Σάββατο 4 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καθαρή εντολή»... Γιατί;

«Καθαρή λαϊκή εντολή», που σημαίνει μια «ισχυρή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», ζήτησε προχθές ο Κ. Σημίτης. Είναι φανερό ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ποικιλώνυμοι προστάτες του, γνωρίζουν πολύ καλά γιατί έχουν θέσει αυτόν τον εκλογικό στόχο. Η επόμενη τετραετία θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη τετραετία για την κυβέρνηση που θα υπάρχει. Την περιμένουν μια σειρά τεράστια θέματα, τα οποία έχουν ήδη με σαφήνεια προσδιοριστεί (σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, κατεδάφιση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, ασφαλιστικό, αποφάσεις Ελσίνκι κ.ο.κ.), τα οποία φροντίζουν συνειδητά και συστηματικά να αποκρύπτουν από τις λαϊκές μάζες. Ακριβώς για να τις οδηγήσουν ανυποψίαστες στην κάλπη, ώστε πιο εύκολα να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Ομως αν η κυβέρνηση και οι φυσικοί της σύμμαχοι (πλουτοκρατία, ΜΜΕ) καταφέρουν να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ πιο ενισχυμένο από τις εκλογές, τότε εύκολα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να φανταστεί πόσο αχαλίνωτη και «έξαλλη» θα είναι η αντιλαϊκή επίθεση που έρχεται.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να συνειδητοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους, ότι όσο πιο μικρό ποσοστό πάρουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στις εκλογές, τόσο καλύτερα για τα λαϊκά συμφέροντα. Οσο πιο ανίσχυρος ο δικομματισμός, τόσο περισσότερο δυναμώνει η λαϊκή πάλη, τόσο πιο έντονα θα βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις το λαϊκό κίνημα. Παρέμβαση που θα γίνεται πιο αποτελεσματική όσο πιο δυνατό βγει εκλογικά το ΚΚΕ.

Ούτε ένας!

Μάλλον άβολα πρέπει να αισθανόταν στο έδρανό του χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αφού λίγα λεπτά πριν τις 2 μετά το μεσημέρι, το θέαμα που αντίκριζε μπροστά του παρουσίαζε την εικόνα των απόλυτα άδειων εδράνων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλούσε ο Κ. Καραμανλής και αναμενόταν η πρωθυπουργική δευτερολογία. Σίγουρα όχι και η καλύτερη δυνατή εικόνα για ένα κόμμα σε προεκλογική περίοδο.

Ετσι, για την ιστορία, στις 2 και 2 πρώτα λεπτά ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μπήκε στην αίθουσα...

Τεράστιες ευθύνες

Η πρόσφατη μετακίνηση ενός λόχου της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, στην πόλη Μιτροβίτσα - όπου τελευταία υπάρχει κλίμα έντασης και οξύτητας - δεν ήταν μια συνηθισμένη κίνηση ρουτίνας, όπως ισχυρίστηκαν διάφοροι αρμόδιοι και μη. Απόδειξη γι' αυτό, πως η μετακίνηση αυτή προϋποθέτει τη διεύρυνση των επιχειρησιακών ορίων της εκεί ελληνικής στρατιωτικής δύναμης. Απόφαση την οποία πήρε η πολιτική ηγεσία του στρατεύματος, παρά τις επιφυλάξεις της στρατιωτικής.

Δε νομίζει ο υπουργός Αμυνας και η κυβέρνηση συνολικά, πως είναι υποχρεωμένοι να δώσουν κάποιες, ελάχιστες εξηγήσεις, για το λάκκο χωρίς πάτο, που έχουν χώσει τα στρατευμένα νιάτα και τη χώρα συνολικά; Δεν καταλαβαίνουν, ότι αντί να διευρύνουν τα επιχειρησιακά όρια και να μεγαλώνουν τους κινδύνους εμπλοκής της Ελλάδας σε ανυπολόγιστους κινδύνους, πρέπει να αποσύρουν αμέσως, όλες τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο; Πολύ περισσότερο, καθώς, μόλις τις προάλλες είχαμε και το πρώτο περιστατικό χρήσης των όπλων, από τις εκεί στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας;

Είτε το καταλαβαίνουν, πάντως, είτε όχι, οι τεράστιες ευθύνες θα είναι ολοκληρωτικά δικές τους.

Χωρίς όρια

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχει όριο ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των επαγγελματιών και βιοτεχνών, που βρίσκονται εδώ και έξι μήνες, μετά το σεισμό του Σεπτέμβρη, έξω από τις επιχειρήσεις τους, καταχρεωμένοι και με κατεστραμμένες πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Μετά από έξι ολόκληρους μήνες η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμα κίνηση κοροϊδίας, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί δραχμή από τις τράπεζες, στα πλαίσια των κυβερνητικών εξαγγελιών για χορήγηση δανείων στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις. Ετσι, προχτές συναντήθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Ζαφειρόπουλος με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για να ζητήσει τη... δημιουργία γραφείων στα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών, όπου θα προσφεύγουν, λέει, οι σεισμόπληκτοι επιχειρηματίες για τη λήψη δανείων. Οι... λεπτομέρειες, δε, της δημιουργίας αυτών των γραφείων θα συζητηθούν σε νέα σύσκεψη τις επόμενες μέρες.

Μα, καλά, νομίζουν πως με τέτοια κακότεχνα τερτίπια θα κλέψουν τις ψήφους των σεισμοπλήκτων;

Ετοιμοι για τα χειρότερα

Διά της υπεκφυγής, τις προάλλες στη Βουλή, και προχτές, κατά την εξαγγελία των στόχων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο, όλους τους φόβους των ασφαλισμένων για το «τι μέλλει γενέσθαι» σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα. Η επίμονη άρνηση του πρωθυπουργού να πει συγκεκριμένα τι σκέφτεται να κάνει το κόμμα του, εφόσον ξαναγίνει κυβέρνηση, την ώρα που αναγνωρίζει ότι θα γίνουν «αλλαγές», παραπέμπει κατευθείαν στα χειρότερα. Εξάλλου, και ο ίδιος, από το 1992 ακόμα - όταν η ΝΔ ψήφιζε το τρίτο κατά σειρά αντιασφαλιστικό νομοθέτημα -και οι «ειδικοί» του στενού του περιβάλλοντος (Τήνιος, Σπράος, Νεκτάριος) έχουν περιγράψει με σαφήνεια ένα σύστημα μη κοινωνικής ασφάλισης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή στην κοινωνία των ανασφάλιστων.

Αλλά και η ΝΔ, που - κατά τα άλλα - «αγωνιά» για την κοινωνική ασφάλιση, τίποτα το πιο συγκεκριμένο δε μας λέει. Προσπερνά το θέμα με τις ίδιες γενικολογίες, όπως ότι «θα αντιμετωπίσει το τεράστιο θέμα του δημογραφικού»... Σαν να λέμε «θα σας κάνουμε και παιδιά». Και επειδή μάλλον νομίζει ότι βρισκόμαστε στη χώρα των λωτοφάγων, νομίζει ότι ξέχασε ο κόσμος πως της έφτασαν δυο χρόνια (1990-'92) για να ψηφίσει τρεις(!) αντιασφαλιστικούς νόμους!

Ποιους κοροϊδεύουν;

Αλήθεια, ποιους νομίζει πως κοροϊδεύει ο υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και η κυβέρνηση συνολικά; Αναφερόμαστε στην προχτεσινή του συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις κυβερνητικές θέσεις για την εξωτερική πολιτική και στην οποία κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα θέση για το απαραβίαστο των συνόρων στη Βαλκανική», ενώ ζήτησε την «επιτάχυνση των διαδικασιών του Οργανισμού Ανασυγκρότησης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας».

Μα, κύριε υπουργέ των Εξωτερικών, δεν είναι η κυβέρνησή σας, που συνέπραξε με τη «διεθνή κοινότητα» (δηλαδή, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΕΕ) στο διαμελισμό της πρώην Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας και στην εμφάνιση τόσων νέων κρατών στη θέση της; Εσείς δε συμπράξατε στον εγκληματικό και βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη Νέα Γιουγκοσλαβία; Εσείς, μαζί με τους «εταίρους» και «συμμάχους», δεν έχετε στείλει στρατό κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, αποχωρίζοντάς το από την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία και βάζοντας τα θεμέλια της εμφάνισης ενός νέου κράτους-προτεκτοράτου και νέων συνόρων; Εσείς, μαζί με τα αφεντικά της «νέας τάξης», δεν επεμβαίνετε ωμά και απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, προωθώντας κυνικά την πτώση της νόμιμης κυβέρνησής της και καλλιεργώντας αποσχιστικές τάσεις στο Μαυροβούνιο και αλλού;

Και, τέλος πάντων, κύριε υπουργέ, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης και το «Σύμφωνο Σταθερότητας» έχουν τόση σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διατήρηση των συνόρων στα Βαλκάνια, όση και ο φάντης με το ρετσινόλαδο...

Το ... πρότυπο

Εφτάχρονος σκότωσε εξάχρονη μέσα στο σχολείο!!! Πρωτοφανές, ακόμα και για τις ΗΠΑ, ήταν το απίστευτο νέο φονικό, που μπορεί να μην το χωρά μυαλό ανθρώπου, αλλά έδωσε αφορμή στον Κλίντον να «βαθύνει» στο θέμα, να προβεί σε συγκρίσεις- κόλαφο για τη χώρα του, αφού παραδέχτηκε ότι στις ΗΠΑ πεθαίνουν πολύ περισσότερα παιδιά από τυχαίους πυροβολισμούς απ' ό,τι σε 25 μεγάλα έθνη του κόσμου(!), και να καταλήξει στο «βαθυστόχαστο συμπέρασμα»: Χρειάζεται οι Αμερικανοί «να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το θέμα της αύξησης της ασφάλειας των όπλων»!

Το θέμα δεν είναι ότι η χώρα του είναι «μια πλήρως εξοπλισμένη κοινωνία», όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας. Το θέμα δεν είναι ότι τα όπλα έχουν μπει ακόμα και μέσα στα νηπιαγωγεία, σαν να ήταν παιχνίδια. Το θέμα - πολύ περισσότερο - δεν είναι η ποικιλότροπη μετατροπή της αμερικανικής κοινωνίας σε μια ζούγκλα, και μάλιστα ένοπλη. Ούτε, βέβαια, ποιες είναι οι αιτίες γι' αυτό. Το θέμα είναι η «ασφάλεια των όπλων»!

Αλλά από έναν μακελάρη των λαών, που απασφαλίζει τα όπλα για να τα στρέψει ανά πάσα στιγμή ενάντια σε ολόκληρους λαούς, ενάντια στα παιδιά της Σερβίας και του Ιράκ, τι να περιμένει κανείς. Αυτός είναι το πρότυπο!

Πώς γίνεται;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ, έχουμε τον Αρσένη, που επιμένει ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές των ΤΕΙ και των ΑΕΙ που διαμαρτύρονται δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Από την άλλη, τον Μαντέλη, που λέει ότι στα ΗΛΠΑΠ αυτοί που απεργούν είναι μειοψηφίες...

Ο Παπαϊωάννου του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι οι συνταξιούχοι ματαίως διαμαρτύρονται, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό και ο Παπαδήμας, του Υγείας, ότι οι γιατροί απεργούν για λόγους σκοπιμότητας.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ένας πρωθυπουργός της εμβέλειας του Σημίτη, που «σκίζεται» να μας πείσει για το ανθρώπινο πρόσωπο της κυβέρνησής του, να ανέχεται τέτοιους υπουργούς, που δεν αφουγκράζονται τα προβλήματα του κόσμου;

Πώς είναι δυνατόν - αναρωτιόμαστε - στην ίδια κυβέρνηση να υπάρχουν υπουργοί ανάλγητοι και νεοφιλελεύθεροι κι ένας πρωθυπουργός με τόση ...σοσιαλιστική ευαισθησία; Τι κοινό έχουν και πώς τα βρίσκουν;

Είναι προφανές, φυσικά, ποιο είναι το συνδετικό τους στοιχείο: Μας δουλεύουν όλους και λόγω προεκλογικής περιόδου, όπως καταλαβαίνετε, η κοροϊδία παίρνει τις ανάλογες διαστάσεις.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ, όπως μάθαμε, η Μαντλίν Ολμπράιτ (η ...γνωστή) να διεκδικήσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Τσεχία το προεδρικό αξίωμα, αφού είχε «παίξει» ένα τέτοιο σενάριο, μια και κατάγεται από εκεί η εν λόγω κυρία...

Λογικό είναι. Σε ορισμένα πράγματα, ακόμα και αυτές οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατάνε τα προσχήματα. Ολοι ξέρουν, άλλωστε, ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο πράγμα ένας Αμερικανός να έχει ευρωπαϊκή καταγωγή.

Αυτό μας έλειπε να μοιράζουν τώρα στα μέλη της κυβέρνησής τους τα ύπατα αξιώματα στην Ευρώπη.

Ηδη, έχουμε το πρόβλημα στην Αυστρία με τους ακροδεξιούς εθνικιστές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, μην έχουμε και την αμερικανική εκδοχή τους, να μας ταλαιπωρούν...

Το «μέλλον» τους

Το «μέλλον

εξεκίνησε»

έχει πια φόρα

πάρει,

μα δείτε, σέρνει

πίσω του

την «κούρα»,

το «ζωνάρι»,

την ανεργία,

το «σφυρί»,

και της ΟΝΕ

τα βάρη!

***

Το «μέλλον» τους

το πράσινο

κινείται

στον αέρα,

μα δείτε,

μαύρο κι άραχλο

είναι

σαν τσιμινιέρα

κι αν το ψηφίσετε,

σαφώς,

θα κλαίτε

τη Δευτέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ