Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προπαρασκευαστικό έτος για αλλοδαπούς μαθητές

Σε προπαρασκευαστικό έτος σπουδών, για τους μαθητές που έρχονται από το εξωτερικό και δεν ξέρουν Ελληνικά, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας» ο ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χαλκιώτης. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα, μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξε διπλασιασμός του συνόλου των αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών, ενώ υπάρχουν 112 χιλιάδες μαθητές, δηλαδή το 12,3% που παρουσιάζουν πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου

Αγωνιστικά απαντούν σήμερα οι σπουδαστές των ιδιωτικών ΙΕΚ στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους ετοιμάζει ένα μέλλον με προοπτική την ανεργία και την απασχόληση χωρίς δικαιώματα. Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών προχωρεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Εμπορίου, στις 10.30 το πρωί.

Ο Σύλλογος επισημαίνει, σχετικά με τη συνάντηση που είχε πριν ένα μήνα περίπου με τον υπεύθυνο του ΟΕΕΚ, κ. Αναγνωστόπουλο, την αδιαφορία, με την οποία τους αντιμετώπισε ο υπεύθυνος του ΟΕΕΚ και την προτροπή του προς τους σπουδαστές «να μη διεκδικούν τίποτα και να είναι ευχαριστημένοι με αυτά που έχουν» και καλεί όλους τους σπουδαστές να γίνουν μέλη του Συλλόγου, να καλέσουν Γενικές Συνελεύσεις ανά τμήμα και σχολή και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Σήμερα ψηφίζουν για νέα μαθητικά συμβούλια

Το Σάββατο οι μαθητές στον Πειραιά διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά μουσικά συγκροτήματα

Στην υποβάθμιση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων τους απαντούν οι μαθητές, που σήμερα ψηφίζουν για την ανάδειξη νέων 5μελών μαθητικών συμβουλίων. Στις 8 Νοέμβρη έχουν προγραμματίσει τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων 15μελών μαθητικών συμβουλίων. Την απόφαση αυτή έχουν πάρει μετά από συνεδρίασή τους τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, αλλά και άλλα τοπικά Συντονιστικά σε άλλες πόλεις της χώρας. Ηδη στην Αθήνα και τον Πειραιά ανάλογες αποφάσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών έχουν πάρει οι μαθητές σε δεκάδες σχολεία.

Οπως όμως ξέρουν να αγωνίζονται, ξέρουν και να τραγουδούν και να διασκεδάζουν οι μαθητές. Ετσι, συναυλία στην οποία θα συμμετέχουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοέμβρη στον Πειραιά. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ και θα γίνει στον πεζόδρομο της Σωτήρος, πίσω από την Ιωννίδειο Σχολή. Την απόφαση έχει πάρει μετά από συνεδρίαση το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά.

«Και όμως είμαστε ακόμα εδώ, διαψεύδοντας αυτούς που μας θέλουν να σταματάμε να αγωνιζόμαστε για τη μόρφωσή μας», μας λέει η Αγγελική Πούλου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά για να επισημάνει: «Συνεχίζουμε στους ίδιους γνώριμους πλέον δρόμους του αγώνα, αμφισβητώντας αυτή την "τερατόμορφη" και "άσχημα μακιγιαρισμένη" από τον Π. Ευθυμίου εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η εφευρετικότητά μας είναι μεγάλη, γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι πολύμορφος. Ετσι το Σάββατο καλούμε τους Πειραιώτες μαθητές να συμμετάσχουν στη συναυλία των μαθητικών συγκροτημάτων, για να στείλουμε το μήνυμα σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι τελείωσαν με το μαθητικό κίνημα πως συνεχίζουμε δυναμικά και πως θέλουμε γνώση και όχι απόγνωση».

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Στέγαση για λίγους, τσουχτερά ενοίκια για τους πολλούς

Η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών στη Θράκη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες φοιτητές που φοιτούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Ετσι, από τους 7.000-8.000 περίπου ενεργούς φοιτητές στεγάζονται με ευθύνη της πολιτείας περί τους 1.500, με το καθεστώς όμως να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Ετσι, στην Ξάνθη οι εστίες ανήκουν στο ΕΙΝ, στην Κομοτηνή υπάρχει συνιδιοκτησία ΔΠΘ και ΕΙΝ, στην Ορεστιάδα οι φοιτητές στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στην Αλεξανδρούπολη σε ξενοδοχεία που νοικιάζει το ΔΠΘ. Μέχρι στιγμής η στέγαση στις εστίες είναι παντού δωρεάν, αν και τελευταία όλο και πιο συχνά γίνονται αναφορές στη θέσπιση ενοικίου.

Η κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο δύσκολη για την πλειοψηφία των φοιτητών που δε στεγάζονται στις εστίες και αναγκάζονται να νοικιάσουν σπίτια σε τιμές πραγματικά τσουχτερές. Να σημειωθεί απλά ότι μια γκαρσονιέρα κοστίζει στην Ξάνθη 60.000-70.000 δρχ, ενώ στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη ξεκινάνε από 80.000 και πάνω. Δυάρι κάτω από 100.000-110.000 δε βρίσκεις πουθενά. Επιδότηση ενοικίου από τη μεριά του Πανεπιστημίου υπάρχει μόνο στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή φτάνει κλιμακωτά (σε αντιστοιχία με το ύψος του ενοικίου) τις 50.000 δρχ., χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα, αφού, όπως αναφέρθηκε, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά.

Η σίτιση των φοιτητών γίνεται σε λέσχες και είναι δωρεάν για όλους. Βέβαια, και εδώ έχουν εισβάλει οι ιδιώτες. Ηδη το εστιατόριο της Αλεξανδρούπολης ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει εντός ολίγου και τη σίτιση των φοιτητών της Ορεστιάδας. Αποτελεί άραγε αυτή η εξέλιξη προοίμιο γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων; Οι φοιτητές πάντως ανησυχούν, απ' ό,τι φαίνεται μάλλον δικαιολογημένα. Αλλωστε το ΔΠΘ μας έχει συνηθίσει να είναι στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής (βλ. Νέα Τμήματα).

Ηδη στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει αναταραχή, αφού φέτος μειώθηκαν στο μισό οι φοιτητές που στεγάζονται δωρεάν σε ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία, από 400 σε 200. Μετά από συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παράσταση στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ. Οι φοιτητές από τη μεριά τους επισημαίνουν ότι αυτή η κινητοποίηση θα είναι απλά η αρχή. Τα προβλήματα διαιωνίζονται και οξύνονται ολοένα. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα», δήλωσε στο «Ρ» η Αίγλη Αραβανή, μέλος της Πανσπουδαστικής από την Αλεξανδρούπολη, και συνέχισε: «Εμείς καλούμε τους φοιτητές να συσπειρωθούν στους συλλόγους και να δώσουν τη μάχη μαζί με την Πανσπουδαστική για σίτιση και στέγαση όλων των φοιτητών σε σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν λέσχες και εστίες».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΟΛΟΥ
Συλλαλητήριο αύριο

Συλλαλητήριο διεκδίκησης της αναβάθμισης των σπουδών και της ζωής τους θα πραγματοποιήσουν αύριο οι φοιτητές όλων των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύουν στο Βόλο, κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το κτίριο Παπαστράτος και στη συνέχεια οι φοιτητές με πορεία θα κατευθυνθούν στη Νομαρχία Μαγνησίας.

Το σήμα εκκίνησης των κινητοποιήσεων το έδωσαν χτες, προχωρώντας σε αποχή από τα μαθήματά τους.

Η απόφαση για τη διοργάνωση της κινητοποίησης πάρθηκε στη χτεσινή ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο αμφιθέατρο Κορδάτου, στην οποία παραβρέθηκαν οι πρυτανικές αρχές. Στη συγκέντρωση οι φοιτητές ζήτησαν από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Λαζαρίδη να σταθεί στο πλευρό τους για να διεκδικήσουν όλοι μαζί από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ωστόσο, ο πρύτανης, αν και δήλωνε ότι οι φοιτητές έχουν δίκιο, αρνήθηκε να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους.

Οι φοιτητές ζητούν τη δημιουργία δημόσιας λέσχης που θα λειτουργεί και θα την ελέγχει Υπηρεσία Σίτισης του Πανεπιστημίου και θα σιτίζει δωρεάν όλους τους φοιτητές με ποιοτικό φαγητό. Την άμεση λειτουργία του χώρου Λητώ που προορίζεται για λέσχη. Καταγγέλλουν, δε, ότι ο τρόπος λειτουργίας της λέσχης που υπάρχει (κακή ποιότητα φαγητού, κόστος και τρόπος πληρωμής) οδηγεί στην κερδοσκοπία του ιδιώτη που την εκμεταλλεύεται. Απαιτούν, επίσης, την άμεση δρομολόγηση φοιτητικής εστίας, με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, που θα στεγάζει όλους τους φοιτητές και θα λειτουργεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου. Μέχρι τη δημιουργία της εστίας, ν' αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται στέγαση, καλύπτοντας πλήρως το ενοίκιο ή ενοικιάζοντας ξενοδοχεία εντός πόλης. Οι φοιτητές αντιδρούν στο πενιχρό επίδομα ενοικίου, που χρόνο με το χρόνο μειώνεται, όταν τα ενοίκια αυξάνονται και καταδικάζουν την πρόθεση του πρύτανη κ. Λαζαρίδη, να συγκροτηθεί επιτροπή από μεγαλοεργολάβους που θα κατασκευάζουν συγκροτήματα από γκαρσονιέρες και θα εκμεταλλεύονται με τη βοήθεια της πρυτανείας την ανάγκη τους για στέγαση.

Διεκδικούν, δε, την κάλυψη όλων των εξόδων που αφορούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε αναλώσιμα - βιβλία ορισμένων μαθημάτων - καθώς και στις ελλείψεις που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη από κονδύλια του Πανεπιστημίου και τη μείωση των τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που χρησιμοποιούν και είναι ιδιαίτερα υψηλές, ζητώντας κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Νέα εμπόδια για τους μαθητές

Δεν έχουν τέλος τα αδιέξοδα των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), καθώς, όταν έφτασε η ώρα για την εισαγωγή των αποφοίτων τους στα ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας τούς βάζει να παρακολουθήσουν μαθήματα επιπέδου λυκείου, παραδεχόμενο, έτσι, την έλλειψη γενικής παιδείας στα ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση με ημερομηνία 25 Σεπτέμβρη 2000, ιδρύεται το Ειδικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (ΕΠΕΠ) για την εισαγωγή στα ΤΕΙ των κατόχων πτυχίου Β` κύκλου των ΤΕΕ. Πρόκειται για το περιβόητο προπαρασκευαστικό εξάμηνο, το οποίο, όπως φαίνεται, δε θα γίνεται στα ΤΕΙ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά μετά και από τις αντιδράσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, κάποια από τα οποία αδυνατούν ακόμα και να στεγάσουν τους υποψήφιους σπουδαστές, το πρόγραμμα θα γίνεται ουσιαστικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργική απόφαση ορίζει πως «η διδασκαλία θα γίνεται σε δημόσιο εκπαιδευτήριο στην έδρα του οικείου ΤΕΙ, ενώ ως διδάσκοντες προσλαμβάνονται καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ΤΕΕ ή του Ενιαίου Λυκείου». Σε ό,τι αφορά το επίπεδο του προπαρασκευαστικού εξαμήνου, σημειώνονται τα εξής: «Σκοπός της διοργάνωσης των ΕΠΕΠ είναι να αποκτήσουν οι παρακολουθούντες αυτά υποψήφιοι σπουδαστές ΤΕΙ τις απαραίτητες συμπληρωματικές γνώσεις στα διδασκόμενα μαθήματα, επιπέδου μαθημάτων γενικής παιδείας του Ενιαίου Λυκείου, ώστε να είναι σε θέση να φοιτήσουν απρόσκοπτα στο τμήμα ΤΕΙ της επιλογής τους».

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οργανώνεται με την επιστημονική και διοικητική ευθύνη του ΤΕΙ, ενώ τα τμήματα των ΤΕΙ, στα οποία μπορούν να εγγραφούν όσοι κάτοχοι πτυχίου Β` κύκλου παρακολουθήσουν επιτυχώς το αντίστοιχο ΕΠΕΠ, κατατάσσονται ανάλογα με την ειδικότητα του πτυχίου τους, σε 13 ομάδες. Μετά το τέλος του εξαμήνου και για την εισαγωγή στα ΤΕΙ, θα γίνονται πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα παραπάνω αναιρούν στην πράξη τα λεγόμενα του υπουργείου ότι «το πτυχίο Β` κύκλου ΤΕΕ αποτελεί τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ισότιμο με αυτόν του πτυχίου Τεχνικού Λυκείου (ΤΕΛ)». Το παραπάνω υποστηρίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στην οποία, επίσης, διευκρινίζεται ότι «τα ΤΕΕ ανήκουν στη δευτεροβάθμια μεταγυμνασιακή εκπαίδευση και ως εκ τούτου οι απόφοιτοί τους έχουν δυνατότητα απόκτησης μεταδευτεροβάθμιων τίτλων σπουδών ή και εγγραφής σε ΤΕΙ».

Αγανάκτηση

Το πρόβλημα με το οποίο είναι σήμερα αντιμέτωποι οι απόφοιτοι του Β` κύκλου ΤΕΕ περιγράφει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΤΕΕ Αλεξανδρούπολης, σε ανακοίνωσή του, την οποία το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή ως αναφορά προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας. Οι γονείς εκφράζουν τη λύπη και αγανάκτησή τους για την υπουργική απόφαση και δηλώνουν «αντίθετοι με τη δημιουργία, τη σύσταση και τη λειτουργία του Ειδικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας». Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Παιδείας, οι γονείς σημειώνουν ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ένα παιδί, ειδικά της περιοχής μας, πηγαίνοντας σε μια πόλη για να παρακολουθήσει τα Ειδικά Προγράμματα, έχει ένα κόστος της τάξης του 1.500.000 δρχ. περίπου. Το ποσό αυτό πάει χαμένο σε περίπτωση αποτυχίας. Για να μπορέσουν οι πτυχιούχοι του Β` κύκλου των ΤΕΕ να ανταποκριθούν με επιτυχία στις εξετάσεις της οριζόμενης ύλης, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να παρακολουθήσουν εξωσχολικό φροντιστήριο με μέση ωριαία αποζημίωση 9.000 δρχ.», επισημαίνουν οι γονείς, που έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος εγκατάστασης των υποψηφίων στην πόλη, όπου θα παρακολουθήσουν το ΕΠΕΠ. Σημειώνουν δε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα δύο μηνών που απομένει μέχρι την έναρξη της εαρινής περιόδου είναι αδύνατο να διδαχτεί και να αφομοιωθεί η ύλη από τα παιδιά, αφού ορισμένα μαθήματα, όπως η Χημεία, τους είναι άγνωστα και δεν τα έχουν διδαχτεί τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΑΤΡΑ
Οξύνεται το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παν. Κοσιώνης

Το οξύ πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών και των σπουδαστών εντοπίζει στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

«Οξύνεται σταθερά το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών και σπουδαστών, σε όλες τις πόλεις, σαν αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης και του προσανατολισμού της για περικοπή ως και κατάργηση των παροχών προς φοιτητές - σπουδαστές», επισημαίνει ο κομμουνιστής βουλευτής.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας εισήχθησαν μόνο φέτος 3.000 φοιτητές, ενώ η Φοιτητική Εστία διαθέτει όλα και όλα 800 δωμάτια σε άσχημη κατάσταση. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις πόλεις που φιλοξενούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. «Η επιδότηση ενοικίου των 35.000 δραχμών που δίνεται σε ελάχιστους φοιτητές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα δυσβάστακτα ενοίκια, που φτάνουν ακόμη και τις 90.000 δραχμές το μήνα, για μία γκαρσονιέρα», τονίζει.

Για τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ανέγερση νέων Φοιτητικών Εστιών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των σπουδαστών και φοιτητών. Επίσης, ρωτά αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων, για την κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών - φοιτητών, μέχρι την ανέγερση νέων εστιών.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφασιστικός συντονισμός της δράσης

Σε συντονισμό της δράσης τους προχωρούν έντεκα φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές της Αθήνας, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν μετά το πρόσφατο μαχητικό συλλαλητήριο για την Παιδεία και κατέληξαν σ' ένα πλαίσιο αγώνα, καλώντας σε κύκλο γενικών συνελεύσεων σ' όλες τις σχολές μέχρι τις 10/11 και παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 15 Νοέμβρη.

Οι σύλλογοι φοιτητών Νομικής, ΑΣΟΕΕ, Οικονομικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Παντείου, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ, ΕΜΠ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών) και Γεωλογικού κατέληξαν σ' ένα κοινό πλαίσιο αγώνα.

«Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει εντείνει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία», τονίζει το πλαίσιο των συλλόγων και αναφέρει την ανεργία, την εκδίωξη των μαθητών από το λύκειο και την επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να προσαρμοστεί κι αυτή στις γενικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα οι σύλλογοι τονίζουν ότι οδηγεί στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και την απαξίωση των πτυχίων, στην ένταση των ταξικών φραγμών και την παράδοση της έρευνας στο μεγάλο κεφάλαιο. Ενώ, παράλληλα, με το νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια σηματοδοτείται η πλήρης υποτέλεια των ΑΕΙ, η μείωση της χρηματοδότησης μέσω της αξιολόγησης με εξωακαδημαϊκά κριτήρια και τελικά η μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρήσεις μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες.

Οι φοιτητές απαιτούν να αποσυρθούν τώρα τα δυο αυτά νομοσχέδια και αυτό για τις ιατρικές ειδικότητες και να καταργηθεί η οδηγία 89/48. Διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς την αναχρονιστική διάκριση σε ΑΕΙ -ΤΕΙ, να μην είναι κατηγοριοποιημένα τα ΑΕΙ με βάση την αξιολόγηση, πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της επιστήμης, όλη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο προπτυχιακό επίπεδο με ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών και ενταγμένη την ειδίκευση σε αυτές, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών στο 15% και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Σ' αυτή τη βάση καλούν όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να συντονίσουν τη δράση τους και ενωμένοι να αγωνιστούν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και δεσμεύονται αυτό το πλαίσιο του συντονισμού να φτάσει μαζικά σε όλους τους φοιτητές της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ