Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γαλαντόμοι με τους δικαστές...

Κοντά στα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο φτάνει το συνολικό κονδύλι για τις αυξήσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών. Η σχετική τροπολογία -πρόκληση κατατέθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα ταυτόχρονα με την τροπολογία για την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ...

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την αύξηση των αποδοχών στους «εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς» φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επιπλέον 75 εκατ. ευρώ το χρόνο προβλέπονται και για την «αναπροσαρμογή των συντάξεων». Συνολικά, δηλαδή, δίνονται επιπλέον 195 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η γαλαντομία της κυβέρνησης απέναντι στους δικαστικούς έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο της κάνει λόγο για «δυσκολίες» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, για «αβεβαιότητες» στην οικονομία, για αύξηση των ελλειμμάτων κλπ., κλπ. Είναι μια ακόμη πρόκληση για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους με τα πενιχρά εισοδήματα, όσο και αν υπάρχει μόνιμος φόρτος δουλειάς στους δικαστές. Οι οποίοι θα 'πρεπε τις συνθήκες δουλειάς τους να βελτιώσουν. Είναι κόλαφος και για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που, στο όνομα των δυνατοτήτων και αντοχών της οικονομίας, συμφώνησαν με τις «αυξήσεις» - εμπαιγμό των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ιδιωτικός στρατός

Σεκιούριτι (security) σημαίνει ασφάλεια, σιγουριά, εγγύηση. Με αυτή τη λέξη αυτοχαρακτηρίζονται στη χώρα μας 1.000 επιχειρήσεις με περίπου 50.000 εργαζόμενους. Επιχειρήσεις που έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αφού πολλές εταιρείες απασχολούν προσωπικό, οι κάμερες που τοποθετούν αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ σε εργοστάσια, αεροδρόμια, καταστήματα οι ένστολοι αυτής της κατηγορίας ελέγχουν ή επιβλέπουν εργαζόμενους, επιβάτες, πελάτες. Δηλαδή, αστυνομεύουν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τον κύκλο δραστηριοτήτων τους, διευρύνει το δικαίωμα οπλοφορίας των υπαλλήλων τους, καθώς και τις κατασταλτικές τους εξουσίες, ενώ αυξάνει τους διαύλους διαπλοκής τους με τα Σώματα Ασφαλείας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δημιουργεί μια νέα στρατιά καλά εξοπλισμένη που μαζί με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους θα έχουν εντολή να τσακίσουν το λαϊκό μαζικό κίνημα.

Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ρύθμιση του άρθρου 4 που «εύχεται» στους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Ευχές μαζί με τα όπλα. Μόνο που οι ευχές δε φτάνουν για να αποτρέψουν τα όπλα που κουμαντάρει ο επιχειρηματίας να στραφούν κατά των εργαζομένων. Σε μια απεργία για παράδειγμα. Ετσι, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί και των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι και ως προσωπικό καταστολής απεργιών. Είναι δε γνωστό ότι όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ», 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια...

Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να ενισχυθούν οι εταιρείες καταστολής μαζί με τις δυνάμεις κρατικής καταστολής. Η παρουσία τους σε εργασιακούς χώρους με τη δυνατότητα οπλοφορίας θα ενισχύσει την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Το τελευταίο είναι συχνό φαινόμενο. Πριν λίγα χρόνια σεκιουριτάδες στον Πειραιά επιτέθηκαν και χτύπησαν συνδικαλιστές, όταν «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν σε διεύθυνση εταιρείας σεκιούριτι η οποία καταστρατηγούσε την εργατική νομοθεσία. Ο επικεφαλής των ...παλικαράδων ήταν πρώην διοικητής της Ασφάλειας Αττικής. Επίσης, στην είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης, την περίοδο της πρώτης «σεμνής και ταπεινής» διακυβέρνησης της ΝΔ, σεκιούριτι επιχείρησαν να συλλάβουν συνδικαλιστή μεταλλεργάτη και προπηλάκισαν εφτά συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι σεκιουριτάδες, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να φυλάνε δημόσια κτίρια. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις επιτηρούν το προσωπικό με κάμερες αλλά και ελέγχους στα προσωπικά τους είδη, ενώ παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Ετοιμάζονται να «εισβάλουν» και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η σύμφυση εταιρειών σεκιούριτι και κρατικών μηχανισμών καταστολής ενισχύεται και από το γεγονός πως αστυνομικοί εργάζονται ως σεκιουριτάδες. Πολλοί είναι δε οι απόστρατοι αξιωματικοί που βρίσκουν πεδίο προνομιακής απασχόλησης σε εταιρείες σεκιούριτι. Το νομοσχέδιο ενισχύει το στρατό αυτών των επιχειρήσεων που με την αβάντα της κυβέρνησης θα αυξήσουν τον τζίρο των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μιας κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί κρατικές λειτουργίες και διαδικασίες. Οχι πως οι δημόσιες είναι καλύτερες αλλά τουλάχιστον γι' αυτές έχει ευθύνη το κράτος.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει, παλεύοντας για δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, να έχει και αυτό το στόχο. Να χτυπηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της εργοδοσίας και του αστικού κράτους που αλληλοσυμπληρώνονται με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής. Ακόμα κι αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος το λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιδράσει και να μην επιτρέψει ένα ακόμα χτύπημα στη δράση του.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Οπορτουνισμός δίχως πάτο...

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί κατηγορώντας την για...«ιδιότυπο κρατισμό» για την αντεργατική τροπολογία στις πρώην ΔΕΚΟ(!). Ιδού τι είπε επί λέξει στη χτεσινή συνέντευξη στη ΝΕΤ ο Αλ. Τσίπρας: «Πέρα από το γεγονός ότι προχωράει (σ.σ. η κυβέρνηση) σε μια αντισυνταγματική ρύθμιση, διότι καταργεί το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και των μηχανισμών διαιτησίας, ουσιαστικά λέει ότι μια διυπουργική επιτροπή θα ορίζει τις αυξήσεις, το όριο των αυξήσεων και άρα τους μισθούς των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτός δεν είναι ένας ιδιότυπος κρατισμός;». Ιδιότυπος κρατισμός ή παρέμβαση για μείωση των μισθών τού λέμε εμείς και παραπέρα χειραγώγησή τους;

Προκειμένου δε να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τον ...συνεπή τρόπο σκέψης του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτος: «Για φανταστείτε εμείς να βάζαμε μια διυπουργική επιτροπή, να ορίζει την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Να βάζει πλαφόν, δηλαδή, στην ανεξέλεγκτη αύξηση της κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια. Ή να λέγαμε για διατίμηση τιμών ε; Θα μας έπαιρναν με τις πέτρες»(!). Εδώ πια ο Αλ. Τσίπρας αυτοαποκαλύπτεται και ως οπαδός της αγοράς και μάλιστα της λεγόμενης (;) ελεύθερης. Νεοφιλελεύθερος, δηλαδή... Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαληθεύει για πολλοστή φορά ότι ο κατήφορος του οπορτουνισμού δεν έχει πάτο.

Ανοιχτή, απροκάλυπτη, κοροϊδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 12 του Δεκέμβρη του 2007 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης ψήφισε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ενα ψήφισμα «ανατριχιαστικό» για τα λαϊκά δικαιώματα, που κινείται στη γνωστή ευρωενωσιακή αντιδραστική ρότα και υιοθετεί όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα περί «τρομοκρατίας». Σ' αυτό το ψήφισμα αναφέρεται: «Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίζει ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, οι οποίες έχουν στόχο την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης (...). Θεωρεί επίσης απαραίτητο να καταπολεμηθεί η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παρότρυνσης για τη διάπραξη βιαιοπραγιών».

Χτες, ο Δ. Παπαδημούλης έκανε δήλωση με την οποία ξιφουλκεί εναντίον εισήγησης της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ με ψήφο και δημάρχων της ΝΔ, για την οποία καταγγέλλει: «Οποιος νομίζει ότι έτσι καταπολεμάται η τρομοκρατία είναι βαθιά νυχτωμένος (...). Σοβαροί νομικοί όλων των πολιτικών τοποθετήσεων λένε ότι αν πάμε σε ορισμούς που μετατρέπουν τον βίαιο ριζοσπαστισμό σε τρομοκρατική δράση και ενοχοποιούμε ακόμη και όσους ξέρουν κάτι γι' αυτό, τότε πάμε σε αναίρεση βασικών κανόνων αυτού που γνωρίζουμε αιώνες τώρα ως κοινοβουλευτική δημοκρατία, κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι κατοχυρωμένα στις συμβάσεις του ΟΗΕ και τη νομολογία των δικαστηρίων»!

Εκεί δε που η υποκρισία και η κοροϊδία εκ μέρους του ΣΥΝ και του ευρωβουλευτή του απογειώνονται είναι όταν δηλώνει ο Δ. Παπαδημούλης: «Σκοπεύω να κινητοποιήσω με όλους τους δυνατούς τρόπους το Ευρωκοινοβούλιο»!!!

Τιμούν τους ναζί εγκληματίες

Με περισσές τιμές κηδεύτηκε, χτες, στην Κροατία, η σορός του ναζί εγκληματία Ντίνκο Σάκιτς, που το 1999 είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη για την τέλεση «εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας» (για τη δολοφονία 2.000 Εβραίων). Οπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, τον έντυσαν με την επίσημη στολή των Ουστάσι και η ταφή έγινε στο γνωστότερο κοιμητήριο του Ζάγκρεμπ. Μάλιστα, στον επικήδειό του καθολικός ιερέας, αποδίδοντας τιμές στο ναζί εγκληματία, έκανε λόγο ότι το «κράτος» των φιλοναζί Ουστάσι - το κράτος των Κροατών κουίσλιγκ (ταγματασφαλιτών, στην Κατοχή, δηλαδή...) - αποτέλεσε τη βάση του σημερινού κράτους της Κροατίας(!) και πως, «όλοι οι έντιμοι Κροάτες είναι περήφανοι για τον Ντίνκο Σάκιτς»!

Αν κάτι αποκαλύπτει και η συγκεκριμένη περίπτωση, είναι τη φιλοναζιστική ιδεολογία της κρατικής εξουσίας της Κροατίας, που έγινε κράτος μετά τη διάλυση της πρώην Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, δημοκρατικότατα... από τους ιμπεριαλιστές, και την ένταξαν στην ΕΕ, που περηφανεύεται για τη δημοκρατία της.

Καπνός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ μάλλον θα καταφέρει να μείνει στη ...σύγχρονη ιστορία ως ο υπουργός που έκανε την πιο εντυπωσιακή φυγή από Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

Εκεί που τον ρωτούσαν για τη «Ζήμενς» ξαφνικά τελείωσε την ομιλία του, σηκώθηκε κι εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ κι άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Αυτό που θα μας μείνει απορία είναι ...τι φοβήθηκε και έγινε «καπνός» προτού καν γίνουν δευτερολογίες των βουλευτών!

Γιατί στα σίγουρα οι ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι είχαν ψειρίσει κάθε σύμβαση της «Ζήμενς» που υπογράφτηκε επί ΝΔ) δεν ήταν να τις φοβάται κανείς.

Ολο υπονοούμενα μεν οι τοποθετήσεις τους, αλλά από ουσία ...τίποτε. Βλέπετε, όσες συμβάσεις κι αν υπέγραψε η ΝΔ, άλλες τόσες με το ίδιο περιεχόμενο έχουν υπογράψει κι αυτοί.

Μάλλον περισσότερες αν κρίνουμε από το χρόνο της διακυβέρνησής τους. Μόνο που αυτές δε θέλουν να τις εξετάσει κανείς.

Είναι μέχρι ενός σημείου λογικό να φοβάται ο ...ένας κατεργάρης τον άλλον. Ομως, είναι σίγουρο ότι κανείς από τους δύο δε θα έκανε κάτι για να χαλάσει το «κόλπο».

Κι όταν λέμε «κόλπο» εννοούμε φυσικά το να αναγορεύονται οι πολυεθνικές σε προνομιακούς εργολήπτες και προμηθευτές που δεν τον αμφισβητούν επ' ουδενί ούτε οι «μπλε» ούτε οι «πράσινοι».

ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΑ, βρε παιδί μου, για το ποιος είναι και πόσο «φιλικός» ή «εχθρικός» με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Και κυρίως πολλά λόγια και πολλές εξηγήσεις.

Οχι πως είναι και τόσο περίπλοκο το ζήτημα. `Η αντιλαμβάνεσαι την Παιδεία ως κοινωνικό αγαθό (άρα δημόσιο) ή ως εμπόρευμα (άρα ιδιωτικό).

Ελα όμως που στο φόντο αυτής της ιστορίας υπάρχουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οδηγίες της. Κι αυτό δεν αφήνει περιθώρια για καθαρές κουβέντες σε κανέναν τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο κι αν δηλώνουν είτε «υπερασπιστές» του ελληνικού Συντάγματος και του άρθρου 16 είτε «πολέμιοι» της ιδιωτικοποίησης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωροταξία για το κεφάλαιο

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι με την υπερψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και - κυρίως - με τα Ειδικά χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τον Παράκτιο Χώρο και τους Ορεινούς Ογκους, που προωθεί, πετυχαίνει μια «μεγάλη μεταρρύθμιση». Και πραγματικά έτσι είναι. Μόνο που η κυβέρνηση σκόπιμα προσπαθεί να αποκρύψει ότι και αυτή, κοντά στις άλλες (Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό, Εργασιακές Σχέσεις κλπ.), η μεταρρύθμιση ωφελεί μόνο τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται ουσιαστικά για νομοθετήματα που παραδίδουν τη γη, ακόμη και τα πιο πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας, στο μεγάλο κεφάλαιο για να κάνει τις χρυσοφόρες επενδύσεις του. Και μάλιστα όταν πέρσι και φέτος ο δασικός πλούτος της χώρας παραδίδεται στην πυρά με ιδιαίτερη ένταση από τους εμπρηστές.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, παρά τα όσα ισχυρίζονται κατά καιρούς η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και διάφοροι άλλοι φορείς, δεν είναι μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία. Στοχεύει στην οργάνωση του χώρου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης. Η ίδια η Εισηγητική Εκθεση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου επικαλείται «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα». Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προ ημερών σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που αποφάσισε την επιτάχυνση θεσμοθέτησης των Ειδικών Σχεδίων, ομολόγησε απερίφραστα ότι αυτό γίνεται για την ...«ασφάλεια των επενδύσεων»!

Στους τομείς της βιομηχανίας, των ΑΠΕ και του τουρισμού, η κεντρική λογική των νομοθετημάτων είναι η άρση των όποιων περιορισμών και ο καθορισμός χρήσεων γης που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη επενδυτική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Ετσι παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση, γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αιολικά πάρκα, ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους! Περιοχές, από τους εθνικούς δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις βραχονησίδες, «φωτογραφίζονται» ως τουριστικά κέντρα «ήπιας» ή «εντατικής» ανάπτυξης. Προστατευόμενες - υποτίθεται - περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που καίνε οι πυρκαγιές, αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα χρήση, για την προσέλκυση επιχειρηματιών που θα φτιάξουν τουριστικές μονάδες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ...

Είναι προφανές πλέον ότι αυτή η πολιτική, όλες αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ, στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, όπως παλιότερα ο «εκσυγχρονισμός» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ευνοούν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Ο λαός - αποδείχτηκε πλέον ανάγλυφα και κατά τη διάρκεια των περσινών μεγάλων πυρκαγιών και από ό,τι επακολούθησε - είναι ανοχύρωτος και δεν έχει τίποτε να κερδίσει. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον έχουν καταδικάσει να ζει επικίνδυνα, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές (πυροπροστασία, αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση κ.ά.). Γι' αυτό και δεν έχει άλλη επιλογή από την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Σιγά τις ανατροπές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Να μας εξηγήσει, όμως, η κυρία Παπαρήγα με ποιον τρόπο θα αλλάξουν ριζικά τα πράγματα αν όχι με την αλλαγή των συσχετισμών. Εκτός αν πιστεύουμε ότι σήμερα, εν έτει 2008 αλλάζουν τα πράγματα διά της εφόδου στα θερινά ανάκτορα». Τάδε έφη πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε χτεσινή του συνέντευξη στη ΝΕΤ. Θα μπορούσε ίσως να μας εξηγήσει πώς ακριβώς κατά την άποψή τους αλλάζουν οι συσχετισμοί; Με τη συμπόρευση με τις δυνάμεις του δικομματισμού σε όλα τα επίπεδα όπου αυτοί πρέπει να αλλάξουν (συνδικαλιστικό, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.α.); Μήπως αλλάζουν τα πράγματα με την «έφοδο» της «ριζοσπαστικής αριστεράς» στο Μέγαρο Μαξίμου; Απ' όσο γνωρίζουμε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του λαού και της εργατικής τάξης. Ολα όσα κάνει βοηθούν για να διατηρηθούν αυτοί υπέρ της άρχουσας τάξης. Κι ανάμεσα σ' αυτά είναι και οι προβοκάτσιες σε βάρος του ΚΚΕ. Τις οποίες αναπαρήγαγε ο Αλ. Τσίπρας δηλώνοντας στην ίδια συνέντευξη πως αν το ΚΚΕ «με την ίδια φαντασία και εφευρετικότητα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση και στο δικομματισμό, δε λέω ότι δεν ασκεί αλλά όχι με τόσο φαντασία όσο ασκεί στον ΣΥΝ, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για όλους μας»! Η αντιδεξιά λογική του ΣΥΝ, που συνάδει μ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει και το περιεχόμενο της εναλλακτικής του πολιτικής «εκτός πλαισίων», όπως λέει. Δηλαδή, να φύγει η δεξιά και να 'ρθει η άλλη η σοσιαλδημοκρατική, άντε να 'ναι και ολίγον αριστερούτσικη, μπας και χειραγωγηθούν καλύτερα οι λαϊκές δυνάμεις, εντός του συστήματος και της διαχείρισής του. Το 'πε άλλωστε. Στην κρίση του «νεοφιλελευθερισμού», σε άλλες περιόδους εφαρμόστηκαν κρατικές ρυθμίσεις. Ως εδώ φτάνουν οι ρήξεις και η ανατροπή που προβάλλει ο ΣΥΝ.

Το παραλήρημα του Αδωνι

Σε κατάσταση παραληρήματος, για μια ακόμα φορά, ο γνωστός Αδωνις την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή. Εχθροί του, αυτή τη φορά, οι οδηγοί της ΕΘΕΛ και των τρόλεϊ. Αφρίζοντας από το κακό του, αναρωτιόταν συνεχώς στην ομιλία του «μα πώς είναι δυνατόν ένας οδηγός της ΕΘΕΛ να έχει μισθό 3.000 ευρώ το μήνα;» «Για τις βόλτες που κάνει στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου να εξασφαλίζει ένας οδηγός λεωφορείου 3.000 ευρώ και ο αστυνομικός να παίρνει λιγότερα».

Τα ψέματα του ΛΑ.Ο.Σ. όμως δεν έμειναν αναπάντητα. Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, του έτριψε στη μούρη τα εκκαθαριστικά των οδηγών της ΕΘΕΛ Ανδρέα Χανιώτη με 28 χρόνια υπηρεσίας, Φαμπιάτου Κώστα με 25 χρόνια υπηρεσίας και Μαστραγγελή Γιώργου με 22 χρόνια υπηρεσίας, που με νυχτερινά, επιδόματα παιδιών κ.λπ. πήραν τον Ιούνη 1.584, 1.396 και 1.450, αντίστοιχα. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο του ΛΑ.Ο.Σ. και των βουλευτών του.

Εξίσου συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα

Εντάξει, να προσπεράσουμε την προκλητική συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου που ανακοίνωσε προχτές το βράδυ ότι θα συναντηθεί την επομένη το πρωί (χτες) με την υπουργό Απασχόλησης, ενώ ήταν γνωστό τουλάχιστον από τη Δευτέρα ότι θα έκαναν πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης... Πώς όμως είναι δυνατόν να παραβλέψουν οι εργάτες ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση για να στηρίξει το διεκδικητικό πλαίσιο για τα άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής τους; Το μόνο που βρήκε να πει χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι «δεν είναι σωστή αυτή η κοινωνική πολιτική», δηλαδή η κυβέρνηση να μην κάνει «τίποτα προληπτικά και έρχεται εκ των υστέρων να δώσει ελεημοσύνη, να δώσει βοηθήματα».... Φυσικά, δεν είναι μια τυχαία στάση. Οι εργάτες θυμούνται ότι η πρώτη - και μοναδική - ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ εξαντλούνταν στα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στην έκφραση κατανόησης στην οργή των εργαζομένων ...«για την τραγωδία», άχρωμα και άοσμα για να αφήσει στο απυρόβλητο την εφοπλιστική ασυδοσία και την εφαρμοζόμενη πολιτική. Εκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση... Ας μη βαυκαλίζονται. Οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα έχουν βγάλει το συμπέρασμα που πρέπει. Το ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου συνυπεύθυνο για τα εγκλήματα κατά της εργατικής τάξης και βρίσκεται ήδη στο εδώλιο του κατηγορουμένου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ