Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιδιωτικός στρατός

Σεκιούριτι (security) σημαίνει ασφάλεια, σιγουριά, εγγύηση. Με αυτή τη λέξη αυτοχαρακτηρίζονται στη χώρα μας 1.000 επιχειρήσεις με περίπου 50.000 εργαζόμενους. Επιχειρήσεις που έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, αφού πολλές εταιρείες απασχολούν προσωπικό, οι κάμερες που τοποθετούν αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ σε εργοστάσια, αεροδρόμια, καταστήματα οι ένστολοι αυτής της κατηγορίας ελέγχουν ή επιβλέπουν εργαζόμενους, επιβάτες, πελάτες. Δηλαδή, αστυνομεύουν μεγάλο αριθμό πολιτών.

Την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τον κύκλο δραστηριοτήτων τους, διευρύνει το δικαίωμα οπλοφορίας των υπαλλήλων τους, καθώς και τις κατασταλτικές τους εξουσίες, ενώ αυξάνει τους διαύλους διαπλοκής τους με τα Σώματα Ασφαλείας. Ουσιαστικά η κυβέρνηση δημιουργεί μια νέα στρατιά καλά εξοπλισμένη που μαζί με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους θα έχουν εντολή να τσακίσουν το λαϊκό μαζικό κίνημα.

Χαρακτηριστική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ρύθμιση του άρθρου 4 που «εύχεται» στους υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Ευχές μαζί με τα όπλα. Μόνο που οι ευχές δε φτάνουν για να αποτρέψουν τα όπλα που κουμαντάρει ο επιχειρηματίας να στραφούν κατά των εργαζομένων. Σε μια απεργία για παράδειγμα. Ετσι, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να χρησιμοποιούνται οι μηχανισμοί και των ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι και ως προσωπικό καταστολής απεργιών. Είναι δε γνωστό ότι όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ρ», 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια...

Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται να ενισχυθούν οι εταιρείες καταστολής μαζί με τις δυνάμεις κρατικής καταστολής. Η παρουσία τους σε εργασιακούς χώρους με τη δυνατότητα οπλοφορίας θα ενισχύσει την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Το τελευταίο είναι συχνό φαινόμενο. Πριν λίγα χρόνια σεκιουριτάδες στον Πειραιά επιτέθηκαν και χτύπησαν συνδικαλιστές, όταν «τόλμησαν» να διαμαρτυρηθούν σε διεύθυνση εταιρείας σεκιούριτι η οποία καταστρατηγούσε την εργατική νομοθεσία. Ο επικεφαλής των ...παλικαράδων ήταν πρώην διοικητής της Ασφάλειας Αττικής. Επίσης, στην είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης, την περίοδο της πρώτης «σεμνής και ταπεινής» διακυβέρνησης της ΝΔ, σεκιούριτι επιχείρησαν να συλλάβουν συνδικαλιστή μεταλλεργάτη και προπηλάκισαν εφτά συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι σεκιουριτάδες, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να φυλάνε δημόσια κτίρια. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις επιτηρούν το προσωπικό με κάμερες αλλά και ελέγχους στα προσωπικά τους είδη, ενώ παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Ετοιμάζονται να «εισβάλουν» και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η σύμφυση εταιρειών σεκιούριτι και κρατικών μηχανισμών καταστολής ενισχύεται και από το γεγονός πως αστυνομικοί εργάζονται ως σεκιουριτάδες. Πολλοί είναι δε οι απόστρατοι αξιωματικοί που βρίσκουν πεδίο προνομιακής απασχόλησης σε εταιρείες σεκιούριτι. Το νομοσχέδιο ενισχύει το στρατό αυτών των επιχειρήσεων που με την αβάντα της κυβέρνησης θα αυξήσουν τον τζίρο των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μιας κυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί κρατικές λειτουργίες και διαδικασίες. Οχι πως οι δημόσιες είναι καλύτερες αλλά τουλάχιστον γι' αυτές έχει ευθύνη το κράτος.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει, παλεύοντας για δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, να έχει και αυτό το στόχο. Να χτυπηθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της εργοδοσίας και του αστικού κράτους που αλληλοσυμπληρώνονται με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής. Ακόμα κι αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος το λαϊκό κίνημα πρέπει να αντιδράσει και να μην επιτρέψει ένα ακόμα χτύπημα στη δράση του.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανάκριβη πολεμική επιχείρηση τα μέτρα ασφάλειας (2012-07-22 00:00:00.0)
Συνυπεύθυνοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2008-12-12 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιΚΚΕ επίθεση (2007-08-10 00:00:00.0)
«Σεκιουριτάδες» και «ατζέντηδες» (2004-09-29 00:00:00.0)
«Φέουδα» των «σεκιούριτι» (2004-08-17 00:00:00.0)
Επεισόδιο με σεκιουριτάδες στο Νοσοκομείο Τρικάλων (2004-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ