Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το δίλημμα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα επίσημα αποτελέσματα επιχειρήσεων δημοσιοποιούνται τις μέρες αυτές και ο χορός των κερδών καλά κρατεί. Για παράδειγμα, η «Cosmote» ανακοίνωσε κέρδη 340 εκατ. (+10%), ενώ 21% πάνω, στα 293 εκατ. ευρώ, ήταν τα αποτελέσματα του Ομίλου «Τιτάνα». Ο Ομιλος Μυτιληναίου σημείωσε θεαματική ανάπτυξη, με κέρδη 295 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξης κερδοφορίας του Ομίλου «Frigoglass» έφθασε το 69%, της «Νεοχημικής» το 77% και της «Jumbo» στο 35%. Στο δε χώρο των τραπεζών, η «Τράπεζα Πειραιώς» ανακοίνωσε κέρδη 263 εκατ. ευρώ (αύξηση 107%), η «Alpha Bank» 500 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη των μεγαλύτερων έξι τραπεζών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιοκράτες τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους, το Χρηματιστήριο αναθαρρεύει και οι υπουργοί της κυβέρνησης δηλώνουν με ενθουσιασμό ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν... Υπάρχει όμως και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους κάτω από τον πληθωρισμό, η απεργία των ναυτεργατών αντιμετωπίζεται με πολιτική επιστράτευση, οι ανατροπές στις πρώην ΔΕΚΟ οδηγούν σε απόλυτη μείωση μισθών, οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις συνεχίζονται, η ακρίβεια, η ανεργία και η υποαπασχόληση οργιάζουν, ενώ προετοιμάζεται το κλίμα για νέα αντιασφαλιστική επέλαση.

Στην ελληνική κοινωνία τίθεται όλο και πιο βασανιστικά και πιεστικά το δίλημμα των δύο δρόμων. Αυτού της υποταγής στο κεφαλαίο - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα - ή της αντίστασης και της ανατροπής του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Δίλημμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο...

Ετσι δημιουργούνται τα «κτήνη»

Στη λίστα των τραγουδιών που απαγορεύεται να «παίζονται» από το ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος λειτουργεί στην αμερικάνικη βάση της Σούδας, περιλαμβάνονται και το «imagine», («Φαντάσου»), του Τζον Λένον και το «What a wonderfoul world» («Τι υπέροχος κόσμος») του Λούις Αρμστρονγκ. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι είναι, μάλλον, υπερβολικό και ανόητο οι Αμερικανοί ν' απαγορεύουν στους στρατιώτες τους ν' ακούν «αθώα», εν πολλοίς, τραγούδια, τα οποία απλώς υμνούν την ομορφιά της ζωής σε έναν ειρηνικό κόσμο. Πλην όμως, οι ιμπεριαλιστές ξέρουν γιατί το κάνουν. Κι αυτή η απαγόρευση εντάσσεται στην «πλύση εγκεφάλου» που κάνουν στους στρατιώτες, για τη μετατροπή τους σε «πολεμικές μηχανές», χωρίς ανθρώπινα αισθήματα. Ετσι δημιουργούνται τα «στρατιωτικά κτήνη» που σκοτώνουν, βασανίζουν, βιάζουν αθώους ανθρώπους, παλιότερα στο Βιετνάμ και την Κορέα, τώρα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αύριο όπου αλλού τους στείλουν...

Οι δυο όψεις του νομίσματος

Διάφορες γελοίες και ηλίθιες απόψεις βλέπουν τις μέρες αυτές τη δημοσιότητα. Κάποιοι, για παράδειγμα, έχοντας ως δεδομένο(;!) τη μέχρι τώρα συνεργασία του ΚΚΕ με τη ΝΔ ή - τουλάχιστον - την ανοχή του πρώτου προς την κυβέρνηση, αναρωτιούνται εάν η τακτική αυτή έφτασε στο τέλος της, με την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών και όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες. Κάποιοι άλλοι προχωρούν ακόμη παραπέρα και αναζητούν τις επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων στη μέχρι τώρα συνεργασία(;!) των δυο κομμάτων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του ερχομένου Οκτώβρη. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους ναυτεργάτες υποκρύπτει τη σκοπιμότητα της δημιουργίας κοινωνικής και πολιτικής έντασης, ώστε να αποκομίσει πολιτικά κέρδη και να αποκρούσει την πλαγιοκόπηση του ανερχόμενου Καρατζαφέρη...

Την ίδια στιγμή, το σύνολο των χτεσινών εφημερίδων «θάβει» την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών (δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»), είτε μη βάζοντας ούτε λέξη, είτε δημοσιεύοντας ελάχιστα και επιλεκτικά σημεία της. Δε μας παραξενεύει το γεγονός, βέβαια. Η αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της πολύμορφης διαστρέβλωσης της πολιτικής και της δράσης του.

Δεν υπολογίζουν τίποτε...

Ογδόντα επτά και πλέον χρόνια ζωής και δράσης έχει κλείσει το ΚΚΕ. Ογδόντα επτά χρόνια ηρωικής πορείας, πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού, αδιάρρηκτα δεμένης με τους καημούς και τα βάσανά του, τα όνειρα και τις ελπίδες του. Δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας των εργαζομένων στη χώρα μας, από το 1918 μέχρι και σήμερα, όπου οι κομμουνιστές δεν έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, ακόμη και την ίδια τη ζωή τους. Δεν υπάρχει λαϊκή κατάκτηση, που δεν κρύβει μέσα της την αναντικατάστατη, ανιδιοτελή, επίμονη και βασανιστική προσφορά των κομμουνιστών. Να ενώσουν και να οργανώσουν τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, να τους εμψυχώσουν και να τους απελευθερώσουν από τις κάθε λογής προλήψεις, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, να τους αποκαλύψουν τον μόνο δρόμο, που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους, τον δρόμο του ενωμένου αγώνα και της ταξικής πάλης.

Προφανώς, όλ' αυτά δεν είναι άγνωστα σε όλους όσοι τις μέρες αυτές και με αφορμή τη στάση των κομμουνιστών στην απεργία των ναυτεργατών, γράφουν και λένε διάφορες ανοησίες, με τη μορφή δήθεν περισπούδαστων πολιτικών αναλύσεων. Παρ' όλ' αυτά συνεχίζουν και επιμένουν, μην υπολογίζοντας ούτε καν τον δημόσιο διασυρμό τους...

Στη μάχη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Στον απόηχο της μεγαλειώδους απεργίας των ναυτεργατών και των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πραγματοποιούν σήμερα 4ωρη στάση εργασίας. Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και οι συνάδελφοί τους στις τράπεζες. Αιχμή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποτελούν οι συλλογικές συμβάσεις. Οι αυξήσεις πείνας του 2,8% που προτείνει ο ΣΕΒ και η λυσσαλέα επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, με στόχο την παραπέρα υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις που διοργανώνει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι ταξικές δυνάμεις δεν κρύβουν λόγια. Λένε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους ότι ο προσανατολισμός των κινητοποιήσεων και το διεκδικητικό πλαίσιο των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν το κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους, την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.

Με επίκεντρο τις συλλογικές συμβάσεις, οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος έδωσαν τις προηγούμενες μέρες ρεσιτάλ συγκαταβατικότητας και συναίνεσης στις αξιώσεις των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Στις προκλήσεις του ΣΕΒ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απάντησε με το μνημειώδες «όχι σύγκρουση», δένοντας τα χέρια των εργαζομένων. Η συμμετοχή της στο «διάλογο» - απάτη της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση, όπου διαμορφώθηκε το πλαίσιο διεύρυνσης των αντιδραστικών Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, ήταν η προδιαγεγραμμένη συνέχεια.

Οι ταξικές δυνάμεις ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα η μάχη των συλλογικών συμβάσεων να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Να συνειδητοποιηθεί η επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις σαν κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης που οξύνει το κεφάλαιο και τα κόμματά τους σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από κλάδο. Κάλεσε και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν ενιαία απάντηση στην ενιαία επίθεση. Με αιτήματα και στόχους πάλης, που δεν παζαρεύουν τις πραγματικές τους ανάγκες, που δεν κλείνουν τους εργατικούς αγώνες στα στεγανά της ανταγωνιστικότητας, των «αντοχών» της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μετά και την απεργία των ναυτεργατών, οι εργαζόμενοι μπορούν πιο καθαρά να δουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της γραμμής πάλης που προτείνει το ΠΑΜΕ. Να κατανοήσουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων, όταν αυτοί μπολιάζονται με τη δύναμη της ταξικής ενότητας, βαθαίνουν τα ταξικά χαρακτηριστικά τους. Οταν η πάλη στρέφεται ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς κανένα σκόντο στις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η αναγκαιότητα της συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, της ρήξης με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματά τους, προβάλλει ολοένα και πιο επιτακτική, μέσα από κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της σημερινής κινητοποίησης, αλλά και της πανελλαδικής απεργίας στις 15 του Μάρτη.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα δημοσκοπικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ...ΠΡΑΓΜΑ με αυτά τα γκάλοπ, από όπου κι αν προέρχονται. Μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και μεταβολές της τάξης του ...στατιστικού λάθους, είτε υπέρ της ΝΔ είτε υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Για την πολιτική και των δύο (δηλαδή την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και της ακρίβειας) δεν μπορούν να εντοπίσουν ποτέ και κανένα ποσοστό αντίθεσης της κοινής γνώμης.

Ακόμη κι όταν εντοπίζουν ένα τέτοιο ποσοστό, τότε αυτό είναι αντίθετο στη γαλάζια πολιτική λιτότητας, αλλά υπέρ της ανάλογης πράσινης...

Από μια άποψη, βέβαια, όλ' αυτά είναι περίπου λογικά. Βλέπετε, ο καθένας μαθαίνει αυτό που ...θέλει να μάθει και παίρνει απαντήσεις σε αυτά που ρωτάει.

Και ουδείς μεγαλοσχήμων και κανένας ιδιωτικός όμιλος Μέσων Ενημέρωσης δε θα χρηματοδοτούσε μια έρευνα που θα στόχευε να μάθει τι πράγματι θέλει ο κόσμος. Δεν αποτελεί ...κερδοφόρα επένδυση κάτι τέτοιο.

ΕΤΣΙ, μετά το τελευταίο γκάλοπ της ΑΛΚΟ, έχουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να «διυλίζουν τον κώνωπα» ψάχνοντας να βρουν επικοινωνιακές πολιτικές και «κολπάκια» που θα τους δώσουν «μονάδες».

Μην απορήσετε λοιπόν αν αλλάξουν πρόσωπα, στιλ, συνήθειες, νοοτροπίες, φρασεολογία, τακτικές, εντάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, κούρεμα, χτένισμα, ξύρισμα, ντύσιμο και αξεσουάρ. Μόνον πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξουν...

Σε αυτό η συναίνεση θα συνεχίσει να βασιλεύει και ο εργαζόμενος να αντιμετωπίζεται σαν ανόητος καταναλωτής «ατάκας», σκανδαλολογίας και κουτσομπολιού. Σαν ον που δε σκέπτεται δηλαδή.

ΘΕΛΕΙ, ΜΗΠΩΣ, να το πιστέψουμε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ότι ο διάλογος του υπουργείου με τους σχετικούς φορείς, για τον επερχόμενο νόμο περί συγκέντρωσης των Μέσων Ενημέρωσης, πραγματοποιείται ...με έγγραφα υπομνήματα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο, για το οποίο οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις «κάτω από το τραπέζι» δίνουν και παίρνουν, είναι αυτό. Αλλωστε έχουμε πάρει ήδη μια γεύση με το προσχέδιο το οποίο δημοσιοποίησε προ μηνών. Κι έχουμε καταλάβει πού ...πάει το πράγμα και ποιους βολεύει...

Δεδομένος ο κυβερνητικός στόχος

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνεχίζει η κυβέρνηση την επιχείρηση καλλιέργειας του εδάφους για τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τούτη τη φορά, ανέλαβε το έργο ο νέος υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης. Σε συνέντευξη, λοιπόν, που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση «ανοίγει» το Ασφαλιστικό, με δεδομένο στόχο την αφαίρεση δικαιωμάτων. «Ολοι πρέπει να δώσουν κάτι...», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί ο νέος υπουργός και το μυαλό του καθένα πηγαίνει στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων και των εργατικών εισφορών. Κι από κοντά, έρχεται η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, ώστε τα πλεονάσματα των μεν, να καλύψουν τα ελλείμματα των δε, ενώ, παραμένει σταθερή επιδίωξη η μείωση των πρόωρων συντάξεων, η συρρίκνωση των αναπηρικών και η υπονόμευση των βαριών και ανθυγιεινών.

Τέλος, η τακτική που επιλέγει και η ΝΔ είναι αυτή της σαλαμοποίησης. «Δε θα υπάρξει μια ενιαία ρύθμιση» δηλώνει ο Σ. Τσιτουρίδης. Μια τακτική που εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» είναι προσφιλής και στα δύο κόμματα. Ομως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και τους στόχους και τις μεθόδους τους, όπως και αυτό που χρειάζεται να κάνουν: Να δυναμώσουν την ενότητά τους και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, μη αφήνοντας σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν στο έργο της.

Ενθουσιασμός Ουάσιγκτον για Ντόρα

Δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους στην Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη στη θέση της υπουργού Εξωτερικών. «Είναι ένα πρόσωπο το οποίο είναι πολύ σεβαστό σε όλο το μήκος της κυβέρνησής μας, έχουμε μια σχέση σεβασμού μαζί της. Είναι ένα πρόσωπο που συμμερίζεται την ατλαντική άποψη της Νέας Δημοκρατίας και πάντα ήταν φίλος της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών». Τα μελιστάλαχτα λόγια του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά θέματα Μάθιου Μπράιζα, στον «Κόσμο του Επενδυτή» δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφιβολιών για τις προσδοκίες που έχουν στην Ουάσιγκτον από την καινούρια ΥΠΕΞ. Φυσικά, η Ντ. Μπακογιάννη θα υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Η πρώην δήμαρχος Αθηναίων απλά επελέγη για να εκφράσει αυθεντικά και αποτελεσματικά την «ατλαντική» πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Αλλωστε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από την ίδια συνέντευξη, δεν έχει κανένα παράπονο από την κυβέρνηση καθώς όπως δηλώνει ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «βλέπουμε πλέον τον κόσμο μαζί». Και διευκρινίζει: «Σκεφτόμαστε μαζί για τη Μέση Ανατολή, την προώθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας... Κάνουμε πολύ καλή δουλειά μαζί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συνεργαζόμαστε στο Αφγανιστάν και είμαστε ευγνώμονες για το τι έχει συνεισφέρει και συνεχίζει να προσφέρει η Ελλάδα. Το ίδιο και στο Ιράκ...».

Ξενιτεύονται και οι Γερμανοί...

Ολο και περισσότερο δείχνει τα δόντια του ο σύγχρονος καπιταλισμός, στο πλαίσιο του εντεινόμενου συνεχώς ανταγωνισμού των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγιστοποίησης των επιχειρηματικών κερδών. Οι κάθε λογής «απελευθερώσεις», οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και αλλαγές, το χτύπημα των οικονομικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αυξάνουν συνεχώς την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας, ακόμη και στη Γερμανία, την «ατμομηχανή της Ευρωένωσης».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιέχονται σε έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων FORSA που έγινε για λογαριασμό της τηλεοπτικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «STERN». Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των Γερμανών θα προτιμούσαν να μεταναστεύσουν από το να φτάσουν να παίρνουν εξευτελιστικά επιδόματα ανεργίας ή «βοηθήματα» ελεημοσύνης τύπου Χαρτς 4, που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Βερολίνου, των Σοσιαλδημοκρατών και «Πρασίνων». Το 56% των ερωτηθέντων σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για πάντα ή για μακρύ χρονικό διάστημα, αν δε βρουν δουλιά στη Γερμανία. Οσο για το τελευταίο, οι ελπίδες για θέσεις εργασίας στη Γερμανία είναι κάτι περισσότερο από ελάχιστες, μια που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε πάλι τα 5.000.000.

Η... ελευθερία κίνησης

Το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, μάλιστα, περιλαμβάνει και σειρά παραδειγμάτων. Ανάμεσα στα τελευταία, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Φρανκ και της Κατρίν Μέρτιγκ (46 και 41 ετών αντίστοιχα) από το Σνέεμπεργκ της Ανατολικής Γερμανίας. Αρχιτέκτονας ο άντρας και χημικός η γυναίκα, δύο από τους 150.000 Γερμανούς που πήραν το 2005 το δρόμο της ξενιτιάς. Μετανάστευσαν στην Αυστρία και δουλεύουν σαν σερβιτόροι σε χιονοδρομικό κέντρο. «Επιλέξαμε αυτό το δρόμο για να μην αναγκαστούμε να ζούμε με το επίδομα "Χαρτς 4". Μας στενοχωρεί που αφήσαμε τα παιδιά μας (16 και 18 χρόνων) πίσω σε φίλους», είπαν σε δημοσιογράφο της εκπομπής STERN-TV. Στο ίδιο πνεύμα μιλάει και ο 27χρονος Νίκο Φόγκουτ, οικοδόμος από το Βερολίνο, που εργάζεται εδώ και 5 χρόνια στο Οσλο της Νορβηγίας, όπου ζει σ' έναν οικισμό από κοντέινερ, μαζί με άλλους μετανάστες, σε συνθήκες ελάχιστα ανθρώπινες.

Βέβαια, οι αθεράπευτα οπαδοί του ευρωμονόδρομου, στα παραπάνω βλέπουν την «ελευθερία κίνησης των εργαζομένων», καμαρώνοντας για τις... δημοκρατικές κατακτήσεις της ΕΕ. Χώρια, που το 2006 έχει κηρυχτεί από την Κομισιόν ως έτος κινητικότητας των εργαζομένων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα για δράση

Δεν περνάει ούτε μέρα που να μην επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιεί, αυτό που η εργατική τάξη, ολόκληρος ο λαός αντιλαμβάνεται ότι η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει θα γίνει ακόμα χειρότερη. Για όσο καιρό όμως ο ελληνικός λαός παραμένει στις διαπιστώσεις τόσο θα μετράει χαμένα δικαιώματα, που δεν αναπληρώνονται όσο η οργή και η δυσφορία δε συνοδεύονται με την έμπρακτη καταδίκη αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο όλοι οι άνθρωποι του μόχθου, όλοι όσοι πλήττονται, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να σκεφτούν ποιος ευθύνεται που το λαϊκό εισόδημα παραμένει καθηλωμένο έτσι που η λαϊκή οικογένεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις βασικές της ανάγκες. Που η ανεργία μαστίζει. Που η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς συμβαδίζει με την παραβίαση στην πράξη στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Που οι κατά τ' άλλα δημόσιες και δωρεάν Παιδεία και Υγεία ακριβοπληρώνονται και έχουν μετατραπεί σε βραχνά για τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο. Που η μία μετά την άλλη οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται και στη θέση τους γιγαντώνονται η καταστολή και ο αυταρχισμός. Ας σκεφτούμε και ας απαντήσουμε ποιος ευθύνεται για όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμα. Κι ας χρεώσουμε επιτέλους την ευθύνη σ' αυτούς στους οποίους ανήκει, στους πολιτικούς εκπροσώπους των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα. Μαζί πρέπει να έρθει όμως και η συνειδητοποίηση της ανάγκης να αντιπαλέψουμε αποφασιστικά αυτή την αφόρητη πραγματικότητα. Εγκαταλείποντας το δικομματισμό και παίρνοντας ο καθένας θέση στους μεγάλους ταξικούς αγώνες. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οι ίδιες οι δηλώσεις των κυβερνώντων σημαίνουν αγωνιστικό συναγερμό για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Προχτές ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Λίγες μέρες πιο πριν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής διαμήνυσε την αποφασιστικότητα και την πυγμή της κυβέρνησής του στην επιβολή των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», αλλά και την απόφαση να βάλει στο γύψο το δικαίωμα των εργαζομένων στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Οι ναυτεργάτες και η επιστράτευσή τους ήταν μόνο η αρχή.

Ξέρουν καλά ότι «σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες». Γι' αυτό και σπεύδουν να θέσουν όρια και προϋποθέσεις εντός των οποίων πρέπει να κινούνται οι αγώνες. Ξέρουν καλά ποια πολιτική θα εφαρμόσουν, όπως ξέρουν πως οι αγώνες που θα αναπτυχθούν θα είναι ευθέως ανάλογοι της αντιλαϊκότητάς της. Η εργατική τάξη σοφά θα πράξει αν τώρα πάρει τα μέτρα της και την υπόθεση της υπεράσπισης της ίδιας της ζωής της στα στιβαρά της χέρια. Εγκαταλείποντάς τους, μαυρίζοντας τους συνδυασμούς τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενισχύοντας σε κάθε ευκαιρία το ΚΚΕ και την πάλη του, μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Εως την ανατροπή της εξουσίας τους και την οικοδόμηση της δικής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ