Τρίτη 18 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δημαγωγίας το ανάγνωσμα

Δεν τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του ο Καραμανλής, καταγγέλλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση της ΝΔ, έγραφαν και πάλι αρκετές εφημερίδες της Κυριακής. Οποιος ψάξει, βέβαια, τις προεκλογικές τοποθετήσεις του Κ. Καραμανλή, δε θα βρει συγκεκριμένες υποσχέσεις με φιλολαϊκό περιεχόμενο, εκτός αυτών για τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις των αγροτών. Αντίθετα, θα βρει μπόλικη δημαγωγία για τα λαϊκά προβλήματα και ακόμη περισσότερα, για τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις και όλα όσα σφραγίζουν σήμερα το αντιλαϊκό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή είναι η αλήθεια.

Προφανώς, όμως, η φιλολογία περί μη τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων, βολεύει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, από πολλές πλευρές. Πρώτον, εμφανίζεται να κάνει αντιπολίτευση, χωρίς να λέει όμως τίποτε το συγκεκριμένο, αφού αναφέρεται σε κάτι που δεν υπάρχει. Δεύτερον, παίρνει υπό την προστασία του τις ανύπαρκτες φιλολαϊκές υποσχέσεις της ΝΔ, παρουσιαζόμενη ανέξοδα ως δύναμη προστασίας των λαϊκών συμφερόντων. Τρίτον, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις - φάντασμα. Με άλλα λόγια, δημαγωγεί, όπως δημαγωγούσε και η ηγεσία της ΝΔ. Η τελευταία δημαγωγούσε, μιλώντας για τα λαϊκά προβλήματα, χωρίς να υπόσχεται και να δεσμεύεται σε τίποτε το συγκεκριμένο. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δημαγωγεί με τις ανύπαρκτες νεοδημοκρατικές υποσχέσεις...

Η φιέστα για το λάδι

Ολόκληρη φιέστα στήθηκε χτες στο υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να ανακοινωθούν μέτρα για τη δήθεν στήριξη ενός κατ' εξοχήν ελληνικού προϊόντος. Του ελληνικού ελαιολάδου και της ελιάς. Με δηλώσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, τέσσερις υπουργοί (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού), ένας υφυπουργός (Εξωτερικών) και ένας γενικός γραμματέας (υπουργείο Πολιτισμού) προσπάθησαν να μας πείσουν ότι από τα κυβερνητικά μέτρα θα κερδίσουν... όλοι! Και οι ελαιοπαραγωγοί και οι επιχειρηματίες (έμποροι - τυποποιητές - εξαγωγείς κλπ.) και οι καταναλωτές.

Αν όμως ληφθεί υπόψη ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν την ανακήρυξη του 2006 ως έτους ελαιολάδου και της ελιάς και τη διάθεση ενός ποσού 5 εκατ. ευρώ για διαφήμιση του προϊόντος, ένα είναι βέβαιο. Οτι αυτοί που θα κερδίσουν από τα μέτρα στήριξης της ελιάς και του ελαιολάδου είναι όλοι οι άλλοι εκτός από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι ακόμη και φέτος, που για συγκυριακούς λόγους οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν κατακόρυφα, τα σπασμένα τα πλήρωσαν οι καταναλωτές (το λάδι ακρίβυνε 30%), ενώ οι παραγωγοί πήραν ψίχουλα...

Ξεπούλημα με το κομμάτι

Με τη «Γαλιλαίος Ελλάς» (θυγατρική της «Ολυμπιακής») αρχίζει η κυβέρνηση το τμηματικό ξεπούλημα των εταιριών του ομίλου, ενώ ταυτόχρονα αναζητά ιδιώτες «επενδυτές» για την ίδρυση της νέας αεροπορικής εταιρίας («Πάνθεον»), που έχει προαναγγείλει. Την ίδια ώρα οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες ασκούν πιέσεις, ουσιαστικά για το κλείσιμο των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», με πρόσχημα δήθεν «παράνομες» κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στην παλιά «Ολυμπιακή» τα τελευταία χρόνια.

Η υπόθεση της «Ολυμπιακής» είναι μια ακόμα καραμπινάτη περίπτωση συμπαιγνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ελληνικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για την απαξίωση και συρρίκνωση του ομίλου, προς όφελος των πολυεθνικών στον τομέα των αερομεταφορών. Αλλωστε, το καταγγέλλουν ακόμα και οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ συνδικαλιστές της ΟΑ. Μόνο που απλά καταγγέλλουν, και μάλιστα εκ των υστέρων. Γιατί στην πράξη κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, όλ' αυτά τα χρόνια, για να εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις η καταστροφική πολιτική σε βάρος της εταιρίας και των εργαζομένων.

Με αυτά τα δεδομένα, σίγουρα οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΠΑ). Το μόνο που τους απομένει είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις της ΕΣΚ να οργανώσουν την αντίστασή τους, με σκοπό τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής».

Ο κατήφορος δεν έχει τέρμα

Εβδομήντα επτά λεπτά του ευρώ. Αυτό είναι το νούμερο που κουδουνίζει στα αφτιά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και δεν την αφήνει να ησυχάσει. Τόση είναι η ημερήσια «αύξηση» στους μισθούς και στο μεροκάματο για την επόμενη διετία, κάτω από την οποία έβαλαν την υπογραφή τους οι εργατοπατέρες, κομπάζοντας για τον «έντιμο συμβιβασμό» τους με τους βιομηχάνους. Δυστυχώς για τους ίδιους, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δε συμμερίζεται ούτε στο ελάχιστο τη χαρά τους. Το ξέρουν καλά, γι' αυτό και ψάχνουν τρόπο να ξεστρίψουν, να τραβήξουν την κουβέντα από το «καυτό» ζήτημα της Σύμβασης, να πολώσουν τους εργαζόμενους με τη γνωστή αντι-ΠΑΜΕ προπαγάνδα τους.

Η κατρακύλα των προηγούμενων ημερών συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο. Βρίθουν οι εφημερίδες από δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν δήθεν «διάσπαση» της ΓΣΕΕ, εκθειάζοντας την πυγμή του προέδρου, ο οποίος στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας απείλησε με ...κυρώσεις το ΠΑΜΕ αν δε συμβιβαστεί με τη γραμμή της πλειοψηφίας! Από το κυριακάτικο «ΠΑΡΟΝ», μάλιστα, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος προσπαθεί να χρεώσει στο ΠΑΜΕ «τη διασπασμένη εικόνα» που παρουσιάζει η ΓΣΕΕ και η οποία «περιορίζει το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων των συνδικάτων»! Και επαναφέρει τα χιλιοειπωμένα - και χιλιοαπαντημένα από το ΠΑΜΕ - ψευδή επιχειρήματα για τις Συμβάσεις που υπογράφουν οι ταξικές Ομοσπονδίες στους κλάδους τους.

Στην πρεμούρα της να δώσει τροφή στην αντι-ΠΑΜΕ προπαγάνδα, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ έφτασε την Παρασκευή στο σημείο να στείλει στον Τύπο την (υποτιθέμενη) απόφαση-λίβελο του Γενικού Συμβουλίου, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση! Για να προλάβει τα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων. Να αποπροσανατολίσει και μ' αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους από την αντιπαράθεση ουσίας που επιδίωξε και επιδιώκει το ΠΑΜΕ και για το θέμα της Σύμβασης. Τέτοιος είναι ο κατήφορος. Αλλά και η αγανάκτηση την οποία εισπράττουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αρνούνται πεισματικά να πέσουν θύματα της μαζικής παραπλάνησης στην οποία επιδίδεται η πλειοψηφία, με πρωτεργάτη την ΠΑΣΚΕ.

Το ΠΑΜΕ λογοδοτεί μόνο στους εργαζόμενους και σε κανέναν άλλο. Αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί, στους δικούς τους αγώνες πρωτοστατεί, στην υπεράσπιση του δικού τους δίκιου και μόνο παραμένει συνεπές και αταλάντευτο. Σ' αυτή τη βάση δε σταμάτησε ποτέ να ξεσκεπάζει τη γραμμή της συναίνεσης, να την καταγγέλλει με επιχειρήματα. Η αντιπαράθεση με τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία είναι αυτονόητο καθήκον του, όπως αυτονόητη είναι και η σύγκρουση των δυο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό είναι που ενοχλεί την πλειοψηφία, αυτό είναι που χαλάει τη σούπα του «κοινωνικού εταιρισμού» και εκεί στοχεύει η κλιμακούμενη επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ.

Η απάντηση δόθηκε στις 13 του Απρίλη, από την απεργία και τις συγκεντρώσεις των ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων. Επόμενος σταθμός, η Πρωτομαγιά και ο ταξικός γιορτασμός της, στη μάχη της οποίας έχουν ήδη ριχτεί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις. Η «ενότητα» της υποταγής είναι η δικιά τους στρατηγική επιλογή. Το απέδειξαν περίτρανα και με το χειροκρότημα που εισέπραξαν από τα κόμματα του κεφαλαίου για την υπογραφή της κατάπτυστης Σύμβασης. Αυτή τη βαθιά αντεργατική «ενότητα», οι εργαζόμενοι και το ΠΑΜΕ τους τη χαρίζουν.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα ακριβά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ συνεργεία - όπως όλοι διαπιστώνουμε - έχουν ξεχυθεί στις αγορές για να καταγράψουν την ακρίβεια του πασχαλινού τραπεζιού.

Κατά προτίμηση, φυσικά, στις λαϊκές και στη Βαρβάκειο, μια και η εταιρία - ιδιοκτήτης μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ μπορεί κάλλιστα να διαπλέκεται με τον ιδιοκτήτη του καναλιού.

Κι αν δε διαπλέκεται, μπορεί να ...διαφημίζεται στο κανάλι και, φυσικά, ουδείς θέλει να χάσει τους καλούς πελάτες του.

Οπως και να 'χει πάντως, το θέαμα θα είναι για μια ακόμη χρονιά το ίδιο. Μόνο που, όπως πάντα, θα λείπει το «γιατί». Οι λέξεις «ελεύθερη αγορά», «λιτότητα» και οτιδήποτε παραπέμπει στις πραγματικές αιτίες θα απουσιάσει.

ΚΙ ΑΛΛΗ μία επιτροπή συστήνεται για το θέμα των υποκλοπών. Αυτή τη φορά, θα αναλάβει να φτιάξει ένα νέο νόμο για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. Αν δεν κάνουμε λάθος, πρέπει να είναι η 5η επιτροπή που ασχολείται με αυτήν την υπόθεση.

Ως γνωστόν, λοιπόν, όπου μπλέκονται πολλές επιτροπές, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Δε βγαίνει - σχεδόν - ποτέ καμιά άκρη. Αντίθετα, αυτοί που υποτίθεται ότι είναι αρμόδιοι, μπορούν ωραιότατα να δηλώνουν πως «κάτι κάνουν».

Κι ας μην κοροϊδευόμαστε (ή, μάλλον, ας μην μας κοροϊδεύουν). Το να υπάρξει αποτέλεσμα σ' αυτήν την υπόθεση δεν είναι ούτε αστυνομική, ούτε τεχνοκρατική απόφαση, πολύ περισσότερο απόφαση νομικών. Είναι καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία προφανώς δεν έχει ληφθεί και ούτε θα ληφθεί.

Μάλιστα, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι έχει παρθεί η ακριβώς αντίθετη απόφαση. Αυτή που λέει ότι το πολυπλόκαμο «τέρας» των υποκλοπών θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει, αφού αποτελεί «συμβατική υποχρέωση της χώρας» - όπως πολλάκις έχουμε ακούσει - να λειτουργούν και να δρουν στην Ελλάδα ξένες υπηρεσίες. Αφού οι ιδιωτικές μεγάλες εταιρίες είναι κράτος εν κράτει. Κι αφού, τέλος πάντων, πρέπει και το κράτος να προστατεύει τα συμφέροντά του, έναντι του οποιουδήποτε «τρομοκράτη» και αμφισβητία του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς».


Ετσι, για να βάλουμε ορισμένες μόνον πλευρές της όλης υπόθεσης...

Ο Γολγοθάς της αντιλαϊκής πολιτικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βδομάδα των Παθών και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει πρόσωπο κοινωνικής ευαισθησίας. Ετσι, από χτες το βράδυ «με την ευκαιρία των ημερών του Πάσχα», ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, άρχισε - σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης του υπουργείου Υγείας - να επισκέπτεται άστεγους σε διάφορους χώρους (Σαράφειο, πλατεία Κουμουνδούρου, Κοινωνικό Ξενώνα στου Ρέντη) και να μοιράζει δέματα που περιέχουν κουβέρτες, φούτερ, τρόφιμα και τσουρέκια. Επίσης, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αρχίσει να επισκέπτεται νοσοκομεία - με πρώτο σήμερα τον «Αγιο Σάββα».

Ως χειρονομίες συνάδουν με το πνεύμα των ημερών, ίσως πείτε. Πλην, όμως, όλα αυτά γίνονται για να συγκαλυφθεί η πολιτική της σκληρής λιτότητας, που ξεσπιτώνει τους φτωχούς και τους άμοιρους ή που προκαλεί - με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας - την «τριτοκοσμική κατάσταση» στα νοσοκομεία, σύμφωνα με το σχετικό χαρακτηρισμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Και γι' αυτή την πολιτική, ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να υπάρξει άφεση αμαρτιών απ' τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Ούτε τώρα, ούτε την Κυριακή του Πάσχα, ούτε στις εκλογές του Οκτώβρη...

Επαγγελματίες στη νοθεία

Γράφαμε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου για το όργιο νοθείας στο οποίο επιδόθηκε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας στο πρόσφατο συνέδριο, με στόχο να διατηρήσει η ΠΑΣΚΕ την πρωτοκαθεδρία και στη νέα διοίκηση. Αποτέλεσμα των - πέρα από κάθε όριο - παρανομιών στις εκλογές των πρωτοβάθμιων σωματείων για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο, ήταν να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης 93 αντιπρόσωποι, όταν προηγουμένως είχε αναγγελθεί η εκλογή 92 από τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου! Φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι πρωτεργάτες της νοθείας έχασαν το μέτρημα των αντιπροσώπων - μαϊμού που «εξασφάλισαν» με τις καραμπινάτες παρανομίες τους.

Για του λόγου το αληθές, το πρακτικό των αρχαιρεσιών στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ενδεικτικό και αδιάψευστο μάρτυρα της νοθείας. Ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου είναι μόλις 65, στις αρχαιρεσίες πήραν μέρος 79(!), με τη βούλα μάλιστα της δικαστικής αντιπροσώπου που παρακολουθούσε τη διαδικασία. Και βέβαια, το παράδειγμα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας δεν είναι το μοναδικό για τον τρόπο με τον οποίο οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μεθοδεύουν την αλλοίωση της πραγματικής βούλησης των εργαζομένων, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας στα συνδικάτα. Στην πρεμούρα τους να κρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα μαντρωμένο στη γραμμή της συναίνεσης, έχουν αναγάγει τέτοιου είδους πρακτικές σε επάγγελμα...

Το παρασκήνιο του 0,77 ευρώ

Μήπως είχατε αμφιβολίες σχετικά με την ύπαρξη πολιτικού παρασκηνίου στη συμφωνία της ντροπής μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ; Μήπως δε γνωρίζετε σε ποιον κυρίως χρωστάτε την... αύξηση του 0,77 ευρώ τη μέρα; Ορίστε, λοιπόν, τι έγραφε ο «μικροπολιτικός» των «Νέων» του Σαββάτου: «... Τώρα λοιπόν που πέρασαν κάποιες μέρες, μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο. Ως γνωστόν, ο Περισσός βρίσκεται σε γραμμή σύγκρουσης με τη ΓΣΕΕ. Η δε κυβέρνηση Καραμανλή περί άλλα τύρβαζε, αφήνοντας τους βιομηχάνους εγκλωβισμένους σε μια πολύ σκληρή θέση. Αντιθέτως, εντόνως, δραστηριοποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Η Αννα Διαμαντοπούλου είχε επικοινωνία με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ενώ ήταν και σε διαρκή συνεννόηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

... Επαφές έγιναν και με τον Αρμενάκη των Εμπόρων, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ προσεκτικό με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που, αν και εκφραστής της σκληρής γραμμής, θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ, άρα θα τον βρουν μπροστά τους. Κάπως έτσι αποφεύχθηκε το αδιέξοδο, με αποτέλεσμα μια λύση, επωφελή για όλους, κυρίως δε για τους εργαζόμενους».

Πέρα από αρκετές άλλες ευκαιρίες, μπορείτε να εκφράσετε τις... ευχαριστίες σας προς το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να αξιοποιηθεί η πείρα της απεργίας

Μετά από δέκα ημέρες σκληρής μάχης με την κυβέρνηση, τους δημάρχους και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς τους, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ανέστειλαν, το ξημέρωμα του Σαββάτου, την απεργιακή τους κινητοποίηση. Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρωτοπορία και αυτού του απεργιακού αγώνα. Σε κάθε φάση του, ανέδειξαν με συνέπεια την αναγκαιότητα της κλιμάκωσης, σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, του συντονισμού με τους εργάτες και υπάλληλους άλλων κλάδων, στη βάση των αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Παρά τη λυσσαλέα, ενορχηστρωμένη επίθεση, η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι των μεγάλων κυρίως πόλεων δεν κατάφεραν να κάμψουν τη μαχητικότητα των εργαζομένων. Οι τραμπούκικες και δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των απεργών, η συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών με κουκουλοφόρους και τη συνδρομή της δικαιοσύνης, η προσπάθεια συκοφάντησης του απεργιακού αγώνα, έπεσαν στο κενό. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών σε κάθε πόλη αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και κυρίως την αυτονόητη απαίτησή τους να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Οι όποιες παραχωρήσεις της κυβέρνησης έγιναν κάτω από το βάρος της κινητοποίησης και της αδυναμίας των δημάρχων να σπάσουν την απεργία, να στρέψουν εργαζόμενους ενάντια σε εργαζόμενους.

Στο μαύρο μέτωπο ενάντια στους απεργούς συντάχθηκαν ανεξαίρετα δήμαρχοι τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΝ. Η στάση τους πρέπει να κριθεί από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και από το σύνολο των εργαζομένων σε κάθε περιοχή, ιδιαίτερα μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, οι δήμαρχοι αντέταξαν την καταστολή και την οργανωμένη απεργοσπασία, ακολουθώντας το κεντρικό πρόσταγμα της κυβέρνησης με κάθε τρόπο να χτυπηθεί η απεργία. Επιβεβαιώνεται έτσι ο ρόλος των δημοτικών αρχών στο πέρασμα της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής, που φτάνει μέχρι και το τσάκισμα των εργατικών αγώνων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι υπόλογοι για τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι πρέπει να τους τιμωρήσουν.

Αξιοποιώντας την πείρα της πολυήμερης κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την πάλη τους το επόμενο διάστημα. Να διεκδικήσουν την καθολική ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες και ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να πετσοκόψει τους δικαιούχους στη βάση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΙΚΑ. Να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αντιπαλεύοντας τα πρόσθετα εμπόδια που έβαλε η ΓΣΕΕ με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, αλλά και το πλαίσιο που θέτει η πλειοψηφία του κλάδου τους. Να γίνει η εμπειρία της κινητοποίησης αντικείμενο συζήτησης στα πρωτοβάθμια σωματεία, να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αντίπαλος, αλλά και η στάση των παρατάξεων της συναίνεσης, με πρώτη την ΔΑΚΕ, που υπονόμευσαν την κινητοποίηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση θα πρωτοστατήσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο το επόμενο διάστημα, με στόχο η Πρωτομαγιά να αποτελέσει τον επόμενο σταθμό του αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ με το ταξικό πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ