Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ - ΑΤΕ
Υπερασπίστηκαν τις «επενδύσεις»

Υπερασπίστηκαν χθες στη Βουλή τις «επενδύσεις» τους σε «δομημένα ομόλογα» οι διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Π. Τσουπίδης και της ΑΤΕ Δ. Μηλιάκος, καταθέτοντας σχετικά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παρά τα όσα αποκαλύπτονται συνεχώς για τις απώλειες χρημάτων από τις επενδύσεις σε τέτοιου είδους ομόλογα, οι δύο διοικητές ισχυρίστηκαν ότι τα δύο ιδρύματα ακολουθούν τη διεθνή πρακτική, αφού το 20% των ρευστών παγκοσμίως είναι επενδεδυμένα σε «δομημένα ομόλογα». Ωστόσο, ο Π. Τσουπίδης παραδέχτηκε ότι από τα συγκεκριμένα ομόλογα το Ταμιευτήριο είχε απώλειες 13% του κεφαλαίου που επένδυσε, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό που μετράει είναι το σύνολο των επενδύσεων του χαρτοφυλακίου του ιδρύματος, αφού, όπως είπε, άλλες επενδύσεις αποδίδουν και άλλες όχι.

Από την ακρόαση προέκυψε ξεκάθαρα το πώς αντιλαμβάνονται οι διάφοροι διορισμένοι διοικητές τα ιδρύματα που διοικούν. «Δε με προσέλαβαν για να κάνω κοινωνική πολιτική, αλλά για να μεγιστοποιήσω την αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Τσουπίδης, αποκαλύπτοντας τα σχέδια για την ολοκληρωτική παράδοση του Ταμιευτηρίου στα μεγάλα ιδιωτικά τραπεζικά συμφέροντα.

Με τη σειρά του, ο διοικητής της ΑΤΕ υπερασπίστηκε τις επενδύσεις στα «δομημένα», λέγοντας ότι η Τράπεζα είχε κέρδη από τις επενδύσεις σε αυτά και έκανε λόγο για ατεκμηρίωτες επιθέσεις κατά της ΑΤΕ που ευνοούν εν τέλει τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.

O διοικητής της ΑΤΕ κατέθεσε στην Επιτροπή επιστολή σχετικά με τη διαδικασία επένδυσης αποθεματικών της τράπεζας στην αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία «Carlyle». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν ότι από την επιστολή προκύπτει πως η διοίκηση της ΑΤΕ γνώριζε για τη μεσολάβηση κάποιας εταιρείας («Early»), προκειμένου να γίνει η σχετική επένδυση, η οποία μάλιστα για τις υπηρεσίες της έπρεπε να λάβει προμήθεια 1% από την «Carlyle».

Κατά τον Δ. Μηλιάκο, η ΑΤΕ στις επενδυτικές της κινήσεις δεν έδωσε σε κανέναν ουδεμία προμήθεια και το θέμα της προμήθειας αφορά τις δύο ξένες εταιρείες που συνεργάστηκαν.

Από την ακρόαση των δύο διοικητών προέκυψε ότι τόσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και η ΑΤΕ έκαναν επενδυτικές συναλλαγές με την εταιρεία του Παπαμαρκάκη, η οποία συνδέθηκε με το σκάνδαλο του ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, οι διοικητές χαρακτήρισαν τον Παπαμαρκάκη αυθεντία στις επενδύσεις σε ομόλογα και γι' αυτό, όπως είπαν, έκανε πολλές δουλιές με το ελληνικό Δημόσιο. Ο δε Π. Τσουπίδης παραδέχτηκε ότι ήταν άμισθος σύμβουλος σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα που ανήκει στον Παπαμαρκάκη.

Σε παρεμβάσεις του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε την πολιτική ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και απαίτησε να μην παραδοθεί το ίδρυμα στα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ τόνισε ότι η ΑΤΕ με τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μετατράπηκε σε δυνάστη των αγροτών. Σημείωσε δε ότι οι διοικητές που επιλέγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν κάνουν του κεφαλιού τους, αλλά υλοποιούν, όπως και στις επενδύσεις στα «δομημένα ομόλογα», κυβερνητικές εντολές.

  • Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα αρχίζουν να καταθέτουν στον εισαγγελέα οι πρώτοι που θεωρούνται ύποπτοι για την υπόθεση των ομολόγων. Ηδη, έχουν σταλεί είκοσι μία κλήσεις, στους οποίους δίνεται μόνο 48ωρη προθεσμία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ