Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι εξαγωγείς

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι επιδόσεις του εξαγωγικού κεφαλαίου πάνε καλά, πολύ καλά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,1% το 2005, ενώ το πρώτο εξάμηνο φέτος η αύξηση ξεπέρασε ήδη το 22%.

Πού οφείλονται οι καλές αυτές επιδόσεις των κεφαλαιοκρατών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές; Ο Γ. Αλογοσκούφης απαντά, κατ' αρχήν στις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και στη νέα εξαγωγική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα μηχανισμών, που βρίσκονται στο πλευρό του εξαγωγικού κεφαλαίου. Αλλά κατά τον υπουργό, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και γι' αυτό θα αντικατασταθεί με νέο.

Βασική αρχή του νέου θεσμικού πλαισίου θα είναι αφ' ενός η πλήρης ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών, αφ' ετέρου ένα ακόμα πιο ενισχυμένο σύστημα οικονομικών κινήτρων και προνομίων. Ο Γ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση ξέρουν ότι το κεφάλαιο θέλει ελευθερία για να αναπνεύσει. Αυτό που δε μας λένε, αν και το γνωρίζουν πολύ καλά, είναι, ότι για να αναπνέει ελεύθερα το κεφάλαιο, πολλοί άλλοι κινδυνεύουν με ασφυξία. Πρωταρχικά οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι. Που πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα και να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν. Να κάνουν το δικομματισμό να τον πιάσει ασφυξία. Ωσπου να μην μπορεί να πάρει ανάσα...

Φιέστες και δημαγωγία

Δελτίο Τύπου κυκλοφόρησε χτες η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προκειμένου να καταγγείλει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να μετατρέψει σε προεκλογική φιέστα την ορκωμοσία 410 νέων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, που θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Και με αυτή την αφορμή, η ΠΟΕΔΗΝ «καταγράφει», με ζήλο νεοφώτιστου, «τα προβλήματα του ΕΚΑΒ που έχουν αντανάκλαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών». Δηλαδή, τη δραματική έλλειψη προσωπικού, τις επικίνδυνες ελλείψεις των παραρτημάτων ΕΚΑΒ της επαρχίας, αλλά και ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ δεν αμείβονται καλά.

Βεβαίως, τα προβλήματα αυτά δεν ήρθαν από τον ουρανό, όπως πολύ καλά γνωρίζει η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Η οποία, βάζοντας πλάτη στην «αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ, αποκρύπτει σκοπίμως τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αυτού του κόμματος για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ και συνολικά στο χώρο της Υγείας, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ και που προωθούν με την ίδια προσήλωση και μαζί με τη ΝΔ. Γι' αυτό και η ΠΟΕΔΗΝ, σκοπίμως προσπερνάει την ιδιωτική επιχειρηματική δράση που αναπτύσσεται στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα, και δε λέει κουβέντα για την ανάγκη να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας στην προνοσοκομειακή φροντίδα και συνολικά στην Υγεία.

Είναι αναγκαίο, επομένως, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους, να παλέψουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο λαϊκό σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο.

Αγωγός κερδών και συμφερόντων

Γενική ευφορία, βοηθούντων και των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε η υπογραφή της κατ' αρχήν συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία, στο ανώτατο επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας, φαίνεται να οδηγεί στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση αυτού του έργου. Εξέλιξη με ξεχωριστή σημασία αν ληφθεί υπόψη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Κασπίας. Κατάσταση που συναρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το πετρέλαιο και τους δρόμους της μεταφοράς του.

Η κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που χειρίστηκε την υπόθεση του αγωγού επί δέκα χρόνια, προσπαθούν να εμφανίσουν τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είτε ως πανάκεια για τα ενεργειακά προβλήματα της χώρας, είτε ως παράγοντα που θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και θα τη θωρακίσει ακόμη περισσότερο απέναντι στις εξωτερικές επιβουλές. Ομως, μακριά από τους πανηγυρισμούς, οι εργαζόμενοι αναλογίζονται για το χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας και για τα οφέλη που θα προκύψουν από την κατασκευή αυτού του αγωγού. Οφέλη για ποιον και σε τι;

Η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο δημιουργεί την ανάγκη εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλα τα οφέλη από το συγκεκριμένο αγωγό θα εισπραχθούν από μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων που θα αναλάβουν την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού. Ετσι, μπορούν να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση οι κ. κ. Κοπελούζος, Λάτσης, Μπόμπολας και οι συνεταίροι τους στη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Οι εργαζόμενοι όμως γιατί; Η ενεργειακή πολιτική θα συνεχίσει να είναι ένα χρυσοφόρο πεδίο δράσης των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών και ταυτοχρόνως πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οσον αφορά στο επιχείρημα πως με την κατασκευή του αγωγού η Ελλάδα θα θωρακιστεί περισσότερο, αφού θα έχει πλέον και την υποστήριξη της Ρωσίας (εξαιτίας των ρωσικών συμφερόντων στον αγωγό), ή ότι τέτοιου είδους συνεργασίες προάγουν την ειρήνη, η απάντηση δίνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Οσο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι χώρες που με τον έναν ή άλλον τρόπο εμπλέκονται στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς του πετρελαίου.

Η διασφάλιση και αξιοποίηση των δρόμων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου και την αξιοποίηση σε όφελος των συμφερόντων του λαού των εγχώριων πηγών ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, ως φορέα της λαϊκής οικονομίας, στο πλαίσιο ενός ενεργειακού σχεδιασμού που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το παράκαναν

Απίστευτη εκμετάλλευση γίνεται από πλευράς ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο με το όνομα του Παναγιώτη Γιαννάκη, προπονητή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ. Δε λέμε την εκμετάλλευση των επιτευγμάτων της παγκόσμιας δευτεραθλήτριας από τους πολιτικούς του δικομματισμού, που έσπευσαν να την εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως ως δικό τους έργο. Αλλωστε, δεν το κάνουν πρώτη φορά. Και ας μην κάνουν το παραμικρό για το μαζικό λαϊκό και σχολικό αθλητισμό. Αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το παράκανε. Προχτές από την Πάτρα ο Γιώργος Παπανδρέου τον χρησιμοποιούσε ως «παράδειγμα», ότι αναδείχτηκε γλιτώνοντας από το κράτος της ημετεροκρατίας της ΝΔ. Ενώ η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» διαρκώς φιλοξενεί δηλώσεις στελεχών της δημοτικής παράταξης του Τράπαλη στη Νίκαια - ότι η γενέτειρα του Γιαννάκη θα τον τιμήσει κλπ. - παρακάμπτοντας το γεγονός πως ούτε δήμαρχος είναι για να κάνει τέτοιες ανακοινώσεις, ούτε ελπίδες έχει να γίνει. Λίγη προσοχή, λοιπόν. Γιατί και η καπηλεία, και η αμετροέπεια, και οι όποιες εξαρτήσεις εκθέτουν. Αλλά ας το πάρουν οι εργαζόμενοι υπόψη και ας τιμήσουν αυτούς τους δήθεν τιμητές του αθλητισμού ανάλογα με τη στάση τους και τα ανύπαρκτα έργα τους. Ας τους κάνουν να ψάχνουν τη λαϊκή ψήφο.

Τα εξαγωγικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ εξαγωγές που βοηθούν την οικονομία μας, λέει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποφασίσει - φαίνεται - μέχρι τη ΔΕΘ να μας ανακοινώνει κάθε μέρα και ένα οικονομικό επίτευγμα.

Αναρωτιόμαστε αν στις «εξαγωγές» αυτές συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις εξαγωγές προϊόντων και οι ...εξαγωγές επιχειρήσεων! Γιατί και εκεί οι δείκτες είναι υψηλοί.

Ας μπουν στον κόπο να μετρήσουν πόσες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας την ...κοπάνησαν τα τελευταία δύο χρόνια και πήγαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια αναζητώντας φτηνά μεροκάματα και αφήνοντας πίσω ανέργους και χρέη.

Επίσης, ας αθροίσουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν αυτές οι εταιρείες, έτσι για να δούμε πόσο τις πληρώσαμε για το ...καλό που έκαναν στη χώρα.

Και, τέλος, ας μην περηφανεύονται και τόσο οι κυβερνώντες για τις εξαγωγές των εταιρειών. Δεν πρόκειται φυσικά για μικρομεσαίες εταιρείες (αυτές ούτε γι' αστείο δεν μπορούν να εξάγουν). Για τις μεγάλες ΑΕ πρόκειται που οι εξαγωγές απλά τα υπερκέρδη τους ενισχύουν.

ΕΞΑΙΡΕΤΑ. Μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μιχάλης Λιάπης πολύ σύντομα θα μπορούμε να πηγαίνουμε κατευθείαν από την Αθήνα στο Πεκίνο! Γιατί βέβαια αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνα πολίτη, το οποίο τώρα επιλύθηκε...

Ταυτόχρονα, βέβαια, ο δημόσιος αερομεταφορέας, η «Ολυμπιακή», οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση και ο χώρος των αερομεταφορών εγκαταλείπεται ολοένα και περισσότερο στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά.

Οπως πάνε τα πράγματα, θα καταλήξουμε μια χώρα από την οποία θα μπορεί κανείς να «πετάξει» στην Κίνα, όχι όμως και στη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κρήτη ή σε οποιοδήποτε νησί έχει αεροδρόμιο. Αυτό θα πει πρόοδος και παγκοσμιοποίηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Παπαγεωργόπουλος 2036 μ.Χ.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο άνθρωπος έχει όραμα. Βλέπει πολλά χρόνια μπροστά. Για την ακρίβεια 30 χρόνια. Ετσι, λοιπόν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης της ΝΔ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και δήμαρχος της περασμένης 4ετίας, με το πρόγραμμά του διεκδικεί, τι λέτε; Τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του ...2036 στη Θεσσαλονίκη! Τι νομίζατε; Οτι είναι όποιος κι όποιος που τον απασχολεί το σήμερα και το «αύριο» των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης; ΄Η ότι θα έκανε καμιά πρόταση για τα σχολειά που αρχίζουν με μύρια προβλήματα την ερχόμενη Δευτέρα;

Εκτός όμως από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, όπως είπε σε ομιλία του προχτές Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη, θα διεκδικήσει: Τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΑΠΘ με εκδηλώσεις το ...2025! Τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ το ...2017! Τον εορτασμό με εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το ...2012! Και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν...

ΥΓ: Για να μην ξεχνιόμαστε με το χτες και το σήμερα, θυμίζουμε ότι η συνολική αύξηση των δημοτικών φόρων στην τελευταία 4ετία της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου έφτασε το 33,33% και την 8ετία έφτασε το 92,48%...

Η «απλοχεριά» του κ. Σουφλιά...

Οπως εκμυστηρεύτηκε σε αθλητικούς παράγοντες της Λάρισας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, όχι μόνο συμφωνεί να γίνει το νέο γήπεδο της ΑΕΛ, (ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας), αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο η κατασκευή του να χρηματοδοτηθεί, εξ ολοκλήρου, από το κράτος! Πρόκειται για γήπεδο που θα κατασκευαστεί σ' ένα μεγάλο χώρο του δήμου, που θα παραχωρηθεί στην ΠΑΕ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και δίπλα του θα λειτουργήσει εμπορικό κέντρο.

Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι, ως Λαρισαίος, ο Γ. Σουφλιάς ενδιαφέρεται για την ομάδα της πόλης του και θέλει να τη βοηθήσει. Ετσι αφήνει να εννοηθεί και ο ίδιος, αλλά δεν είναι έτσι. Από το νέο γήπεδο και, προπάντων, από το εμπορικό κέντρο θα ωφεληθεί ο ιδιοκτήτης-μπίζνεσμαν της ΠΑΕ. Αυτός που, μόλις ξεκίνησε το νέο πρωτάθλημα, επέβαλε αύξηση 25% στα εισιτήρια εισόδου στο γήπεδο «Αλκαζάρ», με αποτέλεσμα οι φτωχοί Λαρισαίοι να μην μπορούν να δουν από κοντά την ομάδα τους.

Η «απλοχεριά», λοιπόν, του Γ. Σουφλιά προς την ΑΕΛ δεν οφείλεται τόσο στην αγάπη του για την ομάδα και το ενδιαφέρον για την πόλη του, αλλά στην αγάπη του στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται, κερδοσκοπικά, στο ποδόσφαιρο. Το ίδιο κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τους ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, που ζητούν νέα γήπεδα, το ίδιο έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Κόκκαλη του Ολυμπιακού και το γήπεδο «Καραϊσκάκη»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλαίσιο μάχης και διεκδίκησης

Τις διεκδικήσεις και το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα παρουσιάζει αύριο στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οι θέσεις του ΠΑΜΕ είναι θέσεις μάχης, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στη στρατηγική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ συμπυκνώνει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, της ελληνικής λαϊκής οικογένειας, για το μεροκάματο, την προστασία των ανέργων, το δικαίωμα στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την αναβάθμιση και διεύρυνση της Πρόνοιας.

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ, το πλαίσιο συσπείρωσης, είναι όπλο στην πάλη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για να βελτιώσουν τη θέση τους, να υπερασπίσουν δικαιώματα, να αποσπάσουν νέες κατακτήσεις και ταυτόχρονα να ανοίξουν το δρόμο για ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης. Και απ' αυτή την άποψη, δεν είναι μια απαρίθμηση αποσπασματικών αιτημάτων. Οι θέσεις αυτές υπακούουν σε μια συγκεκριμένη λογική, υπηρετούν με συνέπεια τη θέση ότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και έχουν κάθε δικαίωμα να τον απολαμβάνουν. Είναι αιτήματα ρεαλιστικά αν αναλογιστεί κανείς την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου. Το ΠΑΜΕ δεν κρύβει ότι για να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες των εργαζομένων, αυτοί πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Να αντιπαλέψουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να αμφισβητήσουν στην πράξη, και με κάθε τρόπο, την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και των φορέων του.

Την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν ...για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την ώρα που η πλειοψηφία έχει κάνει ευαγγέλιο τον «κοινωνικό διάλογο» και θεωρεί τον ΣΕΒ και τους μεγαλοεργοδότες «κοινωνικούς εταίρους» που πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους και βεβαίως τα κέρδη τους, το ΠΑΜΕ διακηρύσσει την ανειρήνευτη πάλη με τους βιομήχανους. Ξανά και ξανά υπογραμμίζει, ότι οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι δε θα δουν προκοπή, αν δε συγκρουστούν με συνέπεια και αυταπάρνηση με αυτούς που τους καταδικάζουν σε μεροκάματα μιζέριας, σε συντάξεις πείνας και την ανεργία. Σε αυτόν τον διαρκή αγώνα, στην όξυνση της ταξικής πάλης και μόνο, βρίσκεται η διέξοδος. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Και αυτοί που εμφανίζονται να έχουν ανακαλύψει δήθεν «τη μέση οδό», αυτοί που ως «κοινωνικοί εταίροι» παζαρεύουν τα εργατικά δικαιώματα, στην πράξη χτυπούν και υπονομεύουν κάθε διεκδίκηση, πνίγουν κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Με αυτές τις θέσεις μάχης και διεκδίκησης θα διαδηλώσουν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όλοι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες. Θα διαδηλώσουν έχοντας καθαρό την κρισιμότητα της αναμέτρησης και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής. Θα απαντήσουν σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης με ψευτοπαροχές και ψίχουλα, την ώρα που η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου ισοπεδώνει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Θα διαδηλώσουν και θα διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Η... απελευθέρωση του Αφγανιστάν

Παρότι για τα προγράμματα που υποτίθεται ότι έχουν στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών στο «απελευθερωμένο» Αφγανιστάν δαπανώνται εκατομμύρια δολάρια των κατοχικών δυνάμεων, η καλλιέργεια παπαρούνας, η παρασκευή οπίου και ηρωίνης συνεχίζουν να εξαπλώνονται «σαν όγκος καρκίνου», γράφει το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ». Ο 48χρονος «πρόεδρος» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, τα βρίσκει όλο και περισσότερο ...«μπαστούνια». Ακόμη και ο ίδιος ο μικρός αδελφός του, ο Αχμεντ Ουάλι Καρζάι, κατηγορείται ότι ενέχεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ηδη, οι δυτικοί διπλωμάτες στην Καμπούλ αναρωτιούνται ποιος θα τον αντικαταστήσει. Η «ανοικοδόμηση» αποτελεί ανέκδοτο, η «ασφάλεια» δεν υφίσταται, η διαφθορά κυριαρχεί, το εμπόριο ναρκωτικών είναι ουσιαστικά η βασικότερη οικονομική δραστηριότητα. Από τη χώρα - που τελεί υπό την κατοχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία πέντε χρόνια - βγαίνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου. Οι πωλήσεις ναρκωτικών αποτελούν το 52% του ΑΕΠ της χώρας. Μήπως αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα της ιμπεριαλιστικής κατοχής; Γιατί από τότε που πάτησαν το πόδι τους οι κατοχικοί στο Αφγανιστάν, όλο καταπολεμούν τα ναρκωτικά, (δε λέμε για την τρομοκρατία, αυτή την καταπολεμούν αναπτύσσοντάς την οι ίδιοι), και όλο αυξάνεται η παραγωγή τους.

«Ξέχασε» να μιλήσει

Δήλωση έσπευσε να κάνει, ανησυχούσα, η υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ υπερνομάρχης Αθήνας, Φώφη Γεννηματά, για την προχτεσινή απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Αρεως, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της υπερνομαρχίας. Ωστόσο, για τον μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλοκαναλάρχη Κυριακού, που έχει επεκτείνει παρανόμως τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου μέσα στο πάρκο, περιορίζοντας τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, για άλλη μια φορά, «ξέχασε» να μιλήσει. Βέβαια, για να μην την αδικούμε, δεν είναι η μόνη «επιλήσμων». Κανείς από τους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν έχει ψελλίσει φωνήεν εδώ και χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ