Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το... ανέκδοτο της ημέρας!

Το ανέκδοτο της ημέρας, ειπώθηκε χτες από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «τι έχετε να απαντήσετε στο Γιώργο Παπανδρέου, που είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει κλείσει τον κύκλο της και ότι εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα», ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, απάντησε ως εξής:

«Η κυβέρνηση Καραμανλή μόλις άρχισε τον κύκλο της και θα είναι κυβέρνηση για πολλά χρόνια. Διότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου του ελληνικού λαού».

Ναι, έτσι ακριβώς τα είπε ο... αθεόφοβος. Και αυτό όχι γιατί ο υπουργός πιστεύει στ' αλήθεια, πως η ΝΔ υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, αλλά επειδή με παρόμοιες απαντήσεις ποτίζεται η... γλάστρα του δικομματισμού. Εξάλλου, τον ίδιο σκοπό υπηρετεί επίσης, η στημένη κριτική που ασκεί η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης (λες και το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου), η οποία αναπαράγεται τεχνητά με «στημένες» ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Και φυσικά, ο στόχος είναι ένας: Ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων και ο εγκλωβισμός της κοινής γνώμης στα βρώμικα γρανάζια του δικομματισμού.

Ενδιαφέρον για τους... πολίτες

Τα διαπιστευτήριά τους στην επιλογή της ανακύκλωσης των ανέργων κατέθεσαν εκ νέου η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά, Φ. Γεννηματά, και οι νομάρχες Αθήνας και Πειραιά, Γ. Σγουρός και Γ. Μίχας αντίστοιχα, σε συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «συνεχιστούν και να ενταθούν οι κοινές προσπάθειες για την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Δηλαδή συμφώνησαν στον εμπαιγμό των ανέργων, καθώς είναι γνωστό πως, ανάμεσα σε άλλα: Τα προγράμματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από λίγο χρονικό διάστημα ο απασχολούμενος ξαναμπαίνει στη λίστα των ανέργων. Στην πλειοψηφία των προγραμμάτων αυτών δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη, διαμορφώνοντας έτσι αντίληψη υποχώρησης από τα μέχρι τώρα εργασιακά κεκτημένα. Και σε πολλά απ' αυτά εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας και καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνάντηση οι δύο πλευρές ενδιαφέρθηκαν για τα ζητήματα που απασχολούν τους «πολίτες» γενικότερα. Τι πάει να πει «τους πολίτες»; Γιατί πολίτης είναι και ο μεγαλοεπιχειρηματίας, και αυτόν εννοούν! Αλλωστε, από τα «τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα» αυτοί γεμίζουν τις τσέπες. Οσο για τους εργαζόμενους, είπαμε: Προσφορά εργασίας με ημερομηνία λήξης...

Αντιλαϊκό παρελθόν

Τα «έργα και οι ημέρες» τους αποδεικνύουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν στους δήμους όπου διοίκησαν. Κι όμως. Αυτοί επιμένουν να ξαναζητούν την ψήφο του λαού για να ...συνεχίσουν. Είναι πολλοί οι πρώην δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που εμφανίζονται ξανά ως υποψήφιοι. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΝ στη Λιβαδειά, Χρήστος Παλαιολόγος, που έβγαινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος όμως έχει και ένα πρόσθετο αντιλαϊκό «ατού». Είναι γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Δηλαδή, συμμέτοχος στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις. Η ΚΕΔΚΕ ήταν αυτή που μαζί με τις κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό που εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Εκτός αυτών το «έργο» του «κορυφώνεται» με τις προτάσεις του, μαζί με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Μαζί ζητούν τη μεταβίβαση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους δήμους και τη θέσπιση της δυνατότητας να μπορούν να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους. Μετάφραση: «Δικαίωμα» στους δήμους για περισσότερα χαράτσια. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ζητά οι δήμοι να «μπορούν να καθορίζουν και να εισπράττουν φόρους και τέλη πέραν των ανταποδοτικών» (περιβαλλοντικοί φόροι, φόροι επί ακινήτων, κλπ.). Σαν να μην έφτανε που ήδη πληρώνουμε φόρους στο κράτος, ανταποδοτικά τέλη, τέλη για άλλες υπηρεσίες στους δήμους, όπως αθλητικές ή πολιτιστικές, ζητούν κι άλλους φόρους!

Μόλις χτες, στην «Αυγή», ο Χρ. Παλαιολόγος υπεραμυνόταν της θέσης περί «ισχυρών δήμων με οικονομική αυτοτέλεια και αναπτυξιακό ρόλο», παρουσιάζοντας το «όραμά» του για τη Λιβαδειά! Αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε μερικά από τα πεπραγμένα του στο Δήμο Λιβαδειάς στα 14 χρόνια που ήταν δήμαρχος: Το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης εισάγοντας έτσι την εργασιακή ομηρία και η Λιβαδειά ήταν ένας δήμος - πιλότος για την εφαρμογή τους. «Πρωτοπόρος», δηλαδή, στην εφαρμογή των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Θέσπισε δημοτική αστυνομία από το 1998... Κι έπεται συνέχεια.

Στη διάρκεια της θητείας του είχε μειώσει την πάγια κατανάλωση νερού σε κάθε σπίτι από 50 κυβικά σε 30! Μαζί με αυτό επέβαλε τον ανώτατο φόρο «νέων έργων» μέσω του λογαριασμού ύδρευσης. Οι δήμοι είχαν υποχρέωση να επιβάλουν το συγκεκριμένο φόρο από 13% έως 80% επί του αντιτίμου για την κατανάλωση νερού. «Φυσικά» επέλεξε το ανώτατο όριο. Επίσης, μέσω της δημοτικής επιχείρησης για τον Πολιτισμό θέσπισε αντίτιμο στην απογευματινή δημιουργική απασχόληση των παιδιών της Λιβαδειάς με το πρόσχημα του ...συμβολικού ποσού για τα ...μικροέξοδα!

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μια γεύση από τη «δράση» του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο οποίος - προφανώς - έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος όσες φορές θέλει. Είναι όμως επίσης δικαίωμα των κατοίκων της Λιβαδειάς να τον καταψηφίσουν για όσα αντιλαϊκά «έργα» έχει κάνει. Γιατί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν ξεχνούν...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Το «όραμα» του Γιώργου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για το «όραμά» του, μιας «δίκαιης κοινωνίας», μίλησε, στην Πάτρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μ' αφορμή την 32η επέτειο από την ίδρυση του κόμματός του. Κι εξήγησε ότι «δίκαιη κοινωνία είναι αυτή που διασφαλίζει ασφάλεια, εργασία και αναδιανομή του πλούτου...». Αλλά, πώς βλέπει να εξασφαλίζονται αυτά τα χαρακτηριστικά μιας «δίκαιης κοινωνίας» ο Γ. Παπανδρέου;

Η ασφάλεια θα εξασφαλιστεί με την ένταση της αστυνομοκρατίας, που θα στρέφεται κατά των λαϊκών αγώνων, και την εμπέδωση κλίματος τρομοκράτησης στο λαό, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας».

Η εργασία θα προϋποθέτει την αποδοχή της ταξικής εκμετάλλευσης από τους εργαζόμενους και της κατάργησης των βασικών εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Η αναδιανομή του πλούτου θα γίνεται στη λογική της «ελεημοσύνης» προς τους «αναξιοπαθούντες», με την παροχή μερικών «ψίχουλων» από τα τεράστια κέρδη της πλουτοκρατίας προς τους εργαζόμενους, για να τους «κλείνουν το στόμα».

Μα, όλα αυτά δεν αποτελούν κάποιο «νέο όραμα», αλλά παλιά ιδεολογία της «σοσιαλδημοκρατίας», την οποία και έκανε πράξη το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της μακρόχρονης κυβερνητικής του θητείας. «Τα παλιά σαν νέα» σερβίρει ο Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας ότι ο λαός μας «τρώει λωτούς και χάφτει κουτόχορτο». Κι ύστερα «παραπονιέται» γιατί δεν «πάει καλά» ο ίδιος και δεν «τραβάει» το ΠΑΣΟΚ. Μα ακριβώς για την πολιτική του, για τα οράματά του, που δεν είναι άλλα απ' αυτά που κάνει πράξη το έτερον ήμισυ του δικομματισμού, η ΝΔ, ο λαός τους γυρίζει την πλάτη. Και πρέπει να τους στείλει, πολιτικά, εκεί που τους πρέπει, στον αγύριστο.

Αποκατάσταση με τον ... αραμπά

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς υπέγραψε δύο αποφάσεις, με τις οποίες εγκρίνεται η διάθεση συμπληρωματικής πίστωσης 3.400.000 ευρώ και καθορίζεται η διαδικασία για τη στέγαση των 84 οικογενειών σε νέες κατοικίες, που θα κατασκευαστούν από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του υπουργείου.

Χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Λευκάδας τον Αύγουστο του 2003 και επανειλημμένες παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή, για να ξεκινήσει η κυβέρνηση τις διαδικασίες αποκατάστασης 84 οικογενειών που έμεναν στις λαϊκές πολυκατοικίες του νησιού!

Τα κατασταλτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΡΑΣΟΣ ΠΟΥ το έχουν όμως! Για τους κυβερνώντες και τον Βύρωνα Πολύδωρα μιλάμε, που υποστήριξε ότι οι κάτοικοι της Αθήνας είναι «όμηροι» των διαδηλώσεων και η πόλη «υπό πολιορκία»...

Και τα δύο ισχύουν υπουργέ, όχι όμως λόγω των διαδηλώσεων, όχι λόγω εκείνων που διεκδικούν αυξήσεις μισθών, ασφαλιστικά δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες και σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι «κλούβες» και οι ένοπλοι αστυνομικοί σε κάθε γωνιά της Αθήνας δεν είναι υπάλληλοι κανενός διαδηλωτή. Επίσης τις «κάμερες» που παρακολουθούν οτιδήποτε κινείται ή ακούγεται στο κέντρο της Αθήνας δεν τις τοποθέτησαν διαδηλωτές. Αντίθετα, ορισμένοι τις ξήλωσαν κιόλας...

Να προσθέσουμε, επίσης, πως οι διαδηλωτές για να κινηθούν δε χρειάζεται να ...κάψουν πετρέλαιο ή βενζίνη, οπότε ουδόλως επιβαρύνουν τον αέρα που αναπνέει ο αγχωμένος πολίτης που κινείται στην Αθήνα. Αυτά τα δημιουργούν οι βιομήχανοι που επιδοτεί η κυβέρνηση.

Ουδέποτε είδαμε διαδηλωτή να ξηλώνει δέντρα ή να καταστρέψει πάρκα και πνεύμονες πράσινου. Από την άλλη όμως, έχουμε δει κυβερνητικά νομοσχέδια και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής να το κάνουν, προκειμένου να έχουν χώρους παρκαρίσματος κάποιοι προνομιούχοι ή γήπεδα κάποιες πάμπλουτες ΠΑΕ.

Εν ολίγοις, μάλλον όσοι ζουν σε αυτή την πόλη - στρατόπεδο κάτω από άθλιες συνθήκες είναι που θα έπρεπε να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται ζητώντας την ελευθερία τους. Και να κάνουν, φυσικά, όλο και περισσότερες διαδηλώσεις.

Α, και για να μην το ξεχάσουμε, το ΠΑΣΟΚ ας αφήσει - με αφορμή τέτοιου είδους κυβερνητικές δηλώσεις - την προσπάθεια να φανεί ως υπερασπιστής των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τα ίδια με τη ΝΔ σχεδίασε στο παρελθόν και είναι έτοιμο να τα υποστηρίξει και τώρα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Παράδεισος για το κεφάλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Διπλάσια σχεδόν απόδοση έχει το κεφάλαιο στην Ελλάδα, σε σχέση με το μέσο όρο απόδοσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την επεξεργασία που έκανε το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, αν στο χρόνο εκκίνησης, που ως τέτοιος παίρνεται το 1995, ήταν 100, το 2005 η απόδοση κεφαλαίου στη χώρα μας βρισκόταν στο 123,3, όταν στην ΕΕ ήταν 112,2 και στη ζώνη του ευρώ 112. Μάλιστα, η απόδοση αυτή του κεφαλαίου είναι ακόμα πιο θεαματική, αν αναλογιστεί κανένας ότι σε χώρες όπως η Γαλλία η απόδοση του κεφαλαίου για το ίδιο διάστημα ήταν της τάξης του 102,5 και στην Ισπανία 100,8..!

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου όχι μόνο πιάνει τόπο, αλλά έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθιστώντας τη χώρα μας έναν «μικρό», αλλά όχι ευκαταφρόνητο παράδεισο για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.

Και, βέβαια, οι τρελές αυτές αποδόσεις έχουν την εξήγησή τους: Το ωριαίο κόστος εργασίας (ακαθάριστες αποδοχές συν εργοδοτικές εισφορές) για το 2002 είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη των 15, αν εξαιρεθεί η Πορτογαλία, και είναι 9,5 ευρώ. Το ίδιο αυτό ωριαίο κόστος είναι 16 ευρώ στην Ισπανία, 16,6 ευρώ στην Ιταλία, 19,6 ευρώ στη Γαλλία, 22 ευρώ στη Γερμανία, 25,7 ευρώ στη Δανία που έχει και το υψηλότερο.

Τα παραπάνω στοιχεία που παρουσιάζονται στην Εκθεση του ΙΝΕ είναι γνωστά στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να υπογράψει την επαίσχυντη σύμβαση εργασίας φέτος, που καθορίζει το κατώτερο μεροκάματο από 1/9/2006 - με αυτό που πληρώνεται σήμερα ο εργάτης - να είναι 27,96 ευρώ!

Ανακάλυψε την... Αμερική

Αναρωτιόμαστε μήπως ο υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ ανακάλυψε ξαφνικά την Αμερική μ' αυτά που διαπιστώνει. Γιατί αυτή τη φορά «ανακάλυψε» πως οι πολίτες «χρειάζεται να δώσουν (σ.σ. φακελάκι) για να εξυπηρετηθούν στα ΚΤΕΟ και τις Πολεοδομίες, τις κατεξοχήν δηλαδή υπηρεσίες της υπερνομαρχίας». Και αναρωτήθηκε σαν να μην ήξερε: «Αν αυτό δεν είναι διαφθορά, τότε τι είναι;». Διαπίστωσε, ταυτόχρονα, πως «η υπερνομάρχης ήταν απούσα όχι μόνο από την υπερνομαρχία, αλλά και από τα γραφεία των υπηρεσιών. Για αυτό δε γνωρίζει αυτό που ξέρουν οι πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά». Μα, καλά, δεν άκουσε ποτέ για το επονομαζόμενο «γρηγορόσημο»; Τόσο ντόρο έκανε το κόμμα του για πάταξη της διαφθοράς όταν ήταν αντιπολίτευση. Τα ίδια κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Καμώνεται στ' αλήθεια πως δεν ξέρει; Γκοτζάμ δήμαρχος ήταν. ΄Η μήπως ανακάλυψε τη διαφθορά στο δημόσιο για να προβάλλει την πολιτική του κόμματός του «όλα στους ιδιώτες», δηλαδή σ' αυτούς που με την πολιτική και του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ τώρα δουλεύουν συστηματικά το «λάδωμα» παντού για να γίνεται η δουλιά τους όμορφα και ωραία, προκειμένου να «απαλλαγεί» η κοινωνία από τη διαφθορά; Ας τ' αφήσει αυτά ο κ. Ντινόπουλος. Το σύστημα που υπηρετεί με την πολιτική του αναπαράγει τη διαφθορά μαζί με τα κόμματα που την υπηρετούν. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι να τον κρίνουν με βάση την πολιτική που υπηρετεί και όχι μ' αυτά που λέει. Και να τον ανταμείψουν ανάλογα καταψηφίζοντάς τον, όπως και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποια δημόσια εκπαίδευση;

Περίπου 17.000 απόφοιτοι Λυκείων και ΤΕΕ μένουν τελικά εκτός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ μερικές ακόμα χιλιάδες εγκατέλειψαν από πιο νωρίς την ιδέα να διεκδικήσουν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, γιατί δεν μπορούσαν να αντέξουν το βάρος της προετοιμασίας. Για αυτούς τους νέους, μοναδική επιλογή - για να αποκτήσουν ένα «χαρτί» πέρα από το απολυτήριο Λυκείου - είναι η ιδιωτική εκπαίδευση, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή η χαμηλού επιπέδου κατάρτιση σε ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κ.ο.κ. Δηλαδή, σπουδές με πολύ υψηλό οικονομικό κόστος, εντελώς δυσανάλογο με την εργασιακή προοπτική που δίνουν στους αποφοίτους. Μιλάμε για εμπόριο ελπίδας, από τους σχολάρχες, επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Γιατί, βεβαίως, τα παιδιά κάτι πρέπει να κάνουν για να βρουν δουλιά. Και τώρα δεν έχουν άλλη διέξοδο. Αλλωστε, αυτή είναι η πραγματικότητα, χαμηλού επιπέδου τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση.

Η πλειοψηφία τόσο των παιδιών που μένουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης, όσο και αυτών που περνούν, είναι παιδιά της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων. Είναι παιδιά οικογενειών που μαθαίνουν να «σφίγγουν το ζωνάρι» κάθε χρόνο και περισσότερο, από τάξη σε τάξη, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, από εκεί στο Λύκειο και πάνω που νομίζουν ότι μετά τις πανελλήνιες απαλλάσσονται από το μεγάλο οικονομικό βάρος, έρχονται νέοι βραχνάδες...

Γιατί, ακόμα και στη «δημόσια» ανώτατη εκπαίδευση, ιδιαίτερα αν περάσουν σε άλλη πόλη, δε φτάνει ένας μισθός το μήνα για σπουδές, στέγαση, σίτιση, μετακινήσεις κλπ. Ακόμα κι αν περάσουν στην πόλη τους, ανακαλύπτουν σιγά - σιγά τις... ελλείψεις του εκπαιδευτικού συστήματος, που καλούνται για άλλη μια φορά να συμπληρώσουν από την τσέπη τους (σημειώσεις, συμπληρωματικά συγγράμματα, υλικά εργαστηρίων, εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ξένες γλώσσες κ.ά.). Και, παράλληλα, το περιεχόμενο των σπουδών όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την επιστήμη, το πτυχίο στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί διαβατήριο για την ανεργία. Τα περισσότερα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν σε επαγγέλματα που έχουν αντίκρισμα στην παραγωγή. Αυτό είναι το εμπόριο ελπίδας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και της ΝΔ σήμερα.

Από τα πρώτα γράμματα του αλφαβήτου, μέχρι το διδακτορικό, το «δημόσιο» εκπαιδευτικό σύστημα παραμένει «δημόσιο» μόνο στο όνομα. Το συνολικό κόστος δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μετά το Λύκειο, τείνει να ισούται! Η έννοια του «δημοσίου» όταν δε σημαίνει ταυτόχρονα και «δωρεάν», δηλαδή δωρεάν φοίτηση, συγγράμματα, στέγαση, σίτιση κλπ., όταν δε συνεπάγεται με ένα σχεδιασμό προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού, δηλαδή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, χάνει το νόημά της. Οταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για «δημόσιο» σχολείο ή πανεπιστήμιο, εννοούν ένα εκπαιδευτήριο που κοστίζει... όσο και το ιδιωτικό. Οταν το ΚΚΕ μιλάει για δημόσια εκπαίδευση, εννοεί δημόσιο και δωρεάν σχολείο ίδιο για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του λαού, δημόσιες και δωρεάν σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το σχολείο (για τις ειδικότητες που δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση) και δημόσια - δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της επιστημονικής ανάπτυξης για το λαό. Γι' αυτό το δημόσιο έχει συμφέρον να παλέψει ο λαός κι όχι για να υπερασπιστεί τα σημερινά χάλια της παιδείας.

Στο στόχαστρο η Αφρική

Βαπτίζουν τις επιθετικές βλέψεις ανησυχίες περί ενδεχόμενων «απειλών» της ασφάλειας των ΗΠΑ από την Αφρική, καθώς και εκεί φυσικά δρα, ποιος άλλος..., η Αλ Κάιντα! Και λόγω αυτών των ανησυχιών, ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέα στρατιωτική διοίκηση υπεύθυνη για τη Μαύρη Ηπειρο.

Δεν έφτασαν οι διάφορες «πρωτοβουλίες» και σχέδια, η δύναμη των 1.800 ανδρών που έχουν στο Κέρας της Αφρικής, η οποία στρατωνίζεται στο Τζιμπουτί και έχει αποστολή «προληπτικής φύσης τρομοκρατικών ενεργειών» τάχα. Δε φτάνουν, ειδικά υπό το πρίσμα ότι η Αφρική είναι προνομιακός χώρος των Ευρωπαίων λόγω αποικιακού παρελθόντος και εξαιρετικά πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπερ εξαιρετικά κρίσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρα πρέπει να «πατήσουν πόδι» για να «βάλουν στο χέρι» τον πλούτο της σε βάρος των ανταγωνιστών τους Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ετοιμάζονται, λοιπόν, να μετατρέψουν σταδιακά την Αφρική σε μία νέα Μέση Ανατολή, επιβάλλοντας τους όρους τους και την κυριαρχία τους. Φυσικά, πάντα στο όνομα της ασφάλειας και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ