Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ατόφιος οπορτουνισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τρικυμία εν κρανίω» ή ατόφια έκφραση του οπορτουνισμού; Με βεβαιότητα το δεύτερο. Ο λόγος για το ΣΥΝ και τη θέση του απέναντι στις εφημερίες και το ωράριο εργασίας των ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών. Αφού πρώτα έδωσε σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τον αγώνα για να περάσει από την πίσω πόρτα η ευρωενωσιακή οδηγία που προβλέπει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία, προχτές τοποθετήθηκε στη Βουλή υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για 6ωρο-5ημερο-30ωρο και μια εφημερία την εβδομάδα, που βρίσκεται στον αντίποδα κάθε διευθέτησης και είναι η μόνη πρόταση που απαντάει προς όφελος γιατρών και ασθενών, στο σημερινό χάλι των εφημεριών και των εξαντλητικών ωραρίων. Χτες, από το οπισθοσέλιδο της «Αυγής», ο ΣΥΝ επανήλθε στο λιβάνισμα της οδηγίας και της αντιδραστικής διευθέτησης που αυτή φέρνει μαζί της, εγκαλώντας το ΚΚΕ ότι δε στηρίζει το ευρωενωσιακό νομοθέτημα και ότι φέρνει τη δική του άποψη στη Βουλή!

Σε καμιά περίπτωση η στάση του ΣΥΝ και στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Το σήμα κατατεθέν κάθε οπορτουνιστικής δύναμης είναι η προσπάθεια να πείσει τους εργαζόμενους ότι είναι με το μέρος τους, την ίδια ώρα που από τη... δίπλα πόρτα βάζει και υιοθετεί θέσεις που μεθοδικά προωθούν σε βάρος των εργαζομένων το κεφάλαιο και τα κόμματά του, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ατόφιος οπορτουνισμός από ένα κόμμα βαθιά αναξιόπιστο απέναντι στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Βλέπουν ό,τι τους αρέσει

Είναι γνωστό ακόμα και στις πέτρες στο Ελληνικό ότι το ΚΚΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και οι αγωνιστικοί συνδυασμοί των δήμων της παραλίας που στηρίζει το Κόμμα, εδώ και πολλά χρόνια, παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ακτών και την παράδοσή τους στο κεφάλαιο. Είναι επίσης γνωστό ότι προχτές στην κινητοποίηση στο Ελληνικό, εκτός από την βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη που ήταν εκεί, μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Νοτιοανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ συμμετείχαν δραστήρια στην κινητοποίηση, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για «δημόσιες δωρεάν ανοιχτές ακτές για το λαό».

Ολα τα παραπάνω η χτεσινή «Ελευθεροτυπία», στο σχετικό αναλυτικότατο ρεπορτάζ, δεν τα είδε... Σε ένα ολόκληρο δισέλιδο δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για την παρουσία του ΚΚΕ στην κινητοποίηση. Το ίδιο ακριβώς και στο «ΕΘΝΟΣ» στα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ», που είδαν μόνο τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και τα στελέχη τους...

Βέβαια, η «Ελευθεροτυπία», στο κύριο άρθρο της, αναφέρει το εξής μεγάλο ψέμα: «Δεν έμεινε ασυγκίνητη η αντιπολίτευση (σ.σ. εννοεί στη διαμαρτυρία του δημάρχου Ελληνικού) - πέρα από την αντίθεση του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη - που προσφέρει τη συμπαράστασή της».

Εμείς, απλώς, θυμίζουμε τη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκας Παπαρήγα την περασμένη βδομάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εμείς συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε οποιονδήποτε. Μακάρι να βγουν οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κάνουν αγώνες, θα τους στηρίξουμε. Αρκεί να μην είναι προεκλογικό. Δηλαδή, όταν ζητάμε ακτές, θα κοιτάμε το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων αυτού που παλεύει;».

Φαίνεται πως στην «αντικειμενική» εφημερίδα βλέπουν την πραγματικότητα κατά πώς θέλουν. `Η κατά πώς συμφέρει την «αντιπολίτευση» που στηρίζουν. Κι ύστερα, σου λένε «αδέσμευτη ελευθεροτυπία»...

Επειδή τους χαλάει το «παιχνίδι»

Αναμενόμενο ήταν ότι μπροστά στις κάλπες θα κορυφωθούν, από τα διάφορα κέντρα και παράκεντρα του συστήματος, οι επιθέσεις στο ΚΚΕ. Ο στόχος είναι προφανής, ο ίδιος εδώ και πολλές δεκαετίες: Να δημιουργήσουν εμπόδια στο άνοιγμα του Κόμματος στα λαϊκά στρώματα, να συκοφαντήσουν και να προβοκάρουν τις ιδέες και τη δράση του.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό που ενοχλεί βαθύτατα τους ενορχηστρωτές της αντιΚΚΕ επίθεσης είναι ότι το ΚΚΕ δεν παίζει στο παιχνίδι του συστήματος. Δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, όσο και αν έχουν προσπαθήσει. Δεν μπαίνει στις «συμμαχίες» τους, προδίδοντας τα συμφέροντα του λαού. Αντίθετα, αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του και με συνέπεια που αναγνωρίζεται από τους πάντες για τη χειραφέτηση των εργαζομένων από τους γαλαζοπράσινους διαχειριστές του συστήματος, την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της εξουσίας από τον ίδιο το λαό. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί τους πολέμιους του ΚΚΕ. Οτι η προοπτική που χαράσσει αποτελεί την πραγματική εναλλακτική λύση για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Μια λύση ρήξης με το σημερινό καθεστώς των μονοπωλίων και της βαρβαρότητας. Οπως είπε και χτες η Αλέκα Παπαρήγα, «το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι παρόν σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αγώνα, γιατί ακριβώς έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία και όχι τη μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος».

Αυτό ακριβώς είναι και το βαθύτερο νόημα του χτεσινού, βουτηγμένου στην αντιΚΚΕ χολή, σχολίου του Ι. Κ. Πρετεντέρη (στο «Βήμα»), που βρίσκεται στρατευμένος στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων κατά του Κόμματος. Δεν κρύβει ότι αυτό που τον ενοχλεί είναι η θέση που εξέφρασε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, (στη συνέντευξή της στα «Νέα»), πως «αυτό που έχει σημασία δεν είναι ούτε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή, ούτε ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα... Εκείνο που θα μετρήσει υπέρ του λαού είναι το πόσο ενισχυμένο θα είναι το ΚΚΕ». Και ρίχνει χολή για να σπείρει φόβο σ' όσους αμφισβητούν το δικομματισμό. «Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χαμένη, γιατί δε μετρά στη διακυβέρνηση του τόπου» (μας το 'χει ξαναπεί πως νοιάζεται για τη διακυβέρνηση της πλουτοκρατίας), βλέποντας μόνο δύο «κόμματα εξουσίας» και τις «παραφυάδες» τους. Ο ίδιος είναι γνωστό πως είναι τώρα με το ένα, αυτό που ξαναθέλει την κυβέρνηση. Και που γι' αυτό λέει πως όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εχθρός μου. Επειδή λοιπόν μόνο το ΚΚΕ δεν είναι μαζί του, γι' αυτό επιτίθεται χυδαία.

Το καλύτερο το αφήνει για το τέλος: «Κανείς δεν ξέρει αν έχει εναλλακτική λύση το ΚΚΕ και κανείς δεν ξέρει αν συμφέρει το λαό». Πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον και η «αγωνία» από έναν ορκισμένο εχθρό του ΚΚΕ για το αν η εναλλακτική λύση που προτείνει το Κόμμα έχει απήχηση στο λαό...

Το άσχημο για τον αρθρογράφο και τα αφεντικά του είναι ότι ο λαός έχει συνειδητοποιήσει πως μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διαφορές ουσίας στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Και στρέφουν το βλέμμα τους προς το ΚΚΕ. Αυτό πασχίζει να αποτρέψει. Γιατί η εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ φαντάζει ολοένα και περισσότερο ρεαλιστική και γι' αυτό πολύ επικίνδυνη...


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Βολικός για το σύστημα

Σπέκουλα με το ΚΚΕ επιχειρεί να κάνει ο Γ. Καρατζαφέρης. Οτι συμφωνεί με πολλές θέσεις του Κόμματος, ότι κάποιοι «πρώην» κομμουνιστές στελεχώνουν το ΛΑΟΣ, ότι ψηφοφόροι του Κόμματος ελκύονται από το φτηνό λαϊκισμό ενός που λέει πολλά αλλά κρύβει περισσότερα και τα πιο ουσιαστικά, και που ενώ διαλαλεί πως είναι με τους επιχειρηματίες πουλά ανύπαρκτη πραμάτεια στους φτωχούς. Εφτασε μάλιστα να παρουσιάσει έναν τύπο, μηχανικό στο επάγγελμα, πολύ μακρινό «πρώην» και άσχετο με τη δημοσιογραφία, ως δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη».

Καλό το παραμύθι του, αλλά δεν έχει δράκο... Και μπορεί να θέλει να εμφανίζεται «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ» για να πάρει κανένα ψήφο των φτωχών, μα δεν μπορεί να κρυφτεί απ' αυτό που πραγματικά είναι. Κομμάτι του συστήματος, έτοιμο να του βουλώσει τους αρμούς μην τυχόν και ανοίξουν επικίνδυνα. Γι' αυτό και χρήσιμο εργαλείο του. Η μεγάλη του προβολή από τα αστικά ΜΜΕ αυτό δείχνει. Πως τον χρησιμοποιούν γιατί τους βολεύει. Και γι' αυτά που λέει και γι' αυτά που δε λέει. Και όταν κάποιος βολεύει το σύστημα, ο λαός να φεύγει μακριά...

Ανασφάλεια με το Ασφαλιστικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ, μας προέκυψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, που μας συνέστησε να μη φοβούμαστε τις προτάσεις του, διότι απλώς συστάσεις κάνει και δεν επιβάλλει μέτρα.

Μόνο που τυγχάνει οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να συμπίπτουν με τις προτάσεις της ΕΕ, που με τη σειρά τους συμπίπτουν με τις προτάσεις του ΣΕΒ. Ολοι αυτοί μαζί συμπίπτουν επίσης με τις θέσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπότε έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

Ειδικά, μάλιστα, για το Ασφαλιστικό, τα ψέματα που ακούμε έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ - λένε - έχουν διανοηθεί την αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας ή τη μείωση των συντάξεων.

Μόνο που αμφότεροι τα έχουν νομοθετήσει με τους νόμους Σιούφα και Ρέππα, ενώ όλοι θυμούνται και το περίφημο νομοσχέδιο Γιαννίτση.

Οσο για τους «διαλόγους» και τις «επιτροπές ειδικών» για το Ασφαλιστικό, που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, τα χειρότερα συμπεράσματα ετοιμάζουν για να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση. Οποια κι αν είναι, από όποιους κι αν αποτελείται...

ΑΛΛΟ ...ΤΡΟΠΑΡΙΟ βρήκαν τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλληλοκατηγορούνται για το ποιος «θίγει το κύρος της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Ενα ακόμα λαμπρό πεδίο της αντιπαράθεσής τους, που θα μας ταλαιπωρήσει για μέρες...

Μόνο που το (όποιο) κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης δε θίγεται από αναφορές σε πρόσωπα. Θίγεται κυρίως, όταν δικαστές και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται να εφαρμόσουν αντιλαϊκούς νόμους.

Και στην παραγωγή αντιλαϊκών νόμων συναγωνίζονται επάξια τις τελευταίες δεκαετίες και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη «επιστρατεύεται» - είτε το θέλει είτε όχι - προκειμένου να αντιμετωπίσει λαϊκούς αγώνες. Τα «αγροτοδικεία» και τα «μαθητοδικεία» του ΠΑΣΟΚ δεν τα έχουμε ξεχάσει. Ούτε τις δικαστικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους επί ΝΔ ξεχνάμε.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας σταματήσουν, λοιπόν, αυτήν την ιστορία...

Οι ... «συμπαραστάτες»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οταν δε σου δίνει ο άλλος τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, δε λέω να μην πληρώνεις τις παρεχόμενες υπηρεσίες (σ.σ. δωρεάν είσοδος δηλαδή, αλλά επί πληρωμή έξοδος), αλλά το να σε αναγκάζει να πληρώσεις διόδια για να περάσεις στο δημόσιο χώρο, είναι ό,τι πιο εξωφρενικό έχει συμβεί στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια»: Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, στις 17 Ιούλη 2006.

«Δεν είμαστε κατά του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικών φορέων αξιοποίησης», γιατί θα πρέπει «να υπάρξουν και κάποιοι πόροι να συντηρηθούν αυτά τα έργα (σ.σ. εννοεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων και αυτές του Ελληνικού)»: Πέτρος Φιλίππου, στέλεχος του ΣΥΝ, πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Καλυβίων, στις 16 Μάη 2005.

«Δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων (σ.σ. εννοεί τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και του Ελληνικού»: Φώφη Γεννηματά, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά, στις 16 Μάη 2005.

Τι κοινό έχουν οι τρεις τους; Εκτός από το ότι με τις παραπάνω δηλώσεις τους, είτε ευθέως είτε συγκαλυμμένα, είναι υπέρ της εμπορευματοποίησης των παραλιών και του δημόσιου χώρου γενικά, ότι προχτές ήταν ...συμπαραστάτες στην κινητοποίηση για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Ελληνικού. Οποιο άλλο σχόλιο, μάλλον, είναι περιττό...

Θέλουν να κρυφτούν μα η χαρά δεν τους αφήνει

Ενα από τα χαρακτηριστικά της τακτικής του οπορτουνισμού είναι η αυταπάτη. Εκείνη που σε παίρνει από το πραγματικό και σε πηγαίνει εκεί που θέλει ο οπορτουνιστής, αν τα καταφέρει. Φυσικά, σε περιπτώσεις, την πατάει και αυτός, σαν εκείνον που ανοίγει τρύπες και πέφτει και ο ίδιος μέσα, αλλά, ίσα ίσα, τότε είναι που γίνεται πιο αποτελεσματικός οπορτουνιστής, αφού «ευτυχισμένος» πλέον μιλάει και ο ίδιος βυθισμένος στην αυταπάτη. Την αφορμή για τους παραπάνω συνειρμούς, μας την έδωσε σχόλιο της χτεσινής «Αυγής» που ξεκινά: «Εδώ και μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ καλούσε προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει θέση για το ζήτημα της παραλίας...». Να τη η αυταπάτη. Καλούσε, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκείνον, που συμμετείχε για χρόνια σε μια κυβέρνηση, που ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα στις παραλίες και όχι μόνο. Μια κυβέρνηση, που πρωτοστάτησε στην παράδοση της δημόσιας γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Παρακάτω, στο ίδιο σχόλιο, γράφεται: «...ο Γ. Παπανδρέου ξάφνιασε ευχάριστα...». Να τη και η τρύπα που πέφτει και ο ίδιος μέσα... και συνεχίζει πλέον «ευτυχισμένος» και ακράτητος: «Ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη...» και επίσης «επιβεβαιώνει, έως ένα βαθμό, το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο ΣΥΝ σε επίπεδο θέσεων». Είναι, λοιπόν, «θετική εξέλιξη», που «ήρθε λύκος στο κοπάδι» και αυτό σημαίνει «σημαντικό ρόλο» για τον ΣΥΝ; Και όταν τους λες πως «φλερτάρουν» με το ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση του συστήματος υπονομεύοντας τη λαϊκή πάλη, μιλούν για συκοφαντία. Μόνο που η χαρά δεν τους αφήνει να κρυφτούν...

Τα αδιέξοδα της υποχρηματοδότησης

Η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), με επιστολή της κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν την «... προσήκουσα κατανόηση» για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλη, χωρίς όμως να τους ενημερώνει για το πότε θα πληρωθούν. Στην τελευταία συνάντηση των εργαζομένων με το υπουργείο, η απάντηση ήταν ότι χωρίς Οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του Κέντρου στο μέλλον. Ομως, και στο σχέδιο Οργανισμού που κατέθεσε στο υπουργείο η διοίκηση, απαλείφεται η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ θίγονται και όσα επιδόματα σχετίζονται με το ενιαίο μισθολόγιο.

Την ίδια ώρα οι τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες του ΕΚΕΨΥΕ βοούν: Σύμφωνα με καταγγελίες, στο ειδικό σχολείο για παιδιά με σύνδρομο down «Το Στουπάθειο» έχουν κλείσει βαθμίδες, ενώ το υπάρχον προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται με αποτέλεσμα το άλλοτε πρότυπο ειδικό σχολείο να φθίνει μέρα με τη μέρα. Στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης το κτίριο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και οι επισκευές γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ολες οι υπηρεσίες λειτουργούν με ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δε διατίθενται χρήματα για εκπαιδευτικό υλικό και εποπτικά μέσα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά της άθλιας κατάστασης που έχουν επιβάλει στον Τομέα της Πρόνοιας τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους «χαλάσουμε τη μανέστρα»

Μην τους αφήνετε να σηκώσουν κεφάλι. Στριμώξτε τους κι άλλο. Προωθήστε ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών, που πίνουν νερό στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της ...«ελεύθερης αγοράς»! Αυτό είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, το στίγμα της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε προχτές στην Αθήνα.

Η έκθεση συνοψίζει τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου στο παρακάτω τρίπτυχο συστάσεων και υποδείξεων, που απευθύνονται κυρίως στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία: Ταχύτερη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό - Εργασιακό (με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, μεγαλύτερη συμπίεση στην αγοραστική δύναμη των μισθών, πλήρη απελευθέρωση στις απολύσεις εργαζομένων κλπ.). Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής (με αύξηση των φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους, περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.). Εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης στην Παιδεία (ιδιωτικοποιήσεις ΑΕΙ, καθιέρωση διδάκτρων κλπ.).

Οι παραπάνω θέσεις και αξιώσεις του ΟΟΣΑ δεν ήταν «κεραυνός σε ξάστερο ουρανό». Ηταν αναμενόμενες, καθώς ο ΟΟΣΑ ανήκει στο «κλαμπ» των ιδρυμάτων και οργανισμών (όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΕ κλπ.), που ιδρύθηκαν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Με την έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ - όπως κάνουν με ανάλογες εκθέσεις τους η Τράπεζα Ελλάδας, ο ΣΕΒ και άλλα εγχώρια ιδρύματα - βάζει πλάτες στην κυβέρνηση, που θα προκύψει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να συνεχίσει και να εμπλουτίσει τις μέχρι σήμερα αντεργατικές πολιτικές με νέα μέτρα.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγαν να απορρίψουν τις αντιδραστικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ. Περιορίστηκαν μόνο σε επιμέρους φραστικές διαφοροποιήσεις, για το ...θεαθήναι, προσπαθώντας να κρύψουν από τους εργαζόμενους τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Για να κρύψουν κυρίως ότι τα περισσότερα από αυτά που αξιώνει ο ΟΟΣΑ είναι, και για τη ΝΔ, και για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματικές τους στοχεύσεις. Ετσι, ο μεν Γ. Αλογοσκούφης συζητά το ...«εύρος αυτών των αλλαγών», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη κατά των προκλητικών προτάσεων του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, ταυτίστηκε με τις εκτιμήσεις του, για να επιβεβαιώσει την άποψη που έχει για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι φανερό. Τα «ήξεις αφήξεις» που ακολουθούν στοχεύουν στο να θολώσουν τα νερά και να αποκρύψουν από το λαό πως οι αντεργατικές θέσεις του ΟΟΣΑ - όπως και των άλλων ευαγών ιδρυμάτων, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου - αποτελούν και στόχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχει όρια. Ο εμπαιγμός σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στο θέματα Παιδείας κλπ. είναι τόσο μεγάλος, όσο αρνητικά και επώδυνα είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μετά τις εκλογές. Αν κάποιος μπορεί να τους χαλάσει τη «μανέστρα», αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει με την πάλη τους και την ψήφο τους να αποδυναμώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουν ουσιαστικά το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ