Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιδοτούμενες μπίζνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λεφτά για μπίζνες στα Βαλκάνια μοιράζει και η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Λεφτά που βγαίνουν από τις τσέπες του ελληνικού λαού και μπαίνουν στις τσέπες των επιχειρηματιών στο όνομα της «ανασυγκρότησης» των Βαλκανίων. Και μάλιστα σε δραστηριότητες όπως μεταποίηση, κτηνοτροφία και αλιεία, ενώ την ίδια ώρα στη χώρα μας, δεν περισσεύουν χρήματα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των αλιέων που αναγκάζονται να πουλούν κοψοχρονιά το μόχθο τους στους μεγαλέμπορους.

Μάλιστα, η κυβέρνηση (υπουργείο Εξωτερικών) διαφημίζει τις δράσεις της και οργανώνει ημερίδες για να «δελεάσει» τους αετονύχηδες. Μια τέτοια ημερίδα, θα γίνει στις 23 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη για την «προώθηση ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), για Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο».

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των επιχειρηματιών και επενδυτών της Βόρειας Ελλάδας για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να επεκτείνουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες, αξιοποιώντας επιχορηγήσεις του ΕΣΟΑΒ. Τους επιχειρηματίες θα ενημερώσουν οι προϊστάμενοι των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Βαλκανικών χωρών.

Οι τομείς που περιλαμβάνονται στις δράσεις του ΕΣΟΑΒ είναι: Επενδύσεις στη μεταποίηση για ίδρυση παραγωγικών μονάδων και για γεωργικές επιχειρήσεις θερμοκηπιακού τύπου, σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και σε αλιευτικές επιχειρήσεις (υδατοκαλλιέργειες) σύγχρονης τεχνολογίας.

Ποια ανάπτυξη;

«Πυλώνας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο τομέας του τουρισμού», είπε ο Περιφερειάρχης Γ. Τσιότρας, μιλώντας χτες, σε εκδήλωση για τη διαμόρφωση της Τουριστικής Χάρτας του 2007, για την περιοχή. Και μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε: «Οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν ήδη τις 83, με προϋπολογισμό 138 εκ. ευρώ και αιτούμενη χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ. Θα δημιουργήσουν 308 νέες θέσεις εργασίας». Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της ανεργίας που διαρκώς οξύνεται με το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων... Μέσα στον τελευταίο χρόνο, χάθηκαν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη, μόνο από το κλείσιμο του εργοστασίου Λιπασμάτων χάνονται οριστικά 600 θέσεις εργασίας (μόνιμου και εποχιακού προσωπικού). Στη Νάουσα μόνο από το κλείσιμο του εργοστασίου «Β» των κλωστηρίων του Λαναρά χάθηκαν 100 θέσεις εργασίας. Δεν υπολογίζουμε απώλειες προηγούμενων ετών, ούτε και όσες θέσεις εργασίας χάνονται καθημερινά από το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων. Αυτή την ανάπτυξη υπηρετεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης που αποφάσισε να κάνει τη Θεσσαλονίκη δημοφιλή προορισμό του τουρισμού των πόλεων. Και για να αναδείξει τις λαμπρές προοπτικές της «πρωτεύουσας των Βαλκανίων» κομπάζει πως το 2006 φιλοξένησε 179 συνέδρια, δηλαδή αύξησε τον συνεδριακό της τουρισμό κατά 34%. Για το ποιος, τελικά, ωφελείται, όμως, απαντούν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες που στενάζουν από τη διαρκή πτώση του τζίρου, και οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να πουλούν τσάμπα την εργατική τους δύναμη στις νέες «ευέλικτες» εργασιακές συνθήκες.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Τα 3,3 δισ. ευρώ άγγιξε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας το Φλεβάρη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Από την ανάλυση των επιμέρους κλάδων εισαγωγών και εξαγωγών προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σχεδόν σε καθαρά εισαγωγική χώρα. Εισάγει σχεδόν τα πάντα, από μηχανικό εξοπλισμό, καύσιμα, μέχρι γεωργικά εμπορεύματα. Ειδικότερα, στην κατηγορία «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» οι εισαγωγές το Φλεβάρη ανήλθαν στα 340,5 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές μόλις στα 158,9 εκατ. ευρώ. Δεν κάλυψαν, δηλαδή, ούτε το 50% των εισαγωγών. Κι όμως, το αγροτικό ισοζύγιο της χώρας - στην προ ΕΟΚ και ΕΕ εποχή - ήταν πλεονασματικό, ενώ τα τελευταία, ειδικά, χρόνια έχει γίνει έντονα αρνητικό, με τάσεις περαιτέρω χειροτέρευσης. Αυτά ήταν τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολιτικών του δικομματισμού και της αποδοχής των κανόνων του λεγόμενου διεθνούς ανταγωνισμού που υπαγορεύουν τα μεγάλα μονοπώλια, σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ο αγροτικός - κτηνοτροφικός τομέας να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, σε μια εποχή κατά την οποία οξύνεται η διατροφική κρίση διεθνώς. Για να αξιοποιηθούν, όμως, τέτοιες δυνατότητες προϋπόθεση είναι μια άλλη πολιτική που θα την ασκεί μια διαφορετική εξουσία από εκείνη των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Αλήθεια ή ψέματα;

Το «αλήθεια ή ψέματα» είναι ένα παιχνίδι που το παίζουν μικροί - μεγάλοι και μαζί με το χαβαλέ μαθαίνουν και κάποια πράγματα. Ερχονται, όμως, τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και, με αφορμή τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μας βάζουν να κρίνουμε αν είναι αλήθεια ή ψέματα τα όσα παρουσιάζει το κάθε κόμμα, για να υποστηρίζει ότι η δική του πολιτική είναι καλύτερη από του άλλου. Αντε, λοιπόν, να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι τους και να ξεδιαλύνουμε τις αλήθειες και τα ψέματα.

  • Λέει το ΠΑΣΟΚ:Σε αντίθεση με την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, η κυβέρνηση της ΝΔ εκδίδει και παραδίνει τα κρατικά ομόλογα στις τράπεζες και οι τραπεζίτες είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τις αγοραπωλησίες τους στις χρηματαγορές. Αλήθεια ή ψέματα;

Ψέματα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1997, ψήφισε το νόμο «Περί Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς», ο οποίος, σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τότε που ο καθένας - και τα ασφαλιστικά ταμεία - μπορούσε να πάει στο γκισέ και να αγοράσει κρατικά ομόλογα, καθιστούσε μοναδικούς αγοραστές των ομολόγων τις τράπεζες. Από τότε αυτές έχουν αναλάβει εργολαβικά τις αγοραπωλησίες τους στις χρηματαγορές.

  • Λέει η ΝΔ:Εμείς δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσουμε το νομικό πλαίσιο που είχε καθιερωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλήθεια ή ψέματα;

Ψέματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες που επιβάλλει το τραπεζικό κεφάλαιο στον τομέα των επιτοκίων και της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, προχώρησε στην έκδοση των λεγόμενων δομημένων ομολόγων, των οποίων η απόδοση για τον τελικό κάτοχό τους (στην προκειμένη περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία) δεν είναι εγγυημένη ούτε για τα επιτόκια, ούτε καν για το κεφάλαιο.

  • Λέει το ΠΑΣΟΚ:Εμείς είχαμε συγκροτήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας ελεγκτικό μηχανισμό για να ελέγχει το πώς γίνεται η αξιοποίηση των αποθεματικών από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Αλήθεια ή ψέματα;

Ψέματα. Μπορεί, υπό το βάρος των καταγγελιών για τη διασπάθιση των αποθεματικών, να είχε εκφραστεί η πρόθεση για τη δημιουργία τέτοιου μηχανισμού, ωστόσο αυτός ποτέ δε λειτούργησε, κάτι που φάνηκε και όταν την περίοδο 1999-2000 έγινε το μεγάλο κόλπο με τις αθρόες τοποθετήσεις κεφαλαίων από τα αποθεματικά σε μετοχές- φούσκες, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών για τα Ταμεία.

  • Λέει η ΝΔ:Δημιουργήσαμε και αξιοποιήσαμε ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχο να έχουμε εικόνα για τις τοποθετήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον εντοπισμό της υπόθεσης με το Ταμείο Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Αλήθεια ή ψέματα;

Ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντόπισε προβλήματα στη χρηματιστηριακή «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και μόνο όταν κάποιοι επιτήδειοι «κάρφωσαν» το θέμα με το ύποπτο ομόλογο, οι κυβερνώντες άρχισαν ...να τρέχουν και συνεχίζουν ακόμα.

Λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ:Επί των δικών μας ημερών, τα αποθεματικά των Ταμείων αυξήθηκαν, ενώ επί των ημερών των ...άλλων είχαν ζημιές. Αλήθεια ή ψέματα;

Ψέματα. Οσο τα αποθεματικά ρίχνονται στον τζόγο των χρηματαγορών, τα Ταμεία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μετρούν απώλειες. Και σε κάθε περίπτωση μοναδική αλήθεια είναι ότι ενώ οι περιβόητες αποδόσεις από την ...αξιοποίηση των αποθεματικών φτάνουν δε φτάνουν το 3,6%, τα αποθεματικά πράγματι αυξάνονται αισθητά, αποκλειστικά λόγω των αυξημένων εισφορών των εργαζομένων προς αυτά!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δικομματικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ φόβος για την κυβέρνηση από την υπόθεση των ομολόγων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ για «φουρτούνα», η οποία θα περάσει, μίλησε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης! Γενικώς, οι κυβερνώντες δεν ...αγχώνονται.

Πολύ λογικό. Εδώ, βλέπετε, δεν κινδυνεύουν επιδοτήσεις βιομηχάνων και εφοπλιστών, ούτε συμφέροντα μεγαλοσχημόνων. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι συντάξεις των ασφαλισμένων υπονομεύονται, κάτι που δεν αποτελεί γι' αυτούς σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Ούτως ή άλλως για τα αποθεματικά των ταμείων έχει ήδη προγραμματιστεί ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα καταλήξουν σε «τσέπες». Το μεγαλύτερο μέρος τους μέσω των «επενδύσεων» στις χρηματαγορές. Αν ένα μέρος τους «φύγει» με «ελαφρώς» παράνομο τρόπο προς τίποτε ημετέρους, μικρό το κακό.

Βέβαια, έχουν και το ΠΑΣΟΚ που φωνάζει για προεκλογικούς λόγους. Ομως αφού συμφωνούν στο μείζον (τις «επενδύσεις» που λέγαμε πριν), ένας τσακωμός για τα ...υπόλοιπα είναι μέσα στο παιγνίδι.

EXOYME «ΔΥΝΑΤΗ ΟΜΑΔΑ», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως θα αξιοποιηθούν όλοι. Ετσι είναι, αν έτσι νομίζει...

Δεν ξέρουμε μόνο αν συμφωνεί και η υπόλοιπη «ομάδα» με αυτά. Γιατί, βλέπετε, σε κόμματα αυτού του είδους μπορεί να μην αμφισβητούνται οι κεντρικές πολιτικές επιλογές των συμφερόντων που εκφράζουν, αλλά όλα τα υπόλοιπα αμφισβητούνται.

Κι από προσωπικά παιγνίδια, κύκλους, φατρίες δεν υπάρχει καθόλου έλλειψη στο ΠΑΣΟΚ. Πράγμα που γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρός του, όσο κι αν αρέσκεται να παρουσιάζει το κόμμα του ως «ευτυχισμένη οικογένεια». Αλλά ξέρει πως είναι παιγνίδια στο ίδιο γήπεδο. Αυτό του εγκλωβισμού των λαϊκών ανθρώπων στο σύστημα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, δε φαίνεται να της δίνει και πολύ μεγάλη σημασία. Οπως λέει ό,τι κι αν ψήφισε για το άρθρο 16, έχει ταυτόχρονα υπερψηφίσει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία.

Είναι λίγο άτακτα δηλαδή, αλλά παραμένουν τέκνα της ΠΑΣΟΚικής νοοτροπίας. Στο τέλος θα κάνουν ...αυτό που πρέπει.

«Παυσίπονα» για τις ελλείψεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τεράστια έλλειψη δημόσιων δομών για την ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών και εφήβων αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους - δηλαδή 250.000 Ελληνόπουλα - έχουν ανάγκη από υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, όμως οι αναγκαίες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Σε 30 νομούς της χώρας δεν υπάρχει καμία υπηρεσία ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. Ανύπαρκτη είναι η παρέμβαση και στα σχολεία αφού υπάρχει μόλις ένας συμβουλευτικός σταθμός, χωρίς τις αναγκαίες ειδικότητες ανά 200 σχολεία! Την ίδια στιγμή υπάρχει τάση πανευρωπαϊκά για τη μείωση των δαπανών για την ψυχική υγεία, αν και οι ελλείψεις στα κράτη - μέλη είναι δραματικές. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Αλλά και οι όποιες δομές υπάρχουν είναι δομές που λειτουργούν από τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς, συνήθως με την οικονομική στήριξη των εταιρειών που θέλουν να «μακιγιάρουν» το εκμεταλλευτικό τους πρόσωπο «πουλώντας» κοινωνικό έργο. Και αποτελούν παυσίπονο στον ωκεανό των αναγκών, που έπρεπε να καλύπτονται μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ψυχικής Υγείας.

Εχουν δίκιο που ανησυχούν

Ανησυχούν στη ΝΔ και με το δίκιο τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Καθημερινής», οι εκλογολόγοι της Ρηγίλλης υπογραμμίζουν ότι στις επόμενες εκλογές θα ενταχθούν στους καταλόγους επιπλέον 300.000 νέοι ψηφοφόροι, η εκλογική συμπεριφορά των οποίων είναι απρόβλεπτη. Και σαν να μην έφτανε η δυσαρέσκεια που δημιούργησε στους νέους η ψήφιση του νόμου - πλαισίου και η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, στη ΝΔ έχουν κι άλλες... σκοτούρες στο κεφάλι τους.

Οι εκλογολόγοι - λέει - της Ρηγίλλης προβληματίζονται, καθώς οι μεγαλύτερες ηλικίες δύσκολα αλλάζουν την ψήφο τους μέσα σε μια τετραετία επειδή βασίζονται στις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις (κοινώς, «ρουσφέτια»). Αντίθετα - προειδοποιούν - οι νεότεροι ψηφοφόροι δε διστάζουν να τιμωρήσουν πιο εύκολα τα κόμματα, αν υποψιαστούν ότι αποβλέπουν στην πρόσκαιρη υφαρπαγή της ψήφου τους. Εχουν λοιπόν πολλούς... λόγους να ανησυχούν στη ΝΔ, όσον αφορά στο κομμάτι της «πρόσκαιρης υφαρπαγής ψήφου», των προεκλογικών «δεσμεύσεων» και «υποσχέσεων». Δεν ανησυχούν, βέβαια τόσο, μήπως οι ψήφοι αυτές πάνε στο «συγκοινωνούν δοχείο» του ΠΑΣΟΚ, όσο μήπως είναι αγωνιστικές και ανυπότακτες. Και πάλι με το δίκιο τους...

«Βιολογική κατωτερότητα»...

Και επισήμως σε προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται πλέον η Γαλλία, δύο βδομάδες πριν από το άνοιγμα της κάλπης του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν, μέχρι στιγμής, σταθερό προβάδισμα στον υποψήφιο του κυβερνώντος νεογκωλικού UMP και πρώην υπουργό Εσωτερικών.

Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, δε χάνει ευκαιρία να προκαλεί, με τελευταίο περιστατικό τη δήλωσή του περί παιδοφιλίας, όπου υποστήριξε ότι «τείνει να υιοθετήσει την άποψη ότι ορισμένα σοβαρά προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές, σαν την παιδοφιλία, είναι εκ γενετής χαρακτηριστικά, και όχι απόρροια κοινωνικών συνθηκών»!!! (Αν σας θυμίζει ίσως κάτι περί «γονιδιακής και βιολογικής υπεροχής ή αντιστοίχως κατωτερότητας», δε λαθεύετε).

... και αναποφάσιστοι

Αυτό, πάντως, που σίγουρα χαρακτηρίζει τη γαλλική προεκλογική αντίστροφη μέτρηση είναι, όπως καταγράφουν και αναλυτές, η σχετική αδιαφορία μεγάλης μερίδας πολιτών. Μια αδιαφορία που, όπως όλα δείχνουν, δεν πηγάζει από την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά από την αδυναμία τους να εντοπίσουν έναν υποψήφιο, μεταξύ των 12, που να θεωρούν «ότι αξίζει τον κόπο και λέει κάτι διαφορετικό»! Πώς μεταφράζεται αυτό σε ποσοστά;

Το 42% του συνολικού εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο και το 56% των ψηφοφόρων κάτω των 35 χρόνων. Ποσοστά που αντιστοιχούν ως ένα βαθμό (τουλάχιστον ηλικιακά και αριθμητικά) με τα ποσοστά όσων αποδοκίμασαν το «ευρωσύνταγμα» και όσων συμμετείχαν στις περσινές νεολαιίστικες κινητοποιήσεις κατά του νόμου για την πρώτη απασχόληση. Τα μηνύματά τους ήταν σαφή, όμως κανείς δε θέλει να τα ακούσει. Αναμένεται το επόμενο «επεισόδιο» αυτής της κόντρας, μεταξύ λαϊκής βούλησης και πολιτικών δυνάμεων. Οταν, μάλιστα, δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που να κάνουν ορατή μια φιλολαϊκή διέξοδο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ στον τουρισμό των πολυεθνικών

Τα μεγέθη που καταγράφει ο όμιλος Louis, πλοιοκτήτρια εταιρεία του SEA DIAMOND, προκαλούν ζάλη στον κοινό νου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα μεγαθήριο στο χώρο του τουρισμού, που γιγαντώθηκε χάρη στα υπερπρονόμια τα οποία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επιφύλαξαν και επιφυλάσσουν στους εφοπλιστές, συνολικά στο κεφάλαιο. Και ακριβώς ως μεγαθήριο, στον κόσμο της καπιταλιστικής αγοράς, όπου τα πάντα μετριούνται στη βάση του κέρδους των πολυεθνικών, επιβάλλει διαρκώς και νέους όρους, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του ανταγωνισμού.

Με αφορμή το ναυάγιο του SEA DIAMOND, αλλά και το θάνατο των δυο παιδιών από τη Μεγ. Βρετανία σε ξενοδοχείο του ίδιου ομίλου στην Κέρκυρα τον Οκτώβρη του 2006, πρέπει ο καθένας να σκεφτεί και πάνω σε ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό: Στο όνομα του κέρδους του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ απάλλαξε τους εφοπλιστές της κρουαζιέρας από ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ. Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται ότι το Ταμείο βουλιάζει. Προς όφελος επίσης των εφοπλιστών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν τη δυνατότητα τα καράβια να κατακλύζονται από ανειδίκευτο προσωπικό χωρίς δικαιώματα. Και στο όνομα του πολυεθνικού κέρδους, η ίδια εταιρεία θρασύτατα ξανάνοιξε για τις μέρες του Πάσχα το ξενοδοχείο που είχε υποχρεωθεί να κλείσει μετά το δυστύχημα.

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με το δικαίωμα των χιλιάδων ναυτεργατών να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, με ικανοποιητικούς μισθούς και πλήρη δικαιώματα; Τι σχέση έχουν με το δικαίωμα και την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να απολαμβάνει φτηνές, ασφαλείς και ποιοτικές διακοπές; `Η με το δικαίωμα των εργαζομένων στον τουρισμό να αμείβονται με μισθούς στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους, να σταματήσουν να δουλεύουν σε γαλέρες με αλωμένες τις εργασιακές σχέσεις; Και, τέλος, τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, των νησιωτών, να ταξιδεύουν με ασφάλεια στη θάλασσα; Τόσο το ναυάγιο του SEA DIAMOND, όσο και το συμβάν της Κέρκυρας μαρτυρούν ότι το κέρδος του κεφαλαίου και το λαϊκό συμφέρον είναι πράγματα συγκρουόμενα.

Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη για να γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υποδομές στον τουρισμό καθώς και οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα δάση, οι ιαματικές πηγές, οι ακτές και να διαφυλαχτούν η πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία. Η οικονομία της Ελλάδας να είναι λαϊκή και όχι της αγοράς και του κεφαλαίου. Τα εκατομμύρια τουριστών Ελλήνων και αλλοδαπών, η ανάγκη της αναψυχής, οι πάνω από 300 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό δεν μπορεί να είναι τομέας υπερεκμετάλλευσης από μια χούφτα πλουτοκράτες.

Σ' αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για: Δουλιά για όλους, 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, αύξηση μισθών και συντάξεων. Αναψυχή και διακοπές πληρωμένες για όλους τους εργαζόμενους. Αύξηση της ετήσιας άδειας. Δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές για τα τουριστικά επαγγέλματα, με δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους σπουδαστές. Κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Στήριξη της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επιχειρήσεων και του παραγωγικού συνεταιρισμού τους ενάντια στην ΕΕ και τις πολυεθνικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ