Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πλούσιο «έργο» για ποιους;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περήφανα δηλώνουν τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ για τα 3 χρόνια «γαλάζιας» διακυβέρνησης της χώρας. Τόσο ο πρωθυπουργός, όπως και άλλα ηγετικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, προσπαθούν να μας πείσουν με δηλώσεις τους για τις επιτυχίες που είχαν στα 3 πρώτα χρόνια διακυβέρνησης, επικαλούμενοι διάφορους αριθμούς, που δείχνουν βελτίωση κάποιων μεγεθών της οικονομίας.

Αυτό που δε λένε - και αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να πουν - είναι για ποιους ήταν πλούσιο και επιτυχές το έργο τους. Κι αυτό, γιατί οι όποιες «επιτυχίες» είχε η κυβέρνηση της ΝΔ στα 3 χρόνια διακυβέρνησης, ήταν επιτυχίες που ωφέλησαν τους λίγους και πλούσιους και έβλαψαν - όπως γινόταν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - τους εργαζόμενους και εν γένει τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι και στην 3ετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ τα κέρδη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται σε ποσοστά ίδια ή και μεγαλύτερα από την κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες. Ενδεικτικά, από αυτή την άποψη, είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία, το 2006, τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες έφτασαν στα 85,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 25% (δηλαδή κατά 17,2 δισ. ευρώ) συγκριτικά με το 2005.

Εδώ το μόνο που ισχύει είναι πως οι κυβερνώντες, και μας κλέβουν και μας δουλεύουν...

Της υποκρισίας το ανάγνωσμα

Η χτεσινή συνάντηση του δημάρχου Αθήνας Νικ. Κακλαμάνη και του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου προσέφερε χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόλο και των δύο - όχι ως προσώπων, αλλά ως εκφραστών συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια και των δύο. «Δε θα είμαι βολικός δήμαρχος», δήλωσε ο Νικ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στις «απαιτήσεις» που θα έχει από την κυβέρνηση. Τώρα πόσο... άβολος μπορεί να είναι ένας δήμαρχος, που μέχρι πρότινος συμμετείχε στην ίδια κυβέρνηση και αποτελεί πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, είναι πράγματι ένα ερώτημα...

Από την άλλη, το «άγχος» του Αλ. Αλαβάνου ήταν για το «πώς θα συνεχιστεί» το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οψιμο ενδιαφέρον, διότι, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδινε αυτά τα προγράμματα στην Αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ (όπως και των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) στα συλλογικά όργανα της ΤΑ, το χαιρέτιζαν ως «ενίσχυση» της Αυτοδιοίκησης. Σήμερα, όμως, ανησυχεί για τη συνέχισή τους, όταν από τότε ήταν ακόμη γνωστό ότι ήταν προγράμματα ορισμένου χρόνου, η χρηματοδότηση θα κοβόταν και το κόστος για τη συνέχισή τους θα μετακυλιόταν στους δήμους (δηλαδή στα πλατιά λαϊκά στρώματα) και φυσικά οι εργασιακές σχέσεις σε αυτά θα ήταν σε πλήρως αντεργατική κατεύθυνση. Της υποκρισίας το ανάγνωσμα...

Παναγόπουλος με κέφια...

Τα κέφια του είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στην εκδήλωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κοινωνία των Πολιτών», στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την Παιδεία. Μέχρι τη δόξα του Γιωργάκη Παπανδρέου για ελεύθερο «χόρτο» φαίνεται πως ζήλεψε κι έσπευσε, μιλώντας για τα ναρκωτικά, να πει: «Εγώ είμαι κατά των απαγορευτικών πολιτικών γενικά. Και για τα ναρκωτικά»!

Φυσικά έδειξε την αδυναμία του στους «κοινωνικούς διαλόγους» κάνοντας παράπονα γιατί δε δέχτηκαν «κάποια» κόμματα στη Βουλή να κάνει η ΓΣΕΕ το διάλογο για την Παιδεία(!). Οσο για το φοιτητικό κίνημα, είχε κρατήσει την έκπληξη: «Η γύμνια της Παιδείας θα φανεί άμα πάνε όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στα μαθήματα. Θα καταρρεύσει το σύστημα, γιατί δε θα χωράνε στα αμφιθέατρα. Μια βδομάδα όλοι στις σχολές»... κάλεσε. Μα έχει την εντύπωση ότι με τέτοιους ακτιβισμούς θα καταφέρει το φοιτητικό κίνημα να στριμώξει την κυβέρνηση; Μήπως θα προτείνει στους φοιτητές ως μορφή δράσης να κρατήσουν όλοι μαζί την αναπνοή τους μέχρι να σκάσουν;

... και η πανηγυρτζίδικη συνέχεια

Στην ίδια εκδήλωση, το πανηγύρι συνεχίστηκε με την αποκάλυψη της σύμπνοιας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση, παίρνει το λόγο η βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου και συνεχίζει τη σκέψη της από κει που σταμάτησε ο Γ. Παναγόπουλος, λέγοντας: «Βάζω ομοιωματικά σε ό,τι είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ»!

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ν. Γιαννόπουλος, πετάχτηκε σαν αστραπή από την καρέκλα του για να δηλώσει ότι ήταν δικιά του η ιδέα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ο πρόεδρος θεώρησε ότι αδικείται όταν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είπε πως η ιδέα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από τη ΝΔ. Δεν ντράπηκε ολόκληρος πρύτανης να του κλέψει τα πνευματικά δικαιώματα; Τς, τς...

«Μωραίνει Κύριος... »

Η ΠΑΣΥ, που εδώ και δυόμισι μήνες βρίσκεται επικεφαλής των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τους αγρότες για τον ύποπτο και ύπουλο ρόλο των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ. Αυτών που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στη Λάρισα και το παίζουν αγωνιστές για να αποπροσανατολίζουν και να παραπλανούν τον αγροτικό κόσμο. Ομως φαίνεται ότι ο αγώνας των αγροτών και το ξεσκέπασμα του ρόλου τους από την ΠΑΣΥ, τους έχει ενοχλήσει πολύ. Τόσο, που μετά την σκηνοθετημένων προδιαγραφών προσέλευση και αποχώρηση κάποιων τρακτέρ από τα Τέμπη (ήθελαν λέει να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους), ο αρχηγός αυτής της παρέας, ο Θ. Κοκκινούλης, προχώρησε σε μία ακόμα άθλια και χυδαία επίθεση σε βάρος των αγωνιστών του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Ετσι, με ύφος απατημένου και θλιμμένου συζύγου, ο Θ. Κοκκινούλης είπε ότι ο Βαγγέλης Μπούτας και οι άλλοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΥ ...αποτελούν την πέμπτη φάλαγγα του Ρουσόπουλου και είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυβέρνησης!

Την ευκαιρία την άρπαξαν αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης. Αυτά που τόσες βδομάδες αποσιώπησαν με τον πιο προκλητικό τρόπο τις κινητοποιήσεις χιλιάδων αγροτών σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αυτά που για τα προβλήματα της αγροτιάς δε βγάζουν άχνα όλο τον καιρό, αυτά που ανακάλυψαν τους αγρότες μόνο όταν ενημερώθηκαν ...αρμοδίως ότι «θα κλείσει τα Τέμπη», πήραν τις δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή της ΝΔ και τις έκαναν σημαία στα χτεσινά τους δελτία, εκμεταλλευόμενα την προσφορά Κοκκινούλη για γενικότερη υπονόμευση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ας κοιμάται, όμως, ήσυχος ο κύριος Κοκκινούλης. Ο Β. Μπούτας, ούτε άλλος συνδικαλιστής της ΠΑΣΥ, δεν πρόκειται να του πάρει τη θέση του παρακεντέ του Μπασιάκου και κολαούζου του Κοντού και του φερέφωνου του Ρουσόπουλου, γιατί βρίσκεται απέναντι, κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αυτή τη θέση την κρατάει με την αξία του ο Θ. Κοκκινούλης. Αυτός έχει μετατραπεί σε καθημερινό θαμώνα στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου μαζί με τους φίλους του στην κυβέρνηση επεξεργάζονται, παζαρεύουν και εκπονούν σχέδια κατά των μικρομεσαίων αγροτών και υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών που εκπροσωπεί. Σε τούτο τον μικρό τόπο «και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε» κι έτσι κανένας δεν μπορεί να ξεγελάει τους αγρότες για πολύ καιρό.

Ο,τι και να λέει σήμερα, δεν πρόκειται να κρύψει ότι λειτουργεί σαν «λαγός» της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να προωθήσει πιο γρήγορα και πιο δραστικά τη νέα ΚΑΠ που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι αγρότες τον πήραν πλέον χαμπάρι και γρήγορα κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του. Οι χτεσινές χυδαίες δηλώσεις του Θ. Κοκκινούλη δε δείχνουν παρά τον πανικό τους μπροστά στην απόρριψή τους από τους αγρότες και μας θυμίζουν την ευαγγελική ρήση «μωραίνει Κύριος, ον βούλεται απολέσαι»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Δικομματικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ έδωσε σαφές μήνυμα, χτες, από τη Βουλή: Δε χρειάζονται, λέει, κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της Μ. Γιαννάκου. Αρκεί να ...ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές και το νομοσχέδιο αυτό θα εξαφανιστεί.

Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι που βλέπουμε να αντιμετωπίζονται έτσι διεκδικητικοί αγώνες από ένα κόμμα του δικομματισμού. Ομως, το ότι αυτό γίνεται συνέχεια δεν το κάνει λιγότερο εκνευριστικό.

Ιδίως όταν γνωρίζουμε ότι αν ποτέ συντρέξουν οι λόγοι αυτό το νομοσχέδιο να καταργηθεί θα γίνει για να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο, πιθανότατα χειρότερο.

Αν και το ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί αρκετά ελαστικό σε τέτοιου είδους υποσχέσεις. Ετσι, άλλωστε, βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε ισχύ οι περισσότεροι νόμοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία το ΠΑΣΟΚ συχνά μνημονεύει ως καταστροφική για τον τόπο.

Καλό είναι, πάντως, οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που γίνονται να τα βλέπουν αυτά και να βγάζουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Για να τα αναγνωρίσουν όταν θα τα ξαναδούν στο μέλλον.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ αφορμή την ...«επέτειο» της 7ηςΜάρτη και οι δύο τον απολογισμό τους. Ο Καραμανλής μας είπε ότι «πάμε μπροστά» και το ΠΑΣΟΚ ότι «θα πάμε μπροστά» μόνο αν έρθει αυτό στην κυβέρνηση.

Το περίεργο είναι πώς και τα δύο κόμματα έχουν τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτά που λένε τα ενστερνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Μόνο που αυτοί, οι τελευταίοι, έχουν κάνει εδώ και καιρό τον απολογισμό τους και είναι αρνητικός για όσα χρόνια κυβερνούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και αυτοί που τους ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές την ίδια γνώμη έχουν και την ίδια «μαυρίλα» αντιμετωπίζουν. Το γιατί τους ψηφίζουν είναι μια άλλη ιστορία...


Γρηγοριάδης Κώστας

Σαν δυο σταγόνες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει καταντήσει πλέον καθημερινή γραφικότητα για τους συντάκτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο τσακωμός - κυριολεκτικά σαν το «σκύλο με τη γάτα» - μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του αρμόδιου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα αυτά, Α. Λοβέρδου. Ενας τσακωμός εντελώς ανούσιος, αρκεί να θυμίσουμε τα εξής:

  • Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που το 2002 προετοίμασε τους διαγωνισμούς για τις «συμβάσεις παραχώρησης» των οδικών αξόνων, που τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει, παραδίδοντας τούς οδικούς άξονες για 30 χρόνια σε δύο μεγάλους ντόπιους και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους, υποχρεώνοντας το λαό να πληρώνει υπερτριπλάσια διόδια;
  • Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και οι επιτελείς του τότε υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, που προετοίμασαν το νομοσχέδιο για τις ΣΔΙΤ, το οποίο τελικά ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και θα χαρατσώνει διπλά τους εργαζόμενους για υπηρεσίες ακόμη και μικρότερων έργων;
  • Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άφησε στο περιθώριο τα μικρά περιφερειακά έργα της επαρχίας εν ονόματι της «μεγάλης Ιδέας» της Ολυμπιάδας του 2004, πολιτική που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ απαρέγκλιτα, επικαλούμενη τον περιορισμό των ελλειμμάτων;
  • Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που γιγάντωσε 4 - 5 μεγάλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, με το νόμο για τις συγχωνεύσεις και δε συνέχισε τον ίδιο δρόμο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του τομέα η ΝΔ με το νόμο για το μειοδοτικό σύστημα αναθέσεων με τις τεράστιες εγγυήσεις;

Προς τι λοιπόν οι κοκορομαχίες; Αφού και οι δύο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό...

«Κωφεύουν»

«Σημεία και τέρατα» γίνονται εσχάτως στον ΗΛΠΑΠ, αλλά κυβέρνηση και διοίκηση «κωφεύουν» στις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων.

Ο αυταρχισμός και η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας είναι στην ...ημερήσια διάταξη. Οι διοικούντες έφτασαν να απειλούν ακόμα και με πειθαρχικό έλεγχο τους εκπροσώπους του Σωματείου, επειδή ...τόλμησαν να ζητήσουν ακρόαση πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ίδιοι θεωρούν «παράνομη» τη χορήγηση των «κοινωνικών βοηθημάτων», που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων (καρδιοπάθειες, καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας, σοβαρές εγχειρήσεις κλπ.) και μεθοδεύουν την περικοπή τους. Κομματικοί σύμβουλοι της διοίκησης εκδηλώνουν αυταρχική συμπεριφορά αποσκοπώντας στον εκφοβισμό των εργαζομένων. Κομματικοί «εγκάθετοι» ασκούν διάφορους εκβιασμούς σε εργαζόμενους, απειλώντας τους με δυσμενή αλλαγή της βάρδιας. Η διοίκηση και οι εκλεκτοί της απολαμβάνουν «παχυλές» αμοιβές, όταν οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν στην υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις μικρότερες και από αυτές του 2005. Την ίδια ώρα ο οδηγός του διευθύνοντος συμβούλου στοίχισε το 2005 στην επιχείρηση 65.000 ευρώ, εμφανίζοντας 100 ώρες υπερωρία το μήνα, ακόμα και σε μήνες που έχει κανονική άδεια!

Ολα τα παραπάνω και άλλα πολλά κατήγγειλαν, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Λιάνα Κανέλλη. Περιμένουμε την επίσημη απάντηση του αρμόδιου υπουργού, Μ. Λιάπη, ο οποίος αν και γνωρίζει εδώ και καιρό αυτή την κατάσταση στον ΗΛΠΑΠ, μέχρι σήμερα «κωφεύει».

Ταπεινή... μετάβαση

Με οδηγίες για τη μετάβαση απ' τις 17 στις εφτά Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) συνοδεύτηκε η προχτεσινή συγκέντρωση των εφτά διοικητών στο υπουργείο Υγείας που είχε και το χαρακτήρα της ορκωμοσίας των διοικητών. Ηδη έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη μετάβαση και η χτεσινή συγκέντρωση έγινε «σεμνά και ταπεινά», όπως σχολιάστηκε στη στήλη.

Είτε «σεμνά και ταπεινά», είτε με πανηγυρικό τρόπο - όπως έγινε την επαύριο της έγκρισης των διοικητικών απ' την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στο τραπέζι του Αβραμόπουλου στην Πλάκα - η πολιτική που θα υλοποιήσουν οι νέοι διοικητές θα υπακούει στη γενικότερη πολιτική περιορισμού των κοινωνικών δαπανών της κυβέρνησης, ακόμα κι αν παρουσιάσουν κάποιες διαχειριστικές διευθετήσεις των οικονομικών. Το μάρμαρο στα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι...

Αποκλείει εφημερίδες το ΥΠΠΟ

Σε αποκλεισμό ορισμένων εφημερίδων, μεταξύ αυτών και του «Ριζοσπάστη», από την αποστολή στο Παρίσι με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης έργων του Πραξιτέλη στο Μουσείο του Λούβρου, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με το, επιεικώς διάτρητο, «επιχείρημα» του «υπεράριθμου»! Αν και (πρέπει να) είναι αυτονόητο, ωστόσο οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που ένα υπουργείο αποφασίζει τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός γεγονότος, είναι φανερό πως οι τελευταίοι που πιθανόν δε θα «χωράνε» θα πρέπει να είναι... οι δημοσιογράφοι. Από τη στιγμή όμως που το αυτονόητο γίνεται «ζητούμενο», τότε και τα κριτήρια του αποκλεισμού, όσο κι αν είναι ενδιαφέρον για την ιστορία, αλλά και λόγω της στοιχειώδους ηθικής τάξης, να τα μάθουμε, λίγη σημασία έχουν.

Απονομές...

Επαίνους - αριστεία στα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού για τις μαθητικές τους επιδόσεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο απένειμε χτες ο Γ. Βουλγαράκης. Τους μισθούς που χρωστά στους γονείς τους πότε θα τους... «απονείμει»;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός απολογισμός

Ο απολογισμός από τον πρωθυπουργό χτες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, του τρίχρονου κυβερνητικού έργου, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μήνυμα προς την πλουτοκρατία, που τους λέει, με τον τρόπο του, έκανα τα πάντα για τα συμφέροντά σας σ' αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης και συνεχίζω πιο αποφασιστικά. Ενα μήνυμα που ηχεί ως προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για το τι θ' ακολουθήσει, αν δεν πάρουν τα μέτρα τους, καταδικάζοντας αποφασιστικά το δικομματισμό, αφαιρώντας τη δυνατότητα εναλλαγής των δύο κομμάτων, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στη διακυβέρνηση, τώρα με τους αγώνες τους, αύριο με την ψήφο τους.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές, ενώ στον απολογισμό αυτό απουσιάζει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη που να αφορά τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Βέβαια, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου είναι δεδομένος και δεν πρόκειται να το αλλάξει όποιο περιτύλιγμα κι αν περιβληθεί, ενόψει της προεκλογικής επιχείρησης συσκότισης και αποπροσανατολισμού του λαού. Ωστόσο, το έργο της κυβέρνησης είναι πλούσιο κι άρχισε να εμφανίζεται από τους πρώτους κιόλας μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, το Μάρτη του 2004. Ηταν τότε που το ΠΑΣΟΚ την «αντιπολιτευόταν», κατηγορώντας την για ...«απραξία», που αργότερα έγινε «ατολμία», όπως και τώρα με το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.

Είναι, λοιπόν, η πολιτική «στήριξης της επιχειρηματικότητας», δηλαδή της όλο και μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπου η κυβέρνηση μέσω της «φορολογικής μεταρρύθμισης» εξασφάλισε μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και μέσω του νέου «αναπτυξιακού νόμου» τούς έδωσε κίνητρα και ζεστό χρήμα. Είναι το όλο πλαίσιο της ευρωενωσιακής Στρατηγικής της Λισαβόνας του 2000, για τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, όπου στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, οι Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στο όνομα καταπολέμησης της ανεργίας, νέες ανατροπές - εφαρμόζοντας το νόμο του ΠΑΣΟΚ - στην Κοινωνική Ασφάλιση, η παραπέρα εμπορευματοποίηση με το πλέγμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία, Υγεία, η πολιτική λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα και αύξησης των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ. Μια στρατηγική, που εφάρμοζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εντείνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έδωσε και μια γεύση της προεκλογικής τακτικής του, εμφανίζοντας ως μέτρα αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου τα ψίχουλα της ντροπής στις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας. Είναι μια γεύση που προαναγγέλλει το άθλιο δικομματικό παζάρι πλειοδοσίας στο προεκλογικό τραπέζι, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταγωνίζονταν για το ποιος θα πει το πιο μεγάλο ψέμα στους ψηφοφόρους.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι ακόμα πιο ώριμες, ώστε οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να γυρίσουν την πλάτη στην κάλπικη δικομματική αντιπαράθεση και να κάνουν αδύνατη την κυβερνητική εναλλαγή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να στρέψουν την προσοχή τους στην ισχυροποίηση της κοινής τους πάλης για όλα όσα τους ανήκουν. Για ν' αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων, εγκαταλείποντας μαζικά και τα δύο κόμματα και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, ως όρο για την πορεία της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και για φιλολαϊκές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ