Πέμπτη 12 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ στον τουρισμό των πολυεθνικών

Τα μεγέθη που καταγράφει ο όμιλος Louis, πλοιοκτήτρια εταιρεία του SEA DIAMOND, προκαλούν ζάλη στον κοινό νου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα μεγαθήριο στο χώρο του τουρισμού, που γιγαντώθηκε χάρη στα υπερπρονόμια τα οποία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επιφύλαξαν και επιφυλάσσουν στους εφοπλιστές, συνολικά στο κεφάλαιο. Και ακριβώς ως μεγαθήριο, στον κόσμο της καπιταλιστικής αγοράς, όπου τα πάντα μετριούνται στη βάση του κέρδους των πολυεθνικών, επιβάλλει διαρκώς και νέους όρους, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του ανταγωνισμού.

Με αφορμή το ναυάγιο του SEA DIAMOND, αλλά και το θάνατο των δυο παιδιών από τη Μεγ. Βρετανία σε ξενοδοχείο του ίδιου ομίλου στην Κέρκυρα τον Οκτώβρη του 2006, πρέπει ο καθένας να σκεφτεί και πάνω σε ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό: Στο όνομα του κέρδους του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ απάλλαξε τους εφοπλιστές της κρουαζιέρας από ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ. Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται ότι το Ταμείο βουλιάζει. Προς όφελος επίσης των εφοπλιστών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νομοθέτησαν τη δυνατότητα τα καράβια να κατακλύζονται από ανειδίκευτο προσωπικό χωρίς δικαιώματα. Και στο όνομα του πολυεθνικού κέρδους, η ίδια εταιρεία θρασύτατα ξανάνοιξε για τις μέρες του Πάσχα το ξενοδοχείο που είχε υποχρεωθεί να κλείσει μετά το δυστύχημα.

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με το δικαίωμα των χιλιάδων ναυτεργατών να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας, με ικανοποιητικούς μισθούς και πλήρη δικαιώματα; Τι σχέση έχουν με το δικαίωμα και την ανάγκη της λαϊκής οικογένειας να απολαμβάνει φτηνές, ασφαλείς και ποιοτικές διακοπές; `Η με το δικαίωμα των εργαζομένων στον τουρισμό να αμείβονται με μισθούς στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους, να σταματήσουν να δουλεύουν σε γαλέρες με αλωμένες τις εργασιακές σχέσεις; Και, τέλος, τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, των νησιωτών, να ταξιδεύουν με ασφάλεια στη θάλασσα; Τόσο το ναυάγιο του SEA DIAMOND, όσο και το συμβάν της Κέρκυρας μαρτυρούν ότι το κέρδος του κεφαλαίου και το λαϊκό συμφέρον είναι πράγματα συγκρουόμενα.

Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη για να γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υποδομές στον τουρισμό καθώς και οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα δάση, οι ιαματικές πηγές, οι ακτές και να διαφυλαχτούν η πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία. Η οικονομία της Ελλάδας να είναι λαϊκή και όχι της αγοράς και του κεφαλαίου. Τα εκατομμύρια τουριστών Ελλήνων και αλλοδαπών, η ανάγκη της αναψυχής, οι πάνω από 300 χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό δεν μπορεί να είναι τομέας υπερεκμετάλλευσης από μια χούφτα πλουτοκράτες.

Σ' αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για: Δουλιά για όλους, 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, αύξηση μισθών και συντάξεων. Αναψυχή και διακοπές πληρωμένες για όλους τους εργαζόμενους. Αύξηση της ετήσιας άδειας. Δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες. Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές για τα τουριστικά επαγγέλματα, με δωρεάν στέγαση - σίτιση για τους σπουδαστές. Κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Στήριξη της φτωχής αγροτιάς, των μικρών επιχειρήσεων και του παραγωγικού συνεταιρισμού τους ενάντια στην ΕΕ και τις πολυεθνικές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναφορά από το ΚΚΕ για το «Sea Diamond»(2014-03-12 00:00:00.0)
Εκβιασμοί από το εφοπλιστικό σινάφι(2008-02-27 00:00:00.0)
Προαναγγελία νέων προνομίων στους εφοπλιστές(2007-04-26 00:00:00.0)
Δεν άντεξαν...(2007-04-20 00:00:00.0)
«Θα πνιγεί κόσμος» προειδοποιούσε αρμόδιος επιθεωρητής(2007-04-13 00:00:00.0)
Κέρδη εκατομμυρίων και προκλητικά προνόμια(2007-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ