Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Πλήρη διαλεύκανση ζητά το ΚΚΕ

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για αδιαφάνεια επικράτησαν στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Η σκανδαλολογία, η συμβασιολογία, οι υψηλοί τόνοι και οι αλληλοκατηγορίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για αδιαφάνεια υπερκάλυψαν την οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής προσέγγισης του θέματος των συμβάσεων της «Ζήμενς» με το ελληνικό δημόσιο χτες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρέχει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με τη «Ζήμενς» και τις συμβάσεις της με το δημόσιο, παραπέμποντας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι προτεραιότητα έχουν τα πολιτικά προβλήματα, ζητώντας διερεύνηση όλων των συμβάσεων, είτε επί ΝΔ είτε επί ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Λιάπης αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις συμβάσεων του δημόσιου με τη «Ζήμενς», σημειώνοντας πως συνάφθηκαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η οποία - όπως είπε - είχε θεσμοθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευσης για «σκάνδαλα χωρίς κανένα στοιχείο» και «λεκτικά πυροτεχνήματα, στο βωμό των εντυπώσεων και του λαϊκισμού». Οσον αφορά τις υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόταν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Χρ. Ζαχόπουλος επικαλέστηκε το εισαγγελικό πόρισμα που εκπονήθηκε για το θέμα, σημειώνοντας πως κατέληξε στο αρχείο. Ειδικά για τη σύμβαση με τη «Ζήμενς», που αφορά έργα του ΟΠΕΠ, για την οποία επέμειναν ιδιαίτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχ. Λιάπης υποστήριξε πως... «όλες οι διαδικασίες ήταν σύμφωνες με το νόμο της προκήρυξης που εσείς είχατε υπογράψει», προσθέτοντας πως «η γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα καθορίσει τη στάση μας». Οσον αφορά τη σύμβαση με το Μέγαρο Μουσικής ο Μιχ. Λιάπης ανέφερε ότι το έργο ανατέθηκε στη «Ζήμενς» μετά από 3 άγονους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς.

Συνολικά ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι από τις αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα εξαρτηθεί η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στη «Ζήμενς», μετά από τις εξελίξεις και την έρευνα για το «μαύρο χρήμα» που διεξάγεται από τις γερμανικές αρχές. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως έχει στείλει ερώτημα «το υπουργείο Οικονομίας κατά πόσο μπορεί η εταιρεία να αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου» και τι επιπτώσεις θα έχει μια τυχόν τέτοια ενέργεια.

Από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έγιναν σειρά ερωτήσεων με την παράθεση λεπτομερειών για πολλές από τις συμβάσεις και ασκήθηκε κριτική μέσω αιχμών, για μεροληπτική μεταχείριση της εταιρείας «Ζήμενς».

ΚΚΕ: Προτεραιότητα στα κοινωνικά προβλήματα

Τη στάση του ΚΚΕ στην όλη διαδικασία ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως σημείωσε, «εμείς συμμετέχουμε χωρίς να βάζουμε κατά προτεραιότητα τα σκάνδαλα, αλλά τα κοινωνικά προβλήματα» επισημαίνοντας ότι από την έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης βγαίνουν στοιχεία για εμπλοκή και των δύο κομμάτων στην υπόθεση της «Ζήμενς». Τόνισε πως το ΚΚΕ ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης γι' αυτό άλλωστε συναίνεσε στην κλήση στην επιτροπή του υπουργού Πολιτισμού, αν και με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό από την αντίστοιχη πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων. Ο Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι, εκτός από την κλήση του Μιχ. Λιάπη, πρέπει παράλληλα να «πάμε παραπίσω, στις μέρες του ΠΑΣΟΚ», προκειμένου να διερευνηθούν οι συμβάσεις του Δημοσίου με τη «Ζήμενς» και για εκείνη την περίοδο. Σχολιάζοντας δε τη συζήτηση επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν έχει τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων για συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως κάνει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας όμως ότι εκείνο εστιάζει στη συλλογή στοιχείων αποκλειστικά για την περίοδο που κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ αποτελεί συμβολή στην όποια προσπάθεια διερεύνησης της υπόθεσης.

Αρνητική εντύπωση πάντως προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο διαλύθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του υπουργού, ο οποίος έφυγε εσπευσμένα από την αίθουσα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η δυνατότητα για νέο κύκλο ερωτήσεων και δευτερολογίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ