Παρασκευή 6 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιλαϊκή σαφήνεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Σαφές ήταν το πρόσφατο μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν, με αφορμή την 25η επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωένωση. Μόνον, που πρέπει να διαβαστούν και όσα υπάρχουν ...κάτω από τις γραμμές του. Για παράδειγμα, όταν ο Μ. Μπαρόζο εκτιμά ότι «η προοπτική της ένταξης συνέβαλε πολύ στην παγίωση της δημοκρατίας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων», εννοεί την παγίωση της δημοκρατίας του κεφαλαίου και την προώθηση των καπιταλιστικών αντιλαϊκών εκσυγχρονισμών και διαρθρωτικών αλλαγών. Οταν λέει ότι «η ένταξή τους στην Κοινότητα οδήγησε σε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη», με αποτέλεσμα «μεγαλύτερη σταθερότητα», εννοεί την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών και την εξασφάλιση της σταθερότητας του καπιταλιστικού συστήματος.

Εξίσου σαφείς ήταν και οι ...παραινέσεις του προέδρου της Κομισιόν: «Οι πανηγυρισμοί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυταρέσκεια. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Οφείλουν συνεχώς να προσαρμόζονται και να προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που επιβάλλει ο 21ος αιώνας και να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης». Με άλλα λόγια, ολοταχώς στις «απελευθερώσεις», στις αλλεπάλληλες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στην Υγεία και όλα όσα εξασφαλίζουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη στις πολυεθνικές, ώστε να «προσαρμοστούμε» στις απαιτήσεις του σύγχρονου καπιταλισμού και του εντεινόμενου συνεχώς επιχειρηματικού ανταγωνισμού...

Μας ισοφάρισαν

Τώρα καταλάβαμε για ποιο λόγο οι κυβερνώντες μιλάνε συχνά πυκνά και, μάλιστα, με μπόλικο θαυμασμό για το «Ιρλανδικό μοντέλο ανάπτυξης». Σύμφωνα, με τα στοιχεία πρόσφατης πανευρωπαϊκής μελέτης, που πραγματοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ευρωένωσης (Γιουροστάτ), το ποσοστό των Ιρλανδών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας έχει ισοφαρίσει το εγχώριο ρεκόρ. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία, περισσότεροι από δύο στους δέκα και συγκεκριμένα το 21% των αντίστοιχων πληθυσμών είναι και επίσημα φτωχοί.

«Πρακτοριλίκια»...

Οτι η ΕΥΠ είναι μια υπηρεσία που δουλεύει, «εν κρυπτώ και παραβύστω», για την εξυπηρέτηση των φανερών και των κρυφών αντιλαϊκών σχεδίων του αστικού κράτους, είναι γνωστό. Οπως γνωστό είναι ότι οι πράκτορές της δε νοιάζονται τόσο για την υπεράσπιση των «εθνικών συμφερόντων», όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες, όσο για το πώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί που δρουν σε βάρος του λαού. Είναι, επομένως, φυσιολογικό οι κυβερνήσεις να ενδιαφέρονται για την προστασία αυτών των πρακτόρων και σ' αυτή τη λογική κινείται και το σχετικό σχέδιο νόμου που προωθείται.

Ομως, ο σφοδρός δικομματικός ανταγωνισμός που εκδηλώνεται για ζητήματα που δε σχετίζονται με την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μπαίνει και στα «χωράφια» της ΕΥΠ. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση πάει να νομοθετήσει την απαγόρευση της δημοσίευσης ονομάτων κι άλλων στοιχείων πρακτόρων, ο Γ. Σούρλας, αντιπρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, βγάζει στη δημοσιότητα «φωτογραφικά» στοιχεία υπαλλήλων της ΕΥΠ, τους οποίους αποκαλεί πράκτορες, καταγγέλλοντας ότι ενεργοποιούνται στα όργανα του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Απαντώντας σ' αυτές τις καταγγελίες ο συντονιστής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για πράκτορες της ΕΥΠ που μετείχαν στο συνέδριο της ΝΔ.

Μπορεί κάποιοι να εκπλήσσονται από τις επίσημες και δημόσιες καταγγελίες για πράκτορες μυστικών υπηρεσιών που αναλαμβάνουν ρόλο κομματικού καθοδηγητή στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αλλά εμείς δεν παραξενευόμαστε, γνωρίζοντας το ρόλο και της ΕΥΠ και των κυβερνητικών κομμάτων που λειτουργούν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος...

«Εν τόπω χλοερώ»...

Ενώ είναι γνωστό ότι το λεκανοπέδιο Αττικής ασφυκτιά, αφού ανά κάτοικο αναλογεί μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, η Εκκλησία, διά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δε σταματά να πιέζει για την τσιμεντοποίηση κι άλλων ελεύθερων χώρων, προκειμένου να «στεγάσει» μεγαλεπήβολα οικήματα ή ακόμη και να τους ...εμπορευτεί σαν να είναι κάποιος μεγαλοεργολάβος!

Ετσι ζητά: Τον αποχαρακτηρισμό του Δάσους στον Καρέα, για να χτιστεί μεγαλοπρεπές συνοδικό μέγαρο. Να περιέλθει στα χέρια του το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να χτιστεί η νέα Μητρόπολη. Να επιτραπεί να χτιστεί πελώριο ξενοδοχείο σε έκταση στο Κολωνάκι...

Οσον αφορά τους κατοίκους της πολύπαθης Αθήνας; Προφανώς καλύτερες συνθήκες γι' αυτούς επιφυλάσσει για τη ...«Δευτέρα Παρουσία», δηλαδή όταν αναπαυτούν μια ώρα αρχύτερα εν ...«τόπω χλοερώ»!

ΥΓ: Ισως η Εκκλησία «ζήλεψε» από την πολιτική του υπουργείου Οικονομίας, που επέβαλε 70% αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο Ελληνικό, με προφανή στόχο να εισπράξει περισσότερα από την οικοπεδοποίηση του πρώην αεροδρομίου, που δρομολόγησε η κυβέρνηση Σημίτη και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση Καραμανλή...

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο πρέπει να μελετηθεί από κάθε κομμουνιστή, κάθε προοδευτικό, κάθε δημοκράτη. Ψύχραιμα, χωρίς να υπερτιμηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί. Να μελετηθεί για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα ως προς το τι θέλει να εξυπηρετήσει αυτό καθαυτό και η όλη μεθόδευση για έγκρισή του από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατ' αρχήν να σημειώσουμε το προφανές. Το συγγραφέα αυτού του κειμένου δεν τον πήρε κανένας πόνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρότι τα επικαλείται διαρκώς. Αυτή η διαπίστωση δεν εδράζεται μόνο στη δική μας ακράδαντη πίστη πως ο σοσιαλισμός όχι μόνο δεν εγκαλείται για τη διάπραξη εγκλημάτων, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του φασισμού, στην εδραίωση της ειρήνης, στην κατοχύρωση πρωτόγνωρων για την εποχή τους λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συνδράμοντας έμπρακτα τα λαϊκά κινήματα στις καπιταλιστικές χώρες, δίνοντάς τους δύναμη και ασκώντας πίεση με το παράδειγμά του να αποσπάσουν κατακτήσεις και να τις διατηρήσουν. Η διαπίστωση προκύπτει από την εκτίμηση πως αν ο συγγραφέας του μνημονίου ειλικρινώς ενδιαφερόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τι πιο φυσιολογικό να κήρυττε τον ανένδοτο στο σύστημα που κατεξοχήν τα παραβιάζει, εδώ και αιώνες μάλιστα, στον καπιταλισμό.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά ένα πρόσχημα. Απαραίτητο στους εμπνευστές της υπόθεσης, αλλά πρόσχημα και στην προκειμένη περίπτωση κατασκευασμένο από ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Το ρεβανσιστικού περιεχομένου μνημόνιο υπηρετεί δύο στόχους. Ο ένας έχει να κάνει με ένα ολόλαμπρο παρελθόν. Αυτό της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του. Ο δεύτερος έχει να κάνει με ένα εξίσου λαμπρό μέλλον. Αυτό που θα οικοδομήσουν οι λαοί αντλώντας εμπειρία και διδάγματα από το σοσιαλισμό. Διαβάλλοντας το παρελθόν, εξισώνοντάς το με έγκλημα, επιχειρούν να κόψουν την κλωστή που το συνδέει με το μέλλον. Να πάψει να αποτελεί πυξίδα προσανατολισμού των λαϊκών κινημάτων προς μια κοινωνία που θα έχει συντρίψει την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η αστική τάξη φοβάται το σοσιαλισμό. Τρέμει τους λαούς και τη δύναμή τους. Ομολογεί και με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο την αδυναμία της να τους κρατά εσαεί υποταγμένους. Ξέρει πως η ύπαρξή της τώρα και στο μέλλον προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, ξέρει πως απ' αυτή θα γεννηθούν οι επαναστάσεις του μέλλοντος, οι νεκροθάφτες της. Και παίρνει τα μέτρα της. ΄Η τέλος πάντων όσα μέτρα μπορεί να πάρει...

Οι ιμπεριαλιστές δουλεύουν με προοπτική. Ακόμα κι αν οι συνθήκες σήμερα δεν είναι ιδανικές παντού για να ευδοκιμήσει μια τέτοια επίθεση εναντίον του κομμουνισμού, των κομμάτων που στέκονται όρθια, πιστά στο μαρξισμό - λενινισμό, εναντίον τελικά των ίδιων των λαϊκών κινημάτων, βολιδοσκοπούν το πεδίο, προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να γίνει γόνιμο και να αποδώσει κάποια στιγμή τους επιθυμητούς γι' αυτούς καρπούς. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Τον τελευταίο λόγο τον είχαν και θα τον έχουν πάντα οι λαοί. Ας είναι σίγουροι πως θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το σκοινί που θα τους πουλήσουν...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τα... αφώτιστα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ πείτε τα, «Θεοφάνια» ή «Φώτα». Ετσι ή αλλιώς, η ύπαρξη μιας χριστιανοορθόδοξης γιορτής, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη να υπάρξει πραγματικά φως σε πολλές υποθέσεις.

Πολλά ερωτηματικά, βλέπετε, μας έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό στην πολιτική σκήνη, με πρώτη την υπόθεση των ανακρίσεων πακιστανών από ...αγνώστους, ενώ απορίες υπάρχουν και για την υπόθεση Μαξίμ Ζιλίν και για την ιστορία αυτή την εταιρίας που ...πουλάει υπηρεσίες του ΟΤΕ με παραπλήσιο νούμερο.

Επίσης, αρκετά ακούγονται και για τις εισαγγελικές παρεμβάσεις σε αυτές τις ιστορίες, με τα σενάρια περί ενόχλησης της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Αυτό που σίγουρα δεν έχουν κατανοήσει οι κυβερνώντες είναι το εξής απλό: Οτι τα πολιτικά ερωτήματα (γιατί τέτοια είναι) χρειάζονται πολιτικές απαντήσεις. Από αυτές που ακόμη και οι καλύτεροι εισαγγελείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν.

Κι όσο αυτές οι πολιτικές απαντήσεις δεν υπάρχουν, τότε δικαιούμαστε να μιλάμε για σκοτάδι. Ιδίως μάλιστα όταν η ανυπαρξία απαντήσεων αφορά ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα όπου το φως πρέπει να πέφτει άπλετο.

Φυσικά κατανοούμε και τους σημερινούς κυβερνώντες αλλά και τους χτεσινούς, όταν κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να συζητούνται θέματα όπως η δραστηριότητα ευρωπαϊκών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα υπό τη σκέπη του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος. Είναι υπέρ της επιλογής αυτής...

Και είναι υπέρ - δυστυχώς - όχι επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ούτε γιατί προστατεύουν τα «εθνικά συμφέροντα». Εχουν διαλέξει πλευρά με σαφήνεια κι έχουν πάει με όσους υπονομεύουν το μέλλον των λαών, και του ελληνικού συμπεριλαμβανομένου.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε αμφότεροι απέδειξαν πως είναι και είναι υπέρ των τακτικών που θέλουν αστυνομικούς να παρακολουθούν δραστηριότητες συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων. Δυστυχώς θα έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και στο μέλλον...

Πάνε αλλού τα λεφτά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για μεγάλη αύξηση των ποσοστών απορρόφησης των κονδυλίων για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), στη διάρκεια της δικής της θητείας, κάνει λόγο η κυβέρνηση και πολλές Περιφερειακές Διαχειριστικές Αρχές - όπως, π.χ., της Περιφέρειας Θεσσαλίας - «βομβαρδίζουν» τα τοπικά ΜΜΕ με ανακοινώσεις, στις οποίες θριαμβολογούν για την «καλή δουλιά» που γίνεται σ' αυτό τον τομέα. Και γεννάται το ερώτημα: Αφού διατίθενται, πλέον, περισσότερα κονδύλια γι' αυτά τα προγράμματα, γιατί δε γίνονται έργα που χρειάζονται στην επαρχία και, γενικότερα, στον τόπο μας; Η απάντηση είναι απλή: Διότι τα χρήματα πάνε αλλού. Δίνονται σε διάφορους εργολάβους για έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου κι όχι του λαού. Δε γίνονται, π.χ., έργα αντιπλημμυρικής κι αντισεισμικής θωράκισης, αλλά δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια που δίνονται για οικονομική εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Είναι, επίσης, γνωστό ότι πολλά από αυτά τα λεφτά καταλήγουν στις τσέπες «αετονύχηδων» που έχουν «ειδικευτεί» στο «ξεκοκάλισμα» των κονδυλίων που διατίθενται για τα περιφερειακά προγράμματα.

Γι' αυτό και, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, η ελληνική περιφέρεια παραμένει «δέσμια» των προβλημάτων της, που οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Διάβασε και ... Μαρξ

Και στους αριστερούς συγγραφείς και δη στον Μαρξ, έχει εντρυφήσει ο Κ. Καραμανλής. Ετσι τουλάχιστον δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενά του, αν και η επίκληση των θεωρητικών αναλύσεων στο μαρξισμό, έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια στους αστικούς κύκλους της Δύσης. Με αφορμή, μάλιστα, την τελευταία, προ ετών διεθνή καπιταλιστική κρίση, πολλοί ήταν εκείνοι που ...ανακάλυψαν και πάλι τον Μαρξ και τη θεωρία του για τις οικονομικές κρίσεις. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι το 1997 ο Μαρξ ανακηρύχτηκε σαν ο σημαντικότερος διανοητής της χιλιετίας... Δε γνωρίζουμε αν και ο πρωθυπουργός της ΝΔ μπήκε στον πειρασμό να κερδίσει και αυτός λίγο από τη δόξα του μεγάλου επαναστάτη, δηλώνοντας μελετητής του έργου του. Αυτό όμως που μας μένει σαν απορία είναι τι αποκόμισε από την κοπιώδη μελέτη του «Κεφαλαίου» που διατείνεται ότι διάβασε. Γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Εχει βέβαια το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι μελέτησε μεν μαρξισμό, αλλά διαφωνεί με τις συγκεκριμένες θεωρητικές αναλύσεις. Κανείς δε θα μπορούσε να του αρνηθεί μια τέτοια θέση. Αν, μάλιστα, μας εξέθετε και τα σημεία της διαφωνίας του, μετά από μια τόσο κουραστική μελέτη του βασικού μαρξιστικού έργου, το όλο θέμα θα αποκτούσε και μεγαλύτερο ενδιαφέρον...

Θέμα νοοτροπίας...

«Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας, που δεν εμφανίστηκε σήμερα». Τάδε έφη Αν. Μπέζας, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παραδεχόμενος σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι υπάρχει πρόβλημα, τόσο με την είσπραξη του ΦΠΑ όσο και με το λαθρεμπόριο στα υγρά καύσιμα.

Το ενδιαφέρον, όμως, δε βρίσκεται στο γεγονός ότι παραδέχτηκε δημόσια την ύπαρξη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου με τα υγρά καύσιμα, αλλά ότι επιχείρησε να βγάλει «λάδι» την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με τη νοοτροπία του Ελληνα»!

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τον υφυπουργό, για την ύπαρξη και τη γιγάντωση του τεράστιου προβλήματος της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, δε φταίνε οι πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά γενικά και αόριστα η... νοοτροπία του Ελληνα. Δηλαδή, η τελευταία ευθύνεται για το γεγονός πως οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν στο κράτος τους φόρους που εισπράττουν ή παρακρατούν από τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές (ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρους από καύσιμα, τσιγάρα κλπ.). Ούτε οι επιχειρηματίες και το κυνηγητό της μεγιστοποίησης των υπερκερδών τους, ούτε οι φιλομονοπωλιακή πολιτική των εκάστοτε κυβερνώντων, που λειτουργεί ως θερμοκήπιο της ασυδοσίας των πρώτων.

Ελεος. Τι άλλο θα ακούσουμε...

Κίνδυνος το ΠΕΤ - ΚΟΚ!

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τις συνέπειες που επιφέρει η καύση του τοξικού υλικού ΠΕΤ - ΚΟΚ στη βιομηχανία «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», σε βάρος της υγείας των εργαζομένων της επιχείρησης και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής, κρούουν πολλοί φορείς της Λάρισας. Χτες εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Σωματείου Κεραμοποιών επισκέφτηκαν την Εισαγγελία Λάρισας, όπου παρέδωσαν το φάκελο με τα στοιχεία της καύσης του ΠΕΤ - ΚΟΚ, ζητώντας να παρέμβει για το θέμα και, ταυτόχρονα, απέστειλαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς και σε όλους τους βουλευτές του νομού, καλώντας τους να πάρουν, δημόσια, θέση. Το ψήφισμα στάλθηκε σε όλα τα εργατικά σωματεία κεραμοποιών, στην Ομοσπονδία Κεραμοποιών και τα Εργατικά Κέντρα, καθώς η καύση του δηλητηρίου από τη «ΒΙΟΚΕΡΑΛ» στη Λάρισα, με την άδεια του ΠΕΧΩΔΕ, «ανοίγει» το δρόμο για να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι άλλες επιχειρήσεις. Κι επειδή η καύση του τοξικού υλικού δεν έχει μόνο παρενέργειες στη δημόσια υγεία, αλλά απειλεί και το δικαίωμα στη δουλιά, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σκηνικό συγκάλυψης

Είναι γνωστή η τακτική, στα πλαίσια της λειτουργίας του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, να προβάλλονται επιμέρους πλευρές και οι παράπλευρες συνέπειες ενός κεντρικού πολιτικού ζητήματος, με στόχο την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη των πραγματικών του διαστάσεων, ώστε να υποβαθμιστεί η ουσία του. Αυτό το σκηνικό έχει στηθεί και γύρω από τη, διεθνών διαστάσεων, υπόθεση της απαγωγής, το καλοκαίρι, Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα και της ανάκρισής τους από Ελληνες και ξένους πράκτορες σύμφωνα με τα νεοταξικά «αντιτρομοκρατικά» πρωτόκολλα.

Σε πρώτη φάση, στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, έγινε προσπάθεια αποσιώπησης, παρά τα διαβήματα που έκανε το ΚΚΕ στην κυβέρνηση, από το καλοκαίρι ακόμα. Στη συνέχεια και ενώ το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις και υπό το βάρος των αποκαλύψεων του «Ρ», σχετικά με τις ανάλογες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθείται η τακτική καλλιέργειας σύγχυσης, στρέφοντας την προσοχή στα επιμέρους, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες και των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας για την ενεργό συμμετοχή της χώρας σε όλα τα βρώμικα νεοταξικά παιχνίδια σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών.

Ετσι η υπόθεση της ευρωαμερικανικής συνεργασίας και της συμφωνίας του 2003, επί Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», για να πετούν ελεύθερα και να προσγειώνονται στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τα αεροπλάνα - φυλακές και θάλαμοι βασανιστηρίων της CIA, θάφτηκε συστηματικά, ώστε να μην αποκαλυφθεί ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξυφαίνει νέα δεσμά για τους λαούς, στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αλλά τα γεγονότα τρέχουν και έρχονται να αποκαλύψουν, ότι όλα αυτά τα κρούσματα, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παγκόσμιας καταστολής. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις αποκαλύψεις για τις ιπτάμενες φυλακές της CIA, για τις απαγωγές και ανακρίσεις «υπόπτων» για τρομοκρατία στο ελληνικό έδαφος, ήρθαν η συγκατάθεση του Ευρωκοινοβουλίου στην καθολική παρακολούθηση και καταγραφή των τηλεπικοινωνιών και το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ευρωαμερικανική συνεργασία, σε επίπεδο κατασταλτικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπηρετεί την κλιμάκωση του πολέμου κατά του «εσωτερικού εχθρού» και αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα και τη στρατηγική του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, που είναι το τσάκισμα κάθε ιδέας για αντίσταση των λαών ενάντια στην εκμετάλλευσή τους.

Επειδή λοιπόν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την πραγματικότητα, υποβαθμίζουν το θέμα. Ετσι οι του ΠΑΣΟΚ μιλάνε για «επικοινωνιακές αστοχίες», από πλευράς κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης της απαγωγής των Πακιστανών, ενώ το μέγιστο θέμα, των πολιτικών ευθυνών, το περιορίζουν στις ευθύνες κάποιων υπουργών, αφού οι ίδιοι έχουν ανοίξει το δρόμο, αλλά ταυτόχρονα δε θέλουν να «κάψουν» και την κυβέρνηση.

Οι πολιτικές ευθύνες και των δύο, για τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική δράση, που απαιτεί την εφαρμογή τέτοιων επικίνδυνων για το λαό μέτρων, αποτελούν ένα ακόμη λόγο για ένταση της λαϊκής δράσης, για διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, αντίσταση και απειθαρχία απέναντι στις αντιδραστικές αυτές επιλογές, καταδίκη της πολιτικής και των δύο, για εγκατάλειψή τους προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ενταφιασμό αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ