Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ
Κατηγορηματικό όχι από το ΚΚΕ

Κ. Αλυσανδράκης: Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο δώρο σε επιχειρηματίες που πωλούν εκπαίδευση

Κατηγορηματικό όχι χτες στη Βουλή από το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη νομιμοποίηση των λεγόμενων κολεγίων, με τον βουλευτή του Κώστα Αλυσανδράκη να καταγγέλλει τον προάγγελο της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης μέσω της ενσωμάτωσης ανάλογων κοινοτικών οδηγιών. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου - του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα - τάχθηκαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Παρά τις φραστικές κορόνες εναντίον του νομοσχεδίου, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΝ δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις λογικές αποδοχής των κατευθύνσεων της ΕΕ που διαπνέουν τις πολιτικές τους θέσεις.

To νομοσχέδιο «προετοιμάζει το έδαφος για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 36/2005 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ανοίξει την πόρτα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Κώστας Αλυσανδράκης.

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο δώρο σε επιχειρήσεις και σε επιχειρηματίες που πωλούν εκπαίδευση, με την αναβάθμιση των επιχειρήσεών τους σε κολέγια και την αναγνώριση ότι παρέχουν μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση». Στη συνέχεια αναλύοντας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο εκπαιδευτικό σύστημα τόνισε: «Δημιουργείται εμπόριο ελπίδων, με εξαπάτηση πολλών νέων και των οικογενειών τους ότι μέσα από τη μη τυπική εκπαίδευση θα βρουν επαγγελματική διέξοδο. Τεράστια οικονομικά βάρη θα προστεθούν στις εργατικές οικογένειες (...). Υποβαθμίζονται οι πανεπιστημιακές σπουδές, αφού κάποιοι θα μπορούν να έχουν το ίδιο επαγγελματικό αποτέλεσμα με σπουδές μικρότερης διάρκειας και πολύ χαμηλότερου επιπέδου (...). Το μοντέλο λειτουργίας των κολεγίων θα επηρεάσει και τα δημόσια πανεπιστήμια (...). Θα έχουμε δημιουργία εργατικού δυναμικού που, μη έχοντας σπουδές υψηλού επιπέδου, θα είναι στο έλεος της εργοδοσίας ως προς τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επικλήσεις περί ισορροπίας ανάμεσα στο Σύνταγμα και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ανέφερε: «Οι προτιμήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως εξάλλου και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν, είναι με την κοινοτική πλευρά. Η κυβέρνηση βρήκε πράγματι έναν πρωτότυπο τρόπο να κατοχυρώσει την εθνική κυριαρχία και την εθνική αρμοδιότητα. Νομοθετεί αυτά που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν ακόμα η Ευρωπαϊκή Ενωση το απαιτήσει!».

Ο Κ. Αλυσανδράκης χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη θέση του ΣΥΝ, αφού «αθωώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον ισχυρισμό ότι με το άρθρο 149 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η Ενωση, δήθεν, σέβεται την αρμοδιότητα των κρατών - μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πράγματι, αυτό λέει το άρθρο 149, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εθελοτυφλεί όταν δεν αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο έχει πολιτική για την εκπαίδευση, αλλά και μηχανισμούς για να την επιβάλει». Οπως είπε, «φαίνεται για μία ακόμα φορά η αξία της πρότασης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για ανυπακοή και απειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ακόμα παραπέρα αποδέσμευση της χώρας μας από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως προϋπόθεση για αλλαγές σε φιλολαϊκή κατεύθυνση».

Τέλος, τόνισε πως «το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να διεκδικήσουν την άμεση κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση και την ίδρυση δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών για όσες ειδικότητες δεν απαιτούν ανώτατη εκπαίδευση, με ελεύθερη πρόσβαση, επαγγελματικών σχολών που θα παρέχουν ουσιαστική εκπαίδευση και πλήρη επάρκεια για την άσκηση του επαγγέλματος».

Κυβέρνηση: Πάνω απ' όλα η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Το νομοσχέδιο «επιδιώκει να ρυθμίσει και να θεσπίσει κανόνες, να βάλει τάξη στην γκρίζα ζώνη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης. Επίσης, ανέφερε πως «το σχέδιο νόμου αποτελεί συστηματική και υπεύθυνη δουλειά που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο ελληνικό Σύνταγμα και στο Κοινοτικό Δίκαιο. Συμβάλλει στην εναρμόνιση του Ελληνικού Δικαίου με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Παράλληλα, κατέθεσε συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην οποία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην οποία αναφέρεται ότι η απαγόρευση της ιδιωτικής εκπαίδευσης «ευνούχισε την ελληνική πολιτεία».

Ακόμα αναφέρθηκε στο ψήφισμα 2174/2001, σύμφωνα με το οποίο «ο κ. Αλαβάνος εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και επίσης καλεί την Επιτροπή και τα κράτη - μέλη να εξετάσουν μία εταιρική σχέση όχι μόνο με τις δημόσιες, αλλά και με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

ΠΑΣΟΚ: Υπέρ της «συνεργασίας» ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων

«Είμαστε και είμαι προσωπικά υπέρ της απόλυτης εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, υπέρ της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων», υποστήριξε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Ε. Βενιζέλος, χωρίς να αμφισβητήσει την ουσία του νομοσχεδίου, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Οπως είπε, «ας έρθουν τα ξένα πανεπιστήμια εδώ να οργανώσουν την υποδομή τους με το ακαδημαϊκό τους προσωπικό, με τα δικά τους κριτήρια, τα ακαδημαϊκά, στο πλαίσιο αυτών που είναι αποδεκτά ως στάνταρτ διεθνώς και ας δραστηριοποιηθούν. Καλωσορίζουμε το παράρτημα του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Πολύ θα θέλαμε να υπάρχουν εδώ σημαντικά βρετανικά, γαλλικά, αμερικανικά πανεπιστήμια, ως πανεπιστήμια, όχι μέσω διαμεσολαβητών και πρακτόρων εμπορικών».

Α. Αλαβάνος: Ηξεις - αφήξεις

Με ασαφή τρόπο αναφέρθηκε στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση. Οπως είπε, υπάρχει το «ζήτημα των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών σε συνεργασία με τα ξένα πανεπιστήμια που είναι ένα ζήτημα εκκρεμές, διότι εκεί υπάρχει όντως μια σύγκρουση του εθνικού και με το κοινοτικό δίκαιο, η οποία ήταν γνωστή και είναι και σήμερα γνωστή και η οποία κατά κάποιο τρόπο θα λυθεί». Οσον αφορά στο ψήφισμα 2174 υποστήριξε πως «δεν είμαι της άποψης ότι στην πολιτική κάποιος πρέπει να μένει στην ίδια θέση που είχε και ας χαλάει ο κόσμος», προσθέτοντας όμως αναφορικά με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε στο δρόμο είκοσι πέντε χιλιάδες παιδιά τα οποία ήταν θύματα της δικής σας πολιτικής και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αγωνιστήκαμε τότε, αγωνιζόμαστε και σήμερα για να βρεθεί λύση».

Τέλος, στη γνωστή λογική της κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος κινήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας γι' αυτούς που «καίνε βιβλιοπωλεία, οι οποίοι έκαψαν τη σκοπιά εδώ έξω από τον Αγνωστο Στρατιώτη, αυτοί που έκαψαν την Αθήνα». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και των ιδιωτικών πανεπιστημίων συνολικά, παραθέτοντας μάλιστα και την εκτίμηση ότι «οι χουντικοί συνέλαβαν την ιδέα των μη ιδιωτικών πανεπιστημίων, για να μην κάνει η Αριστερά πανεπιστήμια»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ