Τετάρτη 18 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα «παζάρια» των οπωροκηπευτικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αρχισαν τα «παζάρια» στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, για να ψηφιστούν στα γρήγορα τα καταστροφικά μέτρα που προτείνονται στην αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών.

Η Κομισιόν βιάζεται, προκειμένου να γίνει πράξη στα γρήγορα η αποδέσμευση των επιδοτήσεων και στα οπωροκηπευτικά, χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις. Προέχουν, βλέπετε, οι δεσμεύσεις και τα μεγάλα παζάρια στον ΠΟΕ και να εφαρμοστούν ταχύτατα οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της νέας ΚΑΠ. Ο στόχος είναι να κλείσει το θέμα μέχρι τον Ιούνη, για να πάρει στη συνέχεια σειρά η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού, όπου επίσης έγιναν αρνητικότατες προτάσεις, που θα πλήξουν καίρια και αυτόν τον τομέα. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν πει προκαταβολικά το «ναι» στις αρνητικές προτάσεις της Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά και θα παζαρέψουν κανένα «ψίχουλο» για τις εντυπώσεις. Το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, εστιάζει βασικά την κριτική του στο ποιος κάνει καλύτερα ευρω - παζάρια. Η ουσία όμως είναι ίδια: Οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά θα περνούσαν και θα εφαρμόζονταν όποιος από τους δύο και να βρισκόταν στην κυβέρνηση και στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ...

Δωρεάν... δημαγωγία

Σε νέο κύκλο υποσχεσιολογίας επιδόθηκε, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Υποσχέθηκε προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και επίλυση χρόνιων προβλημάτων κλινικών των νοσοκομείων. Εγκαινίασε, μάλιστα, για δεύτερη φορά, τη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου! Ωστόσο, για μια ακόμη φορά δεν απάντησε, γιατί παρόμοιες επανειλημμένες υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού από υπουργούς ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα, δεν έγιναν έως τώρα. Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να ξεχνάει ότι υπήρξε κυβέρνηση για 20 ολόκληρα χρόνια, υποβαθμίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, κάτι που συνεχίζει, σήμερα, η ΝΔ. Ετσι με ανακοινώσεις του, επιχειρεί να δημαγωγήσει κρύβοντας το γεγονός πως η πολιτική και των δύο κομμάτων δε διαφέρει σε τίποτα, αλλά αλληλοτροφοδοτείται. Ας είναι σίγουροι πως οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν πως είναι συνυπεύθυνα και τα δύο κόμματα.

Χέρι χέρι με τις εταιρείες

Στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών έπεσε το 2ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο «Crash Fest», με τις ευλογίες της διοίκησης του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και το πνεύμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, που θέλει εταιρείες και χορηγούς στα πανεπιστήμια, να τους συντροφεύει.

«Ευχαριστούμε τη Seven Video Net κι οποιοδήποτε άλλο φορέα θέλει να μας στηρίξει, γιατί αυτό έχουμε ανάγκη», είπε ο πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου Απ. Βέττας, στη συνέντευξη Τύπου χτες, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο ιδιώτη χορηγό του 2ου Φεστιβάλ. Φαίνεται πως το αίτημα του φοιτητικού κινήματος για δημόσια και δωρεάν Παιδεία δεν άγγιξε καθόλου τη διοίκηση του Τμήματος Κινηματογράφου, για να μπει στον κόπο να διεκδικήσει χρήματα από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού.

Ηταν κάποτε ... παραλία

Κυριακή βράδυ και ενώ ο κόσμος έκανε βόλτα στην παραλία του Αλίμου, εισβάλλει ΙΧ αυτοκίνητο, παρκάρει σε κεντρικό σημείο και η νύχτα ταράχτηκε από το σκληρό σκυλάδικο... Ακούστηκαν διάφορα μουρμουρητά, αλλά ο κόσμος συνέχισε τη βόλτα του. Ποιος είχε διάθεση για λογομαχίες.

Αυτό καθ' εαυτό το γεγονός, δεν είναι και τόσο σημαντικό, αν δε γνωρίζει κάποιος την προϊστορία της παραλίας. Η οποία, μέχρι το 2003, δεν ήταν προσβάσιμη στα αυτοκίνητα. Οι ανάγκες όμως της επιχείρησης «Οστρια» - διατηρεί δυο καφετερίες - για περισσότερες θέσεις πάρκινγκ, ώθησαν τη δημοτική αρχή σε ...τροποποιήσεις. Ετσι, «έφαγαν» μέρος της παραλίας, το οποίο μετέτρεψαν σε πάρκινγκ, έφραξαν και περιόρισαν τον ελεύθερο στους λουόμενους χώρο, άνοιξαν δρόμο, ώστε να μπορούν να διέρχονται πλέον και αυτοκίνητα. Το έργο αυτό ήταν δικομματικό. Ξεκίνησε την περίοδο της Δημαρχίας Αλούκου (ΠΑΣΟΚ) και ολοκληρώθηκε στην περίοδο της Δημαρχίας Ματζουράνη (ΝΔ). Ο τελευταίος, μάλιστα, έμπασε και άλλους επιχειρηματίες στην παραλιακή ζώνη, με αποτέλεσμα, οι οικογένειες με παιδάκια κάθε φορά που θα θελήσουν να μυρίσουν λίγη θαλασσινή αύρα, να τα ακουμπάνε χοντρά. Σήμερα, δήμαρχος είναι ο κ. Ορφανός (ΠΑΣΟΚ), γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν να παρέχουν - επ' αμοιβή βέβαια - τις δραστηριότητές τους...

Ολα στους εφοπλιστές

«

Εκατοντάδες Ελληνες ναυτικοί απασχολούνται σήμερα στα κρουαζιερόπλοια, που ύψωσαν την ελληνική σημαία μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων του ΥΕΝ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μειωθεί κατά 15% η ανεργία των ναυτικών και κατά 36% των επιδοτούμενων ναυτικών». «Εμείς με τα μέτρα αυτά επιδοτούμε την εργασία». Αυτά δηλώνει όπου σταθεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης κόντρα στην πραγματικότητα.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΝΑΤ, εφαρμογή και σε αυτή την κατηγορία πλοίων (ισχύει δεκαετίες στα ποντοπόρα), του εκτρωματικού νόμου των «εγκριτικών πράξεων». Που σημαίνει μείωση των οργανικών συνθέσεων (αριθμός πληρώματος) και παραπέρα μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών για να αντικατασταθούν από ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα που θα δουλεύουν σε συνθήκες εργασίας σύγχρονης σκλαβιάς. Γεγονός που υποβαθμίζει κι άλλο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, όπως φάνηκε και στο ναυάγιο του «SEA DIAMOND».

Η απαλλαγή των εφοπλιστών και για την ακρίβεια του Λουίζου στον οποίο ανήκει ο όμιλος «ΛΟΥΗΣ» και το «SEA DIAMOND», από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, έδωσε νέο σφοδρό χτύπημα στο - ήδη βουλιαγμένο από τα φέσια των εφοπλιστών - ΝΑΤ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πια να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στους χιλιάδες συνταξιούχους από τον Μάη και μετά! Οσο για τη μείωση της ανεργίας, αυτό διαψεύδεται ακόμα και από «μαγειρεμένα» στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Το Γραφείο «δίνει» για τον φετινό Γενάρη 2.475 ανέργους, τον Φλεβάρη 2.542 και τον Μάρτη - οπότε και τέθηκαν σε κίνηση και τα κρουαζιερόπλοια - 2.519. Από αυτούς οι επιδοτούμενοι με το εξευτελιστικό ποσό των 293 ευρώ και αυτό για τους έγγαμους, ήταν το ένα τρίτο!

Ομως τον Μ. Κεφαλογιάννη διαψεύδουν πανηγυρικά και καθιστούν αυτόν, την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ, υπόλογους, τα αποτελέσματα συνολικά αυτής της πολιτικής. Από το 1981 μέχρι σήμερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προσφέρει απλόχερα σωρεία προνομίων προς τους εφοπλιστές (π.χ. 10 εγκριτικές πράξεις) όλα με το πρόσχημα της αύξησης του αριθμού των πλοίων στην ελληνική σημαία και μείωση της ανεργίας. Αποτέλεσμα: Από 3.710 πλοία (άνω των 100 GT) που ήταν το 1981 στην ελληνική σημαία, το 2006 ήταν 969! Βέβαια ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχώς αυξάνεται, αφού 3.699 ήταν τα πλοία τους τον Μάρτη του 2007, αυξημένα κατά 302 από πέρσι, όπως αυξάνονται και τα κέρδη τους, που σύμφωνα με τους ίδιους τους εφοπλιστές ειδικά σήμερα έχουν «χτυπήσει» ιστορικό ρεκόρ. Σε αυτό το διάστημα από 87.000 θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών σήμερα έμειναν 22.000!

Είναι σαφές ότι οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να δουν καλύτερες μέρες όσο θα κυριαρχεί η πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που κριτήριο έχει την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών και γενικότερα του κεφαλαίου. Που σημαίνει ότι η λύση βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής, μέχρι να σταματήσουν οι εφοπλιστές να κάνουν κουμάντο στη θάλασσα.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Πτωχευτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ, που «ενισχύει την επιχειρηματικότητα», ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή χτες. Και μόνον από τη στόχευσή του καταλαβαίνετε φυσικά ...πού το πάνε!

Προφανώς, σε νέες ενισχύσεις προς τις ΑΕ, οι οποίες ακούγεται ότι θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και πτωχευμένες, απαλλαγμένες φυσικά από ενοχλητικά στοιχεία, όπως οι οφειλές σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία.

Με δεδομένη, μάλιστα, την «ελληνική επιχειρηματικότητα», που βρίθει από επενδυτές «της αρπαχτής», εργοστασιάρχες που εξαφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη και απατεώνες κάθε είδους, μπορείτε να φανταστείτε τι έχει να γίνει.

Αλλωστε, ξέρετε ποιος είναι ο φορέας που χειροκρότησε πριν από οποιονδήποτε άλλο; Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος!!! Και μόνον αυτό φτάνει για να ...μπούμε στο νόημα.

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΧΤΕΣ ο Σάββας Τσιτουρίδης να δηλώνει ότι η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκε κατά 42% επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας προφανώς ότι αυτό τον ...βγάζει λάδι.

Ακόμη κι αν θεωρήσουμε αληθή τον ισχυρισμό, τι άλλο σημαίνει εκτός από το ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν πολύ περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από το παρελθόν, καλύπτοντας από το υστέρημά τους τις ζημιές που προκαλούν οι ρυθμίσεις που χαρίζουν εργοδοτικά χρέη και εισφορές;

Φυσικά, στις δηλώσεις Τσιτουρίδη έσπευσε να απαντήσει ο Πέτρος Ευθυμίου, λέγοντας ότι καμία σχέση δεν έχουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης με αυτές που γίνονταν επί ΠΑΣΟΚ. Τώρα ...τον πιστέψαμε!

Οταν καλύψουν τις ζημιές που έχουν κάνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια επιτρέποντας την εκμετάλλευση υπέρ των αετονύχηδων των αποθεματικών των Ταμείων, μόνο και μόνο τότε θα έχουν το ...δικαίωμα να μιλάνε.

Εως τότε καλό θα ήταν να σιωπούν και να μην ταλαιπωρούν τα αυτιά του κόσμου με τους ψευτοτσακωμούς και τις αντεγκλήσεις τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Φανφάρες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η ομάδα μπάσκετ του 1ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ, ενώ την 6η θέση κατέκτησε στην παραπάνω διοργάνωση, η ομάδα κοριτσιών του 2ου Γενικού Λυκείου Ανω Λιοσίων. Και φυσικά, στα παιδιά αυτά και στην προσπάθεια που κατέβαλαν αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο», όχι όμως οι φανφάρες του υφυπουργού Παιδείας Γ. Καλού που τους υποδέχτηκε την περασμένη Κυριακή κατά την επιστροφή τους στη χώρα μας.

«... Σας αξίζουν συγχαρητήρια θερμά, διότι αγωνιστήκατε για την τιμή της πατρίδας και τη δόξα του Αθλητισμού εμπνευσμένοι από τα Ολυμπιακά ιδεώδη, κάνοντας τα όνειρά μας πράξη (...) Μας κάνετε υπερήφανους γιατί δικαιώνετε τον κόπο αυτών των τριών ετών, της προσπάθειάς μας να αλλάξουμε τη ρότα του σχολικού αθλητισμού», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός. Λίγο - πολύ δηλαδή, ισχυρίστηκε ότι η επιτυχία των παιδιών στο μπάσκετ είναι επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο σχολικό αθλητισμό!

Μα ο σχολικός αθλητισμός είναι στην ουσία ανύπαρκτος και κάτι τέτοιες επιτυχίες σημειώνονται χάρη στη φιλοτιμία ορισμένων εκπαιδευτικών και το ταλέντο των παιδιών που όμως, μαθαίνουν τον αθλητισμό και ασκούνται κατά κύριο λόγο εκτός σχολείου με δικά τους έξοδα και χωρίς καμιά μέριμνα από την πολιτεία. Οσο για την «τιμή της πατρίδας» και τα «Ολυμπιακά ιδεώδη», μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει το άκουσμά τους, όταν την ίδια στιγμή πλασάρονται απλόχερα τα «ιδανικά» της εμπορευματοποίησης, του ξεπουλήματος και της ντόπας...

Επίθεση στις νεανικές συνειδήσεις

Ενας πακτωλός χρημάτων από την ΕΕ (χρημάτων που προέρχονται από τον κόπο των εργαζομένων, των λαών της ΕΕ) διατίθεται συνεχώς για τη χειραγώγηση των συνειδήσεων κυρίως των νέων ανθρώπων. Μέσα από προγράμματα και υποπρογράμματα ροκανίζονται κονδύλια, ενώ υλοποιείται και αυτός ο στόχος της χειραγώγησης και της προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού.

Ετσι μπορεί να εξηγηθεί ο μαθητικός διαγωνισμός έκθεσης, που διοργανώνεται από το «Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας» (ΚΕΤΑ - υποπρόγραμμα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα») στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα «Επιχειρηματική δραστηριότητα ή εξαρτημένη εργασία; Υπέρ και Κατά»! Το δέλεαρ για να τσιμπήσουν οι μαθητές είναι χρηματικά βραβεία ύψους 1.500 ευρώ για την καλύτερη έκθεση σε κάθε νομό.

Κι έτσι επιτυγχάνεται διπλός στόχος: Από τη μια εμφανίζεται το ΚΕΤΑ να παίρνει πρωτοβουλίες υπέρ της «ανάπτυξης» και της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» και από την άλλη σπέρνονται αυταπάτες στους μαθητές ότι δήθεν είναι καλύτερο να δοκιμάσουν να γίνουν επιχειρηματίες, ενώ στην ουσία αυτό που μαθαίνουν από πολύ νωρίς είναι να σφίγγουν το ζωνάρι και να υποτάσσονται στα συμφέροντα των επιχειρήσεων, οι οποίες υποτίθεται φέρνουν την ανάπτυξη...

«Πολλά τα λεφτά... »!

Στη γνωστή ατάκα της παλιάς ελληνικής ταινίας παραπέμπει η σημερινή κόντρα τραπεζιτών, χρηματιστών και άλλων «κοράκων» του χρηματιστηριακού τζόγου με τον καθένα από αυτούς να διεκδικεί για λογαριασμό του κομμάτια από την πίτα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Για παράδειγμα, η έγκυρη «Καθημερινή», από το φύλλο της περασμένης Κυριακής, μας πληροφορεί για την «ολοφάνερη στρέβλωση» που, όπως ισχυρίζεται, προκαλεί η διαχείριση αποθεματικών από την Τράπεζα Ελλάδας. Επικαλείται, μάλιστα, τους διαχειριστές εμπορικών τραπεζών, οι οποίοι - σύμφωνα με την εφημερίδα - «τρίβουν τα μάτια τους με τις αποδόσεις» που επιτυγχάνει το κοινό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδας και «περιορίζονται σε εικασίες για το πώς επιτεύχτηκαν» (sic!)

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι το παιχνίδι χοντραίνει. Οι μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου, αξιοποιώντας το σκάνδαλο των ομολόγων - και ελέω της εφαρμοζόμενης πολιτικής από το δικομματισμό - διεκδικούν ακόμα περισσότερα.

Και για να μη μένει αμφιβολία για το τι ακριβώς διεκδικούν, να σημειώσουμε πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται κάτω από τη διαχείριση της Τράπεζας Ελλάδας ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ. Αλλά είπαμε: «Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη»...

Ο στόχος

«Εάν ο λαός του Κοσσόβου κηρύξει ανεξαρτησία, ναι, θα τους στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Μπερνς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρέσβη της Σερβίας στις ΗΠΑ, Ιβάν Βούγιατσιτς, σε συζήτηση για το μέλλον του Κοσσόβου. Φυσικά δεν περίμενε κανείς τίποτα άλλο, αφού, εκτός από «το βήχα και το χρήμα», και ο ιμπεριαλιστικός στόχος δεν κρύβεται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενιαία απάντηση στις «μεταρρυθμίσεις»

Μάταια θα αναζητούσε κανείς να βρει στις ομιλίες που εκφώνησε Κυριακή και Δευτέρα ο Κ. Καραμανλής κάποιο «φιλικό» προς τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων μέτρο. Δεν υπήρχε ούτε ένα! Αντίθετα, ο πρωθυπουργός είχε να επιδείξει έναν πλούσιο απολογισμό της τρίχρονης γαλάζιας διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα ενός «φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος».

Αυτός είναι, στην πραγματικότητα, ο ύψιστος στόχος και αυτοσκοπός της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ενώ οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για «ανάπτυξη για όλους» δεν είναι παρά αέρας κοπανιστός. Η ολόπλευρη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η υπαγωγή όλων των παραγωγικών δυνάμεων στην κερδοφορία του κεφαλαίου είναι ο αληθινός στόχος της πολιτικής, που με την πολύτιμη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με μεγάλο καμάρι, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τουλάχιστον δέκα πλεονεκτήματα που «απολαμβάνει σήμερα μια επιχείρηση που αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα». Μεταξύ αυτών, ότι πληρώνει λιγότερους φόρους, ότι μπορεί να επιδοτείται έως και 60% των επενδύσεών της από τον αναπτυξιακό νόμο, ότι μπορεί να χρηματοδοτείται μέχρι και 55% από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ότι συναντά απελευθερωμένες αγορές, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα έχει στη διάθεσή του και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που θα δίνουν στην κυριολεξία γην και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα των επενδύσεων.

Τα παραπάνω ήρθαν ως νομοτελειακή κατάληξη της εφαρμογής ενός «συγκροτημένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος», που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, (σημειωτέον ότι συναποφασίστηκε από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ το 2000, δηλαδή όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ), που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός αποτελεί «και δικό μας στρατηγικό στόχο». Καθοριστική σημασία για την «απόδοση» συνολικά του προγράμματος των προωθούμενων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έχουν οι αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια, που με όλα τα μέσα προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο να περάσει η κυβέρνηση.

Ομως, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, της χάλασαν τα σχέδια. Αποκαλύφθηκε ότι μόνο την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν υπηρετούν οι αντιδραστικές αλλαγές, όπως ψευδέστατα ισχυρίζεται ακόμα και τώρα η κυβερνητική προπαγάνδα. Η συστηματική και πολύμορφη χρήση της αστυνομικής βίας και καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις δε βοήθησε την κυβέρνηση να «πείσει» για την ορθότητα της πολιτικής της. Αντίθετα, καταδείχτηκε ότι η κυβέρνηση θέλει τα πανεπιστήμια παραρτήματα των πολυεθνικών. Αυτό είναι το αληθινό περιεχόμενο του «ανοιχτού, δημοκρατικού και σύγχρονου Πανεπιστημίου», για το οποίο έκανε λόγο στην ομιλία του στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ ο πρωθυπουργός.

Είναι φανερό ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια συνδέονται αναπόσπαστα με το υπόλοιπο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ενιαία, λοιπόν, πρέπει να είναι η απάντηση από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τη νεολαία, στοχεύοντας στην ανατροπή της αντιδραστικής πολιτικής και των πολιτικών εκφραστών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ