Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οράματα και εφιάλτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθώς παρουσιάζει σιγά σιγά τους στόχους του ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η πόλη που «ονειρεύεται» αυτός και το κόμμα που τον στηρίζει, είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίου δημάρχου της πρωτεύουσας με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, περιέγραψε ότι θέλει η Αθήνα να γίνει «ένας τουριστικός, επενδυτικός και επιχειρηματικός προορισμός» και πως στόχος του είναι «να αναδείξει η Αθήνα την ανταγωνιστική της δυνατότητα, να είναι μια ανοιχτή πόλη στον κόσμο». Φυσικά, κάτι τέτοιο, δεν είναι καινούριο.

Η λογική της μετατροπής της Αθήνας σε «επιχειρηματικό προορισμό» υπήρχε και στο πρόγραμμα της Ντ. Μπακογιάννη, το 2002, όπου αναφερόταν: «Προϋπόθεση για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας είναι να στραφεί η ανάπτυξη (...) σε υποδομές που δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Αθήνας ως επιχειρηματικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού κέντρου».

Οι ομοιότητες προφανείς... ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ονειρεύονται πως θα κάνουν την Αθήνα παράδεισο για το μεγάλο κεφάλαιο και εφιάλτη για τους εργαζόμενους.

«Φταίει» η ΕΣΣΔ...

Από τότε που το σημερινό ρωσικό καθεστώς παρέδωσε τους ναούς στην εκκλησία, οι ναοί εμπορευματοποιούνται ή καίγονται. Από τότε που ξεκίνησε το ξεπούλημα της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ρωσίας στο «νεο-ρωσικό» κεφάλαιο, τα μνημεία υποβαθμίζονται και απαξιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα μουσεία λεηλατούνται, τα θέατρα ψάχνουν «χορηγούς», οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό μειώνονται. Κι όμως, η κυρίαρχη προπαγάνδα εξακολουθεί να ασκεί κριτική στη... Σοβιετική Ενωση! Τι κι αν το «Ερμιτάζ» και το Κρατικό Αρχείο Λογοτεχνίας και Ιστορίας κατακλέφτηκαν επί... «δημοκρατίας» και «ελεύθερης αγοράς». Τι κι αν ο καθεδρικός της Αγ. Τριάδας στην Πετρούπολη κάηκε προχτές. Οχι! Η ΕΣΣΔ «φταίει»..!

Η καπιταλιστική ασφάλεια και...

«Δική μας πεποίθηση είναι ότι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων ταυτίζονται με τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που προοδεύει, που ευημερεί, που αναπτύσσεται. Γι' αυτό η βασική μας θέση είναι ότι ισχυρή οικονομία σημαίνει ασφάλεια στην κοινωνία και άρα η πιο ουσιαστική κοινωνική παροχή είναι η συνέχιση των αναγκαίων αλλαγών».

Τις βαθιά ταξικές και αντιδραστικές αυτές απόψεις, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων του τελευταίου με συνδικαλιστικούς φορείς, ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ το επιχειρηματικό συμφέρον ταυτίζεται με το κοινωνικό, με μια κοινωνία που αναπτύσσεται... Κατά τον ίδιο, πάντα, ισχυρή οικονομία, ισχυρές δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις, αποτελούν την προϋπόθεση για κοινωνική ασφάλεια και κατά συνέπεια η συνέχιση των πολιτικών ενίσχυσης των επιχειρήσεων - καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - αποτελεί σήμερα την πιο ουσιαστική κοινωνική παροχή...

... η κοινωνική ανασφάλεια

Εχουν καμία σχέση όλα αυτά με την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας; Οχι, βέβαια. Απεναντίας, ισχυρές επιχειρήσεις προϋποθέτουν ανασφαλή κοινωνία και όχι ασφαλή, όπως υποστηρίζει ο Δ. Δασκαλόπουλος. Ισχυρές και... ασφαλείς επιχειρήσεις προϋποθέτουν περισσότερο άθλια μεροκάματα και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης και υψηλή ανεργία. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και ασφάλεια είναι το προϊόν της πιο άγριας καταλήστευσης της εργατικής δύναμης. Αυτό αποδεικνύει η ελληνική, αλλά και η διεθνής εμπειρία.

Πέραν τούτων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι αν μη τι άλλο πρόκληση να μιλά ο κ. Δασκαλόπουλος για το τι είναι ασφάλεια και τι συνιστά κοινωνική παροχή. Ο κ. Δασκαλόπουλος είναι αυτός που έχει πρωταγωνιστήσει στη σύσταση άτυπου καρτέλ στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρώτα θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα, με τους χαμηλότερους μισθούς, είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη και στη συνέχεια να καταπιαστεί με την αμπελοφιλοσοφία περί κοινωνικής ασφάλειας και ανασφάλειας...

Ξεπέρασαν κάθε όριο!

Το παιχνίδι που συνεχίζει να παίζεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, με αφορμή τους εισακτέους στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι πια παραπάνω κι από αισχρό! Από τη μια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη βάση του «10», αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός εκπαίδευσης, βάζει τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση. Ψέμα. Γιατί από τα 450 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που υπάρχουν είναι ζήτημα αν χρειάζονται τα μισά. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών, προσωπικού και, κυρίως, περιεχομένου σπουδών. Από τα περισσότερα Τμήματα, η προοπτική για τους αποφοίτους είναι μια θέση στις ουρές των ανέργων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πέντε Τμήματα «Πολιτικής Επιστήμης» και «Δημόσιας Διοίκησης» σε διάφορα πανεπιστήμια, τα οποία δέχονται κάθε χρόνο πάνω από 1.000 φοιτητές! Τι να τους κάνουμε 1.000 αποφοίτους Πολιτικών Επιστημών κάθε χρόνο, πού να απασχοληθούν;

Το ψευτοεπιχείρημα της κυβέρνησης ότι δήθεν πρέπει να περνούν μόνο όσοι καταβάλλουν προσπάθεια και το αξίζουν, ακούγεται σαν ειρωνεία στα αυτιά των νέων, που μετά από πολύ κόπο και χρήμα βρίσκονται σε μια σχολή και συνειδητοποιούν ότι το πτυχίο δεν τους εξασφαλίζει δουλιά, δεν τους εξασφαλίζει καμιά προοπτική. Σε τι μπαίνει «τάξη», λοιπόν, με τη βάση του «10»; Το μόνο που εξασφαλίζεται είναι μεγαλύτερη πελατεία για τα τους ιδιώτες εμπόρους κατάρτισης, από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που κόβονται.

Οσο για την «ορχήστρα» δημάρχων και νομαρχών... αυτοί πια έχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Οδύρονται, γιατί, λέει, πέφτουν τα ενοίκια, κλείνουν καφετέριες και δέχεται πλήγμα η ανάπτυξη στις περιοχές όπου μειώνονται οι εισακτέοι! Δηλαδή, οι καφετέριες και οι γκαρσονιέρες συνιστούσαν ανάπτυξη για την περιοχή; Και τώρα που οι φοιτητές δε θα πληρώνουν 400 και 500 ευρώ μια γκαρσονιέρα αδικείται - η όποια - πόλη τους; Εμφανίστηκε τοπικός παράγοντας να δηλώνει σε ρεπορτάζ: «κάθε φοιτητής αφήνει στην πόλη κατά μέσο όρο 500 ευρώ το μήνα» και η μείωση εισακτέων σημαίνει μείωση εισοδήματος! Αλλά για τη μόρφωση και το περιεχόμενό της δε λένε κουβέντα. Για τα χάλια του εκπαιδευτικού συστήματος δε νοιάζονται.

Μη φανταστεί κανείς ότι οι φοιτητές που αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να σπουδάσουν και να σκάνε 500 ευρώ και βάλε κάθε μήνα για να ζήσουν (όταν ο βασικός μισθός είναι 600 ευρώ) είναι παιδιά του Βαρδινογιάννη... Παιδιά εργατικών οικογενειών είναι στην πλειοψηφία τους, που σφίγγουν το ζωνάρι μέχρι εκεί που δεν παίρνει για να τα βγάλουν πέρα. Δεν ακούσαμε, όμως, κανέναν από τους γαλαζοπράσινους τοπάρχες, που κλαίγονται τώρα, να διαμαρτύρεται που δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, που δεν εξασφαλίζεται στους φοιτητές δωρεάν σίτιση σε πανεπιστημιακές λέσχες, που δεν εξασφαλίζονται δωρεάν μετακινήσεις κτλ. για τους φοιτητές. Δεν ακούσαμε κανέναν τους να νοιάζεται για το τι θα κάνουν οι απόφοιτοι αυτών των επαρχιακών Τμημάτων που δεν έχουν καν επιστημονικό αντικείμενο. Γιατί, πολύ απλά, κι αυτοί εφαρμόζουν την ίδια πολιτική που ξεζουμίζει με κάθε τρόπο τον εργαζόμενο. Γι' αυτό και στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να εισπράξουν το «μαύρισμα» που τους αξίζει.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα ανασφαλή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ είναι τα στρατεύματα που θα σταλούν από την ΕΕ στη Μέση Ανατολή; «Μια δύναμη που μπορεί να δώσει το αίσθημα ασφάλειας και στον ισραηλινό και στο λιβανέζικο λαό», σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη!

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι ο λαός του Λιβάνου και η ηγεσία του Ισραήλ νιώθουν «ασφαλείς» με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, για την εκάστοτε ισραηλινή κυβέρνηση, «ασφάλεια» σημαίνει να έχουν αφοπλιστεί, βομβαρδιστεί και εξοντωθεί όλοι όσοι δε συμφωνούν μαζί της στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το δηλώνουν δημόσια. Θα νιώσουν καλά, εάν η Συρία τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο, αν καταστραφούν οι υποδομές του Ιράν, αν πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ και αν βρεθεί υπό τον έλεγχό τους ο νότιος Λίβανος και καταστραφούν ολοσχερώς όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις.

Φοβόμαστε λοιπόν, βάσιμα, ότι το Ισραήλ έχει κάθε λόγο να νιώθει ασφάλεια με τις εξελίξεις που δρομολογούνται. Οχι, όμως, και ο λαός του Λιβάνου...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ... προσέγγιση χθες στο πρες ρουμ από τον Θ. Ρουσόπουλο για τη «λειτουργία της δημοκρατίας». Οπως είπε, «ο πολίτης αξιολογεί ποιοι είναι οι άριστοι για να τον κυβερνήσουν κάθε φορά και στέλνει στην αντιπολίτευση αυτούς που θεωρεί ότι δεν είναι».


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν καταλάβαμε καλά δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση κυκλοφορεί στο δρόμο και νομίζει ότι ο ελληνικός λαός τους ...καμαρώνει ως «άριστους»! Ισως αυτό εξηγεί το ύφος και την άνεσή τους.

Οσο για την «αξιολόγηση» που κάνει ο πολίτης στην εκλογική διαδικασία μάλλον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξέχασε κάποιες ...λεπτομέρειες: Οπως, για παράδειγμα, τα ισχύοντα καλπονοθευτικά συστήματα, τη χρήση του κρατικού μηχανισμού για εκμαυλισμό και εκβιασμό συνειδήσεων, τη στήριξη των ομίλων Μέσων Ενημέρωσης (που εξοφλείται αργότερα)...

Αλλωστε, πλευρές του όλου πράγματος έχουν και οι ίδιοι καταγγείλει στο παρελθόν. Και είναι «ηλίου φαεινότερον» πως τίποτε δεν έχει αλλάξει...

Το δημοτικό πάρκινγκ

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρυσές δουλιές κάνουν κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες που κοντά στις άλλες μονάδες που εκμεταλλεύονται βγάζουν τρελά κέρδη και από τις... συμπράξεις, που έχουν με το δημόσιο, αλλά και με κάποιους δημαρχαίους από τους οποίους εξασφαλίζουν την παραχώρηση και εκμετάλλευση δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων. Το παράδειγμα με το Δήμο Ζωγράφου και την «Τριανταφύλλου ΑΕ» μπορεί να είναι τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Η εν λόγω εταιρεία που προβάλλεται ως εταιρεία «εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων» κοντά στις άλλες μονάδες που έχει, κατάφερε να βάλει στο χέρι και το δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής. Μιας περιοχής, όπου το παρκάρισμα των αυτοκινήτων πολλές φορές γίνεται εφιάλτης, αλλά που για αρκετά χρόνια η δημοτική αρχή το κρατούσε σε συνθήκες υποβάθμισης.

Τα 'δωσε, λοιπόν, στην «Τριανταφύλλου ΑΕ» η οποία το πρόσθεσε στα ακόμα οκτώ πάρκινγκ που διαθέτει σε άλλα σημεία της Αθήνας, έριξαν οι άνθρωποί της ένα βάψιμο, δεν αποκλείεται να έκαναν και κάποιες άλλες εργασίες, καθόρισαν κάτι απίθανα τιμολόγια και έβαλαν σε λειτουργία το... νομισματοκοπείο.

Ετσι, με τη συνδρομή του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα βγάζουν κέρδη οι σύγχρονοι επιχειρηματίες, ενώ με παρόμοιες επιλογές και συμφωνίες με το κεφάλαιο πορεύονται και παραμένουν στην εξουσία οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Απαράδεκτος αποκλεισμός

Πρώτα προσκλήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος της ΝΔ, Β. Παπαγεωργόπουλος. Μετά ακολούθησε η υποψήφια δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου. Και ενώ όλοι περίμεναν στο τραπέζι της συνέντευξης της «Πρώτης Γραμμής» τον Αγάπιο Σαχίνη, υποψήφιο δήμαρχο υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ και τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, ξαφνικά είδαν τον Γιάννη Μπουτάρη.

Βλέπετε, ο κ. Μπουτάρης έρχεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις οπότε δεν έχει καμία σημασία το γεγονός ότι η παράταξη του Α. Σαχίνη είναι τρίτη σε δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτά είναι τα νέα ήθη που προβάλλει η ΝΕΤ και προωθεί η πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή». Οι παρατάξεις και οι συνδυασμοί δεν κατατάσσονται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά με βάση τα παραγγελθέντα αποτελέσματα των εταιριών δημοσκοπήσεων. 'Η μήπως με βάση το ποιος υπηρετεί το σύστημα;

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού και...

Να διεκδικήσουν επιδόματα και μάλιστα μέσω αναποτελεσματικών νομικίστικων διαδικασιών προτρέπουν δημοσιεύματα του αστικού Τύπου τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Τούτη τη φορά το δόλωμα -που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων και μαζική πελατεία σε νομικά γραφεία - είναι το λεγόμενο επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο παίρνουν περίπου οι 40.000 από τους 450.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων και το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου δικαίωσαν ορισμένους εργαζόμενους που διεκδίκησαν δικαστικά το επίδομα αυτό. Και, βέβαια, καλλιεργούν κλίμα για μαζική υποβολή ανάλογων διεκδικήσεων από τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο. Ετσι, συσκοτίζουν τόσο το ρόλο των επιδομάτων όσο και το γεγονός ότι οι οικονομικές διεκδικήσεις είναι πολιτικό ζήτημα. Γι' αυτό, άλλωστε, τίποτα δεν εμποδίζει την εκάστοτε κυβέρνηση να καταργεί στην πράξη ακόμα και τα θετικά αποτελέσματα μιας δικαστικής διαδικασίας, όπως έγινε και με το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων.

... η επιδοματική πολιτική

Η κατάσταση αυτή, βέβαια, είναι απόρροια της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την οποία στηρίζουν, με τα αιτήματα που διατυπώνουν, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών Εργαζομένων στο Δημόσιο. Κι όπως φανερώνει η ίδια η ζωή, η επιδοματική αυτή πολιτική δίνει στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου το δικαίωμα να στήνουν πελατειακούς μηχανισμούς. Επιπλέον, τα επιδόματα δεν είναι συντάξιμα, λειτουργούν σε βάρος του βασικού μισθού και μπορούν να καταργηθούν ανά πάσα στιγμή. Οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι νομικό και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν θύματα των όποιων δικηγόρων και νομικών γραφείων. Τους καλούν να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες - όπως 1.300 ευρώ κατώτερος βασικός μισθός - αντιπαλεύοντας συνολικά την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γυρίστε τους την πλάτη

Χρόνια τώρα ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει ένα κοστούμι ασφυκτικά στενό για το λαό και τις ανάγκες του, κι όμως κανένα πρόβλημα δεν έχουν να επιδίδονται διαρκώς σε μια δικομματική αντιπαράθεση περί όνου σκιάς. Κατ' έθιμο, τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, η κοκορομαχία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εντείνεται, όπως και η ανέξοδη υποσχεσιολογία προς τα λαϊκά στρώματα, υποσχέσεις που ισοδυναμούν με ακάλυπτες επιταγές.

Πέρα από λόγια, οι πράξεις και των δύο μαρτυρούν πως πουθενά δε διαφέρουν, στο μεγάλο κεφάλαιο ορκίζονται, πολιτική προς όφελός του ασκούν, συνεπώς απολύτως εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα. 700 ευρώ σύνταξη λέει ο ένας, 800 πλειοδοτεί ο άλλος. Τι δε λένε; Οτι οι συνταξιούχοι φυτοζωούσαν επί ημερών ΠΑΣΟΚ, φυτοζωούν επί ημερών ΝΔ. Οτι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανέβηκαν, οι όροι συνταξιοδότησης έγιναν δυσμενέστεροι, με νομοθετικές παρεμβάσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπόσχονται δουλιά. Ομως, η ανεργία καλπάζει, είτε το κυβερνητικό χαλινάρι το κρατούν πράσινοι, είτε γαλάζιοι. Υπόσχονται πάταξη της ακρίβειας. Ομως, το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται, αρνούμενο να υποταχτεί στις διακηρύξεις τους πως θα παταχτούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Τσακώνονται για την κατάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Ο λαός, όμως, ξέρει πως όλο και πιο δύσκολα καταφέρνει να μορφώνει τα παιδιά του και να βρίσκει την υγειά του όταν χρειάζεται. Κι ο βαθμός αυτής της δυσκολίας δεν ήταν μικρότερος όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ. Ελληνες στρατιώτες έστελνε εκτός συνόρων σε ρόλο κατοχικής δύναμης το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει και η ΝΔ.

Ποια η διαφορά; Είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό: Ολοένα και δυσκολότερα ο λαός τα φέρνει βόλτα. Οι ανάγκες του αυξάνονται αλματωδώς, όχι όμως και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί σ' αυτές. Κι όμως, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να το πιστέψει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, και να πυκνώσει τις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος, που παλεύει με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Μπορεί να αλλάξει, αν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του και κάνει το βήμα του απεγκλωβισμού από τις δυνάμεις που υπονομεύουν τα δίκια του σε όλα τα επίπεδα. Στο εργατικό συνδικαλιστικό, καταδικάζοντας πρασινογάλαζες πλειοψηφίες που ξεπουλούν κεκτημένα και πλασάρουν ως νίκη του κινήματος την αύξηση των 0,77 ευρώ στο μεροκάματο. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταψηφίζοντας τοπικούς άρχοντες που μόνη έγνοια έχουν το πώς θα μετακυλήσουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων που τους στηρίζουν στις πλάτες του λαού.

Ο οριστικός απεγκλωβισμός του λαού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και η συνειδητοποίηση της ανάγκης ανατροπής της πολιτικής τους με την ταυτόχρονη ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα, του ΚΚΕ, είναι ο μόνος δρόμος για να βγει ο κόσμος του μόχθου απ' τα αδιέξοδα του δικομματικού λαβύρινθου, ν' απαλλαχτεί από μια πολιτική που σαν άλλος Μινώταυρος καταβροχθίζει δικαιώματα, κατακτήσεις και προσδοκίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ