Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυνηγούν τα κονδύλια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη γνώμη του για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας ζήτησε χτες συνάδελφος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), καθηγητή Γιώργο Χριστοδούλου. Και ο καθηγητής χωρίς περιστροφές τάχτηκε μεν υπέρ της μεταρρύθμισης, υπό όρους όμως, όπως υπογράμμισε, για να τονίσει: «Δεν είναι δυνατόν να τους βγάζεις έξω από τα ψυχιατρεία χωρίς να έχεις διασφαλίσει τις εναλλακτικές δομές - υπηρεσίες στην κοινότητα. Αυτό έγινε στην Αμερική και στην Ιταλία και οι άνθρωποι έμειναν στο δρόμο». Κι όταν ρωτήθηκε ο καθηγητής ποιες είναι αυτές οι εναλλακτικές υπηρεσίες είπε ότι είναι η επάνδρωση των κέντρων υγείας με ψυχιατρικές υπηρεσίες, με επαγγελματίες ψυχιατρικής υγείας, καθώς και η ανάπτυξη ψυχιατρικών τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν μπορείς να ιδεολογικοποιείς το άδειασμα των ψυχιατρείων και να το παρουσιάζεις ως μεταρρύθμιση», έλεγε λίγο αργότερα στη στήλη ο καθηγητής. Η στήλη - χωρίς να υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της ΕΨΕ - δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει στη βασική θέση του καθηγητή, ότι χωρίς τις εναλλακτικές δομές δεν μπορεί να υπάρξει αποασυλοποίηση. Να δούμε τι θα πουν κάποιοι αριστερούληδες που κάνουν κριτική στο ΚΚΕ και στο «Ρ», που υποστηρίζουν ότι αυτό που συντελείται στο χώρο της ψυχικής υγείας όχι μόνον απέχει παρασάγγας από ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά, στην πραγματικότητα, η αποασυλοποίηση έχει μετατραπεί σε πεδίο χυδαίας εμπορευματοποίησης, καθώς κυνηγούν τα κοινοτικά κονδύλια στο όνομα βασανισμένων ψυχών...

Και κλάμα ο κύριος...

Σωστά, έχει δίκιο ο Ι. Κ. Πρετεντέρης να αγανακτεί και να παραπονιέται. Οπως γράφει χτες στο «Βήμα», «χρειάζεται μεγάλη δόση κουταμάρας για να αποφύγει η αμερικανίδα υπουργός να συναντηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση». Πρώτον, επειδή, μπορεί να μη χρειάζεται η Ράις το «πράσινο φως» του Καραμανλή για να χτυπήσει το Ιράν - πάλι όπως γράφει - αλλά, προφανώς, χρειάζεται αυτό του Παπανδρέου. Δεύτερον, επειδή δεν έδωσε την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να εκφράσει τα βαθιά αισθήματα φιλοξενίας και την προθυμία συμπαράταξης στα φιλοπόλεμα σχέδια της Ουάσιγκτον. Και τρίτον, επειδή δεν έδωσε στο λαό μας την ευκαιρία να ξαναδεί τον Παπανδρέου να διακηρύσσει δημόσια τους «κοινούς στόχους και κοινές αξίες», που έχει το ΠΑΣΟΚ με το Λευκό Οίκο, όπως έκανε, πριν μερικά χρόνια, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Πράγματι, μεγάλη κουταμάρα...

Υπνος

«Τι θα μας κόστιζε - περιλαμβάνω και την αφεντιά μου - μια σιωπηρή, καθιστική διαμαρτυρία; Τίποτα. Απλώς θα μας χάλαγε την πασχαλινή φιέστα. Πώς το λένε, θα πίκραινε το αμνοερίφιο που ρίξαμε στην κοιλιά μας. Ασε τώρα. Ασε να κάνουν τη δουλειά οι συνήθεις ύποπτοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Γραφικούς τους ανεβάζουμε, σταλινικούς τους κατεβάζουμε. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις τους χρειαζόμαστε. Το αέναο πλυντήριο συνειδήσεων των αραχτών Ελλήνων. Εμείς να φουσκώνουμε σαν γαλοπούλες, να λιαζόμαστε σαν τουρίστες, να βρίζουμε σαν τους μοιραίους του Βάρναλη. Για κοιτάξτε μας. Με το ουίσκι στο ένα χέρι, με το χάμπουργκερ στο άλλο, με μπλου τζιν για φούστες και παντελόνια, με τίμπερλαντ στα πόδια και με τη γνωστή ελληνοαμερικανιά στο στόμα. Από τη μια να γαμωσταυρίζουμε τα αμερικανικά γεράκια και από την άλλη να λέμε στο μωρό μας Cool baby. Κοντολίζα, μην τους παίρνεις σοβαρά. H Ελλάδα κοιμάται μακριά, με βαθιά, αμερικανικά χασμουρητά!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».

Τα υποχρεωτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΕΧΕΙ «υποχρεώσεις» η Ελλάδα, κατά τον υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και ως εκ τούτου πρέπει να παρέχει στους Aμερικάνους τη ναυτική βάση της Σούδας - και ποιος ξέρει τι άλλο... - ακόμη και σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν...

Αραγε, ανάμεσα στις υποχρεώσεις μιας ελληνικής κυβέρνησης δε συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; Δε συμπεριλαμβάνεται η προστασία της εθνικής της ανεξαρτησίας; Η προστασία της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας ή του δικαιώματος κάθε λαού - άρα και του δικού μας - να κανονίζει τα του οίκου του;

Για να μην πούμε για τη θέληση και τις πεποιθήσεις των Eλλήνων, που κάθε άλλο παρά υπέρ των πολεμικών διευκολύνσεων προς τους Αμερικάνους τάσσονται. Αλλά αυτό, ως γνωστόν, είναι το ...τελευταίο που τους απασχολεί.

Εν γένει μπορεί οι κυβερνώντες (νυν και προηγούμενοι) να έχουν, όπως λένε, υποχρεώσεις (τις οποίες οικειοθελώς ανέλαβαν και με προθυμία φέρουν σε πέρας), όμως, έχει και ο ελληνικός λαός δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στη συνείδησή του.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ τις περίφημες εκθέσεις του θα μας παρουσιάσει τις επόμενες μέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, κι αναρωτιόμαστε γιατί κάνει κατά καιρούς τον κόπο.

Αραγε, σε τι εξυπηρετεί η επανάληψη των ίδιων πραγμάτων («καθήλωση μισθών», «διαρθρωτικές αλλαγές» κλπ., γιατί βέβαια αυτά θα λέει); Αν προσπαθούν να τα ...εμπεδώσουμε με τον τρόπο αυτό, τους πληροφορούμε ότι τα ακούμε από εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πολύ τακτικά.

Μάλλον όμως, σε συνδυασμό με τις αναπροσαρμογές του ελλείμματος, τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τις τιμές του πετρελαίου και άλλα τέτοια δυσοίωνα, επιχειρούν να μας προετοιμάσουν ...ψυχολογικά για τα μέτρα που θα πάρουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Κι όσο πιο πολύ μιλάνε, τόσο χειρότερα «κόλπα» ετοιμάζουν. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι πλησιάζει το καλοκαίρι των ...θερινών νομοσχεδίων - φωτιά, νιώθει σαν να βλέπει ένα θεατρικό έργο που παίζεται χρόνια.

Η ταράτσα της περηφάνιας...

Ηταν καμιά τριανταριά νοματαίοι. Στέκονταν όρθιοι, στην άκρη της ταράτσας του Μεγάρου Μουσικής. Με τα χέρια ανοιχτά, έμοιαζαν σαν ελεύθερα πουλιά, έτοιμα να πετάξουν. Οι φιγούρες τους, θύμιζαν τα παιδιά της Νομικής, που ξεκίνησαν τη φοιτητική εξέγερση κατά της χούντας. Το βλέμμα τους, στραμμένο στο διπλανό κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας. Βρίσκονταν εκτεθειμένοι, σε απόσταση αναπνοής από τη φωλιά του εχθρού.

Υστερα, το μάτι τους ταξίδευε στην πόλη. Οι κεντρικοί δρόμοι άδειοι κι έρημοι. Την ησυχία διέκοπταν ο θόρυβος των βημάτων των αστυνομικών και τα κουδουνίσματα των τηλεφώνων των μυστικών πρακτόρων. Η πόλη της Αθηνάς «σε κατάσταση πολιορκίας», για να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις κατά της Κοντολίζα Ράις, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που «επισκεπτόταν» τη χώρα μας, προσκαλεσμένη από την ελληνική κυβέρνηση.

Κάτω από τα πόδια τους, ένα τεράστιο πανό. Κρεμασμένο, σαν το καλό σεντόνι της νοικοκυράς που απλώνει στο μπαλκόνι του σπιτιού της, σαν τη σημαία που αναρτά ο πατριώτης τη μέρα του γιορτασμού της Επανάστασης, κάλυπτε όλη την πρόσοψη του κτιρίου. Εγραφε: «CONDOLEEZZA RICE GO HOME. ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΔΙΑΜΕΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ».

Σ' ένα πανό, η κραυγή των ανδρειωμένων που έστελνε την εκπρόσωπο του ιμπεριαλισμού και υπουργό του πολέμου «στα τσακίδια». Η αποκοτιά των ψυχωμένων, απέναντι στον επίδοξο αυτοκράτορα του κόσμου. Η ψυχική δύναμη του λαού μιας μικρής χώρας, κόντρα στην ισχύ της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Τριάντα νοματαίοι, που ήταν κομμουνιστές. Αυτοί σήκωσαν «το γάντι» στη νέα πρόκληση του ιμπεριαλισμού. Αυτοί έστειλαν στα πέρατα της οικουμένης το μήνυμα αντίστασης των λαών στα νέα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Αυτοί ύψωσαν στον ουρανό την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του ελληνικού λαού. Αυτοί διέσωσαν την τιμή της Ελλάδας, υπερασπιζόμενοι την ιστορία της, τα οράματα της Επανάστασης του '21, τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, τα όνειρα του Πολυτεχνείου.

Κάποιοι τους είπαν θρασείς κι άλλοι τους κατηγόρησαν ότι δεν καταλαβαίνουν πως τα πράγματα άλλαξαν και τέτοιες ενέργειες δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι κυβερνώντες της ΝΔ «στραβομουτσούνιασαν», που ντροπιάστηκαν στην ξένη αφέντρα και οι «αντιπολιτευόμενοι» του ΠΑΣΟΚ, που έχουν κι αυτοί «λερωμένη τη φωλιά τους», έδειξαν να προσβάλλονται. Οι «μπιστικοί» των αφεντικών τα 'βαλαν με τους μπάτσους, που την «πάτησαν» κι οι προβοκάτορες, που «γαυγίζουν» στα τηλεπαράθυρα και βρωμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων, προσπάθησαν να φορτώσουν στο ΚΚΕ τις «γνωστές - άγνωστες» προβοκάτσιες άλλων.

Ομως, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τους καμάρωνε. Γιατί ξέρει πως οι κομμουνιστές είναι «σάρκα από τη σάρκα του» κι ό,τι κάνουν είναι για το καλό του λαού και προς όφελος της πατρίδας. Γιατί γνωρίζει ότι ποτέ δεν πρόδωσαν και δεν ντρόπιασαν την Ελλάδα, την εργατική τάξη, το λαό μας. Γιατί πιστεύει ότι το ΚΚΕ χρειάζεται για τα δύσκολα κι ελπίζει πως μαζί του θα πορευτεί στο μέλλον, σε μια Ελλάδα της λαϊκής κυριαρχίας, του σοσιαλισμού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΑΥΓΗτικο μαχαίρωμα

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η εξουσία επιβάλλει τις ιδέες της». Διαβάζουμε την «ερώτηση» - τοποθέτηση του δημοσιογράφου: «... Υπήρχε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ο οποίος είπε για σας δημόσια ότι είστε προδότης διότι συνδιαλέγεστε με τον κατακτητή κλπ.».

Η απάντηση του μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτου: «Οχι, δεν είπε αυτό. Απλά, είδε ο κ. Χριστόφιας ξαφνικά να δίνεται η χριστιανική διάσταση της επαναπροσέγγισης και ένιωσε ότι του κλέψαμε την αγορά!».

Το αλιεύσαμε από την «Κυριακάτικη Αυγή», σε μια συνέντευξη, όπου κυρίως από τις «ερωτήσεις» χυνόταν δηλητήριο για όσους είπαν «όχι» στο «σχέδιο Ανάν» των Αγγλοαμερικανών και της ευρωένωσης. Προφανώς, ο χρόνος δημοσίευσης της συνέντευξης δεν είναι τυχαίος, καθώς το Μάη διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο και ήδη κάποιοι καλλιεργούν την ιδέα της επαναφοράς ενός «σχεδίου Ανάν» με άλλο όνομα και φορεσιά...

Τα «σωστά σχολεία»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το θέμα είναι να φτιάξουμε σωστά σχολεία», δήλωνε, ανάμεσα σε άλλα, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, περιγράφοντας στην «Απογευματινή» τους στόχους της κυβέρνησης, για να δείξει ότι το υπουργείο δεν ασχολείται μόνο με το Εξεταστικό. Οσο για το πώς εννοούν το «σωστά» η κυβέρνηση και ο υφυπουργός, τα δείγματα γραφής είναι μπόλικα και δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία. Τελευταίο σχετικό παράδειγμα είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή σχολείων με πολλαπλάσιο κόστος απ' ό,τι μέχρι σήμερα και την εκμετάλλευσή τους (υπό αδιευκρίνιστο ακόμα καθεστώς) για 25 ολόκληρα χρόνια από τον ιδιώτη που θα τα φτιάξει. Προφανώς, η κυβέρνηση θέλει συστηματικά να θυμίζει ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί και δε νομίζουμε πως πέφτουμε έξω, αν ισχυριστούμε ότι φιλοδοξεί να κάνει ακόμη και τα σχολεία «αγορά» για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Φοροκλοπή τραπεζών (1)

Ενα μηχανισμό ανυπολόγιστου ύψους φοροκλοπής και φοροαποφυγής έχουν στήσει οι τράπεζες με τη συγκάλυψη και ανοχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (στο παρελθόν) και της ΝΔ (σήμερα), με αφορμή τον τρόπο φορολόγησης των κρατικών ομολόγων. Το «μυστικό» της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο και βρίσκονται στα χέρια τρίτων (κατοίκων ή εταιριών του εξωτερικού) δε φορολογούνται. Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη διάταξη κι έτσι, λίγες ημέρες πριν τη λήξη των τοκομεριδίων, τα μεταφέρουν στο εξωτερικό και εμφανίζονται «εικονικά» σε χέρια τρίτων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου 10% επί των εισοδημάτων από κινητές αξίες (τόκους). Αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης των τοκομεριδίων, αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Φοροκλοπή τραπεζών (2)

Βέβαια, το αναφερόμενο στο διπλανό σχόλιο παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό. Φοροδιαφυγή ανυπολόγιστης έκτασης συντελείται και με τις τοποθετήσεις Ελλήνων (κατοίκων, ή εταιριών) - μέσω των τραπεζών πάντα - σε κινητές αξίες του εξωτερικού. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το εισόδημα από τέτοιες τοποθετήσεις, πρέπει να δηλώνεται στην Ελλάδα και να φορολογείται, αφού πρώτα αφαιρεθεί ο φόρος που παρακρατήθηκε στο εξωτερικό. Οι τράπεζες, όμως, που μεσολαβούν για την αγορά των τίτλων αυτών «ξεχνούν» να δηλώσουν στο ελληνικό δημόσιο τα εισοδήματα των πελατών τους από τοποθετήσεις σε κινητές αξίες, με αποτέλεσμα το τελευταίο να χάνει τεράστια έσοδα. Ολα αυτά βέβαια είναι σε γνώση των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες, από τη μια πλευρά κάνουν τα «στραβά μάτια» στις παρανομίες των τραπεζιτών, ενώ από την άλλη, στο όνομα των ελλειμμάτων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, φορτώνουν με όλο και νέους φόρους τα λαϊκά στρώματα.

Επικηρυγμένη

Οπως είπε και ο Κ. Καζάκος στο χαιρετισμό του στη χτεσινή συγκέντρωση: Δε χρειάζονται πολλά λόγια... αρκεί να δει κανείς τη φωτογραφία αυτού του αρπαχτικού τέρατος! Ετοιμο να μας αρπάξει!

Και δεν είναι αποκλειστικά η κ. Ράις που ξεσήκωσε τη λαϊκή οργή. Πιο πριν, ήταν άλλος ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αύριο θα είναι άλλος, όμως όσο τροφοδοτείται η πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού, ακόμα κι αν αλλάζει το πρόσωπο, τα νύχια του αρπαχτικού θα μένουν ίδια κι απαράλλαχτα.

Γι' αυτό και οι Οργανώσεις Αμπελοκήπων, Ελληνορώσων, Γκύζη, Πολυγώνου και Εξαρχείων του ΚΚΕ την επικήρυξαν με τη διπλανή, εμπνευσμένη αφίσα!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ΠΑΣΟΚ βάζει πλάτη στην πολιτική της ΝΔ

Οποιος είχε και την παραμικρή αμφιβολία για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέκος Παπαδόπουλος με τη συνέντευξή του στο «Εθνος» φρόντισε να την ξεδιαλύνει μια για πάντα. Οι θέσεις, που προβάλλει το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχουν μια πρόσθετη αξία, αφού δεν αφορούν τόσο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρόν και το μέλλον.

Τι πρέπει, λοιπόν, να περιμένει ο Ελληνας εργαζόμενος από μια πιθανή επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία; Ο πρώην υπουργός, χωρίς να διστάσει κάνει λόγο για «ανατροπές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις»! Στο Ασφαλιστικό γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παίρνει σύνταξη κάτω από τα 60 χρόνια. Θέση που θα έχει το εξής πρακτικό αποτέλεσμα: Τέρμα στη σύνταξη γυναικών και μητέρων πριν τα 60, κατακόρυφη αύξηση στα χρόνια εργασίας. Τέλος στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Παραπέρα συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων. Κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους των τραπεζών, των πρώην ΔΕΚΟ, και σε δεκάδες άλλα Ταμεία.

Και όχι μόνο αυτά. Ολα τα παραπάνω, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τα θέτει ως προϋπόθεση για να γίνει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Τότε και μόνο τότε θεωρεί ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό μπορεί να είναι σοβαρή και αξιόπιστη. Οι θέσεις αυτές, στον απόηχο των γνωστών δηλώσεων Φλωρίδη πριν μερικές βδομάδες, αλλά και ανάλογων δηλώσεων του στενού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου, Ηρ. Πολεμαρχάκη, για «παράταση του εργάσιμου βίου», αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Μέσα απ' αυτές προβάλλει ανάγλυφα η αντεργατική και αντιλαϊκή πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε από τη δίχρονη παραμονή του στην αντιπολίτευση. Δεν άλλαξε και δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Ιδιο και χειρότερο γίνεται. Οι θέσεις του, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις που δίνει, βγαίνουν από την ίδια κρεατομηχανή που βγήκε η αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ όλα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, για να μην υπάρξει τυχόν καμιά παρασπονδία, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να ξεκαθαρίσει από τώρα ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική με δανεικά». Αφήνοντας στην άκρη, πότε και πώς το ΠΑΣΟΚ έκανε στο παρελθόν «κοινωνική πολιτική», το σίγουρο είναι ότι η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φροντίζει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Καμιά κοινωνική πολιτική. Αφού ως συνήθως, όπως άλλωστε έχει ήδη διαπιστώσει στην ίδια συνέντευξη ο Αλ. Παπαδόπουλος, η χώρα έχει «οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα» και το «δημόσιο έλλειμμα» αυξάνεται.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της πολιτικής της ΝΔ. Με τις τοποθετήσεις αυτές, στηρίζει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και εμπράκτως τη διαβεβαιώνει ότι θα έχει τη στήριξή του για να προχωρήσει τα αντεργατικά της μέτρα. Προκλητικά βάζει πλάτη και σπρώχνει την κυβέρνηση της ΝΔ, να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και στο ζήτημα του Ασφαλιστικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ