Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Νέα εμπόδια για τους μαθητές

Δεν έχουν τέλος τα αδιέξοδα των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), καθώς, όταν έφτασε η ώρα για την εισαγωγή των αποφοίτων τους στα ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας τούς βάζει να παρακολουθήσουν μαθήματα επιπέδου λυκείου, παραδεχόμενο, έτσι, την έλλειψη γενικής παιδείας στα ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση με ημερομηνία 25 Σεπτέμβρη 2000, ιδρύεται το Ειδικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (ΕΠΕΠ) για την εισαγωγή στα ΤΕΙ των κατόχων πτυχίου Β` κύκλου των ΤΕΕ. Πρόκειται για το περιβόητο προπαρασκευαστικό εξάμηνο, το οποίο, όπως φαίνεται, δε θα γίνεται στα ΤΕΙ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά μετά και από τις αντιδράσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, κάποια από τα οποία αδυνατούν ακόμα και να στεγάσουν τους υποψήφιους σπουδαστές, το πρόγραμμα θα γίνεται ουσιαστικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργική απόφαση ορίζει πως «η διδασκαλία θα γίνεται σε δημόσιο εκπαιδευτήριο στην έδρα του οικείου ΤΕΙ, ενώ ως διδάσκοντες προσλαμβάνονται καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ΤΕΕ ή του Ενιαίου Λυκείου». Σε ό,τι αφορά το επίπεδο του προπαρασκευαστικού εξαμήνου, σημειώνονται τα εξής: «Σκοπός της διοργάνωσης των ΕΠΕΠ είναι να αποκτήσουν οι παρακολουθούντες αυτά υποψήφιοι σπουδαστές ΤΕΙ τις απαραίτητες συμπληρωματικές γνώσεις στα διδασκόμενα μαθήματα, επιπέδου μαθημάτων γενικής παιδείας του Ενιαίου Λυκείου, ώστε να είναι σε θέση να φοιτήσουν απρόσκοπτα στο τμήμα ΤΕΙ της επιλογής τους».

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οργανώνεται με την επιστημονική και διοικητική ευθύνη του ΤΕΙ, ενώ τα τμήματα των ΤΕΙ, στα οποία μπορούν να εγγραφούν όσοι κάτοχοι πτυχίου Β` κύκλου παρακολουθήσουν επιτυχώς το αντίστοιχο ΕΠΕΠ, κατατάσσονται ανάλογα με την ειδικότητα του πτυχίου τους, σε 13 ομάδες. Μετά το τέλος του εξαμήνου και για την εισαγωγή στα ΤΕΙ, θα γίνονται πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα παραπάνω αναιρούν στην πράξη τα λεγόμενα του υπουργείου ότι «το πτυχίο Β` κύκλου ΤΕΕ αποτελεί τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ισότιμο με αυτόν του πτυχίου Τεχνικού Λυκείου (ΤΕΛ)». Το παραπάνω υποστηρίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, στην οποία, επίσης, διευκρινίζεται ότι «τα ΤΕΕ ανήκουν στη δευτεροβάθμια μεταγυμνασιακή εκπαίδευση και ως εκ τούτου οι απόφοιτοί τους έχουν δυνατότητα απόκτησης μεταδευτεροβάθμιων τίτλων σπουδών ή και εγγραφής σε ΤΕΙ».

Αγανάκτηση

Το πρόβλημα με το οποίο είναι σήμερα αντιμέτωποι οι απόφοιτοι του Β` κύκλου ΤΕΕ περιγράφει ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΤΕΕ Αλεξανδρούπολης, σε ανακοίνωσή του, την οποία το ΚΚΕ καταθέτει στη Βουλή ως αναφορά προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας. Οι γονείς εκφράζουν τη λύπη και αγανάκτησή τους για την υπουργική απόφαση και δηλώνουν «αντίθετοι με τη δημιουργία, τη σύσταση και τη λειτουργία του Ειδικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας». Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Παιδείας, οι γονείς σημειώνουν ότι «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ένα παιδί, ειδικά της περιοχής μας, πηγαίνοντας σε μια πόλη για να παρακολουθήσει τα Ειδικά Προγράμματα, έχει ένα κόστος της τάξης του 1.500.000 δρχ. περίπου. Το ποσό αυτό πάει χαμένο σε περίπτωση αποτυχίας. Για να μπορέσουν οι πτυχιούχοι του Β` κύκλου των ΤΕΕ να ανταποκριθούν με επιτυχία στις εξετάσεις της οριζόμενης ύλης, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να παρακολουθήσουν εξωσχολικό φροντιστήριο με μέση ωριαία αποζημίωση 9.000 δρχ.», επισημαίνουν οι γονείς, που έχουν να αντιμετωπίσουν και το κόστος εγκατάστασης των υποψηφίων στην πόλη, όπου θα παρακολουθήσουν το ΕΠΕΠ. Σημειώνουν δε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα δύο μηνών που απομένει μέχρι την έναρξη της εαρινής περιόδου είναι αδύνατο να διδαχτεί και να αφομοιωθεί η ύλη από τα παιδιά, αφού ορισμένα μαθήματα, όπως η Χημεία, τους είναι άγνωστα και δεν τα έχουν διδαχτεί τα τελευταία δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ