα καπιταλισμό...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ιδιωτικοποίηση είναι η αιτία...

H «υπόθεση Παλαιοκρασσά» είναι μια κατ' εξοχήν πολιτική υπόθεση και υπό την έννοια αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να την περιορίσει σε δικαστικά πλαίσια δείχνει την πρόθεσή της να θέσει «εκτός ύλης» τις πραγματικές αιτίες. Θα ήταν, το λιγότερο, αφελές (ωστόσο, πολύ βολικό για την κυβέρνηση) να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας οφείλονταν στις κακές σχέσεις μεταξύ ενός «ιδιότροπου» προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ή στην απουσία πνεύματος συνεργασίας του κ. Παλαιοκρασσά με τον προϊστάμενο του, υπουργό Ανάπτυξης.

Οπως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ στο ρόλο του μάρτυρα της εξυγίανσης, αφού σε καμιά περίπτωση δε στράφηκε κατά της γενεσιουργού αιτίας των φαινομένων τα οποία κατήγγειλε. Και αυτή η αιτία είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, η πολιτική που καθαγιάζει το επιχειρηματικό κέρδος, ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αυτήν την πολιτική ανέλαβε να προωθήσει ο κ. Παλαιοκρασσάς, έστω και αν, τελικά, έπεσε «θύμα» της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε να ολοκληρώσει την πολιτική ιδιωτικοποίησης, που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, έτσι και στη ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση έγινε συνώνυμη της «διαπλοκής», της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, της καταδολίευσης του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Το «χοντρό παιχνίδι» άρχισε με την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, τον κατακερματισμό της ΔΕΗ (παραγωγή, μεταφορά, διανομή) και τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων. Ετσι, άνοιξε ένα νέο, τεράστιο, πεδίο δραστηριοτήτων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ηταν, λοιπόν, φυσικό (σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς) να αρχίσει και ο ανελέητος «πόλεμος» μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, για το ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση στην αφετηρία για μια κούρσα, στην οποία ο νικητής θα έχει ως έπαθλο το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απλή ανάγνωση του πίνακα των αναθέσεων μεγάλων έργων της ΔΕΗ, από το 2000 έως σήμερα, είναι αρκετή για να μας πείσει, όχι μόνο για το «μεγάλο φαγοπότι», αλλά και για το ότι ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποιοι «προνομιακοί» συνδαιτυμόνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι ίδιοι και για τους δύο συνεταίρους του δικομματισμού. Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα των ανταγωνισμών και των διαπλοκών, αν δεν αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις τις αιτίες, τότε μοιραία γίνεσαι μέρος του προβλήματος. Ετσι και ο κ. Παλαιοκρασσάς, ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, έπαθε αυτό που παθαίνουν όσοι «ανακατεύονται με τα πίτουρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ