Τρίτη 11 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ακριβή η «δωρεάν» Υγεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «Ριζοσπάστης» το έχει καταγγείλει πολλές φορές, αλλά μια και το γεγονός επιβεβαιώνεται πλέον κι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι σκόπιμο να το ξανασημειώσουμε. Σύμφωνα, λοιπόν, με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία ανάμεσα στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ. Στις δαπάνες, δηλαδή, που κάνουμε για λόγους Υγείας απευθείας από την τσέπη μας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 48,7% του συνόλου των δαπανών, ενώ οι κρατικές στο 51,3%. Το ποσοστό αυτό δίνει στη χώρα μας τη δεύτερη θέση, αμέσως μετά την Κύπρο, όπου οι ιδιωτικές δαπάνες φτάνουν στο 50,9%. Από τις υπόλοιπες χώρες, η Λετονία βρίσκεται στην ίδια με την Ελλάδα θέση, ενώ των υπολοίπων οι ιδιωτικές δαπάνες βρίσκονται στο 37% και κάτω των συνολικών δαπανών.

Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια το προαναφερόμενο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών στη χώρα μας ήταν αρκετά μικρότερο και ο λόγος, που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, είναι η πολύμορφη πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της Υγείας, η συνεχής υποβάθμιση του αντίστοιχου δημόσιου τομέα, κλπ., κλπ., που ακολουθείται χρόνια τώρα, τόσο από τους προηγούμενους όσο και από τους νυν κυβερνώντες.

Δημοτικά τέλη παντού

Η μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις, που λειτουργούν με τη λογική της ανταποδοτικότητας και κυνηγούν το κέρδος, αποτελεί την κυρίαρχη λογική, εδώ και χρόνια, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, με τον ΣΥΝ να συμμετέχει για να... εξασφαλίζεται η «χρηστή» διαχείριση και η «διαφάνεια». Ελα, όμως, που η τελευταία... δεν εξασφαλίζεται πάντα. Ε, τότε παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, η τελευταία εγκαλεί τον Δήμο Ηλιούπολης επειδή παραβιάζει τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς» και, μάλιστα, αυτής... του νεκροταφείου. Συγκεκριμένα, ο δήμος επιβάλει τέλος στους μικροεπαγγελματίες που ασχολούνται με την κατασκευή μνημείων, ενώ, εξαιρεί απ' αυτό τη Δημοτική Επισκευαστική Επιχείρηση στην οποία ανήκει εργαστήριο επεξεργασίας μαρμάρων για την κατασκευή τάφων στο Δημοτικό Κοιμητήριο. Υπάρχει επομένως άνιση και διακριτική μεταχείριση και καλείται η Δημοτική Αρχή είτε να επιβάλλει το τέλος σε όλους είτε να το καταργήσει. Οπως βλέπετε, οι θεσμοί λειτουργούν, εξασφαλίζοντας τον... υγιή ανταγωνισμό, ακόμη και στην... αγορά του νεκροταφείου.

Οι ακτές της ... κερδοσκοπίας

Οπως αποδεικνύεται, πανομοιότυπη είναι η πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο θέμα των ακτών της χώρας, αρχίζοντας η μία από κει που τέλειωσε η άλλη, με τον ίδιο πάντα στόχο: Το ποιος θα τις μετατρέψει καλύτερα, από δημόσια περιουσία σε «λάστιχο», για να χωρέσουν ή να νομιμοποιηθούν εκεί όλες οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι:

Το 2001 με το νόμο 2971, το ΠΑΣΟΚ έκανε το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» των παραθαλάσσιων εκτάσεων, προβλέποντας τη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας με επισπεύδοντες τους ίδιους τους ιδιώτες. Με τον ίδιο νόμο μίκρυνε τον αιγιαλό με τον ορισμό ότι αυτός φτάνει ως το σημείο που βρέχεται από τη θάλασσα «από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της», έναντι του ορισμού του νόμου του 1940, που πρόβλεπε ότι ορίζεται με βάση «τη μέγιστη ανάβαση του χειμέριου κύματος».

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο η έκταση του αιγιαλού περιορίζεται ακόμη περισσότερο, δηλαδή στα 30 μέτρα από την ακτογραμμή. Και σα να μην έφτανε αυτό αφήνει ελεύθερους τους Περιφερειάρχες να χαράξουν το όριο της παραλίας κατά το δοκούν, δηλαδή σε ακόμη μικρότερο πλάτος των 50 μέτρων από τον αιγιαλό, που προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ.

Καταλαβαίνει κανείς τι ...θαλάσσια πάρτι ετοιμάζουν οι κάθε λογής «φιλετοφάγοι» κερδοσκόποι και καταπατητές της κρατικής γης!

Τα αποτελέσματα της διεύρυνσης

Σίγουρα, θυμάστε τι έλεγε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, όταν η κυβέρνηση θεσμοθετούσε την παραπέρα «απελευθέρωση» - διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ας δούμε, τώρα, τι λέει και η πράξη, όπως αναδείχνεται μέσα από σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Πρώτον, μόνο το 11% των ιδιοκτητών καταστημάτων έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, ενώ το 72% δηλώνει τη διαφωνία και την απροθυμία του. Η κυβέρνηση, όμως, έκανε λόγο, περί της θέλησης του εμπορικού κόσμου... Δεύτερον, από το 11%, μόνο το 1/5 (το 2,2% του συνόλου) έχει προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Κι απ' αυτούς, η μεγάλη πλειοψηφία έχει προσλάβει εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Η κυβέρνηση, όμως, έκανε λόγο, περί αντιμετώπισης της ανεργίας... Τρίτον, από το 11% και πάλι, κάτι λιγότερο του 1/3 (το 3,5% του συνόλου) δηλώνει, ότι η διεύρυνση του ωραρίου οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών του. Περιττό, να σημειώσουμε, ότι το ποσοστό αυτό αφορά στις μεγάλες αλυσίδες, ενώ για τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων και των καταστηματαρχών τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται πλήρως και, μάλιστα, από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου, ότι, πρωτίστως, αποτελεί μοχλό συγκέντρωσης του λιανικού εμπορίου στα χέρια των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων. Τα συμφέροντά τους εξυπηρέτησε η κυβέρνηση.

Από το «ούτως» στο «διά ταύτα»...

Οποιον και να ρωτήσεις - εκτός από τους λίγους που «κολυμπούν» στο χρήμα - θα σου πει ότι η ζωή του, σήμερα, είναι δύσκολη και συνεχώς χειροτερεύει. Θα διαμαρτυρηθεί για την ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα και τις εξευτελιστικές συντάξεις, την εντατικοποίηση της δουλιάς και την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα σκάνδαλα, που αναδεικνύουν τη σήψη και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της πολύμορφης και πολυποίκιλης εξουσίας, για το «ποιόν» της δημοκρατίας στον τόπο μας και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Κι όλοι, με τον έναν, ή τον άλλον τρόπο, θα εκφράσουν διαφωνία και δυσαρέσκεια για την εφαρμοζόμενη πολιτική, που οξύνει και πολλαπλασιάζει τα λαϊκά προβλήματα.

Πολλοί θα καταλογίζουν ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραδεχόμενοι ότι αυτά τα κόμματα δεν έχουν διαφορές στην πολιτική τους και κάποιοι, προχωρώντας πιο βαθιά, θα συμφωνήσουν ότι η «ρίζα του κακού» βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα, που παράγει την αδικία, στηρίζεται στην εκμετάλλευση και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε αδιέξοδα. Αρκετοί θα αναγνωρίσουν την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, ως αγωνιστικό αντιστάθμισμα στην αντιλαϊκή επέλαση, χωρίς, όμως, να πιστεύουν ότι μπορεί, σήμερα, να αποτελέσει την πολιτική εναλλακτική λύση στο δικομματισμό, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για συνολική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, που θ' ανοίξουν το δρόμο για ριζικές και ριζοσπαστικές αλλαγές στην κοινωνία.

Και μπορεί να αποτελεί θετικό σημάδι το γεγονός ότι ευρύτερα λαϊκά στρώματα συνειδητοποιούν τις ευθύνες της αντιλαϊκής πολιτικής, όμως το «ούτως» της διαπίστωσης είναι ανώφελο, αν δεν έρχεται στο «διά ταύτα» της απάντησης. Αν ο καθένας που υποφέρει, μείνει στο «τι τραβάω» και δεν περάσει στο «τι να κάνουμε», δε θα βγει από το «έλος» της ακινησίας. Αν όποιος βαρυγκωμά αποδεχτεί το «τίποτα δεν αλλάζει», δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία ανίχνευσης του δρόμου που οδηγεί στη διέξοδο. Αν οι αδύναμοι δεν ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, θα υποταχθούν στη «μοίρα» τους. Οπως τα μικρά κι αδύναμα έντομα που καταλήγουν στο στόμα της αράχνης, ενώ τα δυνατότερα καταφέρνουν να σπάσουν τον ιστό της και να γλιτώσουν.

Εν πρώτοις, λοιπόν, χρειάζεται ν' ανατραπεί το «κλίμα» μοιρολατρίας που έχουν «περάσει» στο λαό η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, με τη βοήθεια όλων των υπηρετών του καπιταλιστικού συστήματος. Και, ταυτόχρονα, χρειάζεται να «μπολιαστούν» οι απογοητευμένοι με την πίστη και την αισιοδοξία ότι, παρά τις μύριες δυσκολίες και τα συνεχώς αυξανόμενα εμπόδια, υπάρχουν οι δυνατότητες και μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή αντεπίθεση. Το κάλεσμα του ΚΚΕ σε μαζικό και συνεχή αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, μπορεί να φαίνεται ότι απευθύνεται σε «ώτα μη ακουόντων», όμως, ως στόχος, είναι δύσκολος μεν, αλλά εφικτός και υλοποιήσιμος...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Παρακολουθήσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των τεχνικών που μπήκαν στο κέντρο της Παιανίας τα έσβησαν, οι εγκαταστάσεις τους δεν παρακολουθούσαν άτομα σε λίστα αλλά είχαν εμβέλεια που κάλυπτε ολόκληρη την Ελλάδα και οι κεραίες όριζαν μια περιοχή μεταξύ Πλατείας Μαβίλη και Μεγάρου Μουσικής.

Αυτά λέει - μεταξύ άλλων - το πόρισμα της ΑΔΑΕ και όμως οι κυβερνώντες συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ...ξαφνικά ανακάλυψαν κάτι και πως όσα στοιχεία είχαν τα έδωσαν στη Δικαιοσύνη. Το δε ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει γενικώς και μετά μανίας με τη σιγουριά ότι δεν πρόκειται ποτέ να ειπωθεί η αλήθεια από κυβερνητικά χείλη.

Ξέρουν άλλωστε αυτοί τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μια και ...τα ίδια προφανώς έχουν κάνει.

Οπως και να έχει πάντως, οι υπογραφές του πρώην και του νυν πρωθυπουργού συνεχίζουν να υπάρχουν σε έγγραφα, συμφωνίες και μνημόνια που λένε ότι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να δρουν στην Ελλάδα μια και είμαστε ...σύμμαχοί τους.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ περίπτωση ανησυχητική η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, περί του ότι έχει στενή συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας επειδή υπάρχει πρόβλημα «εφαρμογής νόμων» που αφορούν το Ασφαλιστικό.

Θυμηθείτε πως η τελευταία νομοθετική ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων αποκλήθηκε από αυτούς που το εισηγήθηκαν απλή ...εφαρμογή ισχύοντος νόμου.

Αλλωστε, όπως και να 'χει το πράγμα, οι νόμοι που «πρέπει» κατά την κυβέρνηση να εφαρμοστούν μόνο θετικοί δεν μπορεί να είναι. Μιλάμε για τους αντιασφαλιστικούς νόμους του Σιούφα που εμπλούτισε επί μια δεκαετία το ΠΑΣΟΚ με νέα αντιασφαλιστικά «πλοκάμια».

Μιλάμε για τους ίδιους νόμους που υποσχόταν και ξαναϋποσχόταν ότι θα καταργήσει μια και τους είχε φέρει η «καταραμένη» κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αντικομμουνιστική τύφλωση

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αντικομμουνιστική τους τύφλωση τους έχει ζαλίσει. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της κατασκευάζει - γιατί έτσι την βολεύει - δήθεν «μια πρωτοφανή επίθεση λάσπης και κατασυκοφάντησης από την ηγεσία των κομματικών συνδικαλιστικών στελεχών του ΚΚΕ»! Επιτίθεται στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ με τα γνωστά σκουριασμένα όπλα του ψεύδους. Ομως με τις αντικομμουνιστικές τους εκρήξεις δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να συσκοτίσουν την αλήθεια για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψαν με τον ΣΕΒ σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες τους. Ο εργατόκοσμος στους χώρους δουλιάς τούς χλευάζει. Τα 77 λεπτά αύξηση επιστρέφονται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ μαζί με τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό της.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από την καλή και την ανάποδη τι σημαίνει γι' αυτούς «η ικανοποιητική συμφωνία» για την οποία ασύστολα επαίρεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Και επειδή γνωρίζουν στο πετσί τους τι σημαίνει να παίρνεις μισθό 608 ευρώ, θα απαντήσουν στις 13 Απρίλη στην κυβέρνηση και στον ΣΕΒ, αλλά και σ' αυτούς που χωρίς αιδώ βάζουν την υπογραφή τους κάτω από τέτοιες συμβάσεις.

Χωρίς τέρμα η δημαγωγία

«Τέρμα η αντοχή - Τέρμα η ανοχή» φώναζε ο Γ. Παπανδρέου, όταν ο Χρ. Πολυζωγόπουλος «πέταγε» ακόμη «αγωνιστικές» κορόνες και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ κατάγγελλε - υποτίθεται - τις εξευτελιστικές αυξήσεις, που έδινε ο ΣΕΒ. Ολ' αυτά, όμως, για μερικές μόνο μέρες. Κατόπιν, ήρθε ο «έντιμος συμβιβασμός», οι εξευτελιστικές αυξήσεις μετονομάστηκαν σε κατακτήσεις και όλοι μαζί χειροκροτούσαν την επίτευξη της διετούς «εργασιακής ειρήνης» και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας.

Πάντως, αν πιστεύετε, ότι δε θα ξαναφωνάξει ο Γ. Παπανδρέου το παραπάνω σύνθημα, μάλλον κάνετε λάθος. Μόλις «ξεχαστεί» η από κοινού με τη ΝΔ δρομολόγηση της υπογραφής της επαίσχυντης συμφωνίας, πάλι θα φωνάζει για την ακρίβεια, τα χαμηλά μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις ο Γ. Παπανδρέου. Αλλωστε, παλιά τους τέχνη κόσκινο των εκπροσώπων του δικομματισμού. Τα ίδια έκανε και η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Δημαγωγούσε ασύστολα, εκμεταλλευόμενη τα συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων. Και, τώρα, εφαρμόζει την ίδια πολιτική, με αυτή των προκατόχων της.

Προχωρά στο έργο της...

Ξέρετε τι εννοούν οι διάφοροι υπουργοί, όταν συχνά πυκνά δηλώνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά στο έργο της, με βήματα συντονισμένα και αποφασιστικά; Την καθημερινή και πολύμορφη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Τα σχετικά παραδείγματα είναι πάμπολλα. Ακόμη κι εκεί, που δεν το βάζει ο νους του μέσου ανθρώπου. Οπως το νομοσχέδιο για το φάρμακο, που εισήχθη τις προάλλες για συζήτηση στη Βουλή. Πέρα από διάφορα άλλα, απαλείφτηκε και η διάταξη (υπήρχε όταν είχε δοθεί το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα), η οποία υποχρέωνε τις ιδιωτικές κλινικές να χορηγούν τα φάρμακα στους ασθενείς τους στη νοσοκομειακή τιμή συν 5% και όχι στην αρκετά υψηλότερη λιανική τιμή τους. Κι έτσι, οι κλινικάρχες θα είναι ελεύθεροι να αγοράζουν τα φάρμακα σε χοντρική τιμή και να τα δίνουν στους ασθενείς τους, με την τιμή που τα πουλάνε οι φαρμακοποιοί, αποκομίζοντας κι απ' αυτά χοντρά κέρδη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η απάντηση που τους πρέπει

Από την περασμένη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν έναν απεργιακό αγώνα με κεντρικά αιτήματα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. Στην κήρυξη, οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας, καθοριστικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των ταξικών δυνάμεων. Η παράταση της απεργιακής κινητοποίησης, που συνεχίζεται και σήμερα, επιβλήθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, παρά τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία (ΠΟΕ ΟΤΑ) από το περασμένο Σάββατο να αναστείλει την απεργία.

Στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι δε βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με την κυβέρνηση της ΝΔ - όπως παλιότερα με εκείνη του ΠΑΣΟΚ - η οποία παραπέμπει σε «επιτροπές» τα δίκαια αιτήματά τους και συκοφαντεί με κάθε μέσο την απεργία τους. Είναι αντιμέτωποι και με τις δημοτικές αρχές στους μεγάλους κυρίως δήμους, με πρώτο αυτόν της Αθήνας, που πρωτοστατούν στην επιχείρηση καταστολής της απεργίας, χέρι χέρι με την κυβέρνηση και αξιοποιώντας υπαγορευμένες αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμα φορά ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ΤΑ στην προώθηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής και στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία.

Αποτέλεσμα αυτής της αντεργατικής σύμπραξης ήταν το βράδυ της Κυριακής να δοθεί εισαγγελική εντολή για το βίαιο άνοιγμα της υπερκορεσμένης χωματερής στην Αθήνα, στο όνομα δήθεν των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Με πρωτεργάτη τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χ. Τεντόμα συγκροτήθηκε και τέθηκε σε κίνηση ο απεργοσπαστικός στόλος των απορριμματοφόρων. Το μίσος της δημοτικής αρχής για τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων έφτασε στο σημείο να συλληφθούν συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν τη χωματερή, ενώ τη διευθέτηση των σκουπιδιών στο χώρο ανέλαβαν ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων που μισθώθηκαν από το Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι δέχτηκαν χτες την επίθεση των ΜΑΤ.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν και από αυτόν τον απεργιακό αγώνα, πρέπει να γίνουν κτήμα τόσο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όσο και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη. Κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες συνεργούν ανοιχτά για να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, συγκροτούν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τρομοκρατούν, χτυπούν και συλλαμβάνουν εργαζόμενους, αξιοποιούν φαιδρά επιχειρήματα -ανάλογα εκείνων που ακούστηκαν στην επιστράτευση των ναυτεργατών - για να φέρουν σε αντιπαράθεση εργαζόμενους και δημότες, που βράζουν στο ίδιο καζάνι, πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και δημοτικών αρχών.

Το σκηνικό συμπληρώνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που υπονομεύουν και χτυπούν από μέσα τους αγώνες. Ολοι τους πρέπει να πάρουν απάντηση. Με την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα, το συντονισμό με άλλους κλάδους και την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με την καταδίκη των κομμάτων του κεφαλαίου και των υποψηφίων τους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Με την ανάδειξη αγωνιστών δημάρχων και νομαρχών που θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και όχι απέναντί τους.

Χτυπάνε κάρτα και στην... τουαλέτα!!!

Δεν είναι ξένη στην ελληνική πραγματικότητα η υπερεντατικοποίηση της εργασίας και ο απόλυτος έλεγχος που ασκούν οι εργοδότες στους εργαζομένους τους, μέσω των επιτρεπόμενων διαλειμμάτων, αλλά και άλλων μεθόδων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κατά τη διάρκεια της βάρδιας θα ξεζουμίσουν τον εργαζόμενο χωρίς να χαραμίζουν ούτε λεπτό. Στην Κροατία, οι κεφαλαιοκράτες έχουν προχωρήσει ένα... βηματάκι παραπάνω: Η επιχείρηση καθορίζει ακόμα και πόσες φορές είναι φυσιολογικό να επισκέπτεται ένας εργαζόμενος την ...τουαλέτα! Και ως «φυσιολογικό», καθορίζεται από τον κεφαλαιοκράτη ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να πάει δύο φορές μέσα στο ωράριό του στην τουαλέτα! Οι εργοδότες, μάλιστα, ακριβώς επειδή πρόκειται για ...«φυσιολογικό» και «αντικειμενικό» ζήτημα, κάνουν τη... χάρη στις γυναίκες και τους επιτρέπουν να επισκέπτονται την τουαλέτα μια - δυο φορές περισσότερες από το καθορισμένο, στις «δύσκολες μέρες του μήνα»!!! Δεν αποκλείουμε κάποιος ευφάνταστος εργοδότης να έχει προχωρήσει σε ανάλογο έλεγχο της... κύστης των εργαζομένων του και στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι το τρελό κυνήγι του κέρδους για το κεφάλαιο φτάνει αναμφισβήτητα σε τέτοιες εκφράσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ