Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ
Την Κυριακή η συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο ξεπούλημα

Τη διοργανώνουν στις 11 το πρωί οι ΚΟ Αθήνας και Αττικής του ΚΚΕ

Με μια συγκέντρωση - συναυλία που θα γίνει την Κυριακή στις 11 π.μ. στην κεντρική είσοδο του κτήματος Τατοΐου, οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Αττικής του ΚΚΕ, καλούν το λαό να διατρανώσει την καθολική του αντίθεση με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να βγει «στο σφυρί» και αυτός ο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Σημειώνουμε ότι το κτήμα Τατοΐου, συνολικής έκτασης 42.000 στρεμμάτων, αποτελεί μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και παρότι ο ελληνικός λαός το χρυσοπλήρωσε με 120 χρόνια μοναρχίας και 4,5 δισ. δρχ. στον Γλίξμπουργκ, έχει εγκαταλειφθεί σκόπιμα από τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, ώστε κάποια στιγμή να διευκολυνθεί η παραχώρησή του στην οικονομική ολιγαρχία και από ανάσα ζωής να μετατραπεί σε κερδοφόρο εμπόρευμα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα σχέδια για την εμπορευματοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, ξεκίνησαν επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τότε κυκλοφορούσε και μια μελέτη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσανέβα, που προέβλεπε και διάφορες εμπορικές χρήσεις. Παράλληλα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ετοίμαζε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε και τυπικά την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και την παράδοσή του - μαζί με το Κτήμα Τατοΐου - στην εμπορευματοποίηση.

Τελικά, το Φλεβάρη του 2005 το σχέδιο αυτό του ΠΔ, υπέγραψε ο νυν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Προστασία του Ορεινού Ογκου της Πάρνηθας και την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου». Στο ΠΔ αυτό τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της δόμησης σε ορισμένα τμήματα του εθνικού δρυμού, αλλά και πολύπλευρων άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα για το Κτήμα Τατοΐου προβλέπει τον τεμαχισμό του. Ετσι, ένα τμήμα του τοποθετείται στη ζώνη απολύτου προστασίας, ωστόσο ένα άλλο τμήμα μετατρέπεται σε ζώνη αναψυχής, γεωργίας και αθλητισμού. Επίσης, το πρώην ανάκτορο προορίζεται για μουσείο, χώρο φιλοξενίας προσωπικοτήτων, συνεδρίων, συμποσίων και εκθέσεων. Σειρά, επίσης, εμπορικών δραστηριοτήτων προβλέπονται και σε διάφορους βοηθητικούς χώρους του Κτήματος, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα είναι ιδιωτικός και, προφανώς θα αναλάβει το μοίρασμα της «πίτας» στα διάφορα οικονομικά συμφέροντα.

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την υπογραφή του ΠΔ από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και άρχισαν από τότε να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους οι διάφοροι ιδιωτικοί φορείς. Πρώτη ήταν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία δημοσιοποίησε οικονομοτεχνική μελέτη που προβλέπει την είσοδο του λαού με εισιτήριο και την εκμετάλλευση του Κτήματος από ιδιώτες και συγκεκριμένα με τη δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, ξενώνα προσωπικοτήτων, εστιατορίου με δυνατότητα λειτουργίας ως πολυχώρου για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο κύβος για την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση και του Κτήματος Τατοΐου έχει ήδη ριφθεί. Το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε σκέψη ή ιδέα που οδηγεί στην ανταποδοτικότητα και καλεί το λαό να ανατρέψει αυτά τα σχέδια. Οπως τονίζουν οι ΚΟ Αθήνας και Αττικής του Κόμματος από χώρος τσιμέντου και ιδιωτικής εκμετάλλευσης που τον προορίζει η κυβέρνηση και τον διεκδικεί η ολιγαρχία, να παραμείνει πνεύμονας πρασίνου. Να είναι δημόσια περιουσία, ενταγμένη στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και από τον κρατικό προϋπολογισμό να σχεδιαστεί και να αναμορφωθεί σε χώρο αναψυχής και ψυχαγωγίας με ελεύθερη πρόσβαση για το λαό και τη νεολαία της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ