Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάνω απ' όλα το «συμμαχικό καθήκον»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το βάρος του υπέρ της υπογραφής της ενδιάμεσης πολιτικής Συμφωνίας που πρότεινε η ΕΕ στη Σερβία έριξε, όπως αναμενόταν, ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ και πρωθυπουργό της Σλοβενίας στη Λιουμπλιάνα. «Η ενδιάμεση πολιτική Συμφωνία που πρόσφατα προτάθηκε είναι μια εξέλιξη θετική», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει όμως να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης». Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές «λεπτομέρειες» της ενδιάμεσης πολιτικής Συμφωνίας, το γεγονός και μόνο ότι έφτασε στο σημείο να την καταγγείλει ο Β. Κοστούνιτσα, που μόνο για τα «αντιδυτικά αισθήματά» του δεν είναι γνωστός, αρκεί για να καταδειχτεί το πόσο επαίσχυντη είναι η προτεινόμενη συμφωνία για τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την εν λόγω συμφωνία, αφού, όπως είπε, εάν η Σερβία την υπογράψει, θα δώσει ουσιαστικά τη συγκατάθεση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεραίνει χαρακτηριστικά ο Κοστούνιτσα, «η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα(!) που, έμμεσα, αναγνωρίζει το ανεξάρτητο Κόσσοβο». Μπορεί τελικά η συμφωνία να μην υπογράφηκε χτες, αλλά ο Κ. Καραμανλής έκανε το «συμμαχικό καθήκον» του έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οπως το κάνει και στο Κόσσοβο...

Εναλλακτική αναπαλαίωση...

«Η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού θα αμφισβητηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ, σε προχτεσινή συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Η συγκεκριμένη ρήση του Αλ. Τσίπρα αποτελεί την ακροτελεύτεια φράση σε τοποθέτησή του με την οποία θέλησε να διατυπώσει την «εναλλακτική πρόταση» που προβάλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Να, λοιπόν, ποια είναι «εναλλακτική πρόταση» του υποψήφιου αρχηγού: Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του συστήματος και η αντικατάστασή της από μια... δικαιότερη διαχείρισή του. Μια εναλλακτική πρόταση που, όπως είπε ο ίδιος, θα θέσει τέρμα στη ...«βαθιά υποκρισία του νεοφιλελευθερισμού». Αλήθεια, πόσο διαφέρει η συγκεκριμένη πρόταση από τις θέσεις της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας;

Οσο και αν προσπαθεί ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύψει ότι σήμερα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με νέο περιτύλιγμα αναλαμβάνει την αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας. Απλώς σ' αυτήν την πορεία αναζητά και επιδιώκει να υφαρπάξει τη συγκατάθεση των λαϊκών στρωμάτων, προσθέτοντας ότι η εναλλακτική πρόταση «θα προκύψει από κοινωνικές αντιστάσεις», οι οποίες φυσικά, όπως φιλοδοξεί ο Αλ. Τσίπρας, θα περιορίσουν τη ...«δράση» τους στην «αμφισβήτηση» του νεοφιλελευθερισμού. Ως εδώ η εναλλακτική πρόταση. Στην αλλαγή του «μείγματος» διαχείρισης. Για την αιτία της κερδοφορίας πηγή των βασάνων του λαού, κουβέντα. Αλλωστε, το ζήτημα δεν είναι η κατάργηση των κερδών, αλλά να έρθει ο άνθρωπος πάνω απ' αυτά. Ισως γι' αυτό ψάχνει ακόμη πώς θα διαμορφώσει αυτή τη διαβόητη εναλλακτική πρόταση, αφού όπως είπε στην ίδια εφημερίδα, δεν την έχει ακόμη έτοιμη...

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη

Το 2007 ήταν μια ακόμη, ξεχωριστή, χρονιά και για την εταιρεία BP. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συγκεκριμένης εταιρείας (μία από τις 5 μεγαλύτερες «αδελφές» πολυεθνικές πετρελαίου) που έκανε χτες το γύρο του κόσμου, τα καθαρά της κέρδη στο δ' τρίμηνο του 2007 εκτοξεύτηκαν στα 4,4 δισ. δολάρια από 2,9 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Δηλαδή, τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 53% ή 1,5 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για νούμερα τα οποία προκαλούν καθώς: Πρώτον, το ποσοστό αύξησης των κερδών της BP είναι υπερδεκαπενταπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σχεδόν εικοσαπλάσιο των μισθολογικών αυξήσεων. Δεύτερον, το απόλυτο ποσό αύξησης σημαίνει πως τα κέρδη της στο δ' τρίμηνο του 2007 αυξανόταν με ρυθμό 1,5 δισ. δολάρια το μήνα ή 500 εκατ. δολάρια τη μέρα έναντι 966,7 εκατ. δολάρια το μήνα και 32,2 εκατ. δολάρια τη μέρα το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΒΡ, o διευθύνων σύμβουλός της Τόνι Χάουαρντ, δεν έκρυψε πως η υψηλή κερδοφορία επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και την περικοπή θέσεων εργασίας και - επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» - προανήγγειλε για το επόμενο δωδεκάμηνο άλλες 5.000 απολύσεις εργαζομένων.

Συμβούλια χειραγώγησης

Από τη μια μαθαίνουν τη νεολαία, με κάθε τρόπο και μέσο, στην ατομική λύση και «ξαφνικά» τους πιάνει ο πόνος για τη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά! Στις 22, 23, 29 και 30 Μάρτη στους δήμους και τις κοινότητες θα στηθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των νέων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Εσωτερικών θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων Νέων. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και την εξοικείωσή τους με τις αρχές της Δημοκρατίας»!

Μεγάλα λόγια, που κρύβουν την πραγματική ουσία. Τα λεγόμενα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι συνέχεια των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας που η νεολαία τούς γύρισε την πλάτη. Πρόκειται για μια «συμμετοχή» απολύτως κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη, που καμιά σχέση δεν έχει με τη δράση για τη λύση των προβλημάτων της νεολαίας. Ισα - ίσα βρίσκονται στον αντίποδα, στην προσπάθεια να «χτυπηθεί» η όποια διεκδικητική δράση. Είναι η υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, όπως διατυπώνεται στη «Λευκή Βίβλο», και μιλάει για συμμετοχή των νέων στα κοινά, πάντα - φυσικά - στο βαθμό που δε θα «αναστατώνουν» την καθεστηκυΐα τάξη. Καλούν, λοιπόν, τους νέους, από 15 έως 28 ετών, στους δήμους και τις κοινότητες να ψηφίσουν συμβούλια που θα ασχολούνται, υποτίθεται, με προβλήματα που τους απασχολούν.

Φανταστείτε αυτά τα προβλήματα να είναι ο αγώνας για τα εργασιακά τους δικαιώματα ή για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία; Εχουν πάρει τα μέτρα για να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα. Πρώτα - πρώτα οι εκλογές δε θα γίνονται με τη συμμετοχή ομάδων ή παρατάξεων αλλά με λίστα. Το γνωστό παλιό κόλπο που προωθεί την «απολίτικη» και «ακομμάτιστη» συμμετοχή που ασχολείται με επιμέρους ζητήματα και, κυρίως, δεν εξετάζονται οι πραγματικές αιτίες. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, ο δήμαρχος ή εκπρόσωπός του συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις της συνέλευσης του Συμβουλίου. Απ' την άλλη ο πρόεδρος του Συμβουλίου καλείται στα Δημοτικά Συμβούλια για να πει απλά τη γνώμη του...

Μη γελιόμαστε, τα Συμβούλια Νεολαίας δε θα είναι, ούτε καν, διακοσμητικά, αλλά ένα υποχείριο των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Γι' αυτό και για όλη αυτή την «επιχείρηση» εκτιμάται (στην ειδική έκθεση για το σχέδιο νόμου) πως θα δαπανώνται 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία θα δίνονται στους δήμους από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Είναι ένας ακόμα Δούρειος Ιππος για να πετύχουν την «κοινωνική συναίνεση». Επιδιώκουν να περάσουν αντιδραστικά μέτρα και να εμφανίζουν μια απόφαση στήριξης από νέους για να λένε: Είναι μαζί μας και η νεολαία!

Εάν θέλανε την πραγματική συμμετοχή θα στήριζαν τους φορείς που ήδη υπάρχουν. Οι νέοι μπορούν να εκφραστούν και να αγωνιστούν για τα προβλήματά τους. Υπάρχουν τα μαθητικά συμβούλια, τα συντονιστικά των μαθητών, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα συνδικάτα - οι επιτροπές νέων που υπάρχουν σε πολλά απ' αυτά - αλλά και τόσοι άλλοι μαζικοί φορείς. Αυτούς, όμως, θέλουν να τους υποβαθμίσουν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκείνους που έχουν ριζοσπαστική κατεύθυνση και είναι δίπλα στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα θα προτιμούσαν να τους εξαφανίσουν...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Σταθερή η αντιλαϊκή πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΛΑ, Ο ΜΑΓΓΙΝΑΣ ήταν ...παλιοχαρακτήρας. Δεν καταλαβαίνετε ότι τώρα η Φάνη Πετραλιά (που προωθεί την ίδια ακριβώς ασφαλιστική μεταρρύθμιση) το κάνει για το καλό μας;

Είναι δυνατόν μια τόσο ευγενική κυρία να θέλει να μας κάνει κακό; Είναι δυνατόν να μην έχει καλές προθέσεις;

Πάντως, οι δηλώσεις της είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν κάνει περισπούδαστες αναλύσεις περί ...υπαναχώρησης της κυβέρνησης όταν άλλαξε υπουργό Εργασίας.

Σιγά μη σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, επειδή άλλαξε ένας, δύο ή τρεις υπουργοί. Εδώ κυβερνήσεις αλλάζουν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ, πάλι ...προβληματισμένοι είναι εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Είδαν, λέει, τα «γκάλοπ» και τους κόπηκε το γέλιο.

Σκέπτονται πως αν τώρα, με Ζαχόπουλους, Κουκοδήμους, Ανδριανούς και «Ζήμενς» να βρίσκονται στο προσκήνιο, δεν μπορούν να «σταυρώσουν» μια μονάδα, πότε θα μπορούν;

Τους φταίει, λοιπόν, η «εσωστρέφεια», η «ομφαλοσκόπηση», η «προβολή» τους και οι «οργανωτικές αδυναμίες».

Επίσης στους μισούς φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου που «δεν πείθει» και στους άλλους μισούς ο Ευάγγελος Βενιζέλος που «τον υπονομεύει».

Μόνο που τα κόμματα, εκτός από επικοινωνιακή τακτική, οργανωτικές δυνατότητες και αρχηγό, έχουν κάτι ακόμη: Πολιτική (γι' αυτό τα λένε και «πολιτικά κόμματα»).

Εκεί όμως ...δε γίνεται τίποτε. Είναι κάτι σαν «ευαγγέλιο» που δεν αλλάζει: Ευρωμονόδρομος, λιτότητα, κοινωνικός εταιρισμός και ...όλα τα καλά της ΝΔ.

Ας τους βρούμε, όμως, και μια διαφορά, έτσι για να μην γκρινιάζουν: Το ΠΑΣΟΚ - όταν το θυμάται - μας λέει και για την «κεντροαριστερά».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θαυμάστε έναν επίδοξο αναμορφωτή του συστήματος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάλι «έγραψε ανανεωτικά» ο Αλ. Τσίπρας. Σε χτεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη επανέλαβε τα περί παραπομπής από το ΚΚΕ της λύσης των λαϊκών προβλημάτων «στη δευτέρα παρουσία». Περισπούδαστη αλήθεια κριτική από έναν επίδοξο πρόεδρο ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πυρήνα αναμόρφωσης του δικομματικού πολιτικού συστήματος, (έτσι για να μην ξεχνιόμαστε τι σκοπό έχουμε), προκειμένου «ο άνθρωπος να έρθει πάνω από τα κέρδη»!

Και που την παπαγαλίζει λες και ήρθε από άλλο πλανήτη, ή βρίσκεται σε άλλο πλανήτη. `Η μήπως με τέτοια χονδροειδή ψέματα και συκοφαντίες πιστεύει πως θα λοιδορήσει τη δράση των κομμουνιστών; Μια ματιά στο «Ριζοσπάστη» αν έριχνε θα καταλάβαινε πως η πραγματικότητα που παρουσιάζει στα μέτρα του, τον διαψεύδει. Γιατί θα ήξερε, εκτός και αν κάνει ότι δεν ξέρει, πως τουλάχιστον το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σ' αυτές δρουν και οι κομμουνιστές, με τη συνεπή ταξική πάλη, ακύρωσαν απολύσεις στο «Καρφούρ», στη «Ρενό», στον «Αστέρα Βουλιαγμένης». Δε θα του πούμε άλλες καθημερινές δραστηριότητες μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία, από τη «δευτέρα παρουσία». Και πάντως η πρωτοπόρα καθημερινή πάλη του ΚΚΕ, για όλα τα λαϊκά προβλήματα, δε χωρά στο στόχο για εναλλαχτική πρόταση διαχείρισης του συστήματος σε ένα μεταμορφωμένο πολιτικό σκηνικό, που δε θα μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να συνεχίζει την ίδια πολιτική. Αντιλαϊκή θα 'ναι όποιο προσωπείο και αν της φορέσουν.

Προκαλούν τα «προγράμματά» τους

Οι μεν εργοδότες εξασφαλίζουν τσάμπα εργαζόμενους, οι δε εργαζόμενοι θα πληρώνονται πολύ λιγότερο από ό,τι προβλέπει ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τέτοιες «συνταγές» έχει καθιερώσει, δήθεν για την καταπολέμηση της ανεργίας, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν βέβαια παλιότερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Με ακόμα ένα «πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας», που ανακοίνωσε χτες ο ΟΑΕΔ, 5.000 άνεργοι αποκτούν την... «ευκαιρία» να δουλέψουν με μεικτό μεροκάματο 26 ευρώ για τέσσερις μήνες και 22 ευρώ για 20 ακόμα μήνες, όταν το (πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες) κατώτερο μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ είναι 29,39 ευρώ!

Σ' αυτή τη γραμμή επιμένουν και θα επιμένουν. Για να πείσουν την εργατική τάξη να βολεύεται και μάλιστα να ευγνωμονεί για τα ψίχουλα που της πετάνε. Για να την πείσουν πως η ανεργία αντιμετωπίζεται με «προγράμματα» και «πρωτοβουλίες» από τα οποία μάλιστα οι επιχειρήσεις τσεπώνουν ζεστό χρήμα απ' τα ταμεία του ΟΑΕΔ που γεμίζουν οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι!

Τα «προγράμματα» κι οι «λύσεις» τους για την ανεργία μόνο πρόκληση αποτελούν για τους εργαζόμενους. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 13ης Φλεβάρη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ μπορεί και πρέπει να τους δώσει απάντηση.

Επικίνδυνες πρακτικές ασυδοσίας

Για τις απαράδεκτες από υγειονομικής άποψης συνθήκες και τους όρους παραγωγής, στην εποχή της βιομηχανοποιημένης παραγωγής ζωικών προϊόντων, έχουν, κατά καιρούς, αποκαλυφθεί πολλά. Για παράδειγμα, είναι γνωστά τα σκάνδαλα στην ΕΕ για τη διατροφή ζώων και πουλερικών με διοξίνες, όπως και η γενικευμένη, στις ΗΠΑ και αλλού, παραγωγή κρέατος με τη χρήση ζωικών ορμονών. Ακόμα, από κοντά με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τώρα η επιχείρηση παραγωγής κλωνοποιημένων ζώων. Για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών των τροφίμων και της παραγωγής διατροφικών προϊόντων στην εποχή της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου όλα επιτρέπονται! Ετσι, όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία από το υπουργείο Γεωργίας, όσον αφορά την παραγωγή κρέατος κοτόπουλων στη χώρα αυτή, εξαιτίας των συνεχών γενετικών επιλογών που γίνονται στα κοτόπουλα προς πάχυνση και την πυκνότητα στα κοτοπουλάδικα, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της διατροφής τους (διαβιούν σε συνεχή φωτισμό) με στόχο τη συντόμευση του κύκλου κρεατοπαραγωγής, σημαντικό ποσοστό των κοτόπουλων κουτσαίνονται και αδυνατούν ακόμα και να μετακινηθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά σε τέτοιες συνθήκες και με την εντατικοποίηση, χωρίς όρια, της παραγωγής μπορεί κάποιος βάσιμα να υποθέσει και για την ποιότητα των παραγόμενων ζωικών προϊόντων. Ο λόγος γίνεται για πρακτικές απαράδεκτες και πλήρη ασυδοσία που καλύπτουν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν πάει άλλο

Προχτές το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δημοσιοποίησε νεότερα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία συνεχίζεται ο συστηματικός αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, αλλά και της κρατικής τηλεόρασης. Ειδικά μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι σταθμοί αυτοί σε βάρος του Κόμματος και του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι κραυγαλέα και προκλητική. Ο πραγματικός χρόνος που διαθέτουν για την προβολή της δράσης των κομμουνιστών και των αγωνιζόμενων μαζί τους είναι ελάχιστος (βία 3% του χρόνου τους).

Οι θέσεις του Κόμματος δε χωρούν σε δελτία ειδήσεων τα οποία κατακλύζονται από σκανδαλολογία, περιθωριακούς τύπους που χυδαιολογούν φωνασκώντας και ανούσιους, εντυπωσιοθηρικούς δικομματικούς καυγάδες για το ποιος ο «έντιμος» και ποιος ο «αμαρτωλός». Δε χωρούν σε μια «ειδησεογραφία» που σε διατεταγμένη υπηρεσία αγνοεί τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα (Ασφαλιστικό, ακρίβεια, ανεργία, υπονόμευση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, κλπ.) ή που τα παρουσιάζει με τέτοιον τρόπο (λαϊκίστικο, δημαγωγικό, ύπουλα επιφανειακό) ώστε να καλύπτει την ουσία τους. Μια «ειδησεογραφία» η οποία ποτέ δε θίγει τη μήτρα που γεννά τη σήψη, που συντηρεί κι αναπαράγει την εκμετάλλευση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων από μια χούφτα ολίγων, το ισχύον σήμερα σύστημα. Ακόμα ακόμα, μια «ειδησεογραφία» που προωθεί την υποκουλτούρα στοχεύοντας σε μια πιο «ανεκτική», «χαλαρή», «κοιμισμένη» λαϊκή συνείδηση απέναντι σε όποιον της κλέβει το αύριο.

Βέβαια, δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανήκουν εκεί όπου ανήκουν. Ως όπλα στα χέρια των ιδιοκτητών τους προκειμένου να διατηρούν τα προνόμιά τους απέναντι στους «κολίγους». Ως μέσα αποπροσανατολισμού της σκέψης του λαού απ' ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο για την άρχουσα σήμερα τάξη. Γι' αυτό και δε χωρά η δράση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στα κανάλια τους, εφόσον τους χαλά τη «σούπα». Ωστόσο, η αποσιώπηση των θέσεών του αποδεικνύει τα ασφυκτικά στενά όρια της δημοκρατίας τους απέναντι σε όποιον την αμφισβητεί με γνώμονα το συμφέρον του σκληρά εργαζόμενου ανθρώπου. Και ούτε αποστερείται το δικαίωμά του το ΚΚΕ να καταγγέλλει το συστηματικό αποκλεισμό του, καταδεικνύοντας το λειψό «μπόι» του κάθε «ευαίσθητου», «υπερπολιτισμένου» μιντιάρχη και του καλοταϊσμένου υπηρέτη του που λέγεται «δημοσιογράφος».

Στην περιγραφόμενη κατάσταση, λύση δεν είναι να κλείσει κανείς τη συσκευή. Αλλωστε, θα μείνει αναμμένη σε χιλιάδες άλλα νοικοκυριά. Χρειάζεται παρέμβαση πολύπλευρη και ποικιλότροπη. Εκφρασμένη πάνδημη απαίτηση παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς. Λαϊκή απαίτηση για ειδησεογραφία αντίστοιχη με τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, τα γεγονότα και τις ρίζες τους. Ενίσχυση και διάδοση των μέσων που προβάλλουν την αλήθεια. Του «Ριζοσπάστη» και του «902». Και πάνω απ' όλα συσπείρωση στις γραμμές του ΚΚΕ, συμπαράταξη με όσους παλεύουν, πύκνωση των γραμμών του κινήματος, ένταση της πάλης κατά του κεφαλαίου και της εξουσίας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ