Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους «χαλάσουμε τη μανέστρα»

Μην τους αφήνετε να σηκώσουν κεφάλι. Στριμώξτε τους κι άλλο. Προωθήστε ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών, που πίνουν νερό στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της ...«ελεύθερης αγοράς»! Αυτό είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, το στίγμα της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε προχτές στην Αθήνα.

Η έκθεση συνοψίζει τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου στο παρακάτω τρίπτυχο συστάσεων και υποδείξεων, που απευθύνονται κυρίως στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία: Ταχύτερη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό - Εργασιακό (με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, μεγαλύτερη συμπίεση στην αγοραστική δύναμη των μισθών, πλήρη απελευθέρωση στις απολύσεις εργαζομένων κλπ.). Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής (με αύξηση των φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους, περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα κλπ.). Εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης στην Παιδεία (ιδιωτικοποιήσεις ΑΕΙ, καθιέρωση διδάκτρων κλπ.).

Οι παραπάνω θέσεις και αξιώσεις του ΟΟΣΑ δεν ήταν «κεραυνός σε ξάστερο ουρανό». Ηταν αναμενόμενες, καθώς ο ΟΟΣΑ ανήκει στο «κλαμπ» των ιδρυμάτων και οργανισμών (όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΕ κλπ.), που ιδρύθηκαν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Με την έκθεση αυτή, ο ΟΟΣΑ - όπως κάνουν με ανάλογες εκθέσεις τους η Τράπεζα Ελλάδας, ο ΣΕΒ και άλλα εγχώρια ιδρύματα - βάζει πλάτες στην κυβέρνηση, που θα προκύψει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να συνεχίσει και να εμπλουτίσει τις μέχρι σήμερα αντεργατικές πολιτικές με νέα μέτρα.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγαν να απορρίψουν τις αντιδραστικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ. Περιορίστηκαν μόνο σε επιμέρους φραστικές διαφοροποιήσεις, για το ...θεαθήναι, προσπαθώντας να κρύψουν από τους εργαζόμενους τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην πλουτοκρατία και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Για να κρύψουν κυρίως ότι τα περισσότερα από αυτά που αξιώνει ο ΟΟΣΑ είναι, και για τη ΝΔ, και για το ΠΑΣΟΚ, προγραμματικές τους στοχεύσεις. Ετσι, ο μεν Γ. Αλογοσκούφης συζητά το ...«εύρος αυτών των αλλαγών», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη κατά των προκλητικών προτάσεων του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, ταυτίστηκε με τις εκτιμήσεις του, για να επιβεβαιώσει την άποψη που έχει για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι φανερό. Τα «ήξεις αφήξεις» που ακολουθούν στοχεύουν στο να θολώσουν τα νερά και να αποκρύψουν από το λαό πως οι αντεργατικές θέσεις του ΟΟΣΑ - όπως και των άλλων ευαγών ιδρυμάτων, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου - αποτελούν και στόχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των δύο μεγάλων κομμάτων δεν έχει όρια. Ο εμπαιγμός σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στο θέματα Παιδείας κλπ. είναι τόσο μεγάλος, όσο αρνητικά και επώδυνα είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ, που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μετά τις εκλογές. Αν κάποιος μπορεί να τους χαλάσει τη «μανέστρα», αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός. Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει με την πάλη τους και την ψήφο τους να αποδυναμώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουν ουσιαστικά το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ