Τρίτη 17 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκλογές και ενεργειακές μπίζνες

Πολλή δουλιά είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας το Σαββατοκύριακο, καθώς συνέχισε τα εγκαίνια στα οποία επιδίδεται κάθε βδομάδα. Αυτή τη φορά συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Πήγε στη Λάρισα και εγκαινίασε τον αγωγό υψηλής πίεσης φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στη συνέχεια πήγε στην Καρδίτσα, όπου και εκλέγεται, για να εγκαινιάσει - υποδεχτεί την έλευση του... φυσικού αερίου. Πρόσθεσε έτσι ένα ακόμη επίτευγμα για το προεκλογικό φυλλάδιο.

Μάλιστα, οι αναφορές του στις δυο αυτές εκδηλώσεις είχαν να κάνουν και με την ευρύτερη σημασία των έργων και των διασυνδέσεων του φυσικού αερίου, αλλά και με την αναμενόμενη οικονομική τόνωση που θα ευνοήσουν τοπικά οι διασυνδέσεις, τις θέσεις εργασίας κλπ.

Μόνο ένα πράγμα δεν είπε: ότι το σύνολο της ενεργειακής υποδομής που δημιουργείται με χρήματα του ελληνικού λαού θα αποτελέσει την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για να κάνουν ενεργειακές μπίζνες οι μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας, ντόπιες και ξένες. Και ότι πολύ σύντομα αυτές θα ελέγχουν τιμές, προμήθεια, την ανάπτυξη του δικτύου, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος για τους πολίτες και επάρκεια ενέργειας...

Μας εξαπατούν συνειδητά

Διχογνωμίες υπουργών ή μια καλά στημένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας; Ο αξιότιμος υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές να γίνουν το Μάρτη του 2008. Αντίθετα, ο άλλος «κορυφαίος», ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε άλλο κυριακάτικο φύλλο, τάσσεται υπέρ της επίσπευσης των εκλογών. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση ...σπαράσσεται από αντιθέσεις, ότι οι υπουργοί μεταξύ τους δεν έχουν βρει κοινή γλώσσα κλπ. κλπ. Μια άλλη θεώρηση της υπόθεσης, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διατηρήσει πάση θυσία στην επικαιρότητα την εκλογολογία και το χρόνο προκήρυξης των εκλογών, ώστε οι πολίτες να ξεχνούν και να μην ασχολούνται με άλλα δυσάρεστα γεγονότα. Μετά την Πάρνηθα, χτες είχε σειρά ο άλλος πνεύμονας της Αττικής, το πανέμορφο δάσος της Καισαριανής. Στην τραγική ζώνη του Περάματος, άλλοι δύο εργάτες έγιναν θυσία στο βωμό του εφοπλιστικού κέρδους. Οι οποίοι εφοπλιστές, ως σύγχρονοι πειρατές, με τον υπουργό Ναυτιλίας να τους κάνει σινιάλα, κάνουν ρεσάλτο στις τσέπες όσων τολμήσουν να κάνουν μια βόλτα στα νησιά του Αργοσαρωνικού ή, ακόμα χειρότερα, του Αιγαίου.

Αυτή τη δυσάρεστη εικόνα θέλει να διαγράψει από τα μυαλά των εργαζομένων η κυβέρνηση. Και έχει αναθέσει στους Μεϊμαράκηδες και τους Αλογοσκούφηδες να το παίζουν διαφωνούντες για το χρόνο των εκλογών. Μας εξαπατούν συνειδητά. Το φούμο στις εκλογές είναι το λιγότερο. Δαγκωτό ΚΚΕ, το μόνο που τελικά καταλαβαίνουν.

Αυταπάτες

«Εχει κανείς την αίσθηση ότι ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Αλογοσκούφης θεωρούν ότι η Σάμος είναι ακόμη "Αυτόνομη Ηγεμονία", όπως ήταν μέχρι το 1912, και χρηματοδοτείται ακόμη από τον Σουλτάνο. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός της απουσίας του ελληνικού κράτους και της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, στην ενέργεια, στην υποδοχή των μεταναστών, στην αγροτική οικονομία».

Εχει κανείς την αίσθηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος - στον οποίο ανήκουν τα παραπάνω - θεωρεί ότι ανακαλύπτει την... Αμερική. Γιατί και παρουσία του κράτους υπάρχει και κρατική χρηματοδότηση στους εφοπλιστές δίνεται απλόχερα, μόνο που όπου ζει και βασιλεύει ο καπιταλισμός, και μάλιστα με σφραγίδα ευρωενωσιακή όπως στην Ελλάδα, λόγω ανταγωνισμού και μάλιστα ελεύθερου, εξηγείται και με το παραπάνω η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και της Σάμου, όπως και κάθε άλλου τόπου παντού ανά την ελληνική επικράτεια. Γιατί η ευρωενωσιακή πραγματικότητα, που στηρίζει ο ΣΥΝ, συνθλίβει τους αγρότες ελέω ΚΑΠ. Οσο για την Υγεία όσο βασιλεύει και ο ιδιωτικός τομέας (κανόνες συνύπαρξης με το Δημόσιο, αυτή είναι η θέση του ΣΥΝ), ο δημόσιος θα εμπορευματοποιείται και θα αναπαράγει πολλαπλάσια τα φαινόμενα που ζουν στη Σάμο.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των αντιδραστηρίων τα οποία χρειάζονται για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος (μέθοδος ΝΑΤ), εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος που ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υποσχέθηκε τη γενίκευση της εφαρμογής του μοριακού ελέγχου και κοντεύει χρόνος απ' τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής για τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Κι όμως ο διεθνής διαγωνισμός καρκινοβατεί για «ένα ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας και δεν αφορά μόνο τους θαλασσαιμικούς, αλλά όλους τους Ελληνες γιατί ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να μεταγγιστεί» τονίζει η Ομοσπονδία.

Βέβαια, τα συμφέροντα από τέτοιες προμήθειες είναι μεγάλα. Ομως, τη βασική ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση, που τελικά υποκλίνεται στους όρους της αγοράς και του ανταγωνισμού και δεν προχωρά δραστικά στις απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα εφόδια για τον έλεγχο του αίματος.

Ηδη αυτές τις ελλείψεις τις έχουν πληρώσει άνθρωποι με τη ζωή τους.

Τέρμα στην εμπρηστική πολιτική

Και η φετινή τραγωδία με τις πυρκαγιές και την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας δεν έχει τελειωμό. Τραγωδία, που άφησε κιόλας πίσω της τρεις νεκρούς δασοπυροσβέστες. Βρισκόμαστε μόλις στα μισά του καλοκαιριού και δεν προλαβαίνουμε πια να μετρούμε τα αποκαΐδια: Πόρος, Πήλιο, Κίσαβος, Σάμος, Σκιάθος, Ρέθυμνο, Εύβοια, Σπαθοβούνι Τρίπολης (όπου παραλίγο να εγκλωβιστούν και να καούν σαν τα κάρβουνα χιλιάδες επιβάτες αυτοκινήτων που διέσχιζαν αβοήθητοι και χωρίς καμιά προειδοποίηση την εθνική οδό!), Ηλεία, Κέρκυρα... Μεγάλα τα πλήγματα και στην Αττική, όπου μετά τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, που έγινε στάχτη, σειρά είχε χτες και ο Υμηττός. Στην κυριολεξία, πια, τα πέντε περίπου εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αγγίζουν τα όρια της ασφυξίας.

Η εξήγηση γι' αυτό το απεχθές διαρκές έγκλημα είναι απλή. Την κατέγραψε με τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις του των τελευταίων βδομάδων ο «Ρ». Το μαρτυρά απλά και μόνον ένα οδοιπορικό, αν κάνει κανείς στις περιοχές που κάηκαν κατά καιρούς, όπως, για παράδειγμα, η Πεντέλη, που έζησε τη λαίλαπα της πυρκαγιάς τέσσερις φορές τα τελευταία 17 χρόνια. Εκεί θα δει το άλλοτε καταπράσινο βουνό να έχει μεταβληθεί σε ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο εμπόρευμα, από τους διάφορους καταπατητές, επιχειρηματίες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Κάθε στρέμμα που καίγεται αξίζει χρυσάφι: Αγγίζει, ήδη, το 1 εκατ. ευρώ! Κάθε στρέμμα που καίγεται μετατρέπεται σε βίλα, σε κάποιο τσιμεντένιο συγκρότημα, ακόμη και σε ...πίστα αγώνων «καρτ»! Το ίδιο, ασφαλώς, προσδοκά πλέον το μεγάλο κεφάλαιο και για την Πάρνηθα, αλλά και για τον Υμηττό...

Ολα αυτά δεν εξελίσσονται, φυσικά, χωρίς την ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς τη δασοκτόνα πολιτική τους, που κρατάει το «δαδί», και οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Μια πολιτική ασφαλώς που είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, που θεωρεί τη δημόσια περιουσία, τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα εμπόρευμα και πηγή πλουτισμού. Μια πολιτική, που στη θέση των 11 καμένων στρεμμάτων το χρόνο αναδασώνει μόνο το ένα. Που, με τους δασοκτόνους νόμους και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Που, με το «κόλπο» της εξαίρεσης από την αναδάσωση, μετατρέπει τα δάση σε οικόπεδα. Που μεταβάλλει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου σε ...«Εθνικό Καταπατολόγιο». Που κρατάει στο «μηδέν» τα κονδύλια για τη δασοπροστασία. Και που, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κατακερματίζει τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, απαιτώντας από αυτές να καταστείλουν τις πυρκαγιές, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, μέσα και εκπαίδευση, προκαλώντας ταυτόχρονα και ανθρωποθυσίες!

Ο δικομματισμός εφαρμόζει, λοιπόν, μια πολιτική που προτρέπει: «Κάψτε και χτίστε»! Μια πολιτική, από την οποία ο λαός μας δεν μπορεί να περιμένει τίποτε άλλο από εμπρησμούς και τραγωδίες. Γι' αυτό και ήρθε η ώρα να βροντοφωνάξει «φτάνει πια»! Να διατρανώσει και με την ψήφο του στο ΚΚΕ τη θέλησή του για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ακόμη και του αέρα που αναπνέουμε. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, που δε βλέπει το περιβάλλον, τη γη, τα δάση ως κερδοφόρο εμπόρευμα, προς βρώσιν μερικών, αλλά ως κοινωνική ιδιοκτησία, που ούτε πωλείται, ούτε αγοράζεται.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Περί ... υγείας

ΚΑΛΟ ΚΙ ΑΥΤΟ! Η Τράπεζα Αλφα Μπανκ παρουσίασε μελέτη για το χώρο της Υγείας και μάλιστα με τίτλο «Πώς να αρρωστήσετε χωρίς να επιβαρύνετε το εθνικό σύστημα Υγείας».

Να υποθέσουμε ότι ένας τραπεζικός οργανισμός ξαφνικά νοιάστηκε για το επίπεδο υγείας της χώρας; Οτι έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τον ελληνικό λαό, ώστε μπαίνει στον κόπο να εκπονεί μελέτες για το καλό του;

Αν είναι έτσι, θα μπορούσε να κάνει κάτι για τα δάνεια που χορηγεί στον κοσμάκη κι ο οποίος για να τα ξεπληρώσει ζει επί δεκαετίες σε καθεστώς ασφυκτικού άγχους, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία του.

Ομως, τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας μάλλον μας δίνουν να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Οπως λένε, πρέπει τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνίσιμα των ιδιωτικών στην ...«προσέλκυση» ασθενών. Γιατί, προφανώς, καταλαβαίνουν τον ασθενή ως «πελάτη» που πρέπει να τον «προσελκύσουν».

Εν ολίγοις, ζητούν και επισήμως περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που θα τους αποφέρει ποικιλοτρόπως περισσότερα κέρδη. Και το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου είδους αιτήματα βρίσκουν ανταπόκριση στις πολιτικές που ασκούνται τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «παίζει με το θέμα των εκλογών» δηλώνει ο Πέτρος Ευθυμίου, «εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς» λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το σίγουρο είναι πως αμφότεροι «παίζουν» με τα νεύρα του κόσμου.

Κι αυτό όχι γιατί η ημερομηνία των εκλογών έχει γίνει «μπαλάκι» και μεταφέρεται από μήνα σε μήνα. Αυτό λίγο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό.

Ομως, εκείνα που όντως τον ενδιαφέρουν δυστυχώς δεν έχουν ...χώρο να συζητηθούν μέσα στο χαμό της εκλογολογίας. Κι αυτό είναι βέβαια το πραγματικό «παιγνίδι», στο οποίο επιδίδονται με συνέπεια και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


«Ούτε ένα εργατικό ατύχημα»!

«Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τα εργατικά ατυχήματα είναι πολλά. Κανείς δεν ευθύνεται γι' αυτή την κατάσταση; Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί; Φταίνε οι κάτοικοι της περιοχής για όλα αυτά; Και έπειτα; Τι σημαίνει, τι δείχνει η υπόσχεση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για μείωση των εργατικών ατυχημάτων κατά 20%; Γιατί, δηλαδή, να είναι αυτός ο στόχος; Και γιατί δεν ήταν στόχος ως τώρα;».

Ποιος και πότε τα έλεγε όλα αυτά;

Ο νυν πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 24 του Φλεβάρη του 2004, που ως αρχηγός, τότε, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσε στον Πειραιά για τη «χάρτα της καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο».

Ο Κ. Καραμανλής, που καυχόταν ότι είχε επισκεφθεί τρεις φορές «την ιδιαίτερα ευαίσθητη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη» και γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα των εργαζομένων, έβαζε πολύ φιλόδοξους στόχους για τα «εργατικά ατυχήματα». Ιδού τι έλεγε στην ίδια ομιλία: «Εχουμε άλλη άποψη. Θεωρούμε ότι η ασφάλεια του εργαζόμενου δεν είναι ποσοτικός στόχος. Είναι αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα. Στόχος όλων πρέπει να είναι: Ούτε ένα εργατικό ατύχημα. Ούτε ένας άνθρωπος να χάνει τη ζωή του στη δουλιά. Αυτά τα 20% δεν εκφράζουν κανέναν εργαζόμενο, κανέναν πολίτη».

(Υ.Γ. Μετεκλογικά δεν πάτησε ούτε μια φορά το πόδι του στη Ζώνη και το Πέραμα ο Κ. Καραμανλής...).

Σε... «αγγλικές ράγες» το ατύχημα του ΟΣΕ

Η σύγκρουση των δύο τρένων, την περασμένη Πέμπτη, στα Σεπόλια, ήταν ένα αναπόφευκτο τραγικό συμβάν. Θύματα, δεν υπήρξαν, μόνο από τύχη. Από την άλλη, η θέση της διοίκησης του ΟΣΕ, ότι «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το συμβάν οφείλεται πιθανότατα σε ανθρώπινο λάθος», στην ουσία, αθωώνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Οι καταγγελίες των συνδικαλιστών (μειωμένο προσωπικό, 10 και 12 ώρες ημερήσιας εργασίας κλπ) δείχνουν τη μια όψη της πραγματικότητας. Η άλλη όψη - και η σοβαρότερη - είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης που, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν πιστά. Στην Αγγλία, η αντίστοιχη πολιτική που προώθησε η πολιτική των «Εργατικών» του Μπλερ, οδήγησε στον πολλαπλασιασμό των ατυχημάτων. Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα, έχουν ήδη γίνει ορατά. Τα ατυχήματα συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο. Το ερώτημα που μπαίνει, πλέον, δεν είναι αν αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει - αυτό πια, έχει γίνει ολοφάνερο - αλλά το πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει. Και οι εκλογές που έρχονται είναι μια καλή ευκαιρία...

Ας θυμηθούν λίγο καλύτερα...

Ενδιαφέρον θα είχε στ' αλήθεια, εάν η Εκθεση που παρουσίασε χτες το ΠΑΣΟΚ για την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας» δεν αφορούσε μόνο ακριβώς αυτήν την «τελευταία περίοδο», αλλά και πιο πριν. Σίγουρα, θα είχαν πολλά να πουν... Βέβαια, ένα άλλο θέμα είναι το τι καλύπτει αυτή η έκθεση και σαφώς δεν καλύπτει τις παραβιάσεις που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα όλων στη δουλιά και όχι στην ανεργία, μισθούς και ασφάλιση που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, το δικαίωμα εξασφάλισης της υγείας, της δημοκρατίας στους τόπους δουλιάς, της μόρφωσης για όλους κ.λπ. Αυτά, όμως, δε χωράνε σε καμία έκθεση αυτού του τύπου που παραπέμπει πιο πολύ σε εκθέσεις των διαφόρων «διεθνών παρατηρητηρίων», που κρύβουν διάφορες σκοπιμότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σκοπιμότητα έχει να κάνει με την προεκλογική χρήση τής εν λόγω έκθεσης και είναι μια ακόμα κούφια ντουφεκιά στο δικομματικό παιχνίδι. Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για ένα μέρος της αλήθειας και, όπως είναι γνωστό, η «μισή αλήθεια είναι ψέμα».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι έγκλημα

Είναι έγκλημα. Και μάλιστα έγκλημα προδιαγεγραμμένο. Οταν σε έναν εργατικό χώρο, όπως είναι η Ζώνη Περάματος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάτω σχεδόν από πανομοιότυπες συνθήκες και πάντοτε χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, εργάτες χάνουν τη ζωή τους, τότε μόνον αυτή η λέξη μπορεί να αποδώσει την ουσία της χτεσινής τραγωδίας. Είναι έγκλημα, όπως και ο θάνατος τουλάχιστον 15 μεταλλεργατών στη Ζώνη από το έτος 2000.

Ο θάνατος των δύο μεταλλεργατών στο δεξαμενόπλοιο «Αλσα Κρεγκ» είναι έγκλημα. Γιατί όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Δεν έπρεπε «να κατέβουν στο θάνατο» - και όμως εκεί τους κατέβασαν - χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς να έχουν γίνει νωρίτερα οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες, που θα «καθάριζαν» το χώρο από τα επικίνδυνα αέρια. Εργασίες που θα τους επέτρεπαν να δουλέψουν με στοιχειώδεις όρους ασφάλειας.

Είναι έγκλημα, γιατί όσα έγιναν χτες στο Πέραμα δεν είναι «μεμονωμένο γεγονός», δε φταίει η «κακιά στιγμή», ούτε η «συγκυρία». Το αντίθετο, ο θάνατος χτες των δύο εργατών ήταν ένα γεγονός αναπόφευκτο και προδιαγεγραμμένο. Αναπόφευκτο, αφού στη Ζώνη εχει επιβληθεί ένα εργασιακό καθεστώς που υπακούει μόνο στο κέρδος. Εδώ στη Ζώνη, ο χρόνος είναι κέρδος. Κέρδος για τον εφοπλιστή, που πιέζει να «φύγει» το καράβι, γιατί ο ναύλος μόλις μιας μέρας φτάνει και τα 100.000 δολάρια. Κέρδος για τον κάθε τυχάρπαστο εργολάβο, που και αυτός με τη σειρά του πιέζει να γίνουν όλα όσο γίνεται πιο γρήγορα, με τα λιγότερα μεροκάματα, με το λιγότερο κόστος.

Είναι έγκλημα, γιατί το κράτος, οι κυβερνήσεις, τα δύο κόμματα εξουσίας, ανέχτηκαν και ανέχονται, αν δεν έχουν συμβάλει με την πολιτική τους, σ' αυτό το καθεστώς της ασυδοσίας. Γιατί, πριν απ' όλα, θεωρούν ότι το κέρδος είναι πράγμα ιερό. Οτι τίποτα και κανένας δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μπροστά σ' αυτό το κέρδος, οι εργάτες είναι αναλώσιμοι. Και η ζωή τους καύσιμο στην αύξησή του. Μπροστά στο κέρδος και στους επιχειρηματίες, όλοι πρέπει να υποκύπτουν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να στέκονται σούζα. Τα εντεταλμένα όργανα και οι φορείς της πολιτείας, που, κατά τ' άλλα, είναι επιφορτισμένοι να εφαρμόζουν τη νομοθεσία, πρέπει και αυτοί να δίνουν εξετάσεις στα αφεντικά. Νομοθεσίες - άλλοθι για την εκάστοτε πολιτική εξουσία, που ποτέ και πουθενά δεν προστατεύει πραγματικά τους εργάτες. Εγκλημα, γιατί ποτέ μέχρι τώρα, σε κανένα τέτοιο έγκλημα, δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Γιατί ποτέ και κανένας από τους εργοδότες δεν πλήρωσε.

Εγκλημα και για έναν άλλο λόγο. Γιατί τόσα χρόνια, η Ζώνη χαντακώνεται, η ανεργία φουντώνει, το μεροκάματο είναι δυσεύρετο. Και αυτή η πραγματικότητα, η ανάγκη να βρει ο μεταλλεργάτης ένα μεροκάματο που θα θρέψει τα παιδιά του, τον οδηγεί με σκυφτό το κεφάλι να κατέβει στο αμπάρι, να κατέβει «γυμνός» από μέτρα ασφάλειας, ελπίζοντας ότι δε θα βρει αυτόν το «κακό». Εγκλημα, γιατί μια συγκεκριμένη πολιτική μετέτρεψε τη Ζώνη από χώρο εργασίας σε ζώνη θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ